Bilantul DNA. Kovesi: Peste un sfert din cei 1300 trimisi in judecata in 2016 au comis abuzuri in serviciu / Iohannis: La inceputul acestui an lupta anticoruptie a fost pusa in mod real la incercare

de Red. Stiri     HotNews.ro
Joi, 23 februarie 2017, 10:58 Dosare Anticoruptie


Laura Codruta Kovesi
Foto: Privesc.eu
Laura Codruta Kovesi a declarat joi, la sedinta de bilant a DNA, ca anul trecut au fost trimise in judecata peste 1.300 de persoane, dar si ca “multe achizitii se fac cu incalcarea legislatiei secundare, ceea ce lasa societatea neaparata dupa decizia CCR”. Ea mai precizat si ca procurorii au luat masuri asiguratorii de 760 mil. euro in 2016 si ca procentul de achitari s-a mentinut sub 10%. La sedinta au mai luat cuvantul presedintele Klaus Iohannis, ministrul interimar al Justitiei, Ana Birchall, presedinta CSM si sefa Inaltei Curti.

Sedinta de bilant, VIDEO (Sursa Privesc.eu):



Principalele declaratii, LIVETEXT pe HotNews.ro:

Mariana Ghena, sefa CSM

Dincolo de cifre, evolutii, se desprinde concluzia ca la acest moment DNA e o structura dinamica, a carei activitate presupune o maxima implicare si o specializare avansata

Din perspectiva istorica, coruptia a existat intodeauna peste tot si nicaieri nu a fost eradicata

In absenta unor mecanisme eficiente de control, coruptia poate deveni un factor de erodare al societatii

Ar fi mult mai eficient si mai putin costisitor daca activitatile de preventie ar prevala celor de combatere

Fara a minimiza importanta informarii publicului, consider ca aspectele legate de dosarele in lucru trebuie atent dozate


Cristina Tarcea, sefa Inaltei Curti:

Nu sunt adepta ideii ca Romania e cea mai coruptia tara din Europe

Suntem o societate in tranzitie, care nu si-a stabilit exact valorile si reperele iar tentatia coruptiei e mult mai mare in Romania

Important e ca intreaga societate constientizeaza acest pericol al coruptiei si se implica

In tot acest efort comun, de asigurare a unei vieti mai curate, DNA are rolul ei bine conturat

Va urez succes si tarie sa treceti peste toate aspectele cu care va confruntati in ultima perioada


Kaus Iohannis:

Va felicit pentru bilantul prezentat. Au trecut aproape 15 ani de cand a fost constituit PNA, in 2002. Romania a demonstrat in acesti ani ca a reusit sa isi mareasca capacitatea de a lupta impotriva coruptiei. 

De la an la an, increderea cetatenilor in justitie a crescut. Tara noastra e in punctul de a exporta acest model in regiune.

Aceasta evolutie nu ar fi fost posibila daca in Romania nu s-ar fi produs o temeinica asumare sociala a unui set de valori solide. Nu doar capacitatea statului a crescut, dar, extrem de important, si mentalitatile s-au schimbat.

Am avut doavada acestui fapt recent cand am vazut ca cetatenii Romaniei anului 2017 nu mai tolereaza minciuna sau compromisul, au asteptari ca viata publica sa aiba in centrul ei respectarea legii si integritatea. 

S-a intamplat un lucru extraordinar; principiile abstracte au devenit preocupari concrete pentru cetateni, iar cand acestea au fost puse brutal in pericol a existat o reactie civica fara precedent.

Romania a devenit nu doar un model de bune practici, ci si o sursa de inspiratie pentru cetatenii altor state de a-si exprima public refuzul de a mai accepta acte de coruptie. La inceputul acestui an lupta anticoruptie a fost pusa in mod real la incercare. Continuarea luptei anticorputie e o cerinta esentiala daca ne dorim un stat modern.

Incercarile guvernului de a modifica legislatia penala au fost amendate in raportul MCV din acest an, in care se trage un semnal de alarma.

Iata deci ca ireversibilitatea luptei anticoruptie nu e garantata. Masuri legislative care slabesc domeniul de aplicare a infractiunilor anticioruptie, ingerinta politicului, campaniile media la adresa unor magistrati sunt doar cativa dintre factorii care pot afecta radical traseul pe care s-a inscris Romania 

Nefericita OUG 13 a fost abrogata. Sabia lui Damocles pare a fi fost pentru moment indepartata.

Avem o legislatie adesea deficitara, incontestabil ea trebuie amendata, dar masuri de modificare a codurilor penale, legi de gratiere colectiva au nevoie de o dezbatare ampla, de transparenta si responsabilitate Sunt aspect de neignorat in Romania anului 2017

Aprecierea oportunitatii unor astfel de masuri trebuie sa fie expresia unei dezbateri reale in Parlament dupa consultarea specialistilor, si care sa includa si punctul de vedere al opozitiei parlamentare 

E nevoie de o consultare reala a sistemului judiciar. Actiunile mele ca presedinte au fost fiecare data pentru asigurarea unei cooperari loiale intre institutii.

