Elena Udrea, Ioana Basescu si Dan Andronic, trimisi in judecata de DNA

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 24 mai 2017, 12:26 Dosare Anticoruptie


Elena Udrea si Dan Andronic
Foto: Colaj foto
Elena Udrea, Dan Andronic si Ioana Basescu au fost trimisi miercuri in judecata de procurorii DNA in dosarul finantarii campaniei prezidentiale din 2009.

Care sunt persoanele trimise in judecata in acest dosar:
  • Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, implicata direct in campania lui Traian Basescu din 2009 si acuzata de instigare la luare de mita (2 fapte) si spalare de bani (5 fapte) 
  • Dan Andronic, acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului
  • Ioana Basescu, notar public si fiica presedintelui in functie la acel moment, acuzata de instigare la delapidare si instigare la spalare de bani (2 fapte)
  • Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltarii Regionale, acuzat de luare de mita
  • Victor Tarhon, la data faptei presedintele Consiliului Judetean Tulcea, acuzat de luare de mita
  • Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societati comerciale cu capital majoritar de stat, acuzat de delapidare
Care sunt acuzatiile procurorilor:

In cursul anului 2009, in contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, au fost colectate sume de bani provenite din infractiuni de coruptie, delapidare si evaziune fiscala care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate in campania electorala.

Legatura dintre persoanele care obtineau banii pe cale nelegala si prestatorii de servicii legate de campanie ar fi fost realizata de Elena Udrea, care conducea un staff de campanie informal si, din aceasta pozitie, coordona atat achizitiile de servicii de campanie, cat si persoanele care au actionat ca intermediari pentru platile realizate, astfel incat sumele de bani sa ajunga la societatile prestatoare.
Remiterea foloaselor infractionale s-a disimulat prin contracte fictive incheiate cu firme care prestau in realitate servicii in cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradala, tiparire de afise, reclame publicate in mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole si prestarea de servicii de consultanta.

Astfel, in perioada octombrie - noiembrie 2009, Udrea este acuzata ca l-a determinat pe Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului, sa ceara si sa primeasca suma de 918.864 lei de la reprezentantul unei societati comerciale (om de afaceri), in schimbul asigurarii platii unor contracte pe care societatea respectiva le avea in derulare.

Contractele, in valoare de aproape 50 de milioane de euro, fusesera incheiate cu autoritati locale finantate de Ministerul Turismului privind construirea de domenii schiabile si telegondole, in cadrul programului "Schi in Romania".

In cadrul acestui program, decontarea cheltuielilor efectuate de societatile comerciale depindea de deciziile ministrului care stabilea prioritatea platilor. In conditiile in care nu existau reguli scrise, general aplicabile, care sa stabileasca criteriile de prioritizare si existau diferente semnificative intre finantarea unor proiecte similare, societatile care executau lucrari depindeau de deciziile Elenei Udrea, cred procurorii. Intarzierile la decontare puteau atrage incapacitatea de plata a societatilor, in conditiile in care sumele avansate proveneau din credite bancare.

Astfel, Elena Udrea i-ar fi indicat lui Nastasia atat suma pe care urma sa o solicite de la reprezentantul societatii comerciale in schimbul asigurarii finantarii ce urma sa fie aprobata de catre minister cat si denumirea firmei catre care urma sa se realizeze plata foloaselor pretinse (a mitei).

In perioada 27 noiembrie - 21 decembrie 2009, omul de afaceri a virat in contul firmei indicate, in doua transe, suma de 918.864 lei, in baza unui contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, desi societatile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie nationala de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale.

Potrivit procurorilor, suma de bani a fost folosita in realitate pentru plata unor servicii de publicitate stradala pentru campania electorala a lui Traian Basescu.

2. In aceeasi perioada (octombrie - noiembrie 2009), Udrea l-ar fi determinat pe Tarhon Victor, presedintele Consiliului Judetean Tulcea,
sa pretinda si sa primeasca de la reprezentantul unei alte societati comerciale (om de afaceri) suma de 691.029,63 lei, pentru a asigura buna derulare a unor contracte si efectuarea la timp a platilor. Societatea omului de afaceri incheiase anterior cu Consiliul Judetean Tulcea mai multe contracte finantat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Astfel, in perioada 26 octombrie - 23 noiembrie 2009, societatea omului de afaceri a virat in conturile a patru firme, in baza unor contracte fictive de consultanta si servicii de publicitate suma totala de 691.029,63 lei.

Nici de aceasta data, serviciile respective nu au fost realizate in realitate, iar sumele de bani au fost folosite pentru plata unor servicii prestate in timpul campaniei electorale desfasurate in favoarea aceluiasi candidat.

