ANI a sesizat DNA in cazul Melania Mandas Vergu. Fosta consiliera a ministrului Educatiei este acuzata de incompatibilitate si de schimbarea destinatiei unor fonduri europene

de Attila Biro     HotNews.ro
Joi, 14 aprilie 2011, 10:01 Dosare Anticoruptie


Melania Mandas Vergu
Foto: Agerpres
ANI a anuntat intr-un comunicat oficial ca a sesizat DNA in cazul fostului consilier ministerial Melania Mandas Vergu. Inspectorii ANI sustin ca Vergu ar fi utilizat diverse sume de bani provenite dintr-o finantare europeana pentru a-si renova apartamentul. ANI o mai acuza pe fosta consiliera si de incompatibilitate. Melania Mandas Vergu a detinut functia de consilier personal al ministrului Daniel Funeriu din decembrie 2009 pana in iunie 2010 cand si-a dat demisa dupa aparitia in presa a informatiilor legate de cheltuirea improprie a fondurilor europene. Decizia de incompatibilitate formulata de ANI nu este definitiva; ea poate fi contestata in instanta.


ANI a transmis joi, 14 aprilie, un comunicat prin care anunta ca a constatat starea de incompatibilitate a Melaniei Mandas Vergu, fosta consiliera a ministrului educatiei. In acelasi comunicat, ANI a mai mentionat ca, in urma verificarilor, inspectorii agentiei au descoperit ca Vergu a utilizat in mod impropriu aproape 500.000 lei dintr-o finantare europeana pentru a-si renova propriul apartament si pentru alte achizitii neprevazute in contractul de finantare. Vezi mai jos comuncatul ANI:

Dupa exprimarea punctului de vedere de catre doamna Melania VERGU, conform prevederilor art. 21 din Legea nr. 176/2010, inspectorul de integritate a considerat ca sunt elemente in sensul incalcarii legislatiei in vigoare, dupa cum urmeaza:

1.Indicii temeinice privind savarsirea de catre doamna Melania VERGU a infractiunii impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene, prevazuta si pedepsita de art. 182, alin. (2) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, ca urmare a schimbarii, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea.
  • La data de 22.02.2010, dupa semnarea Contractului de finantare nr. POSDRU/60/2.1/S/20143 (la data de 18.11.2009), doamna Melania VERGU, manager de proiect si administrator al S.C. Edu Tim Consultanta Europeana S.R.L., a schimbat sediul social al S.C. Edu Tim Consultanta Europeana S.R.L., in baza unui contract de comodat.
  • Sediul initial al Proiectului POSDRU/60/2.1/S/20143, conform cererii de finantare depusa de S.C. Edu Tim Consultanta Europeana S.R.L., se afla pe Bulevardul Aviatorilor, sector 1, Bucuresti.
  • Activitatile manageriale si administrative ale Proiectului POSDRU/60/2.1/S/20143 au fost, in fapt, efectuate la un imobil situat in Bucuresti, sector 1, Strada Ion Campineanu, aflat in proprietatea doamnei Melania VERGU, in care aceasta isi are si domiciliul.
In cadrul Proiectului POSDRU/60/2.1/S/20143, au fost raportate si decontate cheltuieli majore efectuate cu schimbarea destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene, reprezentand plati in valoare totala de 486.872,00 lei, dupa cum urmeaza:
  • amenajarea sediului, conform contractului de furnizare nr. 63/14.04.2010, in valoare de 102.000,00 lei,
  • proiectare-montarecentrala termica, conform actului aditional la contractul de furnizare nr. 63/14.04.2010, in valoare de 6.722,00 lei,
  • achizitie mobilier, conform contractului de furnizare nr. 176/08.06.2010, in valoare de 75.630,00 lei,
  • achizitie echipamente de calcul, aparatura video si foto, conform contractului de furnizare nr. 63/14.04.2010, in valoare de 294.117,00 lei.

