Surse: Seful Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, vizat de perchezitiile DNA. / Procurorii DNA au descoperit sute de dosare medicale false si servicii medicale fictive decontate. Prejudiciul: 3 milioane de euro

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 31 august 2017, 16:33 Dosare Anticoruptie


Marian Burcea
Foto: Agerpres
Sume mari de bani din fondurile Casei de Asigurari de Sanatate a municipiului Bucuresti (CSAMB) au fost fraudate prin decontarea unor servicii fictive de ingrijiri medicale la domiciliu pe baza a sute dosare medicale intocmite in fals, scrie News.ro, citand surse judiciare. Procurorii DNA au descoperit, in urma perchezitiilor de amploare de joi, zeci de dosare medicale false. Prejudiciul in acest caz este evaluat la aproximativ 13.200.000 lei - echivalentul a aproximativ 3 milioane de euro. In acest dosar ar fi vizat si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Marian Burcea, numit in functie in martie 2017, pana atunci el fiind director general adjunct al Casei de Asigurari de Sanatate a Armatei.

Procurorii DNA fac, joi, perchezitii in 50 de locatii, printre care si sediile a doua institutii publice din Bucuresti. Cele doua institutii vizate sunt Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti. Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, perchezitiile au loc intr-un dosar care vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor fapte de coruptie in perioada 2016 - august 2017.

Potrivit documentelor descoperite de procurori la perchezitii, au existat numeroase situatii in care prioritate la aprobare si decontare au avut dosare medicale cu pacienti fictivi, in timp ce solicitarile pacientilor asigurati care ar fi avut dreptul sa beneficieze de servicii medicale la domiciliu erau refuzati. Pentru evitarea depistarii fraudelor, se intocmeau, in fals, raportari lunare de servicii medicale necesare decontarilor, iar in paralel erau introduse si sterse date din sistemul informatic unic integrat al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, prin accesarea fara drept a acestuia, astfel incat in sistem sa apara ca serviciile medicale au fost efectuate in realitate.

Prejudiciul adus bugetului Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, prejudiciul este de aproximativ 13.200.000 lei,  cu vatamarea drepturilor legale ale asiguratilor carora le-a fost refuzat acest tip de servicii medicale, respectiv asistenta medicala la domiciliu.

Functionari din cadrul CNAS si ai CASMB, inclusiv functionari cu atributii de control, ar fi pretins foloase materiale de la reprezentanta unei societati care oferea asistenta medicala la domiciliu, in schimbul renuntarii la efectuarea activitatii de control la societatea respectiva.    

De asemenea, in contextul unui control al Curtii de Conturi, persoane din sistemul asigurarilor de sanatate au actionat astfel incat sa impiedice aflarea situatiei reale cu privire la decontarea anumitor medicamente in favoarea unor pacienti fictivi. Astfel, medicamente  in valoare de 33.000.000 de lei au fost decontate prin intocmirea frauduloasa a unor documente medicale de natura sa creeze impresia ca neregulile constatate de Curtea de Conturi se incadrau intr-o exceptie prevazuta in anumite norme ce ar fi fost elaborate de CNAS. Functionarii sunt acuzati de luare si dare de mita, trafic de influenta, constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune, abuz in serviciu, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, fals informatic, iar faptele au fost comise in perioada ianuarie 2016 - august 2017.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5269 vizualizari

  • -17 (17 voturi)    
    Sa nu zicem hop inainte de a sari, sunt (Joi, 31 august 2017, 16:49)

    xrogo [utilizator]

    foarte multe dosare care initial porneau, dupa spusele procurorilor DNA cu prejudicii uriase si in final erau doar un fas!
    In alta ordine de idei, daca evaluarea pagubelor este reala asta-i marea coruptie si aici trebuie sa actioneze DNA.
    • +15 (17 voturi)    
      Da, da (Joi, 31 august 2017, 17:57)

      omezu [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      Sunt foarte multe fasuri la DNA...d-aia au rata de condamnare de 92%! Noroc ca le zici tu procurorilor unde e marea coruptie. Noi, ca fraierii, credeam ca grosul borfasilor ca e in parlament si in P$D!
    • +5 (5 voturi)    
      Sa va traduc ce ar vrea sa zica rogo (Joi, 31 august 2017, 18:30)

      JestersTear [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      Stim ca sunt dosare care initial porneau din vremea lui Ciolos. Deci la el este marea coruptie si trebuie sa actioneze DNA.
      PSD-ul este curat si nu are nicio legatura pentru ca nu stia nimic. PSD-ul a promovat si a avut intotdeauna oameni integri si fara condamnari in institutiile statului incepand cu presedintele partidului si terminand cu ultimul membru.
      pfff... ma opresc ca ma bufneste rasul...

      Cand coruptia este bine infipta formal si mai ales informal in ADN-ul partidului, acestea sunt rezultatele. De la angajatii fictivi de la protectia copilului din Teleorman, pana la nivel inalt in sediul CNAS.
    • +1 (1 vot)    
      Comentariu sters de utilizator (Joi, 31 august 2017, 18:46)

      [anonim] i-a raspuns lui xrogo

    • +5 (5 voturi)    
      Sau ... (Joi, 31 august 2017, 20:49)

      imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      Venea cate un judecator corupt, CCR sau alta "institutie" a comunis.. scuze, a comunitatii care decidea ca demersurile DNA nu sunt corecte sau sunt neconstitutionale si erau obligati sa renunte.

