VIDEO ANI sesizeaza DNA pentru noi acte de coruptie in cazul Constantin Nicolescu. Inspectorii de integritate il acuza pe presedintele CJ Arges de fals in declaratii si conflict de interese

de Attila Biro     HotNews.ro
Marţi, 22 martie 2011, 11:00 Dosare Anticoruptie


Constantin Nicolescu
Foto: Agerpres
Agentia Nationala de Integritate (ANI) a realizat o ampla investigatie in cazul presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Arges, Constantin Nicolescu. Inspectorii de integritate au descoperit ca Nicolescu ar fi semnat si aprobat nu mai putin de 18 contracte pe bani publici, incheiate cu companiile la care el sau sotia sa sunt actionari. ANI sustine ca exista suspiciuni fata de modul in care au fost incheiate procedurile de atribuire si astfel a fost sesizat si DNA in acest caz. ANI a mai descoperit ca Nicolescu nu si-a declarat mai multe firme la care era actionar si nici nu a mentionat contractele incheiate cu autoritatile statului. Vezi in text rezultatele investigatiei ANI.

In noiembrie 201 ANI s-a sesizat in cazul presedintelui Consiliului Judetean Arges Constantin Nicolescu in urma unor articole din presa. Investigatiile ANI au constatat trei incalcari ale legislatiei in vigoare dupa cum urmeaza: incalcarea regimului juridic al conflictului de interese, savarsirea unor infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie, savarsirea infractiunii de fals in declaratii.



Primul cap de acuzare invocat de inspectorii ANI face referire la conflictul de interese. Mai precis ANI a constat ca presedintele CJ Arges a incheiat contracte cu o companie la care este actionar chiar el sau sotia sa. Iata ce se mentioneaza in comunicatul ANI:
  • Existenta conflictului de interese, conform prevederilor art. 20, alin. (1) din Legea nr. 176/2010, prin semnarea sau aprobarea de catre domnul NICOLESCU Constantin, in calitate de Presedinte al Consiliului Judetean Arges, a unui numar de 14 contracte (13 contracte in suma de 1.139.715,84 lei  TVA inclus  si un 1 contract  aditional prelungire perioada) incheiate de catre Consiliul Judetean Arges sau institutii si servicii publice aflate in coordonarea, subordinea sau sub autoritatea Consiliului Judetean Arges cu S.C. AUTOPRO MOND S.A., respectiv, S.C. MAC AUTO S.A. (societati la care domnul NICOLESCU Constantin este actionar majoritar, in procent de 92,194% respectiv, 63,08%).
  • De asemenea, S.C. AUTOPRO MOND S.A., S.C. MAC AUTO S.A. (societati la care domnul NICOLESCU Constantin este actionar majoritar) si S.C. DINIK MAR ARG S.R.L. (societate la care doamna NICOLESCU Viorica, sotia persoanei evaluate, este actionar majoritar) au incheiat un numar de 12 contracte (9 contracte in suma de 303.262,12 lei TVA inclus , 1 contract  conform comenzilor , 2 contracte  ora de manopera) cu institutii si servicii publice aflate in coordonarea, subordinea sau sub autoritatea Consiliului Judetean Arges.
  • In perioada 2006  2010, S.C. AUTOPRO MOND S.A. a prestat servicii catre institutii si servicii publice aflate in coordonarea, subordinea sau sub autoritatea Consiliului Judetean Arges, pe baza de comenzi, in suma de 124.327,49 lei.
  • Suma totala a celor 9 contractelor incheiate sub semnatura domnului NICOLESCU Constantin, a celor 5 contracte incheiate cu aprobarea acestuia, a celor 12 contracte incheiate de catre societati la care domnul NICOLESCU Constantin sau sotia acestuia sunt actionari majoritari precum si a prestarilor de servicii efectuate institutilor si serviciilor publice aflate in coordonarea, subordinea sau sub autoritatea Consiliului Judetean Arges de catre societatile la care domnul NICOLESCU Constantin sau sotia acestuia sunt actionari majoritari este de 1.567.305,45 lei.
ANI mai sustine ca in urma investigatiei inspectorii de integritate au descoperit nereguli la atribuirea acestor contracte. Din informatiile furnizate de ANI rezulta ca la licitatiile organizate de CJ Arges sau de institutiile din subordine au concurat cu oferte numai companiile detinute de Constantin Nicolescu.
  • In urma analizei documentatiei care a stat la baza atribuirii contractelor de achizitii publice, a rezultat faptul ca, intr-un numar de 8 contracte incheiate intre Consiliul Judetean Arges si S.C. AUTOPRO MOND S.A., respectiv, S.C. MAC AUTO S.A. (societati la care domnul NICOLESCU Constantin este actionar majoritar) au fost prezentate oferte doar de catre societati comerciale la care domnul NICOLESCU Constantin detine sau a detinut calitatea de actionar si intr-un contract incheiat intre Directia Generala pentru Administrare, Intretinere si Reparatii Drumuri si Poduri Judetene Arges (intitutie aflata in coordonarea Consiliului Judetean Arges) si S.C. MAC AUTO S.A. (societate la care domnul NICOLESCU Constantin este actionar majoritar) au fost prezentate oferte doar de catre aceasta societate si S.C. AUTOPRO MOND S.A., se mentioneaza in comunicatul ANI.
Inspectorii ANI mai sustin ca Nicolescu se face pasibil si de infractiuni de fals in declaratii, prevazuta si pedepsita conform prevederilor art. 292 din Codul Penal al Romanie deoarece in declaratiile de avere si interese nu ar fi mentionat mai multe companii la care era actionar. In ultima declaratie depusa nu a mentionat cele 18 contracte aflate in derulare, incheiate de S.C. AUTOPRO MOND S.A. (societate comerciala in care domnul NICOLESCU Constantin este actionar majoritar) cu institutii si autoritati publice aflate in coordonarea, subordinea sau sub autoritatea Consiliului Judetean Arges.