2.Indicii temeinice privind savarsirea de catre doamna Melania VERGU a infractiunii de conflict de interese, prevazuta si pedepsita conform prevederilor art. 2531 din Codul Penal al Romaniei, constand in indeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani, sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura.
  • La data 24.12.2009, doamna Melania VERGU a fost numita in functia de Consilier Personal in cadrul Cabinetului Ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
  • La data de 18.11.2009, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale  Directia Generala Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) a aprobat Cererea de Finantare cu titlul Practica sa inveti, invata sa practici, nr. 20143/08.10.2008, pentru o finantare nerambursabila, in valoare de 14.678.765,45 lei.
  • La data de 27.01.2010, data la care doamna Melania VERGU detinea functia de Consilier Personal al Ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, a fost incheiat Contractul de finantare nr. POSDRU/60/2.1/S/20143, intre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale  Directia Generala Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) si S.C. Edu Tim Consultanta Europeana S.R.L.
  • Obiectivul general al Proiectului POSDRU/60/2.1/S/20143 consta in cresterea gradului de informare si constientizare asupra rolului programelor de pregatire practica in dodandirea competentelor profesionale de catre elevi si studenti, precum si in cresterea ocupabilitatii si insertiei acestora pe piata muncii.
Activitatile prevazute in proiect, conform cererii de finantare, erau stabilite a se derula in unitatile de invatamant din mediul rural si urban din Romania, aspect care releva conflictul de interese in ceea ce priveste beneficiul patrimonial intervenit la data la care doamna Melania VERGU a fost numita in functia de Consilier Personal in cadrul Cabinetului Ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, data la care aceasta detinea in cadrul Proiectului, atat calitatea de manager de proiect, cat si pe cea de administrator al S.C. Edu Tim Consultanta Europeana S.R.L.

Avand in vedere cele de mai sus, s-a procedat la intocmirea raportului de evaluare si s-au dispus urmatoarele:
  • Sesizarea Directiei Nationale Anticoruptie, in vederea efectuarii de cercetari cu privire la savarsirea de catre doamna Melania VERGU a infractiunii impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, prevazuta si pedepsita de art. 182, alin. (2) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie si a infractiunii de conflict de interese, prevazuta si pedepsita conform prevederilor art. 2531 din Codul Penal al Romaniei, aspecte asupra carora doar organele judiciare au competenta de a se pronunta;
  • Continuarea procedurilor de evaluare a averii dobandite impreuna cu familia, respectiv, a modificarilor patrimoniale intervenite in perioada exercitarii functiei publice de catre doamna Melania VERGU.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2553 vizualizari

  • +7 (7 voturi)    
    Vergu & Iordache (Joi, 14 aprilie 2011, 10:32)

    Ralf [anonim]

    Si ce mai combatea madam Vergu, ce-i mai facea bolsevici pe toti ce-i care ii criticau politica portocalie din domeniul educatiei ...
    Si ea si madam Iordache aia de la finante (aia cu "toti intreprinzatorii fura, de aia le bagam forfetar" - prinsa cu o gaura imensa) sunt exponentul tipic al zicalei "Hotul striga cel mai tare "Hotii")
    Mai sunt si altii doar ca sunt neprinsi pana acum .
    • 0 (0 voturi)    
      răzbunare a cuiva din PD-L (Joi, 14 aprilie 2011, 11:48)

      karol [anonim] i-a raspuns lui Ralf

      pe Videanu şi pe Cocoş nu-i mai vede DNA că au furat de la Stat.
  • +4 (6 voturi)    
    Ce tupeu ordinar, dai cu var casa din banul public (Joi, 14 aprilie 2011, 10:36)

    Ceva se misca bine in Romania [anonim]

    Ma bucur sa vad ca absolut nimeni nu mai este imun la catuse sub mandatul Basescu-Boc, indiferent ca esti cumatru cu Mircea Basescu, ca esti mare senator sau deputat, ca esti consiliera prin minister, sef in vama, politist, primar, avocat, presedinte de CJ, etc.
    Furi din banul public si sunt probe? Esti corupt? DNA se ocupa de tine !
    Asa ceva, de o asemenea amploare, nu a avut loc niciodata in Romania in ultimii 20 de ani! Doar pt asta si ''chioru'' tot ramane un presedinte mare. Comparati cu Constantinescu 'm-a invins sistemu' !
    • +2 (4 voturi)    
      sa nu exageram! (Joi, 14 aprilie 2011, 10:51)

      Carmen [anonim] i-a raspuns lui Ceva se misca bine in Romania

      E doar UN caz si nu se stie cum se va termina.
      Voi fi de acord cu tine cand o voi vedea pe Ritzi cu catuse. Sincer!

      Pana atunci.......cu o floare nu se face primavara, dar e bine.
      • 0 (0 voturi)    
        din pacate (Joi, 14 aprilie 2011, 13:44)

        elena [anonim] i-a raspuns lui Carmen

        nu cred ca o vom vedea pe Ridzi cu catuse intrucat slugarnica din ea s-a folosit de banii publici pt a organiza campania electorala a Ebei. Daca Ridzi va fi inchisa, in mod automat ar trebui si Eba cercetata, ceea ce stim cu totii ca e imposibil. In schimb, parvenita de vergu a folosit banii in interes strict personal. E posibil sa o sacrifice marinarul, ca sa ne arata noua ce justitiar este el.
    • +1 (1 vot)    
      nu s-a terminat (Joi, 14 aprilie 2011, 10:58)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Ceva se misca bine in Romania

