Primar din Arges, condamnat la 12 ani de inchisoare pentru obtinerea ilegala de fonduri prin APIA

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 6 iunie 2011, 10:15 Dosare Anticoruptie


Primarul comunei argesene Corbeni, Daniel Dincuta, si fostul consilier local Daniel Ungureanu (ambii PSD) au fost condamnati la 12 ani de inchisoare de catre magistratii Judecatoriei Curtea de Arges, fiind acuzati de otinerea ilegala a unor sume de bani din Fondul European de Garantare Agricola, anunta Mediafax. Decizia nu este definitiva si a fost deja atacata cu recurs de avocatii celor doi, la Tribunalul Arges.

In cazul primarului Daniel Dincuta si a fostului consilier local Daniel Ungureanu, magistratii au mai dispus si interzicerea unor drepturi pentru o perioada de sapte ani, respectiv dreptul de a alege si de a fi ales in autoritati publice sau in functii publice, de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, de a ocupa sau de a exercita o profesie de natura celei de care s-au folosit pentru savarsirea de infractiuni.

De asemenera, instanta i-a obligat pe cei doi si la plata in solidar catre APIA a sumei de peste 305.186 de lei, din care 224.672 reprezinta debitul principal, iar 80.513,60 lei constituie accesorii la aceasta suma adaugandu-se accesoriile aferente pana la data achitarii integrale a debitului. Hotararea Judecatoriei Curtea de Arges nu este definitiva, ea fiind atacata cu recurs de catre avocatii celor doi inculpati la Tribunalul Arges.

In noiembrie 2010, primarul comunei Corbeni, Daniel Dincuta, si fostul consilier local Daniel Ungureanu au fost trimisi in judecata de procurorii DNA in legatura cu obtinerea ilegala a unor sume de bani din Fondul European de Garantare Agricola.

Procurorii DNA Pitesti il acuza pe Daniel Ungureanu de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, cu scopul obtinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, schimbarea, fara respectarea prevederilor legale a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor si de fals in inscrisuri sub semnatura privata. In acest dosar, primarul comunei Corbeni este acuzat de complicitate la primele doua infractiuni pentru care este cercetat consilierul local.

Anchetatorii au stabilit ca, in perioada aprilie - mai 2007, Daniel Ungureanu, care intentiona sa obtina bani din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), a intocmit si depus la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) - Centrul Judetean Arges doua cereri (Cerere de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata pentru anul 2007 si cerere de completare a declaratiei de suprafata) in care a facut mentiuni nereale si si-a atribuit in mod fictiv calitatea de utilizator a suprafetei de 1.744,91 hectare teren pasune situat pe raza comunei Corbeni, judetul Arges, in conditiile in care pasunea era folosita de locuitorii comunei.

In acest scop, Ungureanu a folosit un contract de arendare incheiat cu incalcarea prevederilor legale, la data de 31 mai 2007, intre Consiliul Local Corbeni, in calitate de arendator, reprezentat de primarul Dincuta si persoana fizica Daniel Ungureanu, in calitate de arendas, obiectul contractului fiind reprezentat de terenul respectiv situat in extravilanul localitatilor Corbeni si Arefu, judetul Arges. In acest mod, Ungureanu Daniel a obtinut pe nedrept suma de 160.994,37 lei (aproximativ 48.639 euro) reprezentand bani din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA).

Ulterior incasarii acestei sume, locuitorii comunei Corbeni au solicitat public relatii de la Primaria Corbeni si de la APIA Arges cu privire la acordarea si utilizarea acestor fonduri. In consecinta, in 25 iunie 2008, acesti bani au fost virati de catre Daniel Ungureanu in contul Primariei Corbeni si au fost utilizati pentru plata unor lucrari si prestari servicii efectuate de catre diversi agenti economici. Cu toate acestea, fondurile au fost cheltuite in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, respectiv intretinerea pasunii in bune conditii agricole si de mediu.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ¬ Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura s-a constituit parte civila in aces dosar cu suma de 160.994,37 lei.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator pe bunurile imobile apartinand celor doi.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3653 vizualizari

  • +14 (14 voturi)    
    Exemplar, sa fie cat mai multe condamnari (Luni, 6 iunie 2011, 10:28)

    Lupta impotriva coruptiei [anonim]

    Auzim adesea la corifeii sfertodocti ai negativismului mediatic sintagma: ''degeaba ii aresteaza daca le da drumul dupa aia''.