ANI a sesizat si DNA in acest caz.
  • “A fost sesizata Directiei Nationale Anticoruptie, in vederea efectuarii de cercetari cu privire la savarsirea de catre domnul NICOLESCU Constantin a unor infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie prevazute si pedepsite conform prevederilor art. 132 si art. 12 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, precum si a infractiunii de fals in declaratii, fapta prevazuta si pedepsita conform prevederilor art. 292 din Codul Penal al Romaniei, aspect asupra carora doar organele judiciare au competenta de a se pronunta”, se mentioneaza in comunicatul ANI.
Reprezentantii ANI mai mentioneaza ca in urma investigatiei au sesizat instanta de contencios administrativ, pentru anularea actelor emise, adoptate sau intocmite de catre domnul NICOLESCU Constantin cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese si repunerea partilor in situatia anterioara.

ANI va continua investigatia in acest caz. ANI verifica modificarile aparute in averea acumulata de Nicolescu impreuna cu familia, in perioada exercitarii functiilor ori demnitatilor publice.


La finalul lunii ianuarie Constantin Nicolescu a fost retinut de procurorii DNA pentru fapte de coruptie. Procurorii au obtinut si un mandat de arestare de 29 de zile de la Tribunalul Pitesti, care insa ulterior a fost revocat de Curtea de Apel Pitesti.

