Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Un nou termen al procesului in care Darius Valcov este judecat pentru trafic de influenta si spalare de bani, la ICCJ  

de I.B.     HotNews.ro
Marţi, 21 noiembrie 2017, 7:05 Dosare Anticoruptie


Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCI) judeca, marti, un nou termen al procesului in care fostul ministru Darius Valcov este judecat pentru trafic de influenta, spalare de bani si operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functiile ocupate, dupa ce ar fi cerut de la o firma de constructii 20% din valoarea unor contracte publice, in perioada in care era primar al municipiului Slatina, potrivit news.ro.

In prezent, Darius Valcov este consilier la Guvern. La termenul de marti al procesului, magistratii ar urma sa o audieze pe Lavinia Sandru, fosta sotie a lui Darius Valcov. La termenul din 4 septembrie de la ICCJ, Darius Valcov a declarat ca in 2009 Vasile Blaga l-a chemat la sediul PDL si l-a intrebat in legatura cu licitatii organizate de Compania de Apa Olt, dandu-i de inteles ca vrea sa-i impuna un anumit constructor, ulterior sugerandu-i sa ia legatura cu patronul Tehnologica Radion, Theodor Berna.

El a mai spus ca s-a intalnit de trei ori cu acesta, de fiecare data fiind trimis de Blaga, ca Berna a incercat sa-l mituiasca si ca demisia sa din PDL in 2012 a fost determinta de o cearta cu Vasile Blaga tocmai pe tema atitudinii fata de Tehnologica Radion. In acest dosar, in care a fost trimis in judecata in mai 2015, Darius Valcov a stat in arest la domiciliu din 26 martie 2015 si pana in 2 aprilie 2015, cand a fost arestat preventiv.

In 23 iunie 2015, Darius Valcov a fost eliberat din arest. El este acuzat de trafic de influenta, spalare de bani si operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functiile ocupate de acesta, de primar al municipiului Slatina, senator si ministru de Finante. Potrivit rechizitoriului procurorilor, in 2009, omul de afaceri Theodor Berna l-a contactat pe Darius Valcov, atunci primar al municipiului Slatina, caruia i-a propus sa intervina la SC Compania de Apa Olt SA pentru ca firma sa sa castige licitatii de lucrari pentru obiective din Slatina, Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, iar in schimb sa ii dea 20% din valoarea sumelor incasate conform contractelor de executie a acelor lucrari.

In urma interventiilor lui Darius Valcov, firma lui Berna a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului ￯Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt￯, fiind semnate contracte cu Compania de Apa Olt pentru mai multe lucrari, in valoare de de peste 78 de milioane de lei, sustin procurorii. Dupa castigarea acestor contracte de catre firma lui Berna, in perioada ianuarie-martie 2011, Valcov ar fi mers periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta suma totala de 1,2 milioane de lei, in trei transe a cate 400.000 de lei. 

Banii erau dati cand Compania De Apa Olt efectua plati in contul societatii, au mai aratat procurorii in actul de sesizare a instantei. Ulterior, in perioada aprilie-decembrie 2011, Valcov ar mai fi primit de la omul de afaceri 2,5 milioane de lei, in cinci transe a cate 500.000 de lei. Anchetatorii au mai stabilit ca Darius Valcov ar mai fi primit 3.080.000 de lei, in perioada 2012- 2013, tot de la Berna, prin intermediul mai multor firme.

Pentru a recupera banii de la fostul ministru, DNA i-a pus sechestru pe trei lingouri din aur, in valoare de 465.355 de lei, 172 opere de arta, in valoare de 2.558.658 de lei, 63.010 de lire sterline, 290.334 de euro si 73.077 de dolari. De asemenea, s-a instituit sechestrul asigurator prin poprirea sumelor de 90.000 de dolari, 1.322.950 de lei si 600.000 de lei. Procurorii DNA au facut, in 26 martie 2015, perchezitii in localitati din judetul Olt si in Bucuresti, fiind cautate tablourile care ar fi fost achizitionate de Darius Valcov, prin interpusi, de la case celebre de licitatii, cu bani presupus obtinuti din fapte de coruptie.

In urma perchezitiilor, anchetatorii au gasit 101 tablouri, pe care figureaza semnatura unor pictori celebri, printre care Pablo Picasso (doua gravuri si un desen in carbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu, Constantin Piliuta, Corneliu Baba, Horia Bernea si Octav Bancila. De asemenea, in luna iunie a acestui an, Darius Valcov a fost plasat sub control judiciar pentru instigare la dare si luare de mita, cu interdictia de a parasi tara, intr-un alt dosar care vizeaza un functionar public din cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Olt acuzat ca a luat mita timp de trei ani de la o firma controlata de catre Valcov.

In prezent, Darius Valcov este consilier la Guvern, declara, in 28 octombrie, vicepremierul Paul Stanescu. Valcov a lucrat la elaborarea actualului program de guvernare al PSD, dar si la raportul de evaluare a ministrilor Cabinetului Grindeanu. Darius Valcov, fost primar al Slatinei timp de doua mandate, in perioada 2004-2008, a fost membru al PDL, apoi a trecut la PSD, fiind numit de partid ministru al Finantelor.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























463 vizualizari

Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by