Cum s-a aparat Necolaiciuc de extradarea in Romania. Plus: Ion Turcu, fost judecator la Cluj, a pledat pentru fostul director CFR: "Faptele sale sunt doar erori contabile"

de Attila Biro     HotNews.ro
Miercuri, 2 martie 2011, 20:36 Dosare Anticoruptie


In cadrul procesului sau de extradare, Mihai Necolaiciuc a incercat sa ii convinga pe magistratii americani ca, de fapt, nu a comis nici o fapta penala grava, potrivit deciziei de extradere obtinuta de HotNews.ro. Prin intermediul unui fost magistrat care a depus marturie in favoarea sa, Necolaiciuc a aratat ca, in realitate, acuzatiile de coruptie si abuz formulate de procurori si pentru care este judecat in Romania reprezinta "erori contabile". Tot Necolaiciuc a incercat sa demonstreze procurorilor ca, potrivit legislatiei din Romania, nici macar nu ar face puscarie. Judecatorii din SUA au constatat insa ca Necolaiciuc este judecat in doua dosare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 5 la 15 ani.
  • Necolaiciuc a incercat sa ii convinga pe judecatorii americani ca in Romania nu a comis fapte pentru care sa fie inchis pentru mai mult de un an deoarece astfel ar fi reusit sa evite extradarea
  • La Judecatoria sector 1 sunt inregistrate trei dosare pe numele lui Mihai Necolaiciuc doua pentru abuz si unul pentru coruptie. In cele trei dosare s-au inregistrat 13 termene de judecata.

In cadrul procesului de extradare Necolaiciuc, prin aparatorii sai, a avut posibilitatea sa prezinte argumente pentru ca cererea de extradare formulata de autoritatile romane sa fie respinsa. In apararea sa Necolaiciuc a apelat la fostul magistrat Ion Turcu, in prezent avocat si fost judecator la Curtea de Apel Cluj unde a detinut si functii de conducere. Potrivit incheierii de sedinta judecatorii au admis ca Necolaiciuc sa il foloseasca pe Ion Turcu drept martor – expert de partea sa. Redam mai jos cateva din argumentele prezentate de Ion Turcu in favoarea lui Necolaiciuc.

Profesorul Turcu a declarat că tratatul de extrădare  dintre România si Statele Unite permite extrădarea pentru orice infracţiune care se pedepseşte pentru o perioadă de detenţie de cel putin un an sau mai mult. Profesorul Turcu a afirmat că capetele de acuzare din dosarul 17/P/2005 şi 206/P/2006 sunt sanctionate cu peste un an de inchisoare, cu toate acestea, faptele menţionate în punerea sub acuzare nu se încadrează în aceste capete de acuzare.”, se mentioneaza in decizia de extradare.

Martorul lui Necolaiciuc a explicat instantei americane ca, de fapt, fostul director CFR nu a comis o fapta penala. Fostul magistrat a explicat instantei ca procurorii sustin ca Necolaiciuc a fost invinuit in baza Ordonantei 60/2001 privind achizitiile publice, dar acesta a fost inlocuita cu Ordonanta 34/2006.

„Acesta ordonanta din 2006 dezincrimineaza faptele incriminate de Ordonanta 60/2001”, a explicat fostul judecator Ion Turcu, dupa cum se retine in incheierea sedintei de judecata. In acelasi document se mentioneaza ca potrivit profesorului Turcu: „Articolul 15 din Constitutia Romaniei prevede ca in cazurile penale se aplica legea mai favorabila. Astfel dupa intrarea in vigoare a Ordonantei 34/2006 faptele penale comise de Necolaiciuc ar fi dezincriminate si astfel nu sunt pedepsite cu inchisoarea de peste un an.”

Tot in apararea lui Necolaiciuc, fostul judecator Turcu a declarat ca, in esenta, nu s-a comis nici o incalcare a legii. „El (Turcu n.red.) sustine ca faptele lui Necolaiciuc reprezinta doar simple erori contabile. Pentru a exista o fapta penala trebuie sa fi existat coruptie a mai declarat profesorul”, se mentioneaza in incheierea magistratilor americani.

Ion Turcu a incercat sa convinga instanta americana si ca procesele penale ale lui Necolaiciuc sunt viciate. Turcu a sustinut ca judecatorii au admis ca probatoriu declaratii ale unor angajati ai CFR care nu aveau atributii in realizarea achizitiilor.

Un alt argument folosit in apararea lui Necolaiciuc a fost si acela ca de fapt legea achizitiilor publice, atat Ordonanta 60/2001 cat si OUG 34/2006 privesc institutiile de stat. „In opinia profesorului Turcu, CFR nu intra sub incidenta OUG 34/2006. Profesorul a mai aratat ca actionarul majoritar al CFR este Ministerul Transporturilor si ca exista precedente in Romania care demonstreaza ca in situatii similare OUG 34/2006 nu se aplica. Turcu a mai aratat si ca judecatorii nu au pus in discutie daca legea achizitiilor publice se aplica sau nu in acest caz”, se mai arata in incheierea judecatorilor americani.