  • Constantin Nicolescu este cercetat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie- Serviciul teritorial Pitesti pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals, in legatura directa cu infractiunea impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene, luare de mita in forma continuata si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice in scopul obtinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial, se arata intr-un comunicat al DNA.
  • Procurorii DNA noteaza ca accesarea acelor fonduri s-a facut prin mentionarea unui document care nu exista in realitate (respectiv raportul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arges), "precum si a unor imprejurari nereale sau inexacte privind situatia celor 4 unitati de invatamant, raportata la inundatiile din anul 2005".
  • Potrivit datelor prezentate de procurorii DNA, contractele au fost derulate in perioada 2006-2008, iar lucrarile de reabilitare au fost realizate de o singura firma, care a incasat integral sumele aferente pentru lucrari executate si neexecutate si care se afla in "relatii contractuale si in raporturi judiciare cu familia inculpatului".
  • De asemenea, Constantin Nicolescu este acuzat ca in perioada 2006-2008 a primit mita de la un actionar al unei societati comerciale din Pitesti. Patronul firmei Pic, Cornel Penescu i-ar fi dat presedintelui Consiliului Judetean Arges o suma totala de 66.588.15 lei si produse "pentru ca in schimb, in calitate si de ordonator principal de credite, sa dispuna achizitionarea, de la acea societate comerciala, a unor produse alimentare si nealimentare, cu nerespectarea procedurilor legale de achizitie publica".
  • Procurorii anticoruptie il mai acuza pe Nicolescu ca in anul 2009 s-a folosit de influenta si autoritatea functiei pentru a-l instiga pe primarul unei comune din judetul Arges "sa nu indeplineasca anumite acte de serviciu", adica sa nu aplice unei persoane o amenda de 10.000 lei.

In data de 2 martie Viorel Hrebenciuc (PSD), audiat la DNA Pitesti.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3402 vizualizari

  • +15 (17 voturi)    
    Iar il opereaza (Marţi, 22 martie 2011, 11:10)

    Dr.Love [anonim]

    Iar il opereaza Bradisteanu.
    • +6 (8 voturi)    
      de ce ? (Marţi, 22 martie 2011, 12:27)

      a. gheorghiu [anonim] i-a raspuns lui Dr.Love

      Mai bine ar da voie legea sa poata sa fie judecati infractori in orice parte a tarii. Adica, pot sa inchei contracte la orice notar de pe teritoriul Romaniei, dar competenta sa judece infractorul nu este decat una din patru instante - aia care stie ca are Nicolescu "mancarimi la mana".
      De ce trebuie sa dau divort numai acolo unde am incheiat casatoria sau unde am avut ultimul domiciliu?
      De ce sa nu fie judecati infractorii oriunde pe teritoriul Romaniei? De ce falimentele sa nu se judece in orice Tribunal?De ce conteciosul fiscal si administartiv sa nu se judece oriunde pe teritoriul Romaniei?Chiar este o masura de protectie a lor, a magistratilor; si o masura transparenta pentru noi, pentru popor.
      • +9 (11 voturi)    
        si crezi ca lui ponta iar fi greu... (Marţi, 22 martie 2011, 12:32)

        popcorn monta [utilizator] i-a raspuns lui a. gheorghiu

        sa faca miting in orice colt al tarii...se aliniaza usl-ul urca in autobuz,si o pun de un miting,in fata la tribunal...nu conteaza in ce colt al tari va fi...chiar si pe luna..
  • -9 (15 voturi)    
    Praf in ochi din nou... (Marţi, 22 martie 2011, 11:18)

    dumitra turica [anonim]

    Nu mai deranjati opinia publica cu asa-zise cercetari ale domnului Nicoleone... Cercetati-i masurile la costum, la pantofi. Spre deosebire de Severin, Nicoleone e vaca cu lapte a PSD si nimeni nu-i va atinge nici maca scamele. Deranjati-ne cand va fi macar trimis in judecata si eliberat.
  • +10 (12 voturi)    
    nu i inteleg (Marţi, 22 martie 2011, 11:21)

    un domn [anonim]

    pe ANi si DNA ca sunt asa inversunati pe bietu om..e bolnav sau in convalescenta, de ce nu il lasa sa se faca bine..sa se inzdraveneasca..sa redevina rumen in obraji...si apoi s ail bage la zdup..nu de alta dar va avea probleme de evocat cu regimi de detentie si ..o s ale scape
  • +12 (14 voturi)    
    Iar v-a luati de viata lui? (Marţi, 22 martie 2011, 11:23)

    Cosmin888 [utilizator]

