DNA: 55 de angajati ai Vamei Naidas, trimisi in judecata pentru contrabanda

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 19 mai 2011, 14:03 Dosare Anticoruptie


Procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a unui numar de 55 de inculpati, din care trei in stare de arest preventiv, ofiteri si agenti de politie de frontiera, lucratori vamali din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Naidas (judetul Caras-Severin) si persoane implicate in traficul ilegal cu tigari, anunta DNA, intr-un comunicat. Dosarul a fost inaintat spre judecare Curtii de Apel Timisoara.

In luna februarie, Curtea de Apel Bucuresti dispusese arestarea preventiva a 4 ofiteri de politie de frontiera, 20 de agenti de politie de frontiera si 5 lucratori vamali, toti din cadrul P.T.F. Naidas. Ulterior, fata de 36 de inculpati, instantele de judecata au dispus inlocuirea masurii arestarii preventive cu cea a obligarii de a nu parasi tara pe un termen de 30 de zile.

Vezi pe site-ul DNA lista completa a inculpatilor trimisi in judecata.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la vama Naidas, vamesi, politisti de frontiera si alte persoane implicate in traficul cu tigari, au actionat ca un grup infractional organizat, in mod coordonat, in scopul comiterii unor infractiuni de coruptie si pentru a obtine importante beneficii financiare si materiale.

Inculpatii au primit de la persoanele implicate in traficul ilegal cu tigari, cu titlu de mita, in mod curent, diferite sume de bani si alte foloase (in general, produse alimentare si tigari) pentru a facilita introducerea in Romania a unor cantitati de tigari netimbrate, provenite din Serbia. Pentru ca functionarii cu atributii de serviciu in zona frontierei sa nu denunte si sa nu constate infractiuni sau contraventii, traficantii de tigari "achitau" aproximativ 50 de euro pentru un bax cu tigari, respectiv 5 lei sau un euro pentru fiecare cartus de tigari, astfel ca, in unele situatii, se "incasau" sume cuprinse intre 2.000 si 2.700 de euro pe o tura. Relevant in cauza nu este cuantumul sumelor primite cu titlu de mita, ci frecventa cu care se consumau actele de coruptie si modul in care au asimilat acest fenomen lucratorii de politie si cei vamali.

In interiorul grupului infractional, cuantumul banilor primiti de catre fiecare membru depindea de postul in care isi desfasura activitatea pe tura, astfel incat cei direct implicati in actul de luare a mitei sau care asistau nemijlocit la acesta primeau o suma mai mare, spre deosebire de ceilalti. Intre membrii grupului format exista o preocupare constanta in protejarea reciproca, aspect ce rezida in faptul ca, desi conform competentelor specifice lucratorilor vamali si de politie aveau obligatia sa sesizeze incalcarile legii pe care le constatau, acestia actionau in comun pentru obtinerea foloaselor. In situatia in care lucratorii vamali, speriati de iminenta unui control, au refuzat sa primeasca mita, au facut acest lucru politistii de frontiera, pentru ca finalmente banii sa se imparta in mod egal, arata procurorii anticoruptie.

In cadrul fiecarei ture, spre sfarsitul programului de lucru, se proceda la impartirea sumelor de bani colectate, dupa cum urmeaza: banii proveniti de la traficanti erau luati, in cele mai multe situatii, de catre lucratorii vamali. La sfarsitul turei, unul dintre acestia impartea cu seful de grupa al politistilor de frontiera foloasele primite in doua parti, dintre care una destinata politistilor de frontiera, iar cealalta lucratorilor vamali. Ulterior, vamesii isi imparteau intre ei partea care le revenea, iar seful de grupa al politistilor de frontiera remitea cate o parte din bani politistilor care au fost de serviciu. Aceasta operatiune de impartire a banilor se realiza inclusiv in locuri expuse privirilor unor potentiali martori (de exemplu in tonetele vamesilor), de unde reiese ca inculpatii nu se temeau ca vor fi descoperiti.

In cadrul grupului infractional organizat, pe langa activitatea de impartire a mitei, inculpatii politisti de frontiera care detineau si calitatea de sef de tura sau de grupa, respectiv Herdi Iota si Cean Orlando Gabriel, si-au asumat si atributii de coordonare a activitatilor: cunoasterea si darea acceptului pentru transporturile ilegale de tigari si repartizarea politistilor pe posturi. De asemenea, acestia se asigurau si cu privire la eventualele controale de la nivelul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Caras-Severin pentru a proteja transporturile agreate. In ceea ce-l priveste pe inculpatul Baragan Valentin Ionica, seful P.T.F. Naidas, acesta a aderat la grupul infractional organizat, in sensul ca a beneficiat, in mod repetat, de bani sau alte foloase, provenite din sumele incasate de lucratorii de politie cu titlu de mita, a cunoscut activitatea infractionala desfasurata in punct si a asigurat cadrul propice derularii intregii activitati infractionale prin omisiunea de a-si controla subordonatii. Sub coordonarea superiorilor, politistii de frontiera au facilitat introducerea tigarilor in tara si au intreprins actiuni de protejare a transporturilor pe traseu, pana la locurile de depozitare temporara din Oravita si localitatile limitrofe.

La randul lor, lucratorii vamali cu functie de sef de tura sau cu o pozitie dominanta in cadrul grupului de vamesi, respectiv inculpatii Mihaila Camelia, Tinte Ovidiu Gelu, Iovanovici Dalibor si Verdet I. Gheorghe, aveau rolul de a colecta de la vamesii din subordine sumele primite de acestia cu titlu de mita de la traficantii de tigari pe perioada turei respective, de a remite sefilor de tura ori sefilor de grupa ai lucratorilor de politie jumatate din sumele colectate.

Lucratorii vamali, de asemenea sub coordonarea sefilor de tura, pe langa activitatea efectiva de primire a mitei, au luat masuri de prevedere pentru a evita raza de actiune a camerelor de luat vederi amplasate in perimetrul punctului de trecere a frontierei si pentru a preintampina conservarea unor eventuale probe.

Inculpatii Bazgan Octavian, Buica Ion Adrian, Dimitrovici Delia, Nicsici Boban, Schinteie Ion, Simu Ionut Sergiu si Budisan Nicolae Alin - persoane implicate in traficul ilegal de tigari, au aderat la grupul infractional organizat si au stabilit legaturi cu politistii de frontiera si cu lucratorii vamali si si-au asigurat introducerea in tara, in mod ilegal, a unor importante cantitati de tigari, prin coruperea persoanelor responsabile de paza si de verificarea activitatii de trecere a frontierei prin P.T.F. Naidas.

In vederea confiscarii sumelor de bani ce fac obiectul infractiunilor de coruptie, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor imobile, autoturisme, sume de bani descoperite cu ocazia perchezitiilor si sume de bani aflate in conturile bancare apartinand inculpatilor.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1004 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by