3. In luna decembrie 2009, Ioana Basescu, fiica presedintelui Romaniei in functie la acel moment, i-a cerut lui Wagner Silviu Ioan
, director general al unei societati comerciale cu capital majoritar de stat, sa achite o factura fiscala despre care a spus ca reprezinta cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidentiale, care se desfasurase in toamna aceluiasi an.

In baza acestei solicitari, la data de 30 decembrie 2009, societatea reprezentata de Wagner Silviu Ioan a incheiat un contract fictiv de prestari servicii cu o anumita firma, in valoare de 419.000 lei, pretul mentionat in cuprinsul contractului fiind indicat de Ioana Basescu, care a si intermediat incheierea tranzactiei.

In baza acestui contract, la data de 16 februarie 2010 s-a realizat plata sumei de 119.000 lei, diferenta de 300.000 lei nemaifiind virata din dispozitia lui Wagner Silviu Ioan, ca urmare a faptului ca nu a primit nici un document justificativ pentru suma achitata in avans.

Si de aceasta data, serviciile respective nu au fost prestate, societatea reprezentata de inculpatul Wagner Silviu Ioan neavand nevoie reala de publicitate (avea un obiect de activitate cu consumatori captivi si nu mai achizitionase niciodata publicitate de asemenea valoare).

Mai mult, firma "prestatoare" nu desfasurase anterior acestui moment activitati comerciale semnificative si nu avea experienta relevanta in domeniul publicitatii.

La data de 19 februarie 2010 (la doua zile de la incasarea banilor), firma respectiva a virat suma de 100.000 lei catre o societate administrata de Francesco Giovanni - Mario, care era in acea perioada concubinul Ioanei Basescu.

Intre cele doua societati nu au existat in realitate nici un fel de operatiuni comerciale, iar prin transferul bancar s-a urmarit exclusiv ascunderea originii infractionale a banilor proveniti din prejudicierea societatii de stat reprezentata de inculpatul Wagner Silviu Ioan.

In cursul lunii februarie 2010, suma de bani obtinuta in maniera de mai sus a fost folosita in interes personal de Ioana Basescu si Francesco Giovanni - Mario pentru achitarea contravalorii unei excursii in Cuba si a cheltuielilor efectuate pe parcursul deplasarii.

4. La data de 1 iulie 2009, Francesco Giovanni - Mario, actionand in calitate de administrator si unic asociat al unei firme, a incheiat un contract de prestari servicii cu o societate media, avand ca obiect lansarea a doua posturi de televiziune cu tematica muzicala si punerea la dispozitie de echipamente si aparatura audio-video.

Conform contractului, in schimbul acestor servicii societatea administrata de Francesco Giovanni - Mario a incasat de la firma respectiva suma totala de 2.500.000 lei. Veniturile si taxa pe valoarea adaugata colectata in maniera de mai sus nu se regasesc in declaratiile fiscale, iar impozitele corespunzatoare nu au fost platite catre bugetul de stat. Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totala de 735.098 lei (TVA in cuantum de 399.160 lei si impozit pe profit in cuantum de 335.938 lei).

Potrivit procurorilor, la instigarea Ioanei Basescu, suma astfel obtinuta a fost folosita de Francesco Giovanni - Mario pentru plata unor servicii prestate in campania electorala desfasurata in cursul anului 2009 pentru alegerea presedintelui Romaniei. Transferurile bancare catre firmele care au prestat serviciile au fost justificate prin contracte fictive care aveau ca unic scop ascunderea provenientei infractionale a banilor.

In perioada octombrie - noiembrie 2009, Ioana Basescu l-a determinat pe Francesco Giovanni - Mario sa realizeze operatiuni fictive prin care suma de 735.098 lei provenita din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala a fost transferata catre trei firme, pentru a achita servicii prestate in cadrul campaniei electorale in favoarea unui candidat la alegerile prezidentiale. Transferurile au fost intermediate de catre Elena Udrea si Ioana Basescu, care i-au comunicat lui Francesco Giovanni - Mario datele societatilor catre care urmau sa fie efectuate platile.

5. In plus, in perioada octombrie - noiembrie 2009, Elena Udrea a folosit suma totala de 305.118 lei in numerar,
provenita din infractiuni de coruptie, pentru plata unor servicii de publicitate electorala, prin intermediul unor contracte fictive incheiate de persoane interpuse care nu au beneficiat in realitate de serviciile prestate.

6. La data de 22.09.2016, fiind audiat ca martor in prezentul dosar, inculpatul Dan Andronic a facut mai multe afirmatii nereale cu privire la imprejurarile esentiale ale cauzei, prin care a urmarit sa ingreuneze tragerea la raspundere penala a Elenei Udrea si a Ioanei Basescu.

