Aristotel Cancescu si fostul senator Sebastian Grapa, trimisi in judecata de DNA

de G.S.     HotNews.ro
Miercuri, 21 iunie 2017, 13:12 Dosare Anticoruptie


Aristotel Cancescu, fost presedinte al CJ Brasov, a fost trimis in judecata de DNA, sub control judiciar, pentru luare de mita in forma continuata (7 infractiuni) si abuz in serviciu (cinci infractiuni din care 3 in forma continuata), informeaza Directia Anticoruptie. 

In acest dosar au mai fost trimise in judecata mai multe persoane, inclusiv Sebastian Grapa, fost consilier judetean si senator pentru dare de mita, complicitate la abuz in serviciu si operatiuni financiare incompatibile cu functia.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: 

Prezenta cauza are ca obiect savarsirea unor infractiuni de coruptie in perioada 2010 - 2013 de catre inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, presedinte al Consiliului Judetean Brasov, totodata presedinte al filialei judetene a unui partid politic si de catre persoane din anturajul acestuia, consilieri judeteni si primari, pentru obtinerea de foloase necuvenite din atribuirea si derularea, cu incalcarea legii, de contracte de achizitii publice de catre C.J. Brasov sau U.A.T. - uri din judet, precum si pentru obtinerea in mod necuvenit de bani sau alte foloase, in interesul finantarii campaniei electorale a Filialei Brasov a partidului respectiv, prin pretinderea de la candidatii pentru alegerile locale din anul 2012, pentru a le asigura acestora un loc eligibil pe lista consilierilor judeteni.

In contextul campaniei electorale din anul 2012, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, in calitate de presedinte al filialei judetene a unui partid politic, a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse intre 220.000 lei si 15.000 lei pentru a-i pune pe acestia pe lista de candidati pentru un post de consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Brasov.

Astfel, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian a primit de la urmatorii inculpati urmatoarele sume de bani: 

- de la inculpatul Grapa Sebastian a primit suma de 170.000 lei; 
- de la inculpatul Cornea Gheorghe Claudiu a primit suma de 100.000 lei; 
- de la inculpatul Soneriu Valentin Olimpiu a primit suma de 60.000 lei; 
- de la inculpatul Matei Gavril a primit suma de 50.000 lei; 
- de la inculpatul Muntean Catalin a primit suma de 50.000 lei pentru ca Sandru Razvan Ovidiu sa fie pus pe o pozitie sigur eligibila de consilier judetean; 
- de la inculpatul Ungureanu Vasile a primit suma de 40.000 lei; 
- de la inculpatul Craciun Dragos Romulus a primit suma de 15.000 lei. 

Suma totala de bani primita de inculpatul Cancescu Aristotel Adrian de la cei sapte inculpati a fost de 485.000 lei, cuantumul acestora fiind pretins in functie de locul pe care s-au aflat cei sapte pe lista de candidati pentru campania electorala din anul 2012 a partidului respectiv.

Toate sumele de bani au fost predate personal sau printr-un intermediar la casieria partidului de catre cei sapte inculpati, fara ca acestia sa primeasca documente justificative. Suma de bani mentionata anterior a fost folosita in campania electorala din anul 2012.
Ulterior, toti cei sapte au fost alesi consilieri judeteni in cadrul Consiliului Judetean Brasov. 

In perioada 2010 - 2013, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Brasov, a aprobat alocarea unor sume de bani din fondul de rezerva al C.J. Brasov pentru achizitionarea de studii sau pentru plata unor contracte supraevaluate incheiate intre firmele controlate de inculpatul Grapa Sebastian si mai multe primarii din judet.

Sumele de bani alocate de inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, la cererea si cu ajutorul inculpatului Grapa Sebastian, au fost in cuantum total de 1.393.497 lei, iar parte din aceasta suma, respectiv suma de 170.000 lei, a fost depusa de acesta din urma la casieria unui partid politic pentru a fi pus pe o pozitie eligibila pe lista de candidati pentru Consiliul Judetean Brasov in contextul campaniei electorale din anul 2012.

In anul 2013, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Brasov, la cererea si cu ajutorul inculpatului Matei Gavril, a aprobat alocarea sumei de 400.000 lei din fondul de rezerva al C.J. Brasov sub pretextul achizitiei de sisteme de incalzire de catre inculpatul Boeriu Ioan Iancu, in calitate de primar al comunei Jibert din judetul Brasov de la o societate controlata in fapt de inculpatul Matei Gavril.


Pentru alocarea sumei respective de bani, inculpatul Boeriu Ioan Iancu, in calitate de primar al comunei Jibert, urmare a intelegerii prealabile cu inculpatii Cancescu Aristotel Adrian si Matei Gavril, in scopul obtinerii de catre acesta din urma de foloase necuvenite, a formulat mai multe cereri in acest sens catre C.J. Brasov si a aprobat in mod formal referate de necesitate ce au fost folosite pentru a justifica incheierea a sase contracte de furnizate echipamente termice la preturi supraevaluate cu societatea respectiva. Valoarea totala a contractelor semnate de inculpatul Boeriu Ioan Iancu a fost de 416.721,78 lei, suma care constituie folos necuvenit pentru inculpatul Matei Gavril.