Datele si cifrele din raportul de activitate arata ca lupta DNA impotriva marii coruptii duce la bunastare sociala, lucru care se va reflecta in primul rand in buzunarele cetatenilor

Un aspect extrem de important ramane cel al recupararii prejudiciilor. O societate in care lupta anticoruptie e eficienta e una in care cei gasiti vinovati nu se mai bucura de banii sau bunurile dobandite prin incalcarea legii.

Lupta anticorutie e necesara si trebuie continuata, dar nu va fi sucienta pentru a combate definitiv acest flagel fara componenta de prevenire.

In acest domeniu, profilaxia trebuie sa insemne integritate si responsabilitate la nivelul conducerii tuturor institutiilor publice. E si una dintre asteptarile legitime ale societatii. Am intrat intr-o noua etapa de maturizare a Romaniei, printr-o cultura a corectitudinii in viata publica. Recuperarea prejudiciilor, preventia, sunt doar cateva dintre masurile pentru care e nevoie de cooperare.

Nu putem reusi in acest demers fara punti reale intre institutiile statului. Romania e intr-un moment in care poate pasi cu incredere pe drumul democratiilor consolidate. Este nevoie de foarte mult echilibru si intelepciune pentru ca progresele sa nu fie pierdute. Trebuie sa primeze desideratul Romaniei de a deveni un stat puternic, care apara interesele cetatenilor sai.

DNa ramane o institutie cheie, cu un rol esential. Va reasigur de faptul ca veti avea in mine un partener si un sprijin neconditionat in consolidarea statului de drept. E convingerea mea ferma ca dezvoltarea reala a Romaniei depinde de asta

Laura Codruta Kovesi:

Va reamintesc ce spuneam acum un an despre munca noastra: In aceasta lupta am avut alaturi de noi cel mai important aliat, cetatenii Romaniei. Sunt mii si mii de oameni care vor o societate cladita pe corectitudine si respect.

Ne-am dorit si ne dorim sa combatem coruptia, dar acest lucru nu e suficient. Eforturile justitiei trebuie sustine de stabilitatea cadrului legislativ si institutional.

In Romania multa lume declara ca sustine lupta anticoruptie, dar am vazut cu totii cat de repede poate fi anulata lupta anticoruptie. 2016 a fost un an dificil, caracterizat prin atacuri fara precedent la adresa DNA 

Au fost trimisi in judecata peste 1300 de persoane, printre care trei ministri, sase senatori, 11 deputati, 16 magistrati si 20 de directori de companii nationale.

Investigatiile penale trebuie dublate de masuri preventive. Daca celelalte institutii nu introduc mecanisme de prevenire si control, cetatenii vor fi in continuare afectati de coruptie.

Achizitiile publice au fost un domeniu prioritar. Mai mult de un sfert dintre inculpatii trimisi in judecata au comis infractiuni de abuz in serviciu. Prejudiciile pentru abuz in serviciu sunt de peste 260 milioane euro.

Exista acum o larga dezbatere despre abuzul in serviciu. CCR nu a dezincriminat abuzul in serviciu. A fost declarata constitutional daca prin sintagma in mod defectuos se intelege cu incalcarea legii

Instantele au aplicat decizia interpretativa si au fost 71 de persoane condamnate pentru abuz in serviciu, 15 achitate, incalcand doar HG, regulamente sau ordine interne. Ele fusesera trimise in judecata anterior deciziei CCR

Tipologiile identificate arata ca exista vulnerabilitati majore in achizitiile publice. Atribuirea contractelor e conditionata frecvent de primirea unor sume de bani. 

Se achizitioneaza frecvent produse inutile sau aparatura care nu poate fi utilizata. Desi pagubele sunt clare, procurorii dovedesc de fiecare data ca nu e vorba de simple greseli ci ce de abuzuri care mascheaza o mita sau un folos

Multe achizitii se fac cu incalcarea legislatiei secundare, ceea ce lasa societatea neaparata dupa decizia CCR. 

Cateva exemple din dosarele DNA si societatea trebuie sa decida daca astfel de fapte prezinta sau nu pericol: Procurorii au avut cazuri cu preturi subevaluate de pana la 800% Poate cineva gresi un pret cu 800%? 

La imobilele retrocedate ilegal, pretul platit in plus de stat a fost si de 10 ori mai mare decat de pretul real Vorbim aici de oportunitatea unei decizii? 

Exista situatii in care unele spitale incheie contracte doar cu unele societati. Acest specific al coruptiei a facut ca procentul cerut ca mita din contracte sa fie mai mare decat in alte domenii. Procentul comisioanelor ilegale e cuprins intre 10 si 20% din valoarea contractelor din sanatate 

Coruptia din sanatate inseamna si modul in care sunt spoliate resursele sanatatii prin produse supraevaluate sau inexistente. Dorim ca fapte ce pun in pericol sanatatea publica sa fie sanctionate doar pe erori administrative? 

