UPDATE Tel Drum si Petre Pitis, omul care leaga TelDrum de familia lui Liviu Dragnea, urmariti penal de DNA. Dosarul se refera la fonduri europene obtinute ilicit si a pornit de la o sesizare a Oficiului de Combatere a Spalarii Banilor

de G.S.     HotNews.ro
Vineri, 18 august 2017, 14:19 Dosare Anticoruptie


Petre Pitis (foto arhiva)
Foto: captura foto
Tel Drum, o firma - sora a acestei societati, WFA Impex SRL si alte patru persoane au fost puse sub urmarire penala de Directia Nationala Anticoruptie, informeaza un comunicat DNA. Procurorii acuza Tel Drum ca a cumparat cu fonduri europene nerambursabile un utilaj de preparare a asfaltului al un pret "umflat" pana la 4,2 milioane lei. Urmarit penal este si directorul TelDrum Petre Pitis, omul care apare in mai toate afacerile in care e implicat si Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea.


Dosarul a pornit de la o sesizare, facuta in mai 2017, de Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor cu privire la suspiciuni privind activitatea unor firme, care, in cursul anului 2016, ar fi folosit o schema de obtinere ilicita de fonduri europene prin supraevaluarea pretului unor utilaje. 

Tel Drum SA, Petre Pitis si Mircea Visan, reprezentanti ai Tel drum, sunt urmariti penal pentru folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.


De asemenea, WSFA Impex SRL, Florian Ion (reprezentant al WFA Impex) si Neda Florea, (reprezentant al Tel Drum), sunt urmariti penal pentru complicitate la infractiunea mentionata mai sus.


Ce spun procurorii:

"In cursul lunii iulie 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de societatea comerciala TEL DRUM SA in cadrul programului "Cresterea Competitivitatii Economice", finantat din fonduri europene. In cadrul proiectului TEL DRUM SA urma sa achizitioneze o "statie mobila de mixturi asfaltice pentru cresterea competitivitatii economice a SC TEL DRUM SA". 

In urma depunerii cererii de rambursare in luna februarie 2016, beneficiarul TEL DRUM SA a primit din fonduri europene, suma de 4.170.462,5 lei, suma apropiata de valoarea maxima eligibila in cadrul proiectului, nerambursabila. 

A rezultat ca, in cadrul proiectului prin care a primit finantare din bani europeni, TEL DRUM SA, prin reprezentantii sai Visan Mircea si Petre Pitis si cu ajutorul persoanei juridice WFA Impex SRL si a lui Neda Florea si Ion Florian, a simulat procedura prin care a achizitionat statia mobila de preparare mixturi asfaltice. 

Ca urmare a procedurii de achizitie, a reiesit ca ofertantul castigator este firma WFA IMPEX SRL. In realitate, aceasta firma are o relatie de afiliere cu TEL DRUM, ea fiind doar interpusa intre furnizorul utilajului si beneficiarul TEL DRUM cu unicul scop de a majora artificial pretul de achizitie a utilajului si, pe cale de consecinta, de a majora suma nerambursabila obtinuta de TEL DRUM SA. 

Mai mult, TEL DRUM SA a purtat negocieri directe cu furnizorul, inclusiv in ceea ce priveste oferta pe care furnizorul urma sa o faca firmei WFA Impex SRL si a oferit firmei castigatoare SC WFA Impex SRL, informatii privind procedura de atribuire a contractului de furnizare a bunului, inainte de publicarea anuntului pe site-ul www.fonduri-ue.ro.  

Concret, la data de 9 februarie 2016, beneficiarul TEL DRUM SA a depus cererea finala de rambursare care continea date inexacte cu privire la respectarea regulilor privind achizitiile publice si cu privire la conformitatea utilajului cu obiectivele proiectului (avand in vedere ca utilajului livrat ii lipseau unele componente ce fusesera mentionate expres in planul de afaceri si in obiectivul general al proiectului). 

De asemenea, beneficiarul proiectului TEL DRUM SA a folosit, cu rea-credinta, documente si declaratii false, inexacte si incomplete, respectiv declaratiile privind inexistenta conflictului de interese, desi exista o relatie personala intre Pitis Petre, Neda Florea si Ion Florian si o relatie de afiliere intre TEL DRUM SA si WFA Impex SRL, documentele privind procedura de achizitie a utilajului care a fost simulata atat in ceea ce priveste respectarea regulilor de derulare cat si in ceea ce priveste desemnarea ofertantului castigator si a pretului.