De ce a incercat Necolaiciuc sa-si minimalizeze faptele de coruptie

Daca prin marturile fostului judecator Turcu, Necolaiciuc ar fi convins instanta americana ca faptele sale nu sunt pasibile cu inchisoarea de mai mult de un an atunci ar fi scapat de extradare. Tratatul de extradare dintre Romania si SUA prevede ca sunt extradabile doar persoanele acuzate de fapte care sunt pedepsite cu inchisoare de un an sau mai mult. Astfel fapta lui Necolaiciuc daca ar fi avut limita minima a pedepsei de sub un an atunci fostul sef al CFR ar fi scapat de extradare.

Judecatorii din SUA au retinut ca potrivit tratatului de extradare Necolaiciuc poate fi extradat pentru ca faptele de care este acuzat sunt pedepsite cu peste un an de inchisoare. Fata de argumentele prezentate in apararea lui Necolaiciuc magistratii americani au mentionat urmatoarele: „In dosarul 17/P/2005 Necolaiciuc este acuzat de 7 fapte care sunt pedepsite de Codul Penal romanesc cu inchisoare de la 5 la 15 ani. In dosarul 134/P/2005 Necolaiciuc este acuzat de abuz in serviciu”.

„Necolaiciuc afirmă că, dacă presupusele ilegalitati chiar daca ar fi reale sunt minore şi nu se pedepsesc cu închisoarea. Acest argument reprezinta insa o aparare pe fond a presupuselor infractiuni. Presupusele infractiuni sunt insa pedepsite cu inchisoarea de la 5 la 15 ani ceea ce depăşeste cerinţa de un an prevazuta in tratatul de extradare. Presupusele infractiuni din cele doua dosare si din mandatul de arestare satisfac cerinta de un an pentru a fi extradat”, se mai arata in incheierea judecatorilor din SUA.

In ce stadiu sunt dosarele lui Necolaiciuc

Potrivit inregistrarilor in sistemul ECRIS, Mihai Necolaiciuc este in prezent judecat in trei dosare aflate pe rolul Judecatoriei sector 1. Intr-un dosar inregistrat in 2009, Necolaiciuc este judecat pentru infracţiuni de corupţie (Legea nr. 78/2000) art. 248 Cod Penal. In acest proces s-au inregistrat 13 termene de judecata. La ultimul termen din 2 februarie 2011 magistrati au respins cererea avocatilor lui Necolaiciuc de a suspenda procesul.

Urmatorul termen a fost fixat pentru 16 februarie. Si in celelate doua dosare avocatii au cerut suspendarea procesului dar cererile au fost respinse iar dosarele vor fi judecate tot pe 16 februarie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3260 vizualizari

  • +17 (17 voturi)    
    Numai el... (Miercuri, 2 martie 2011, 20:43)

    _ex.ceferist [anonim]

    pai necolaiciuc e omul lui mitrea si mitrea cotiza la nastase...oare ii leaga si pe astia?!!

    nu pot sa uit cand ni s-a repartizat la sectie sapun lichid chirurgical cu butoaiele si saracu' gestionar a lesinat cand a vazut valoarea de intrare.:)

    acuma nu ma intrebati ce faceam la cefereu cu sapun lichid chirurgical, ca e evident: ne spalam pe maini
    • +3 (5 voturi)    
      asta e (Miercuri, 2 martie 2011, 22:08)

      Ionel [anonim] i-a raspuns lui _ex.ceferist

      nu cred ca "mai bine mai tarziu decat niciodata" se aplica in cazul asta, dar inca se poate pune in miscare domino-ul... omenii inca mai au radacini pe unde au trecut si inca mai au "o vorba de spus", chiar daca au distrus pana la irecuperabil CFR-ul si poate vietile unor angajati.

      Sa speram ca mai decimeaza din aia smecheri.

      In schimb povestea cu sapunul chirurgical.... presupun ca se putea anunta mai dinainte si nu acum ca comentariu la acest articol..
      • +3 (3 voturi)    
        etc... (Miercuri, 2 martie 2011, 23:27)

        Tot Ala [anonim] i-a raspuns lui Ionel

        dar de "organizatoare" - agende electronice luate pentru sefii de echipa ce nu stiau a scrie sa zic?!

        dar de costructori ( sccf societatea de constructii feroviare ) care primeau factura pentru spaga data pentru a justifica contabil cheltuiala, sa zic?!

        bai, cum de nu ma intreaba pe mine un procuror cum si de ce ca stiu ce za zic - ca am lucrat 2 ani de zile in biroul unui director economic la regionala cfr....etc
        • +1 (3 voturi)    
          atitudine (Joi, 3 martie 2011, 10:18)

          Ionel [anonim] i-a raspuns lui Tot Ala

          de ce astepti sa te intrebe el pe tine si nu faci tu plangere / sesizare?

          dupa cum spuneam mai sus, fiecare asteapta ca altii sa faca ceva ca sa vina si ei cu criticile..