      Este foarte greu cand doar PG si DNA sunt ultimele institutii ramase cu sira spinarii. CSM mai avea ceva dar incet, incet si-a rupt-o. MCV incepe sa devina un vis frumos pentru ca daca tineti minte, in timp ce MCV era evaluat in RO, ei pregateau lansarea UG 13 si a noului cod penal. UE, SUA si NATO devin "interpusi" care urmaresc interesele firmelor straine si vor raul Romaniei, iar inamicii #1 ai Romaniei sunt in functie de trend: LCK, AL, KJ, Soros, Fake News, Vaciinuri, SIPA, multinationalele, bancile, pensiile... dar culmea, nu este niciodata coruptia, ilegalitatea, faptul ca penali au pozitii cheie. Integritatea, abuzul in serviciu si traficul de influenta devin neconstitutionale, iar evaziunile sunt "exceptii".

      PSD are talent sa distraga atentia de la probleme, fac promisiuni, apoi uita. Iar suporterii sunt niste amnezici.

      Hai sa facem o lista cu cate legi sau proiecte au fost propuse, dar au fost intoarse pentru ca nu aveau argumente solide? Hai sa vedem cate proiecte de lege au fost ianintate prin care si-au pornit campania (si aici mentionez deduceri si avantaje, nu pomana sau mariri de pensii) si cate au fost scoase cu o zi inainte de publicare? Si sa nu discriminam: cate pomeni s-au facut pe buzunarul nostru pentru parazitii societatii?

      Culmea cum raspunsul la aceste intrebari este acelasi: "multe".

      Persoanele "care trebuie" au pensii de 6 de ori mai mari decat am eu salariu, in acelasi timp beneficiind de alte bonusuri (fie au firme abonate la stat, fie se mai si angajeaza - si sa ma scutesti de exceptiile lor pe care le-au dat dupa ce presa a facut scandal), oare cate pelcari in strainatate au fost decontate pe bani publici? Din alea cu familia si amantele.

      Dar daca vine DNA sa investigheze toate astea, brusc, devine "dosar politic". Scuteste-ma!
  • +17 (17 voturi)    
    Doctor in furt (Joi, 31 august 2017, 17:09)

    YorkshireTerrier [utilizator]

    Intr-o tara unde sistemul de sanatate oricum scartaie, furtul din bugetul sanatatii ar trebui sa fie incadrat la capitolul TRADARE si pedeapsa sa fie pe masura.
  • +16 (16 voturi)    
    La mai mare, (Joi, 31 august 2017, 17:15)

    Ozmo [utilizator]

    Baieti, tot mai este de furat ! Furati baieti, numai furati !

    Sportul national in Romania : FURATUL !!!
  • +14 (14 voturi)    
    In sfarsit (Joi, 31 august 2017, 17:16)

    benicio [utilizator]

    In sfarsit s-a ajuns mai spre miezul problemei. Mai spre, nu chiar la, ca adevaratii beneficiari ai furtisagurilor sunt inca la butoane. Dar nu ar trebui ca si Ministerul Apararii sa faca un control la Casa de Sanatate a Armatei? Sau... e ultimul lucru pe care l-ar face ministerul?
  • +5 (5 voturi)    
    Burcea Marian are plangere la ANI de 2 ani (Joi, 31 august 2017, 20:32)

    carmen_i [utilizator]

    Il cunosc pe Burcea Marian, intrucat a lucrat la Spitalul de Oftalmologie, pe langa functia de la Casaopsnaj. A facut si acolo o gramada de ilegalitati care ar necesita zeci de pagini sa fie decrse. Este bun prieten cu Monica Pop si se sutin reciproc in infractiuni.

    In 2014 i-am facut lui Burcea o plangere la ANI pentru incompatibilitate si conflict de interese, insa cei de acolo nici pana acum nu au vrut sa rezolve cazul. Iata dovada: https://www.mediafire.com/file/xs8t4znlmezct2h/raspuns_ANI_Burcea_Marian.jpg
  • +4 (4 voturi)    
    Vârful aisbergului (Joi, 31 august 2017, 21:27)

    Celbland [utilizator]

    Acesta este vârful vârfului aisbergului din furturile de la CNAS.

    Experții estimează că din bugetul anual de cca 5 miliarde euro al CNAS, cel puțin 1,5 miliarde euro se fură, prin supraprețul la consumabile, achiziții trucate, servicii fictive, medicamente inexistente decontate, risipă, ...

    Din păcate, totul este coordonat la nivel guvernamental.
  • +2 (2 voturi)    
    Cam era timpul (Joi, 31 august 2017, 21:32)

    Zummm [utilizator]

    .
  • +5 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 31 august 2017, 21:46)

    [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
    Terente in fruntea statului (Joi, 31 august 2017, 22:11)

    ics_11 [utilizator]

    de fapt Terente este actualmente in fruntea institutiilor statului. sunt sute de astfel de Terente. de ce-i platim noi pe cei care ne conduc ? au ei grija de noi, de sanatatea noastra, de nevoile nastre ?!
    nu fac decat sa ne fure mai rau ca terente si tot ei striga "hotul".
  • 0 (0 voturi)    
    pare un om onest (Vineri, 1 septembrie 2017, 0:36)

    furlescu [utilizator]

    sa-i acordam totusi prezumtia de nevinovatie
  • +1 (1 vot)    
    Aia fictivi aveau întâietate? (Vineri, 1 septembrie 2017, 7:47)

    SmithJohn [utilizator]

    Mda, ar putea sa fie bagat si la omor daca vreun pacient a murit pt ca i-a fost refuzat tratamentul din cauza ca un jeg trebuia sa-si ia spaga lunara


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by