 In consecinta, pe nedrept, societatea comerciala TEL DRUM SA a obtinut suma de 4.170.462,50 lei reprezentand cheltuiala eligibila nerambursabila din fonduri europene."






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2663 vizualizari

  • -6 (10 voturi)    
    Da, tot la firme ajungem. Se putea? (Vineri, 18 august 2017, 14:31)

    CezarN [utilizator]

    Daca este problema penala, nu vad cum poate o firma sa faca ceva penal. Directorii, adinistratorii firmelor respective, da, pot face lucruri penale, insa o firma in nici un caz.

    Dar de ce sa nu facem doi intr-unul, daca putem, nu-i asa dlor procurori? De ce sa nu ajutam un pic si concurenta [daca-i straina, cu atat mai bine] a firmei respective? mai ales ca s-au intamplat atatea cazuri asemanatoare, cand firme au fost inchise fiind acuzate de procurori, incat nici macar nu mai cred in coincidente.

    Daca firma respectiva a fost achizitionata ilegal, sa revina cui prevede legea, sa fie confiscate actiunile sau partile sociale, sa fie scoase la licitatie, sa faca parnaie PERSOANELE vinovate, orice, numai nu mai acuzati firmele de fapte penale si nu le mai inchideti, nu mai distrugeti artificial locuri de munca si capital romanesc. Daca piata o face, este bine, insa sa o faca procurorii, nu este bine deloc.

    Nu mai este mult si veti aresta preventiv o firma. Desigur, romanesca, ca nu am auzit ca DNA sa se indrepte impotriva vreunei firme straine (Microsoft, sau chiar Salini Impregilo cu multe bube in cap).
    • +4 (6 voturi)    
      Badea: Conspiratie! (Vineri, 18 august 2017, 16:16)

      neagoe [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

      Mirciulica, draga, mai pune si tu neuronii la treaba. Poate dupa aia citesti si legile, Codul Penal etc si vezi de ce si cand poate fi urmarita penal o firma. Si care sunt efectele. E drept ca apoi te da afara Varanul.
  • +8 (10 voturi)    
    In China se EXECUTA pentru aceasta suma (Vineri, 18 august 2017, 14:43)

    neagoe [utilizator]

    Pentru fraude in defavoarea statului si acte de coruptie peste 500.000 $, in China se aplica pedeapsa cu moartea.
    La noi PSD-Ciordache propune baremuri de 50.000$ pentru care sa nu raspunzi nici cu pensia.
    • +4 (6 voturi)    
      China (Vineri, 18 august 2017, 15:33)

      Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui neagoe

      China nu e condusa de o banda de hoti numita PSD, in frunte cu un codamnat penal si complici de-ai lor. Sunt comunisti, dar nu mafioti care jefuiesc tara ca sa se imbuibe ca Drcnea si camarila lui
  • +3 (3 voturi)    
    poate pleaca si asta in (Vineri, 18 august 2017, 17:11)

    __alex__ [utilizator]

    vacanta in Costa Rica.
  • +2 (4 voturi)    
    A câta oară să zic "Iaca! Începe!" ? (Vineri, 18 august 2017, 17:37)

    Wasile [utilizator]

    Și așa zic de mult, uite în ce este d-nul Dragnea băgat, cu fraudă pe fonduri europene, cu abuz în serviciu la angajare la DGAS, cu abuz în serviciu pentru lipsa de cvorum a biroului permanent al parlamentului pentru sesiunea extraordinară.... și câte or mai apărea.
    Dar... omu' rezistă. Este persecutat. Tot promite că nu se va mai apăra doar, va ataca!

    În Dragneaorman mai mergea, aici însă sper să ți se înfunde toate și să scoți în ani de pușcărie toate hoțiile vechi și noi.
  • -1 (1 vot)    
    big deal ! (Vineri, 18 august 2017, 19:17)

    om simplu din multime [utilizator]

    au jucat si ei fotbal in scoala...ca au trecut si p'acolo...
  • -1 (1 vot)    
    rock (Vineri, 18 august 2017, 19:56)

    TLiviu [utilizator]

    de fapt sunt niste catelusi care tot anunta ca incepe...DNA nu a anuntat nimic ...poate chiar oameni lui Dragnea fac anunturile astea ....ha ha ha ha


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by