    Ei bine, uite ca se poate, si judecatorii isi pot face bine treaba in lupta contra coruptiei si ii condamna sever pe cei arestati de procurori.

    Alta solutie nu avem, decat sa fim nemilosi cu talharii din parlament, ministere, primarii, sindicate, cu cei care au profitat de faptul ca sunt 'alesi' pt a jefui si silui tara asta.

    12 ani de puscarie ar merita, pe putin, majoritatea oamenilor politici si primarilor, au fost si sunt niste ordinari pusi pe capatuiala.
    Rari sunt printre ei cei dispusi sa munceasca cu adevarat in slujba celor pe care pretind ca ii reprezinta.

    Romania are nevoie de ani de zile pt a da la o parte gunoaiele din societate, avem nevoie de o campanie prelungita de arestari si condamnari grele impotriva coruptilor, evazionistilor si infractorilor care si-au batut joc de intreaga societate.

    E foarte bine ca acest guvern Boc a inceput campania, observ ca PDL-ul nu o sustine decat cu jumate de gura pt ca se teme de Basescu, atat, e clar ca exista multi si in PDL care se tem de catuse..
    • +5 (7 voturi)    
      Din pacate totul se va opri la anul .... (Luni, 6 iunie 2011, 11:19)

      gigi [anonim] i-a raspuns lui Lupta impotriva coruptiei

      Cand o sa castige USL alegerile :( !!
      • -5 (9 voturi)    
        Vor fi sigur mai multe condamnari (Luni, 6 iunie 2011, 11:37)

        Constantin [anonim] i-a raspuns lui gigi

        pentru coruptie daca USL-ul castiga alegerile. Cea mai eficienta lupta contra evaziunii fiscale, cu demonstratie statistica facuta de Popa aici pe Hotnews, a fost pe timpul ministrului de finante PSD Florin Georgescu.
        Astia din PDL mai mult latra decat musca.
        • +5 (7 voturi)    
          Nu stiu la ce film te uiti (Luni, 6 iunie 2011, 11:58)

          , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Constantin

          Vezi daca subtitrarea este de la filmul ala!
          usl(a)sii si lupta anticoruptie... e film SF!
          Ca sa nu spun ca pentru voi este chiar... XXX!
          Omule, de ce nu folosesti dotarea cu neuroni?
          Aaaa, am uitat, ai doar unul imprumutat de goagal! Acum... inteleg!
          • -2 (4 voturi)    
            La ce as putea sa ma uit? (Luni, 6 iunie 2011, 12:51)

            Constantin [anonim] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

            Ma uit la filmul ala care ruleaza acum pe ecrane regizat de un maestru de la PDL. Eu inteleg ca unora le plac filmele horror, cu arestari, lesinuri in direct si operatii pe cord, dar mie imi provoaca greata; filmele SF sunt printre favoritele mele.
            • +3 (3 voturi)    
              Nu cumva filmul asta la cer te uiti acum (Luni, 6 iunie 2011, 13:33)

              , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Constantin

              a fost regizat timp de 17 ani de un mare maestru PCR?
              Nu cumva, tatuca al tau ilici, a avut grija ca tu sa visezi frumos, vantu bate pentru tine?
              Ai face bine sa te trezesti, atfel... e nevoie de medicamente!
              Daca esti dependent de latrine si fecale tv, treaba ta, dar lasa laturile la tine in casa, nu le mai imprastia!
              Sincer, chiar crezi ca amaratul de copilot cu socru uni-cojones si piticul antenist betiv, lasator de neveste sa moara, vor sa faca ceva? Poate pe tine!
              Eu nu votez ipotenti, pisoi, pasaroi cautatori de goagal, handicapati mintal ros-galben-albastri!
              Astia stiu doar sa ia ; voi veti ramane cu spinii in gat!
              Succesuri!
        • 0 (0 voturi)    
          Unde ai trait pana acum? (Luni, 6 iunie 2011, 16:14)

