Cum a decurs a XII-a sedinta de judecata in dosarul SOV-Popa

de Attila Biro     HotNews.ro
Marţi, 15 martie 2011, 18:01 Dosare Anticoruptie


Tribunalul Bucuresti a judecat, marti, 15 martie, al doisprezecelea termen in dosarul in care Sorin Ovidiu Vintu este acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa, condamnat in dosarul FNI. La fel ca la ultimele termene, SOV a participat doar la primele 10 minute ale procesului. Vintu a declarat in sala de judecata ca isi recunoaste vocea din interceptarile telefonice din dosar, dar i-a acuzat pe procurori ca “au compilat” inregistrarile. Judecatoare a depistat o inadvertenta in cazierul lui Vintu.
  • Vezi in text o relatare din sala de judecata.



Ora 13:03 Sorin Ovidiu Vintu ajunge la Tribunalul Bucuresti. Inconjurat de camerele video si de jurnalisti, intra in sala de judecata fara sa faca vreo declaratie. Dupa cinci minute, intra in sala si judecatoarea Camelia Bogdan, dar sedinta nu incepe deoarece procurorul de sedinta lipseste. Dupa alte zece minute, intra in sala si procurorul de sedinta, altul decat cel care a participat la ultimele sedinte. A fost schimbata si grefiera.

Incepe sedinta. Judecatoarea ii pune in vedere lui Vintu ca trebuie sa se prezinte la Institutul pentru Medicina Legala pentru realizarea expertizei medico-legale. La termenele precedente, instanta a admis cererile de expertizare medicala solicitate de avocati. Instanta a decis ca expertiza sa determine daca Vintu poate participa la procese si daca poate fi tratat in Romania.

Judecatoarea le pune in vedere avocatilor ca va solicita detalii suplimentare despre contractul de munca al lui Alexandru Stoian de la compania Imobiliare Network. Judecatoarea doreste sa afle pe ce post este angajat Stoian. La momentul arestarii, Stoian a sustinut ca este “un simplu sofer”, iar Liviu Luca a declarat in fata instantei ca acesta este garda de corp a lui SOV.

Este pusa in discutie audierea lui Nicolae Popa, incarcerat in Indonezia, prin videoconferinta. Judecatoarea le aduce la cunostinta avocatilor ca, pana in prezent, nu a primit un raspuns de la Ministerul Justitiei legat de starea procedurilor de extradare. Instanta va trimite o noua cerere la MJ prin care se va solicita ca ministerul sa aranjeze audierea lui Nicolae Popa prin videoconferinta.

Ora 13:20 Marian Nazat, avocatul lui Sorin Ovidiu Vintu, solicita instantei sa ii permita clientului sau sa paraseasca sala de judecata. Judecatoarea ii explica lui Vintu ca se vor discuta mai multe aspecte in cadrul termenului de astazi si ii solicita sa mentioneze daca are contestatii in privinta autenticitatii vocii sale pe inregistrarile convorbirilor telefonice. “Ceea ce reclam eu este compilatia care s-a facut. Vocea imi apartine”, a declarat Vintu in fata judecatoarei. In final, cu aprobarea judecatoarei si a procurorului de sedinta, Vintu paraseste sala de judecata.

Instanta va solicita Ministerului de Externe date despre mai multi membri ai familiei lui Nicolae Popa. Judecatoarea doreste sa afle daca acestia, printre care si fratele lui Nicolae Popa, Virgil Popa, au solicitat viza pentru Indonezia in perioada decembrie 2009-2011.

La dosar au fost anexate mai multe documente primite de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Parchetul General. Avocatii sustin ca nu au putut sa consulte dosarul, deoarece dosarul a fost adus la instanta cu cateva minute inainte de inceperea sedintei de judecata. Avocatii lui Vintu cer amanarea procesului ca sa poata consulta documentele. Procurorul de caz nu se opune, dar mentioneaza ca sedinta de astazi poate continua.

Ora 13:35 Judecatorul constata ca exista o neconcordanta intre cazierul lui Sorin Ovidiu Vintu si documentele transmise de autoritati la dosar. “Exista un inscris care arata ca in 2004 s-a pus in miscare actiunea penala fata de fapte ce au avut loc in 1999, dar acest aspect nu este relevat in cazierul depus la dosar”.

