Fostul ministru Cristian David, condamnat in prima instanta la 5 ani de inchisoare pentru trafic de influenta, dupa ce magistratii instantei supreme au schimbat incadrarea juridica a faptei

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 5 decembrie 2017, 15:39 Dosare Anticoruptie


Cristian David
Foto: AGERPRES
Magistratii instantei supreme au decis, marti, schimbarea incadrarii juridice a faptei in dosarul fostului ministru de Interne Cristian David din luare de mita in trafic de influenta si condamnarea acestuia la cinci ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi, anunta News.ro. Decizia, a carei pronuntare a fost amanata de patru ori, nu este definitiva.

Magistratii Inalte Curti de Casatie si Justitie au decis, marti, in unanimitate, schimbarea incadrarii juridice a faptei lui David Cristian, din infractiunea de luare de mita, in infractiunea de trafic de influenta.

Cu majoritate de voturi, magistratii au decis condamnarea fostului ministru de Interne la cinci ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi pentru alti doi ani.

"Condamna pe inculpatul David Cristian la pedeapsa de 5 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta (...) deduce din pedeapsa aplicata inculpatului durata retinerii, arestarii preventive si a arestului la domiciliu de la data de 21.01.2015, pana la 18.04.2015, inclusiv", s earata in decizia magistratilor.

Totodata, magistratii au dispus mentinerea masurilor asiguratorii si confiscarea sumei de 500.000 de euro de la fostul ministru de Interne.

ICCJ a mai dispus achitarea fostului prefect de Buzau, Bigiu Marian Cristinel pentru infractiunea de spalare de bani,mdar si a lui Doloiu Gheorghe.

In cazul lui Nitescu Valeriu - Roger, fostul sef de cabinet al lui Cristian David, magistratii au dispus schimbarea incadrarii juridice in complicitate la infractiunea de trafic de influenta.

De la Nitescu Valeriu - Roger suma de 1.585.000 lei, precum si un autoturism.

"Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei pentru procuror si inculpati", se mai arata in sentinta.

Initial, pronuntarea in acest dosar era programata pentru 10 octombrie, fiind atunci amanata pentru 24 octombrie. La termenul respectiv, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au amanat din nou decizia, stabilind un nou termen pentru 7 noiembrie, ulterior pentru 21 noiembrie, cand a fost amanata pentru 5 decembrie.

La termenul din 12 septembrie al procesului, avocatii lui Cristian David au cerut ca procesul sa fie reluat, invocand inlocuirea unui magistrat, motiv care a dus la decizia de reluarea a proceselor in cazul lui Liviu Dragnea si al lui Calin Popescu Tariceanu. Solicitarea aparatorilor lui Cristian David a fost respinsa.

Cristian David a fost trimis in judecata de DNA in 16 iulie iulie 2015, alaturi de Gheorghe Doliu, Valeriu Roger Nitescu, fostul sef de cabinet al lui David, si Marian Cristinel Bigiu, prefect al judetului Buzau la data comiterii faptei.

In rechizitoriu, procurorii au aratat ca, in calitate de ministru al Internelor si Reformei Administrative, in cursul anului 2007, prin intermediul lui Nitescu, Cristian David a pretins, iar, in luna februarie 2008, a primit 500.000 de euro de la un denuntator, beneficiar al unor drepturi litigioase.

Suma respectiva ar fi fost pretinsa si primita de David pentru a-si exercita atributiile de indrumare si coordonare a activitatii prefectilor intr-o modalitate care sa asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 hectare, aflat in intravilanul municipiului Buzau, de catre Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate. Cristian David ar fi luat legatura cu Marian Bigiu, prefect al judetului Buzau la acea data, solicitandu-i ajutorul in acest sens.

In schimbul promisiunii de exercitare a influentei, Valeriu Roger Nitescu, in calitate de sef de cabinet al ministrului de Interne si Reformei Administrative ar fi pretins si primit de la aceeasi persoana 600.000 euro.

Pentru "sprijinul oferit", cu prilejul unei alte intalniri, Cristinel Bigiu ar fi pretins de la denuntator 1.000.000 de euro si ar fi primit, intr-un final, 700.000 de euro. Bigiu ar fi dispus totodata ca transferul banilor sa se realizeze prin intermediul conturilor personale ale inculpatului Doloiu Gheorghe. Acest lucru s-ar fi si intamplat dupa ce Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate a emis titlul de proprietate asupra terenurilor in suprafata de 15 hectare.

Totodata, pentru a masca originea sumelor primite cu titlu de mita si pentru a evita tragerea la raspundere penala, ar fi fost incheiate mai multe contracte de vanzare - cumparare, avand ca obiect tranzactii imobiliare fictive intre persoanele implicate.

La finalul lunii mai, fostul presedinte al Consiliului Judetean Buzau Cristinel Bigiu a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucuresti, la doi ani de inchisoare cu executare intr-un alt dosar, in care a recunoscut ca a primit 75.000 de euro mita de la fostul director al RA-APPS Georgian Surdu.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2609 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    Mai putin important ca s-a schimbat incadrarea (Marţi, 5 decembrie 2017, 16:33)

    Susufler0 [utilizator]

    juridica a faptei comise de David, mai putin important cati ani de puscarie a incasat (in fond hotararea nu este definitiva), cat faptul ca pt un politician penal de anvergura pesedist, procesul s-a reluat de la zero, in vreme ce pt unul mai maruntel si de "origine" penelista, aflat intr-o situatie procesuala similara cu primul, procesul a continuat !

    PS. Are tot dreptul Cristian David sa spuna ca nu-i dreptate pe pamant ?
  • 0 (0 voturi)    
    La multi ani (Marţi, 5 decembrie 2017, 19:33)

    Gelu007 [utilizator]

    La mai mult si la mai mare!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by