69 de politisti si vamesi de la Moravita si Foeni, trimisi in judecata de procurorii DNA

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 5 mai 2011, 10:38 Dosare Anticoruptie


Procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a 69 de inculpati - ofiteri si agenti de politie de frontiera, lucratori vamali la Punctele de Trecere a Frontierei Moravita si Foeni si Sectorul Politiei de Frontiera Deta, dintre care 38 se afla in arest preventiv. Cei 69 sunt acuzati ca ar fi primit, in total, 82.200 de euro mita pentru a inlesni traficul ilegal cu tigari provenite din Serbia, a caror valoare in vama este de aproximativ 3,3 milioane de euro. Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel Timisoara.

Vezi lista completa a inculpatilor din acest caz pe site-ul Directiei Nationale Anticoruptie.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA, in perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul Punctelor de Trecere a Frontierei Moravita si Foeni din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Timis a existat un grup infractional organizat care a actionat in scopul comiterii unor infractiuni de coruptie si de contrabanda pentru a obtine beneficii materiale din activitatea de trafic ilegal cu tigari provenite din Serbia.

In structura grupului infractional organizat au fost cooptati lucratori vamali si politisti de frontiera de la P.T.F. Moravita si Foeni care efectuau serviciul in aceeasi tura si din componenta echipajelor mobile ale vamii si Politiei de Frontiera, politisti din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Deta (S.P.F.), politisti din echipajele politiei rutiere si din cadrul posturilor de politie comunale de pe traseul P.T.F. Moravita si Timisoara cat si anumite persoane implicate in activitati ilegale de trafic cu tigari.

Procurorii arata ca functionarii publici si ceilalti membri ai grupului au incalcat legea penala cu o frecventa aproape zilnica, activitatea infractionala fiind extinsa la nivelul fiecareia dintre turele care faceau de serviciu in acest punct de trecere a frontierei. Alegerea momentului favorabil si declansarea activitatilor infractionale se facea numai dupa ce seful de tura al vamesilor si seful de tura al politistilor de frontiera primeau confirmarea de la sefii posturilor de politie comunale si de la politisti din echipajele politiei rutiere ca intreaga zona este supravegheata de catre acestia si ca nu sunt prezente persoane care le-ar putea impiedica activitatea sau institutii ale statului nu efectueaza controale. In consecinta, in timpul derularii traficului cu tigari, respectivul segment de teritoriu era pe deplin sub stapanirea grupului infractional organizat, fiind practic scos de sub autoritatea statului.

Reprezentantii institutiilor statului deveneau parteneri ai traficantilor de tigari doar in conditiile in care, pentru a introduce ilegal in Romania tigari depozitate in autoturisme si disimulate in diverse spatii din acestea, primeau de la traficanti 50 de euro pentru fiecare bax de tigari. In timp ce vamesul efectua un control superficial si formal al autoturismului, urmarind ca gesturile sale sa fie inregistrate de camerele de luat vederi amplasate in perimetrul punctului de trecere a frontierei, mita destinata coruperii vamesilor si politistilor de frontiera era remisa, in majoritatea situatiilor, in toneta vamesilor de pe sensul de intrare in tara. In continuare, conspirativitatea deplasarii traficantilor era asigurata de echipajele mobile ale vamesilor si politistilor de frontiera care se asigurau ca nu exista in zona filtre de control.

De regula, sumele de bani astfel colectate erau impartite in mod egal intre sefii de tura ai vamesilor si politistilor urmand a fi distribuiti subordonatilor in functie de contributia fiecaruia la activitatea infractionala, mai arata procurorii. In acest mod, pentru a nu constata infractiuni sau contraventii, practic pentru a nu efectua niciun fel de control de frontiera, functionarii publici primeau la Moravita sume de bani de ordinul miilor de euro pe tura iar la Deta sume de bani de ordinul sutelor de euro pe tura.

Politistii din cadrul altor structuri decat Politia de Frontiera, care supravegheau zona pentru a preveni eventualele surprinderi in flagrant, primeau sume cuprinse intre 150 si 300 de euro pentru fiecare tura. De asemenea, o parte din banii colectati erau folositi si pentru achitarea produselor alimentare consumate zilnic de catre functionarii din tura respectiva.

In vederea confiscarii, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui numar de 48 de case si apartamente, 9 terenuri, 16 autoturisme si mai multe conturi bancare.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























730 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    timpul prieten (Joi, 5 mai 2011, 10:50)

    ady [anonim]

    mai stie cineva ce s-a intamplat cu inculpatii de la rutiera?
  • 0 (0 voturi)    
    unu (Joi, 5 mai 2011, 11:37)

    unu [anonim]

    obzerv ca vamesii din constanta sunt curati ca lacrima
  • 0 (0 voturi)    
    Speram la niste condamnari! (Joi, 5 mai 2011, 12:27)

    Jane Doe [utilizator]

    Macar vreo cateva, ca model. Altfel, dupa ce ca s-au imbogatit si au trait regeste, chiar vor ajunge sa se considere de neatins. Destul c-avem politicienii... n-avem nevoie de aceeasi atitudine, de la niste ''tablagii''!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by