Astfel, acesta a sustinut ca suma de 668.304 lei primita in lunile noiembrie - decembrie 2009 de la doua societati administrate de Francesco Giovanni - Mario reprezinta pretul unor servicii de consultanta fara legatura cu campania electorala, ca aceste servicii nu s-au mai prestat, dar ca nu a putut restitui sumele incasate deoarece nu a reusit sa il mai contacteze pe Francesco Giovanni - Mario. De asemenea, a sustinut ca Udrea Elena Gabriela si Basescu Ioana nu au avut nicio implicare in realizarea acestor plati si ca, pe parcursul cercetarilor, nu a avut nicio discutie cu acestea.

Din probele administrate rezulta insa ca cele doua contracte au un caracter fictiv, iar transferurile au fost realizate la cererea lui Elenei Udrea si a Ioanei Basescu pentru plata serviciilor de consultanta politica prestate candidatului de catre Dan Andronic si de o societate straina, iar dupa declansarea cercetarilor Dan Andronic a transmis copia unui contract catre Ioana Basescu, prin intermediul Eleni Udrea, pentru a fi folosit in fata autoritatilor.

Societatile administrate de Francesco Giovanni - Mario nu aveau angajati, cifra de afaceri si obiectul de activitate nu implicau achizitia de servicii de consultanta, iar asociatii si administratorul nu il cunosteau pe Dan Andronic, spun procurorii. Totodata, dupa incasarea banilor, Dan Andronic a transferat catre societatea straina de consultanta suma de 125.000 USD, reprezentand comision de succes pentru castigarea alegerilor.

In cauza, procurorii au dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra:
  • - bunurilor aflate in proprietatea Elenei Udrea, pana la concurenta sumei de 1.609.893,63 lei
  • - asupra bunurilor aflate in proprietatea Ioanei Basescu, pana la concurenta sumei de 119.000 lei.
  • - asupra bunurilor aflate in proprietatea lui Francesco Giovanni - Mario, pana la concurenta sumei de 100.000 lei in vederea confiscarii speciale raportat la infractiunea de spalarea banilor si pana la concurenta sumei de 735.098 lei, raportat la evaziune fiscala, in vederea repararii pagubei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Fata de Francesco Giovanni - Mario, cercetat pentru infractiunile de evaziune fiscala si spalare de bani (2 fapte), s-a dispus disjungerea si continuarea cercetarilor intr-un dosar separat.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























17903 vizualizari

  • +38 (58 voturi)    
    Se explică. (Miercuri, 24 mai 2017, 12:30)

    asavreau [utilizator]

    Bâlciul pe care-l fac Andronic și Băsescu,cu aportul unor jurnaliști dispuși să se compromită.
    • +25 (33 voturi)    
      exact! (Miercuri, 24 mai 2017, 12:50)

      king david hotel [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

      ma astept sa apara "stiri" despre cat e de grea munca de notar si cat de usor este sa gresesti cand esti cinstit!
      • +10 (14 voturi)    
        Comment sters de user (Miercuri, 24 mai 2017, 14:41)

        SorinelCatelFidel [anonim] i-a raspuns lui king david hotel

      • +4 (8 voturi)    
        Rușine, Dinu Patriciu! (Miercuri, 24 mai 2017, 15:19)

        Kwisatz Haderach [utilizator] i-a raspuns lui king david hotel

        Au luat o dată mită, acum nu le distrugem viața - așa a fost în tranziție :)))
      • +5 (7 voturi)    
        pretine, si munca mea e grea, (Miercuri, 24 mai 2017, 15:26)

        bancher [utilizator] i-a raspuns lui king david hotel

        dar nu ma plang pe toate forumurile cat muncesc....plus ca, daca gresesc, ma da afara..
        asa ca Ioana Basescu sa isi pregateasca apararea, nu sa se lamenteze pe la televiziuni.
  • +12 (32 voturi)    
    basescu? vaii, trebuie alta lege a gratierii (Miercuri, 24 mai 2017, 12:36)

    jackalphonse [utilizator]

    una care sa nominalizeze familia basescu cand vine vorba de gratiere. In rest, fostii finantatori, cum este Andronic, si pesedistii pot sa si o ia peste bot, pentru ca pentru astia a creea taticu sistemul, nu pentru famiglie.
    • +5 (15 voturi)    
      Deci dupa mintea ta creata taticu Base a (Miercuri, 24 mai 2017, 13:50)

      xrogo [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

      creat sistemul pentru pesedisti, asta-i din putul gandirii!
      • -2 (8 voturi)    
        hai ca poti mai mult (Miercuri, 24 mai 2017, 14:51)

        jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

        numai cu pesedeaua cea hoata ci eraul dreptatii, basescu, nu mai ajungi prea departe astazi. Ne am lamurit acum ca toti sunt facut din acelasi aluat.
        • 0 (8 voturi)    
          Mda (Miercuri, 24 mai 2017, 16:10)