In ceea ce priveste utilizarea fondului de rezerva aflat la dispozitia Consiliului Judetean Brasov, din probatoriul administrat in cauza, a rezultat ca banii au fost alocati doar cu aprobarea inculpatului Cancescu Aristotel Adrian, care a avut grija ca in fiecare an fondul sa fie constituit la nivelul maxim prevazut de lege, respectiv 5% din buget. Sumele de bani aflate in acest fond au fost date in mod discretionar de catre inculpatul Cancescu Aristotel Adrian pentru recompensarea colaboratorilor politici, fara vreo legatura cu conditiile reale din localitati, acesta considerand fondul de rezerva ca fiind la dispozitia sa.

In acest context, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian a tinut o evidenta a utilizarii sumelor respective, pentru a caror alocare fiecare persoana se adresa acestuia care aproba direct cererea fara sa existe referat de analizare a solicitarii, fiind de ajuns ca persoana respectiva sa-i spuna ca banii sunt pentru el. Votul in plen, atunci cand a avut loc, a fost formal, consilierii limitandu-se sa aprobe punctul de pe ordinea de zi initiat de inculpatul Cancescu Aristotel Adrian , fara discutii sau verificari.

In perioada noiembrie 2011 - martie 2014 inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Brasov, la cererea si cu ajutorul inculpatului Cornea Gheorghe Claudiu, a incalcat prevederile legale in legatura cu incheierea si derularea unor achizitii publice avand ca obiect intocmirea de studii reabilitare, modernizare, reparare drumuri si realizare studiu privind revizuirea Planului judetean de gestionare a deseurilor.
Beneficiar al acestor contracte au fost doua societati comerciale administrate de Cornea Florin Gabriel, fratele inculpatului Cornea Gheorghe Claudiu. 

Concret, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian a dat dispozitii functionarilor din aparatul de specialitate al C.J. pentru a intocmi formal mai multe referate, pe care ulterior le-a aprobat direct sau prin intermediul inculpatilor Ispas Radu Petru si Costea Viorel.

Prin aceste demersuri, cei doi inculpati au incercat sa justifice achizitiile respective precum si desfasurarea unei proceduri formale de atribuire. 

Toate acestea au avut drept consecinta prejudicierea bugetului C.J. Brasov cu suma totala de 932.178,08 lei, care reprezinta totodata folos necuvenit pentru Cornea Gheorghe Claudiu si firmele controlate de acesta.

In luna februarie 2012, inculpatul Paltin Cristinel, in calitate de primar al Comunei Sercaia si coleg in acelasi partid cu inculpatul Grapa Sebastian, la cererea si cu ajutorul acestuia, a incheiat cu o societate administrata si detinuta in fapt de acesta din urma un contract de servicii in valoare de 78.120 lei, avand ca obiect intocmirea si predarea studiului 'Strategie privind prevenirea abandonului scolar, identificarea metodelor de crestere a gradului de instruire a populatiei comunei Sercaia, jud. Brasov'.

Contractul respectiv a fost atribuit fara sa existe o analiza la nivelul unitatilor scolare din care sa rezulte abandonul la acest nivel si care sa justifice efectuarea acestei achizitii, fara sa fie intocmit un referat de necesitate si fara sa existe un buget rectificat si fonduri aprobate.

In plus, contractul a fost incheiat cu o societate care nu avea calificarea necesara realizarii prestatiei care face obiectul contractului, iar ulterior studiul respectiv nu a fost utilizat vreodata, cauzand astfel un prejudiciu pentru comuna Sercaia in suma de 78.120 lei, ce reprezinta totodata folos necuvenit pentru inculpatul Grapa Sebastian.

In atribuirea contractelor descrise anterior, inculpatul Grapa Sebastian a beneficiat de ajutorul inculpatului Neag Adrian Sabin care a redactat in mod formal documente, studii si lucrari, a completat si semnat facturi si a redactat contracte.

Totodata, in perioada 2012 - 2013, inculpatul Grapa Sebastian, in calitate de senator in parlamentul Romaniei, in scopul obtinerii de foloase necuvenite pentru sine, a efectuat nemijlocit operatiuni financiare ca acte de comert, care intrau in sfera de competenta a administratorului societatilor comerciale detinute de acesta, pentru incheierea sau executarea si plata contractelor derulate cu primariile mai multor comune din judetul Brasov.

In perioada februarie - martie 2017 cu ocazia audierii in calitate de martori, inculpatii Leancu Cosmin Ioan, primar al comunei Beclean, Stangu Ovidiu Ioan si Grama Lucia Cristina, au facut declaratii necorespunzatoare adevarului si nu au spus tot ce stiu in legatura cu fapte si imprejurari esentiale ale cauzei asupra carora au fost intrebati, urmarind prin aceasta sa impiedice cercetarile ce se desfasoara in cauza impotriva inculpatilor mentionati anterior."

Consiliul Judetean Brasov s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma totala de 2.727.178,08 lei, potrivit DNA.

In cauza, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile si imobile, conturi bancare si parti sociale de la societati, ce apartin inculpatilor Cancescu Aristotel Adrian, Grapa Sebastian, Neag Adrian Sabin, Paltin Cristinel, Matei Gavril, Cornea Gheorghe Claudiu, Soneriu Valentin Olimpiu, Ungureanu Vasile, Craciun Dragos Romulus, Cornea Florin Gabriel, Ispas Radu Petru, Costea Viorel, Boeriu Ioan Iancu.
De asemenea, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce apartin altor persoane in vederea confiscarii extinse. 

Fata de SANDRU RAZVAN OVIDIU, procurorii anticoruptie au dispus clasarea cauzei. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brasov cu propunerea de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1234 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by