Noua persoane, deferite justitiei in dosarul Termoelectrica pentru un prejudiciu de peste 23 de milioane euro

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 18 aprilie 2011, 12:55 Dosare Anticoruptie


Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a noua inculpati acuzati in dosarul Termoelectrica pentru ca au creat un prejudiciu de peste 97 de milioane lei, echivalentul a aproximativ 23 de milioane euro.

Potrivit unui comunicat de luni al DNA, citat de Agerpres, a fost trimis in judecata in stare de arest preventiv Dragos Paul Rocosanu, executor judecatoresc, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual, uz de fals, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, avand ca rezultat obtinerea un avantaj patrimonial pentru sine sau pentru altul. De asemenea, au fost trimisi in judecata in stare de arest preventiv Benone Ovidiu Voicu, avocat in Baroul Bucuresti, si Ioan Daniel Ionas, avocat stagiar, reprezentant unic al SC Recovery Best Solution SRL, pentru infractiuni similare.

In aceeasi cauza s-a mai dispus trimiterea in stare de libertate a lui Ioan Ungureanu, fost director general SC Termoelectrica SA, Sava Tipa, administrator si director general de societate comerciala, Elena Lavinia Roata, director societate comerciala, Razvan Mircea Crivei, administrator al SC Best Recuperare Creante SRL, Valentin Manolache, om de afaceri, si Adrian Draghici, avocat in Baroul Bucuresti.

Care sunt acuzatiile procurorilor DNA:
  • In cursul lunii august 2007, S.C. TERMOELECTRICA S.A. a chemat in judecata pe S.C. ELECTRICA S.A., pentru o datorie reprezentand pret pentru energia electrica livrata si penalitati de intarziere.
  • La data de 1 aprilie 2008, S.C. TERMOELECTRICA S.A., prin directorul general Ungureanu Ioan, a incheiat contractul de cesiune de drept litigios de creanta cu Cabinetul de avocat Voicu Benone Ovidiu. Cesionarea s-a facut cu incalcarea prevederilor legale, fapt constatat de altfel si de Curtea de Apel Alba Iulia, instanta care, la 18 februarie 2011, avea sa declare nulitatea absoluta a contractului de cesiune.
  • Ulterior cesionarii drepturilor litigioase, asadar fara a mai fi titulara ale acelor drepturi, la data de 21 aprilie 2008, S.C. TERMOELECTRICA S.A. a incheiat un contract de asistenta juridica cu Cabinetul de avocat Voicu Benone Ovidiu in litigiul respectiv.
  • La 30 martie 2009, instanta a obligat S.C. ELECTRICA S.A. sa achite Cabinetului avocatului Voicu Benone Ovidiu suma totala de 31.557.229 lei (7.470.000 euro), suma incluzand datoria initiala, penalitati de intarziere si cheltuieli de judecata.
  • Ca urmare a celor dispuse de instanta, in zilele de 29 mai 2009, si 16 iunie 2009 S.C. ELECTRICA S.A. a virat prin transfer bancar datoria in contul S.C. TERMOELECTRICA S.A., cont comun cu al Cabinetului de avocat Voicu Benone Ovidiu, in conformitate cu sentinta instantei de judecata.
  • Cu toate acestea, in perioada aprilie-august 2009, prin mijloace frauduloase, nota de plata pe care S.C. ELECTRICA S.A urma sa o achite ca urmare a executarii silite a fost incarcata, in mod nejustificat, pana la suma totala de 78.650.017,04 lei (18.621.381 euro).
  • Initial, aceste activitati infractionale au fost concepute si puse in practica de Voicu Benone Ovidiu cu Ungureanu Ioan, ulterior si de Rocosanu Dragos Paul, Ionas Ioan Daniel, la care s-a adaugat prin asociere activitatea inculpatilor Tipa Sava si Roata Elena Lavinia. In suma marita nejustificat intra partea de 31.557.229,06 lei, care deja fusese platita de buna voie de S.C.ELECTRICA S.A., la care se adauga 22.865.584,33 lei penalitati stabilite de o expertiza extrajudiciara, in conditiile in care valoarea penalitatilor fusese deja inclusa in suma stabilita de instanta, precum si 23.335.415,65 lei cheltuieli de executare silita. In cheltuielile de executare silita, de pilda, intra si onorariul de aparator facturat de avocatul Draghici Adrian, de 16.000.000 lei (3.809.523 euro), valoare considerata total nejustificata in contextul unei executari silite. De altfel, chiar si depunerea cererii de executare silita s-a facut in lipsa unui titlu executoriu.
  • Prin modalitatea prezentata mai sus, s-a ajuns la o situatie in care, o obligatie deja stinsa, ce viza fonduri publice, sa fie ceruta de catre inculpatul Voicu Benone Ovidiu in nume propriu, fara nicio justificare si doar in folos personal. Prin aceleasi manevre, suma mentionata, executata silit de la S.C. ELECTRICA S.A. a revenit in totalitate societatii comerciale RECOVERY BEST SOLUTION S.R.L. (al carei reprezentant unic este Ionas Ioan Daniel) si Cabinetului de avocat Voicu Benone Ovidiu. Caracterul ilegal al executarii silite avea sa fie constatat si prin sentinta din 23 martie 2010 a Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti.
  • Pe de alta parte, si S.C. TERMOELECTRICA S.A., in baza contractului de asistenta juridica incheiat la data de 21 aprilie 2008 cu Cabinetul de avocat Voicu Benone Ovidiu, a fost executata silit de Biroul Executorului Judecatoresc Rocosanu Dragos Paul pana la concurenta sumei de 7.812.650 lei (1.860.154 euro).
  • La aceasta executare s-a ajuns urmare a faptului ca inculpatul avocat Voicu Benone Ovidiu a falsificat contractul de asistenta juridica, in sensul inscrierii unui onorariu de 5.000.000 lei, in conditiile in care initial nu fusese inscrisa nicio suma. Ulterior contractul a fost cesionat inculpatului Manolache Valentin la suma de 5.950.000 lei, iar prin executare silita s-au adaugat onorariul de executare silita, onorariul de asistenta juridica si diferite taxe.
  • In perioada 2008- februarie 2009, printr-un mod de operare similar care a presupus manevre frauduloase (inexistenta titlului executoriu si stabilirea unor cheltuieli de executare supraevaluate) inculpatii Voicu Benone-Ovidiu, Rocosanu Dragos Paul, Ionas Ioan Daniel si Crivei Razvan Mircea au determinat executarea silita a S.C. Asirom Teleorman S.A. pana la concurenta sumei de 9.761.290,00 lei (2.323.878 euro). Si in acest caz s-a folosit institutia cesiunii de creanta, dreptul respectiv fiind dobandit de S.C. BEST RECUPERARE CREANTE S.R.L., administrata de catre Crivei Razvan Mircea si la care inculpatul Ionas Ioan Daniel era actionar.
  • Executarea silita nu s-a finalizat datorita suspendarii ei, insa pe timpul popririi, S.C. Asirom Teleorman S.A. a fost privata de dreptul sau de folosinta a banilor.
  • De asemenea, in anul 2006, inculpatul Rocosanu Dragos Paul, in calitate de executor judecatoresc, a executat silit un imobil situat in Bucuresti, cu incalcarea drepturilor de creanta a partii vatamate, in favoarea unui alt creditor, neindreptatit.
Prejudiciile in cauza sunt: in dauna Electrica SA este de peste 78,6 milioane lei, echivalent a aproximativ 18,7 milioane euro, nerecuperat, in paguba Termoelectrica de peste 7,8 milioane lei, adica peste 1,8 milioane euro, nerecuperat, in paguba SC Asigurarea Romaneasca Asirom Viena Insurance Grup de aproximativ 9,8 milioane lei (peste 2,3 milioane euro), recuperat, in paguba SC Top Leasing de peste 860.000 lei (205.000 euro), nerecuperat, toate cele patru societati constituindu-se parti civile.