          KostasP [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

          Toti sunt facuti din acelasi aluat asa ca hai sa votam psd, ca macar astia ne da si noua, nu-i asa mai minte creata?
  • +7 (19 voturi)    
    noi suntem statul! (Miercuri, 24 mai 2017, 12:37)

    mike_the_hunter [utilizator]

    Noi suntem statul, serialul lui Andronic. A vrut si el sa fie stat, s-a gudurat pe langa toate marimile , toti sefii, si generalii SRI . Acum ca are procese s-a suparat pe ei, si hai sa ii dam in gat. Ce n-a inteles Andronic si Udrea? Pe baietii care formeaza nucleul dur al statului nu ii pot da in gat ei. Un Sebi Ghita a putut sa il zboare pe Coldea , numai ca Ghita e din sistem nu outsider, ca Andronic.
  • -15 (35 voturi)    
    hehe (Miercuri, 24 mai 2017, 12:38)

    Mazeta [utilizator]

    Diseară ies pozele cu Cucuveaua acasă la tov. geal Oprea.
  • +3 (23 voturi)    
    bravo (Miercuri, 24 mai 2017, 12:42)

    bobyff [utilizator]

    bravo dna, in sfarsit joci campul tactic pe fata. Pai cine se mai intoarce in Romanistan?
    • +2 (4 voturi)    
      pai (Miercuri, 24 mai 2017, 17:07)

      Point [utilizator] i-a raspuns lui bobyff

      in nici un caz unul ca tine.
      dasvidania

      ce mor eu pe unii care incearca tactica asta ruseasca veche.mai era unul cu ''ardealu-i fruncea'' care incerca sa-i arunce pe ''mitici'' in ridicol
      saracu' HN a ajuns camp de lupta ideologica
      pe termen foarte lung.de observat rapiditatea aparitiei plusurilor sau minusurilor in comentarii sau subiecte cheie.
      cica facura nato o divizie anti trolli
      nu vazui nimica bre,astia dorm in cizme,nu ca urssul
  • +21 (35 voturi)    
    ! (Miercuri, 24 mai 2017, 12:48)

    neo13 [utilizator]

    Ar fi bine ca d-na Maria Basescu sa fie curata, ca altfel nu are cine sa trimita chiftele la toata familia...
  • +2 (18 voturi)    
    hahaha (Miercuri, 24 mai 2017, 13:31)

    om simplu din multime [utilizator]

    o stire care a inviorat postacii de serviciu. :-)
    • -2 (8 voturi)    
      scuze, n'am spus care dintre postaci (Miercuri, 24 mai 2017, 14:03)

      om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui om simplu din multime

      normal, cei ai sistemului. :-)
      • +3 (7 voturi)    
        sistemu ticalosit, nu? (Miercuri, 24 mai 2017, 14:59)

        king david hotel [utilizator] i-a raspuns lui om simplu din multime

        asa zice fiecare, dupa ce nu mai este la putere.
  • +8 (16 voturi)    
    momentul zero al resetarii democratiei (Miercuri, 24 mai 2017, 13:55)

    tropotaru [utilizator]

    Băşescu o sa vrea acum amanarea momentului zero ca sa includa si gratierea acestor fapte
    • +4 (8 voturi)    
      il la pe ginere (Miercuri, 24 mai 2017, 14:15)

      king david hotel [utilizator] i-a raspuns lui tropotaru

      sa raspunda pentru tot!
  • 0 (10 voturi)    
    Comment sters de user (Miercuri, 24 mai 2017, 14:41)

    prostu satului [anonim]

  • +10 (12 voturi)    
    Fără milă ! (Miercuri, 24 mai 2017, 14:50)

    grimis [utilizator]

    Nu sunt decât nişte mafioţi,DNA-ul va proceda corect.Păcat de Târliceanu,nu este omul dreptăţii,face parte din mafia comunistă.
    Încet se vor schimba cărţile.Ajungem la "STOP JOCK!"
    Vai de mama voastră de comunişti bătrâni şi băşinoşi !
    Coasa este ascuţită,gâtul deja se pleacă.
  • +5 (7 voturi)    
    Incredibil (Miercuri, 24 mai 2017, 15:15)

    Rezist2 [utilizator]

    Ce cloaca de borfasi care furau de oriunde doar ca sa se mentina la putere. Nici vorba de finantari benevole , transparente bazate pe promovarea unor doctrine. Si astia furau ca la amatori. Sa vedeti la PSD !!!Acolo sunt profesionisti.
  • -2 (6 voturi)    
    OBOZO (Miercuri, 24 mai 2017, 19:19)

    NumaiLaNoi [utilizator]

    Asta reprezinta basismul, o adunatura de borfasi votati de alti borfasi analfabeti


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by