          in unele cazuri ai putea fi acuzat (cf. codului penal) de complicitate sau favorizare prin neimplicare (nu mai stiu exact articolele, nu sunt avocat / judecator, dar cel putin e moral sa nu te aciuezi cu infractorii, mai ales cand stii ce se intampla)
  • +10 (10 voturi)    
    ma intreb (Miercuri, 2 martie 2011, 20:52)

    buha [utilizator]

    ma intreb cine o fi regina lui Nicolaiciuc
  • +10 (10 voturi)    
    despre ex-magistratul Turcu (Miercuri, 2 martie 2011, 20:54)

    srpc [utilizator]

    in 1991 am vrut sa deschid o casa de amanet, dar acest Turcu, pe atunci atasat la Camera de Comert, mi-a spus ca nu se poate, neffind legal; peste 3 luni, un arab deschidea prima casa de amanet in oras, cu avizul acestui individ! apoi am aflat ca ar fi trebuit sa cotizez 500 dolari.
    • 0 (0 voturi)    
      draga srpc (Vineri, 18 octombrie 2013, 15:09)

      leonel [utilizator] i-a raspuns lui srpc

      cu siguranta draga srpc una dintre multele ispravi ale acestui "parpucea" de la drept ubb cluj napoca, care totusi a scapat de fiecare data cu basma curata!
  • +15 (15 voturi)    
    Foarte curios! (Miercuri, 2 martie 2011, 20:58)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

    Toate au fost greseli contabile!
    Asat este tot ceea ce au gasit dupa atatia ani!
    Si culmea, toate greselile au fost in favoarea lui necolaiciuc!
    Mai sa fie!
  • +4 (4 voturi)    
    Necolaiciuc este sau numai a fost PSD-ist ? (Miercuri, 2 martie 2011, 21:28)

    PSD-erbedeul [utilizator]

    Ţară de hoţi !
    Necolaiciuc este PSD-ist ?
    " Interese transpartinice
    Retinerea lui Mihai Necolaiciuc, director general al Cailor Ferate Romane intre 2000 si 2004, a produs
    cutremur si in lumea politica si de afaceri autohtona. Aceasta, in conditiile in care conexiunile sale cu aceasta zona au fost transpartinice si au mers pana la varful PSD si PDL. In 2005, Necolaiciuc a fost scos din tara cu masina chiar de cumatrul lui Miron Mitrea, omul de afaceri Florian Walter (Busca). Firmele acestuia din urma au fost abonate la contracte de zeci de milioane de euro cu ministerul condus de Mitrea si cu divizia (CFR) coordonata de Necolaiciuc. O firma a lui Cristian Burci, un alt apropiat al lui Miron Mitrea, a fost cadorisita de CFR, condusa de Mihai Necolaiciuc cu zece locomotive.

    Dumitru Bucsaru, patronul campioanei en titre la fotbal, Unirea Urziceni, nu a lipsit din aceasta constelatie de relatii la varf. Firmele lui Bucsaru au obtinut lucrari de constructii la baze de agrement ale CFR, facturate la preturi uriase. Insa ascensiunea lui Necolaiciuc in Ministerul Transporturilor poarta si un antet PD. Acesta a fost promovat in fruntea Regionalei CFR Iasi de Anca Boagiu, pe vremea cand Traian Basescu conducea Transporturile, iar in 2000 Boagiu l-a mai propulsat o data, ca director general al Cailor Ferate Romane, unde a ramas pe tot parcursul ministeriatului lui Miron Mitrea, pana la finele anului 2004."
    http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/exclusiv-rl-necolaiciuc-va-fi-extradat-pana-in-decembrie-160597.html
  • +5 (5 voturi)    
    sa vina in tara (Miercuri, 2 martie 2011, 21:37)

    judje [anonim]

    sa vina in tara, sa aflam si noi ce s-a facut pe acolo
    in perioada psd-ului
  • +2 (2 voturi)    
    erorile ar putea atrage erori (Miercuri, 2 martie 2011, 22:22)

    mantu [anonim]

    Ma gindesc ca sa-ar putea gasi un nebun care sa-l impuste pe unul din acesti ,,incurca lume ",ce nu-i asa, citeva sute de milioane de euro ii scapi printre degere. Apoi, cu un avocat care si-a pierdut de mult simtul echilibrului moral ,sa apara in fata instantei si sa se apere declarind ca inca din copilarie a avut mania pistolului Totul a fost un accident in cel mai rau caz .O eroare .Cum sa condamni oameni atit de naivi si nevinovati!?
  • +4 (4 voturi)    
    Stati linistiti (Miercuri, 2 martie 2011, 23:02)

    Zextu [anonim]

    Daca e sa-l extradeze o sa fie arestat imediat de doctorul psd-ist Bracardisteanu care-i va face o operatie de descongestionare de ovare! sub stricta supraveghere a renumitei nulitati in materie medicala, Daniela Bartos ( o alta lingatoare de oo )
  • +2 (2 voturi)    
    Mda (Joi, 3 martie 2011, 9:51)

    ion [anonim]

    Trebuie sa vad si la firma la care lucrez cum putem face o eroare contabila de cateva millione de euro


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by