Ora 13:45 Se discuta despre expertiza convorbirilor telefonice inregistrate de procurori. Judecatoarea mentioneaza ca va cere pentru a treia oara lamuriri de la INEC despre modul in care se realizeaza expertiza, cine sunt expertii, ce proceduri folosesc, manualele dupa care se fac expertizele. De asemenea, instanta ii va cere explicatii si expertului Catalin Grigoras, indicat de avocatii lui SOV drept expert-parte. Judecatoarea doreste sa afle ce organism ii verifica lui Girgoras modul de lucru. Intervine procuroarea de caz care sustine ca inca o adresa la INEC nu va aduce lamuriri deoarece institutia a precizat clar ca detaliile cerute de instanta vor fi mentionate in raportul de expertiza.

Ora 13:55 Avocatul lui Octavian Turcan solicita instantei sa ii permita clientului sau sa paraseasca tara pentru doua saptamani pentru a-si vizita parintii bolnavi si pantru a-si depune declaratia fiscala in Cipru unde detine o companie. Intervine procurorul de caz care sustine ca “exista solutii juridice” pentru ca Turcan sa isi depuna declaratia fiscala in Cipru si fara sa fie prezent personal, iar despre parintii sai procurorul sustine ca nu a demonstrat ca acestia nu pot veni ei in Romania. Avocatul lui Turcan intervine in replica si spune ca legislatia din Cipru prevede ca declaratiile fiscale trebuie depuse personal, iar ca unul din parintii lui Turcan a suferit o interventie chirurgicala.

“Tatal meu a fost internat in spital pe 24 decembrie si a suferit o interventie chirugicala. Eu sunt directorul unei companii si pentru ca am avut interdictie de a parasi tara nici in 2010 nu am depus declaratia fiscala pentru 2009 si daca nici anul acesta nu o voi depune exista pericolul ca atat eu, cat si firma sa fie sanctionata”, a declarat in fata instantei Octavian Turcan.

Ora 14:00 Judecatoarea respinge cererea avocatului lui Turcan pentru ca, in opinia instantei, acesta trebuie sa fie prezent la proces pentru a oferi explicatii despre cum au fost transferate diferite sume de bani din Cipru in Indonezia la Nicolae Popa.

In final, instanta amana procesul pentru 21 martie 2011 pentru ca avocatii sa poate consulta documentele depuse la dosar.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























8734 vizualizari

  • +10 (10 voturi)    
    Tergiversam, tergiversam... (Marţi, 15 martie 2011, 22:30)

    Mih. [utilizator]

    Cand vor sanctiona judecatorii tergiversarile ?
    Nu ar cam fi cazul si timpul?
  • +10 (10 voturi)    
    ajunge! (Marţi, 15 martie 2011, 23:59)

    Adrian [anonim]

    E totusi prea lungit procesul. Nemultumit ca populatia nu se revolta, si justitia nu i se incredinteaza lui, Vinti si-a asmutit slugoii dela Realitaea mai dihai ca niciodata. Ba mai si cumpara audienta si aderenti cu "permii". Daca tot nu-l infunda pe escrocul asta, unic in istoria Romaniei, macar sa-l lasa in pace sa-si bata joc de noi cu maiestrie, cum numai el stie.
  • +3 (5 voturi)    
    AZI (Miercuri, 16 martie 2011, 9:37)

    paul155 [utilizator]

    Azi este posibil ca guvernul sa cada!Dorinta cei uneste pe USL este procuratura sub sutana domnului Nastase.Asa ca amanarile dosarelor de coruptie au un motiv intemeiat.
  • +3 (3 voturi)    
    Spalare (Miercuri, 16 martie 2011, 9:50)

    Gigi [anonim]

    Uite asa il curata legal pe Vantu. Usor, usor devine curat ca lacrima.
  • 0 (0 voturi)    
    cand l-au arestat pe Vantu, (Miercuri, 16 martie 2011, 11:47)

    bancher [anonim]

    eu am spus pe acest site ca pana la urma va scapa, asa cum a scapat de fiecare data, si noi vom ramane cu criza si problemele pe cap.
    Mi-au sarit toti in cap, m-au facut postac la Irealitatea TV, ca sunt vandut lui Vantu..etc, etc.
    Uite ca acum incep sa mi se adevereasca temerile, si Vantu nu pateste nimic si e tot in liberate. Unde sunt aia de ma faceau postac acum 4 luni, ia sa ii vad!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by