      din pacate toate mizeriile astea trebuie sa se finalizeze cu condamnari. altfel toata munca dna si bunavointa celor care lasa dna sa-si faca treaba... e inutila
    • -1 (1 vot)    
      te bucuri degeaba (Joi, 14 aprilie 2011, 11:27)

      unu [anonim] i-a raspuns lui Ceva se misca bine in Romania

      Arestari preventive si circ la televizor am mai vazut noi dar nu am vazut nici o condamnare pe fond, sa fie un proces bine instrumentat de institutiile statului finalizat cu o condamnare. Praf in ochi asta primim in loc de actiuni ferme anticoruptie. Din punctul meu de vedere nu e diferenta mare intre Basescu si Constantinescu,decat ca primul se pricepe mult mai bine la manipularea maselor.
  • +2 (2 voturi)    
    clasic (Joi, 14 aprilie 2011, 10:36)

    Ionicalp [anonim]

    asa fac toti!
  • +2 (4 voturi)    
    măi, chiar sunteți răi (Joi, 14 aprilie 2011, 10:55)

    visio [anonim]

    este amărâtă, vai steaua ei; mai știm un amărât, tot vai steaua lui, Adrian Năstase cu trofeul carpaților; mai știm noi unul, vai steaua lui, Dinu Patriciu care tot așa are afaceri cu Statul; oricum, trebuie băgați în pușcărie...vai steaua lor....
  • 0 (2 voturi)    
    ce au facut institutiile abilitate (Joi, 14 aprilie 2011, 10:59)

    elena [anonim]

    din iunie 2010 si pana in aprilie a.c. in legatura cu aceasta dna? Nu sunt sigura, dar nu creatii literare ale domniei sale au fost subiecte de examen? Bv dle Funeriu! Felicitari!
  • +1 (1 vot)    
    Dna Vergu la DNA (Joi, 14 aprilie 2011, 11:58)

    Victima [anonim]

    Cum se mai intoarce roata, Dna Melania Vergu!
    Cand lucrai la Adevarul si scriai articole la comanda lui CTP, cine era pe cai mari?Ma bucur ca ai parte acum de necazuri, sa vezi cam cum este!Sper sa se lase si cu o retinere, ceva, macar pentru 29 de zile si sa vedem apoi si un proces frumos, ....pentru ca meritati din plin !
  • +1 (1 vot)    
    Sitemul judiciar (Joi, 14 aprilie 2011, 13:40)

    VicX [utilizator]

    Acolo e problema , judecatorii prea greu gandesc prea greu se misca procesele dureaza mult si dese ori cu raspuns favorabil Pt inculpati! Ar tre sa se schimbe lucrurile astea judecatorii sa dea raport Pt Orice amanare si decizie luata si Daca e ilogica sa fie scos din sistem chiar cu o eventuala penalizare la pensie!! Sa stie ca daca nusi fac treaba eficient o sa Patimeasca!!!
  • +1 (1 vot)    
    Raspuns ptr.VicX (Joi, 14 aprilie 2011, 15:38)

    CD [utilizator]

    Judecatorii din Romania sunt in proportie de 98 % ...
    infractori : dau solutii in schimbul unor folose materiale sau relationale ( in favoarea factorilor politici sau a clientilor rudelor apropiate care ocupa diverse functii in sistem
    :avocati,grefieri,procurori,experti ,magistrati ,interlopi care penetreaza sistemul juridc sau persoane specializate in traficarea influentei sub pretextul unor relatii de prietenie ,amicitie ,rudenie cu decidentii din sistem )
    care imbraca forma ...luarii de mita !
    Iar atunci cand ajung sa motiveze solutia o fac prin falsuri intelectuale, mistificari de probe ,omisiuni in motivarea inlaturarii unora din probe , care nu pot fi ignorate de un magistrat decat printr-un rationament si o motivare logica,juridica (in fapt si in drept ) care sa permita verificarea rationamentelor de catre toate persoanele interesate !!!!
    Motivarile solutiilor date pe'' pile'' sunt atat de aberante sub aspectul rationamentului juridic si sunt rezultatul unor falsuri materiale si intelectuale incat un procent de 98 % din magistrati au la o cercetare penala corecta sansa de a deveni puscariabili !!!! Ne trebuie insa niste judecatori europeni,eventual nemti , care sa-i infunde definitiv pentru ca ei intre ei se acopera ...........
  • 0 (0 voturi)    
    sa raspunda (Joi, 27 octombrie 2011, 19:48)

    paolalaan [utilizator]

    pentru ce a facut ,toti cei care gresesc sa plateasca!cu varf si indesat!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by