Fostul primar al sectorului 6, Cristian Poteras, urmarit penal de DNA pentru luare de mita si spalare de bani

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 12 iulie 2017, 16:27 Dosare Anticoruptie


Cristian Poteras (foto arhiva)
Foto: AGERPRES
Fostul primar al sectorului 6, Cristian Poteras, este urmarit penal de procurorii DNA pentru doua infractiuni de luare de mita si spalare de bani in forma continuata, anunta Directia Nationala Anticoruptie. Poteras este acuzat de procurorii DNA ca a pretins de la reprezentantii unei societati comerciale inregistrate intr-o tara UE suma de un milion de euro, primind de la acestia, la data de 31 iulie 2007, suma de 250.000 euro, in schimbul emiterii autorizatiilor necesare pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar (autorizatii de demolare, certificat de urbanism si autorizatii de construire).

Alaturi de Poteras, procurorii DNA au inceput urmarirea penala si impotriva Aurelianei Gidea (fosta Poteras), fosta sotie a acestuia, pentru spalare de bani in forma continuata.

In acelasi dosar mai este urmarit penal de DNA Iulian Constantin, la data faptei reprezentant al societatii SC Tettas SRL, pentru dare de mita, si firma SC TETTAS SRL, tot pentru dare de mita. 

Ce spun procurorii DNA in ordonanta de urmarire penala:

1. In cursul anului 2007, suspectul Poteras Constantin Cristian, in calitate de primar al sectorului 6 Bucuresti, a pretins de la reprezentantii unei societati comerciale inregistrate intr-o tara UE suma de 1.000.000 de euro, primind de la acestia, la data de 31 iulie 2007, suma de 250.000 euro.

Banii respectivi au fost pretinsi si primiti in schimbul exercitarii atributiilor de serviciu referitoare la emiterea autorizatiilor necesare pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar (autorizatii de demolare, certificat de urbanism si autorizatii de construire).

2. In perioada 2009 - 2010, suspectul Poteras Constantin Cristian, in aceeasi calitate, a pretins si primit de la suspectii Constantin Iulian si SC Tettas SRL Bucuresti suma de 857.800 dolari, in schimbul atribuirii unor contracte de achizitie publica dar si pentru efectuarea platilor pentru produsele furnizate.

Atribuirile s-au realizat fara planificarea investitiilor anterior demararii procedurilor de achizitie, fara bugetarea sumelor si prin aplicarea unor proceduri de achizitie publica directa interzise de dispozitiile legale in legatura cu furnizarea, livrarea si instalarea unor sisteme inteligente de parcare.

In total, pe perioada mandatului de primar detinut de suspectul Poteras Constantin Cristian, SC Tettas SRL a fost desemnata furnizor de echipamente si servicii cu o valoare totala de 37.155.989 lei, din care au fost decontati 30.721.710 lei.

Suma remisa cu titlu de mita a fost transmisa prin intermediul unor companii inregistrate in Cipru, controlate de suspecti.

3. In perioada septembrie 2005 - iunie 2006, suspectul Poteras Constantin Cristian, in calitate de primar al sectorului 6 Bucuresti, respectiv presedinte al Subcomisiei de aplicare a legilor fondului funciar, a derulat, cu incalcarea dispozitiilor legale in materia reconstituirii dreptului de proprietate, o serie de activitati avand drept scop emiterea unui titlu de proprietate asupra unor terenuri cu suprafata totala de 30.000 mp, situate raza sectorului 6.

Dupa obtinerea dreptului de proprietate, suspectul Poteras Constantin Cristian si sotia sa de la acel moment, Poteras Aureliana (actual Gidea Aureliana), au transferat prin diferiti intermediari si le-au cerut acestora sa detina formal terenurile obtinute in modalitatea de mai sus, cu scopul de a ascunde originea infractionala si adevaratii beneficiari ai tranzactiilor.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2047 vizualizari

  • -2 (2 voturi)    
    darea de mita nu e prescrisa? (Miercuri, 12 iulie 2017, 16:58)

    checknews [utilizator]

    Legislatia prevede ca infractiunea de dare de mita, de care este acuzata persoana si firma, se prescrie in 5 ani de la comiterea faptei. Procurorii nu cunosc acest lucru? Cum poate fi atunci inceputa urmarirea penala impotriva mituitorilor?
    • +1 (1 vot)    
      Care legislatie? (Miercuri, 12 iulie 2017, 18:39)

      Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui checknews

      Prescriptia se aplica in functie de pedeapsa maxima care poate fi aplicata.

      Conform noului Cod Penal:
      "Darea de mită:
      "(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condiţiile arătate în art. 289, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani."

      Si tot conform noului Cod Penal, prescriptia intervine dupa:
      "c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;"

      Deci, daca infractiunea de dare de mita s-a produs in 2010, procurorii pot sa deschida o ancheta pana in 2018.
      La ce va folosi aceasta ancheta.....asta e alta discutie.
      • -2 (2 voturi)    
        prescriptia si legea penala mai favorabila (Miercuri, 12 iulie 2017, 21:57)

        checknews [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

        Eu cred ca orice avocat se va folosi de principiul legii penale mai favorabile, asa ca acuzatia de dare de mita e un fas, care va pica la judecata
  • +3 (3 voturi)    
    Nimic nou sub soare... (Miercuri, 12 iulie 2017, 18:53)

    BPM [utilizator]

    ... este vreunul care nu a bagat boticul la borcanul cu miere...?

    Ce ma lasa perplex este ca la fiecare slujba de duminica, preotul spune "Sa ne rugam pentru mai marii oraselor si ai satelor..."... in ultima vreme am ajuns sa ma rog sa-i i-a DNA-ul pe toti... fara sa mai calc pe la biserica noastra plina de pedofili, curvari, spagari...duca-se dreaq toti...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by