In cauza a fost luata masura asiguratorie a popririi conturilor bancare ale inculpatilor Rocosanu, Voicu, Ionas, Ungureanu, Tipa, Roata, Manolache si Crivei. De asemenea, a fost aplicat sechestru asigurator asupra bunurilor apartinand lui Voicu , Rocosanu si Ungureanu.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2362 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Foarte bine, nu mai exista imunitate pt nimeni (Luni, 18 aprilie 2011, 14:01)

    Lupta impotriva coruptiei [anonim]

    Avocati, directori, administratori, oameni de afaceri, toti arestati si trimisi in judecata. Nu mai conteaza unde au 'cotizat' si pe cine au cumatru prin PDL sau PSD.
    Este foarte bine, ar trebui ca romanii sa vada si sa auda zilnic de astfel de masuri ale politiei si procuraturii, s-a saturat lumea sa vada nesimtire la unii care se credeau de neatins.
    Doar pt asta si tot va ramane Basescu in manuale, pana la el nu s-a facut nimic de amploarea asta, acum nici macar unul ca SOV sau Voiculescu nu mai sunt siguri ca nu le vine randul la catuse si celula..

    Denuntati-i sistematic pe fraudatori si corupti, pt orice abuz sau incalcare evidenta a legii, vor fi facute supravegheri si pana la urma pica, nici o grija..
  • +1 (1 vot)    
    la mai multi (Luni, 18 aprilie 2011, 15:32)

    andrei [anonim]

    la mai multi infractori arestati si prejudicii recuperate, auzit-a-i Bombo?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by