DNA: 66 de politisti si vamesi de la punctul de trecere a frontierei Siret, trimisi in judecata

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 27 aprilie 2011, 15:29 Dosare Anticoruptie


Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus miercuri trimiterea in judecata a 62 de ofiteri si agenti de politie de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Siret (judetul Suceava), precum si a patru lucratori vamali din cadrul Biroului Vamal Siret, acuzati de luare de mita, dare de mita in forma continuata si constituire/aderare/sprijinire a unui grup infractional organizat, informeaza DNA, intr-un comunicat.

49 de inculpati se afla in arest preventiv, in timp ce 17 vor fi judecati in stare de libertate.

Dosarul a fost inaintat spre judecare Curtii de Apel Suceava.


  • Ce spune rechizitoriul procurorilor

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011, cei 62 de inculpati, in calitate de politisti de frontiera in cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Siret, jud. Suceava au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, suma totala de 3.643.513 lei si alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera, in scopul de a nu-si indeplini atributiile de serviciu privind controlul la frontiera si a le permite introducerea in Romania a unor bunuri (in general tigari din Ucraina) peste limita legala admisa.

Concret, lucratorii politiei de frontiera au primit, au acceptat sau au pretins pentru simpla verificare a documentelor de calatorie sau de transport, pentru a tolera nereguli privind aceste documente, pentru a facilita verificarea rapida a documentelor si trecerea, intr-un timp scurt, prin PTF Siret, dar, in special, pentru a trece cu vederea introducerea in tara a unor bunuri accizabile, mai ales tigari, dar si motorina sau bauturi alcoolice, fara respectarea dispozitiilor legale privind regimul vamal.

Banii colectati de la cetatenii care tranzitau punctul de frontiera erau ascunsi in diverse locuri din incinta PTF Siret, mai ales in mobilierul Laboratorului criminalistic, iar la finalul turei erau impartiti conform unor cote stabilite, fiecare primind, prin redistribuire o parte din mita incasata in cursul turei (cuprinsa intre 8.000 de lei si 25.000 de lei), in functie de riscul asumat si de "incasarile" realizate.

Sume de bani din mita reveneau si sefilor de grupa, de tura, precum si sefului PTF Siret, Anea Aurel, cei care fie coordonau, fie ingaduiau activitatea infractionala amintita.

Conform intelegerii, infractiunile de coruptie au fost savarsite prin contributii diferite, in functie de repartizarea lunara pe grupe (corespunzatoare turelor de lucru), precum si in functie de repartizarea zilnica pe posturile punctului de control trafic.

Procurorii subliniaza ca un aspect care intareste existenta unei intelegeri intre inculpati il reprezinta caracterul repetat, identic, reflex al gesturilor infractionale ale inculpatilor. Modul lor de operare devenise un sablon infractional.

De asemenea, in perioada decembrie 2010 - ianuarie 2011, inculpatii Coroliuc Simion, Schipor Nicu - Cezar, Scladan Sorin Constantin si Ungureanu Lazar, in calitate de lucratori vamali (sefi de tura) la Biroul Vamal Siret, au dat inculpatului Anea Aurel - sef al PTF Siret, diverse sume de bani totalizand 23.913 lei, pentru ca acesta sa nu-si indeplineasca atributiile de serviciu privind controlul la frontiera si urmarirea respectarii legii de catre intregul personal din punctul de trecere a frontierei.

In vederea confiscarii sumelor de bani care au facut obiectul infractiunilor de coruptie, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile identificate ca apartinand inculpatilor, precum si pe sumele de bani identificate la perchezitii, in valoare de 344.034 lei, 129.600 euro, 6.805 USD si 335 lire sterline.

La data de 4 februarie 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea pe o perioada de 24 de ore a unui numar de 59 de inculpati, iar in aceeasi zi, Curtea de Apel Bucuresti a admis propunerile DNA si a dispus arestarea preventiva a celor 59 de inculpati pe un termen de 29 de zile (comunicat nr. 43/VIII/3 din data de 4 februarie 2011). Pentru o parte dintre acestia, instanta a dispus prelungirea arestarii preventive.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























721 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    De ce draq ii mai trimit in judecata ? (Miercuri, 27 aprilie 2011, 21:39)

    giga [anonim]

    Doar ca sa-si ia judecatorii leafa. Mai bine se desfiinteaza toata justitia si traim ca'n vestul salbatic pina se pun lucrurile la punct. Cred ca primii impuscati o sa fie judecatorii - adica aia angajati sa judece borfasii mari si sa ajunga la concluzia ca sunt niste ingerasi. A se vedea articolul de mai sus cu umflatu'.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by