Cererea de revizuire a dosarului in care Nicusor Constantinescu a fost condamnat la cinci ani de inchisoare va fi rejudecata de Tribunalul Constanta

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 26 septembrie 2017, 16:45 Dosare Anticoruptie


Nicusor Constantinescu (arhiva)
Foto: Agerpres
Cererea de revizuire a dosarului in care fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru abuz in serviciu va fi rejudecata de Tribunalul Constanta, dupa ce instanta a admis apelul acestuia, avocatul acestuia precizand ca acum cererea va fi solutionata pe fond, dupa ce in primul caz a fost judecata admisibilitatea acesteia, informeaza News.ro.

Curtea de Apel Constanta a decis marti, sa admita apelul formulat de Nicusor Constantinescu, la decizia Tribunalului Constanta prin care ii era respinsa cererea de revizuire a dosarului Centrului Militar Zonal in care a fost condamnat la cinci ani de inchisoare. Astfel, in luna martie a acestui an Tribunalul Constanta a hotarat ca cererea de revizuire a condamnarii in dosarul Centrului Militar, in care Nicusor Constantinescu a primit cinci ani de inchisoare sa fie respinsa ca inadmisibila. Decizia nu era definitiva si a fost atacata la Curtea de Apel Constanta.

Aceasta instanta a hotarat marti, sa desfiinteze hotararea atacata si sa dispuna rejudecarea cererii de catre Tribunalul Constanta.

"Admite apelul, desfiinteaza hotararea atacata si dispune rejudecarea de catre prima instanta", se arata in decizia Curtii de Apel Constanta. Decizia instantei este definitiva.

Aparatorul lui Nicusor Constantinescu, avocatul Marius Mocanu, a declarat corespondentului News.ro, ca instanta a apreciat ca cererea de revizuire este admisibila, iar aceasta se va judecat pe fond la Tribunalul Constanta.

"Se va trimite cauza spre rejudecare la prima instanta, adica la Tribunalul Constanta. In esenta, s-a apreciat ca cererea este admisibila si urmeaza sa fie solutionata pe fond de catre instanta de fond", a explicat Marius Mocanu.

Nicusor Constantinescu a fost condamnat, in 29 iunie 2016, la o pedeapsa de cinci ani de inchisoare, pentru abuz in serviciu, dupa ce, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, ar fi initiat doua proiecte de hotarare, adoptate apoi de plen, prin care era evacuat Centrul Militar Zonal din sediul pe care il ocupa, ambele fiind anulate de instanta. De asemenea, instanta a considerat ca el nu a asigurat o finantare corespunzatoare pentru Centrul Militar Zonal in perioada 2009 - 2013. Constantinescu a formulat si o cerere de casare a acestei condamnari, dispuse de Curtea de Apel Constanta, dar Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat respingerea acesteia ca nefondata.

Intr-un alt dosar, Nicusor Constantinescu a fost condamnat, in 29 iulie, de Curtea de Apel Bucuresti, la 15 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu, pentru ca ar fi platit 30 de milioane de lei din bugetul Consiliului Judetean Constanta pentru plantarea de perdele forestiere si pentru alte proiecte care nu s-au realizat. Decizia Curtii de Apel Bucuresti nu este definitiva si a fost contestata la instanta suprema.

O alta pedeapsa, de sase ani de inchisoare, a primit Nicusor Constantinescu in 27 iunie, la Tribunalul Bucuresti, care l-a gasit vinovat de abuz in serviciu pentru ca a refuzat aprobarea construirii unui parc eolian. Decizia a fost contestata si se judeca la Curtea de Apel Bucuresti.

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta a primit in aceasta vara o condamnare de trei ani cu suspendare in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri din Mamaia, dosar in care fusese judecat din noiembrie 2008 impreuna cu fostul primar al Constantei Radu Mazare si cu mai multi angajati din Primarie, decizia nefiind definitiva.

Tot pentru abuz in serviciu este judecat Nicusor Constantinescu de Tribunalul Constanta, din vara anului trecut, pentru achizitionarea si intretinerea elicopterului care ulterior s-a prabusit in Lacul Siutghiol din Mamaia.

Intr-un alt dosar, in 25 noiembrie 2016, fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta Nicusor Constantinescu a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA, care il acuza de abuz in serviciu, dupa ce ar fi efectuat plati nelegale de peste 11,6 milioane de lei pentru realizarea de lucrari de cadastrare, majoritatea fictive, a drumurilor judetene si comunale din Constanta, fraudand bugetul local cu peste 11 milioane de lei.

De asemenea, din luna februarie a acestui an, Nicusor Constantinescu este urmarit penal in trei dosare distincte, doua fiind legate de proiecte desfasurate de Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta, iar celalalt de faptul ca ar fi platit in mod nelegal catre o firma de publicitate peste 400.000 de lei.

In luna august, procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala a lui Nicusor Constantinescu intr-un dosar in care este acuzat ca a acordat, prin intermediul unei hotarari de Consiliu Judetean, subventii Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri, sub pretextul acoperirii deficitelor regiei, desi aceasta avusese profit, fiind astfel inregistrata o paguba la bugetul judetului Constanta de aproape 22 milioane lei.

In prezent, Nicusor Constantinescu este incarcerat la Penitenciarul Rahova.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























437 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by