          Catalin [anonim] i-a raspuns lui Constantin

          Serios, unde ai trait pana acum, ce mari condamanri sau macar arestari ai vazut tu pe vremea PSD si PNL?
      • +2 (2 voturi)    
        Cand o zbura porkul! (Luni, 6 iunie 2011, 12:21)

        agaton [anonim] i-a raspuns lui gigi

        Cand o zbura porkul o sa castige usl-asii alegerile. Pai cum sa faca justitie dreapta un nastase si un ucenik al lui sau o sluga a lui patriciu? Exclus.
  • +4 (6 voturi)    
    sa vedem finalul (Luni, 6 iunie 2011, 11:07)

    Laur006 [anonim]

    Eu zic sa nu ne grabim cu concluziile, ci sa asteptam pana la sfarsitul procesului. Caci inteleg ca hotararea nu e definitiva.

    Desi, cand e vorba de fonduri europene... cam greu, chiar si pentru judecatorii romanesti, sa dea dreptate "cui trebuie", in loc de "cui merita".
  • +2 (2 voturi)    
    Pfoa! (Luni, 6 iunie 2011, 14:15)

    cititor p'aci [anonim]

    Iesi Ponta, iesi!
    Ameninta procurorii, judecatorii...
    Ce? Sunteti partid de mamaligi, vorba lui Bombonel?!?! Ia-i la rand pe procurori, judecatori, chiar si pe cei care ancheteaza pedelisti... ce sa-i faci, la viteza... Da-i bataie...
  • 0 (0 voturi)    
    Frondele APIA (Luni, 6 iunie 2011, 20:08)

    Antoniu Poienaru [anonim]

    Campanie 2009 AG CURTEA DE ARGES UNGUREANU DANIEL 407.04 17-SEP-10 CORBENI, AG
    Campanie 2008 AG CURTEA DE ARGES UNGUREANU DANIEL 327.37 01-SEP-09 CORBENI, AG
    Campanie 2007 AG Centrul judetean Arges UNGUREANU DANIEL 225,602.65 28/04/09 CORBENI, AG

    Campanie 2010 AG CURTEA DE ARGES CONSILIUL LOCAL CORBENI 5,048.46 18-FEB-11 CORBENI, AG
    Campanie 2009 AG Centrul judetean Arges CONSILIUL LOCAL CORBENI 1,612,710.79 10-AUG-10 CORBENI, AG
    Campanie 2008 AG Centrul judetean Arges CONSILIUL LOCAL CORBENI 1,414,266.97 31-AUG-09 CORBENI, AG

    Cerere de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata pentru anul 2007 si cerere de completare a declaratiei de suprafata nu reprezinta doua cereri, mah, toarashi anchetatori! Este vorba de o singura cerere. Ungureanu, anchetat ca a bagat banii luati la primarie sau ca nu a respectat legea arendarii, are sanse sa le dea cu legislatia de atunci in cap. Toti au facut asa, primari penelisti, pesedisti si penelisti. Pai daca n-a respectat legea arendarii, Apia ce a pazit? Nu cel care lucreaza si intretine pamantul are dreptul la subventie? De ce nu a sesizat Apia 'organilii' si a trebuit ca sesizarea sa vina de la fermierii a caror animale pasteau pe pasunea comunala?
  • 0 (0 voturi)    
    nu e chiar asa cu anii de inchisoare (Luni, 3 septembrie 2012, 17:49)

    avocat [anonim]

    cam mult... sunt totusi 12 ani de inchisoare... trebuie sa ne raportam si la pedepsele date pentru infractiuni mult mai grave sau chiar la adresa vietii...
    Este o pedeapsa exagerata, mai ales ca sumele luate de cei doi nu sunt de ordinul milioanelor.
    Cine o sa spuna ca merita sa ia 12 ani, sa se gandeasca ce inseamna 12 ani de inchisoare... si asta pentru 50.000 euro.... sunt altii care pentru milioane au luat 2-3 ani sau chiar au fost achitati...
    Parerea mea...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by