Monica Macovei acuza Guvernul ca nu a transpus corect legislatia europeana privind confiscarea extinsa a averilor ilicite

de RH     HotNews.ro
Joi, 19 octombrie 2017, 11:12 Dosare Anticoruptie


Monica Macovei
Foto: Parlamentul European
 documente
Europarlamentarul Monica Macovei critica dur Guvernul Tudose pentru ca nu a transpus corect si complet Directiva europeana a confiscării extinse in proiectul de lege trimis Parlamentului. "Adoptarea proiectului de lege în Parlament în forma actuală ne duce din <<avem corupție, dar nu corupți>> de pe vremea lui Năstase la <<avem corupți, dar nu le luăm banii>> și la <<condamnații rămân tot bogați și românii tot săraci>>", arata Macovei intr-un comunicat.

Europarlamentarul arata ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a eliminat din proiectul de lege confiscarea de la terti, la fel ca si masura privind punerea sechestrului pe bani și averi încă de la începutul anchetelor ministrul.

"În așa-zisa transpunere a Directivei confiscării extinse, Tudorel Toader a ales clar să fie de partea penalilor. Cele câteva articole modificate din Codul Penal și prezentate de Toader ca fiind transpunerea Directivei nu au legătură cu Directiva europeană", sustine Monica Macovei.

Principalele observatii facute pe proiectul de lege trimis de Guvern in Parlament (proiectul se află la Senat, prima cameră sesizată, avand termen luna noiembrie pentru adoptare).


1. Nu se poate aplica „Confiscarea extinsă” prevăzută în Directivă, pentru că Toader a eliminat cuvântul „ilicit” din Directivă și l-a înlocuit cu termenul "infracţional". Iar termenul „infracţional” înseamnă comiterea unei noi infracțiuni care să ducă la o nouă condamnare și numai la confiscarea banilor furați prin acea infracțiune, cum era anterior Directivei, cum este și acum.
 
Potrivit Directivei, dacă X este condamnat pentru o singură infracțiune din lista celor din Directivă, judecătorul face sau cere verificări privind toată averea lui, indiferent pe ce nume este pusă, și, dacă constată o diferenţă pe care condamnatul nu o poate justifica prin veniturile legale, o confiscă, nefiind necesar alt dosar penal și altă condamnare. Aceasta este confiscarea extinsă. Nu este nevoie să se stabilească o legătură cu un comportament penal, este suficient, între altele, ca judecătorul să considere, pe baza balanței probabilităților, că este mai probabil ca averea/banii nejustificați prin venituri legale să provină dintr-un comportament penal, decât din activități legale, fără a fi însă identificată vreo infracțiune anume. Tocmai de aceea Directiva folosește termenul de „ilicit”, pentru că nu trebuie stabilită o infracțiune anume. Faptul că proprietatea condamnatului, la vedere sau ascunsă, este mai mare decât veniturile legale este unul din elementele care pot duce judecătorul la concluzia că diferența nejustificată de avere este supusă confiscării extinse.

2. Nu se poate aplica „confiscarea de la terți” atunci când suspectul sau infractorul mută banii pe numele unor rude sale altor persoane pentru a le ascunde de punerea sub sechestru și confiscare, iar acest lucru poate fi dovedit prin orice element: o donație, o vânzare sub prețul pieței sau orice element care duce procurorul și judecătorul la concluzia ascunderii, prin orice operațiune, a averii, pentru a nu fi pusă sub sechestru și apoi confiscată. La Art 6 din Directivă, în Tabelul de Concordanță între Directivă și proiectul lui Toader de transpunere a Directivei, la „confiscarea de la terți” scrie: „Nu face obiectul prezentului proiect”.       

 3. Nu se pot pune sub sechestru, de la începutul anchetei, banii/ bunurile/ averea celor anchetați în vederea confiscării extinse sau a confiscării în forma actuală. La Art 7 din Directivă, în Tabelul de Concordanță între Directivă și Proiectul lui Toader de transpunere a Directivei, la punerea sub sechestru (cuvântul „înghețare” nu există în codurile penale române) scrie: „Nu face obiectul prezentului proiect”.  

4. Nu sunt transpuse definițiile care dau sens prevederilor din Directivă. În Tabelul de Concordanță între Directivă și proiectul lui Toader de transpunere a Directivei, la Art. 2 al Directivei, care definește toate noțiunile și conceptele folosite în Directivă, scrie: „Nu face obiectul prezentului proiect”.      

O transpunere eficientă trebuia să înceapă chiar de la definițiile scrise în Directiva europeană. Definițiile sunt foarte importante, pentru că Directiva reglementează fiecare lucru pe care îl definește, cum ar fi bunuri, instrumente, valori, confiscare, terți etc. Desigur, se schimbă multe elemente din dreptul penal și de procedură penală actual, dar am intrat in Uniunea Europeană ca să schimbam spre bine, și nu ca să păstram ce merge prost, cum este și confiscarea în forma actuală sau limbajul și concepte juridice de acum zeci de ani.  

5.  Nu se schimbă sistemul actual al punerii în executare a confiscării sau al celor care supraveghează realizarea confiscării, care s-a dovedit absolut ineficient. De aceea, trebuia introdus clar un sistem eficient. Pentru România, soluția este ca realizarea efectivă a confiscării să fie sub controlul și supravegherea judecătorului care a dat decizia definitivă de confiscare și confiscare extinsă, pentru că este primul interesat să ducă până la capăt orice confiscare a dispus.

Directiva punerii sub sechestru și a confiscării nu este transpusă deloc şi banii furați nu se întorc la oameni.

Nu știm dacă Tudorel Toader a informat Guvernul că a transpus doar câteva articole din Directiva confiscării extinse, și acelea prost, sau dacă prim-ministrul și-a însușit acest text în cunoștință de cauză. Tudorel Toader știe însă că acest simulacru de transpunere va atrage o nouă procedură de infrigement din partea Comisiei Europene. Este acest lucru asumat, odată cu trimiterea proiectului în Parlament, pentru a trage de timp încă 2-3 ani, astfel încât cei care au furat banii oamenilor să și-i pună la adăpost?






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1286 vizualizari

  • +1 (3 voturi)    
    de acord cu Macovei (Joi, 19 octombrie 2017, 12:28)

    Kosmos [utilizator]

    Dar nu exista decat o singura solutie pt a stopa furtul - pedeapsa capitala..PSD este finantat de miliardari autohtoni ,miliardari internationali ,politicieni autohtoni, politicieni internationali, moguli media autohtoni, moguli media internationali
    • +2 (2 voturi)    
      Oare? (Joi, 19 octombrie 2017, 15:44)

      Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

      Tarile cu cea mai mica rata de coruptie, furt din bani publici, fraude comerciale nu au pedeapsa cu moartea in legislatie (tarile nordice, Olanda, Elvetia). Se stie in teoria dreptului ca nu pedeapsa descurajeaza infractiunea ci fermitatea organelor de aplicare a legii (politie/procuratura/judecatorie). Daca nu mai curand o societate civila care sa nu mai considere furtul/coruptia acceptabile, care sa ceara functionarului public un comportament impecabil, transparenta instututiilor ce utilizeaza bani de la buget, etc ar fi de cel mai mare ajutor. Altfel societatea corecta visata nu va cadea din cer


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by