    Omu' e bolnav...ce nu se intelege? Ce daca in judet e cunoscut ca "Vecinul" din cauza faptului ca are atata teren incat sansele sa il ai ca vecin sunt foarte mari? Ce daca a tras conducta de bani publici la el in sufragerie? Asa cum au spus si sefii lui totusi a facut ceva...2-3 biserici, a mai reparat niste drumuri... chiar asa... nu stim sa apreciem deloc oamenii... sa ne fie rusine ca hartuim politicieni capabili si onesti care din putinul lor dau si la partid asa cum este normal si civilizat.
    Pfffff...
  • +9 (11 voturi)    
    urmeaza Teleorman! (Marţi, 22 martie 2011, 11:34)

    solaris [anonim]

    Presedintele C.J. Teleorman LIVIU NICOLAE DRAGNEA , prin firma Teldrum controlata de el, prin intermediul fostului sau sofer Marian Fiscuci,are “Exclusivitate” la fondurile judetene.Pe 15 octombrie 2009, prin licitatie deschisa, Consiliul Judetean Teleorman a incredintat firmei Tel Drum SA din Alexandria, un contract pentru “lucrari si servicii de intretinere multianuala iarna si vara 2009-2012 pentru drumurile judet” in valoare totala de 104.460.935,13 RON TVA inclus (19%).Practic, prin aceasta licitatie organizata de CJ Teleorman, la care a participat numai firma Tel Drum, Liviu Dragnea va acorda din bani publici, in fiecare an pana in 2012, firmei pe care o controleaza peste peste 26.000.000 RON, adica in jur de 6,5 milioane de euro
  • +10 (12 voturi)    
    N u mai trageti in Adrian Severin si C. Nicolescu (Marţi, 22 martie 2011, 11:36)

    bmarius [utilizator]

    Se supara dl ponta , el stie ca n-au furat , era de fata .
  • +5 (7 voturi)    
    remember (Marţi, 22 martie 2011, 12:32)

    ro [anonim]

    Cum motivau judecătorii revocarea mandatului de arestare preventivă?

    Constantin Nicolescu "este o persoana apreciata in societate, respectata, dand dovada de o probitate morala si deontologie profesionala deosebite, astfel ca nu se poate vorbi in cazul de fata de un pericol social concret pentru ordinea publica, pe care l-au presupune lasarea sa in libertate".
  • +5 (7 voturi)    
    Averea lui Noicolescu (Marţi, 22 martie 2011, 12:50)

    costel [anonim]

    Ponta si cu Antonescu se vor lega cu lanturi de usa de la ANI.Linga ei s-ar putea sa se lege,Iliescu,Contantinescu,Ciuvica,s.a.care l-au injurat si l-au improscat cu noroi pe seful statului care asta vroia si vrea si acum- justitia sa-si faca datoria.Cred ca electoratul nu v-a vota PSD,PNL,PC in procentajele care sunt date la cele 2 televiziuni politice.Daca procentajul va fi pentru USL de 35-4o%,Ponta,Antonescu si USL mai stau 4 ani in opozitie.
  • +4 (6 voturi)    
    in lantzuri! (Marţi, 22 martie 2011, 13:23)

    coproculturalul [utilizator]

    ia sa vedem cum o sa mai sara presa din Arges sa-l apere pe Vecinu ( la fel a fost cu Penescu),mai ales vitzelushul Edi de pe antena 1Pitesti.dak psd il suspenda pe Severin, pe Vecinu poate il pune pilot , copilot exista!
    • +2 (4 voturi)    
      presa argeseana (Marţi, 22 martie 2011, 14:06)

      LD [anonim] i-a raspuns lui coproculturalul

      Presa din Arges e plina ori de jurnalisti lipsiti de curaj ori de jurnalisti corupti, daca veti cauta articole despre CN in presa locala veti gasi mai mult laude si realizari la fel ca inainte de revolutie :)
      • +4 (4 voturi)    
        in Arges a liniste ... (Marţi, 22 martie 2011, 14:25)

        bre ion [utilizator] i-a raspuns lui LD

        ... pt ca asa-i place lui Nastase & prietenii PSD.
        Cam asta ne-asteapta in toata tara daca vin astia la guvernare.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by