Noi doar aplicam legea si ne dorim sa fim consultati in mod real. Nu credem ca sunt necesare modificari legislative care pot afecta eficienta luptei anticoruptie. Nu credem ca sunt necesare modificari ce aduc atingere independentei magistratilor.

Suntem obligati sa avem reactie cand modificari legislative vizeaza codul penal sau de procedura penala. In aceste zile am simtit cu totii ca facem parte dintr-un sistem judiciar responsabil si matur. CSM, procurorul general, instantele si parchetele au reactionat unitar.

Recuperarea produselor infractiunii a fost o componenta importanta. Au fost luate masuri asiguratorii de peste 760 mil euro. De multe ori, in cauzele noastre sunt implicate persoane care obtin profituri uriase. 

Niciun infractor nu trebuie sa se simta in siguranta, indiferent unde si-a ascuns banii. Am reusit sa sechestram doua proprietati in Franta de peste 3,5 mil euro. Am blocat conturi in Cipru, Elvetia si Germania.

Procurorii DNA au participat in aproape 15.000 de sedinte de jucata judecata. ICCJ a ramas reperul de jurisprudenta in activitatea noastra. 

Instantele au condamnat definitiv11  deputati 

Solutiile pronuntate au confirmat eforturile de eficienta ale procurorilor. Procentul de achitari s-a mentinut la 10%

Cele mai multe motive de achitare au fost determinate de achitarea legii penale mai favorabile, achitarea unor decizii ale CCR sau aprecierea probelor. Procentul e sub media europeana si arata ca justitia e functionala in Romania 

In 2016 judecatorii au decis definitiv confiscarea si recuperarea in suma peste 226 mil euro Acesti bani trebuie sa intre efectiv in buget si obligatia revine organelor fiscale care trebuie sa execute aceste hotarari 

Activitatea DNA a fost marcata de deciziile CCR. Durata de solutionare a cauzelor penale a crescut considerabil. 

Un procuror DNA are in medie peste 100 de dosare de solutionat in acelasi timp

Atacurile la adresa sistemului judiciar si a DNA au fost fara precedent. Intregul sistem s-a confruntat cu atacuri incredibile, cu angajarea de firme specializate in actiuni de intimidare 

Am sesizat CSM, care si-a indeplinit rolul de garant al independentei. Respectam libertatea de opinie, dar nu trebuie neglijat fenomenul informatiilor false care poate afecta grav credibilitatea si increderea in justitie.

Prioritatile DNA vor viza dosarele de coruptie la nivel inalt, frauda in achizitii publice, in special in sanatate si achizitii publice 

Noi suntem procurori si am depus un juramant, sa respectam legea. Legea ni se aplica si noua. Tot ce facem facem sub controlul CSM si al instantelor. Un procuror nu falsifica dosare, probe, nu are o agenda ascunsa, nu face jocuri politice 

Alti magistrati, judecatorii, vin si controleaza munca procurorilor Astfel de acuzatii au fost facute de cele mai multe ori de condamnati sau inculpati. Presiunile din spatiul public depasesc limitele acceptabile intr-o societate democratica. Cetatenii trebuie sa stie ca actele unui procuror sunt aprobate sau respinse de un judecator. Judecatorii decid in dosarele DNA.

Cand procurorii au incalcat legea sau etica, au ajuns in fata instantei sau au plecat din DNA. Exigentele noastre sunt numai cu noi insine.

Inchei cu un mesaj pentru colegii din DNA: Va multumesc pentru efortul profesionist si constant din acest an. Am continuat activitatea onest si profesionist. Suntem procurori si am ales sa lucram in DNA pentru ca ne pasa, ne pasa de tara in care traim, ne pasa de Romania.

Imi doresc sa continuam acest drum si sa nu uitam ca noi suntem DNA. Cel mai important efect al dezbaterii publice anticoruptie a fost de solidarizare






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























15750 vizualizari

  • -33 (57 voturi)    
    what if (Joi, 23 februarie 2017, 11:04)

    Mazeta [utilizator]

    Dacă Iohannis nu era președinte, asăzi făcea parte din bilanțul DNA.
    • +19 (29 voturi)    
      cum? (Joi, 23 februarie 2017, 11:20)

      igorashu [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      Ia zi, la ce categorie si in ce speta l-ai incadra?
      Mai greu cand trebuie sa sustii o afirmatie cu argumente, nu?
      • +2 (8 voturi)    
        Comment sters de user (Joi, 23 februarie 2017, 13:02)

        TovarishDragneyev [anonim] i-a raspuns lui igorashu

        • 0 (10 voturi)    
          nu (Joi, 23 februarie 2017, 13:16)

          igorashu [utilizator] i-a raspuns lui TovarishDragneyev

          Pentru ca iesirea in strada n-am facut-o pentru Kovesi, am facut-o pentru noi, pentru niste principii.
          In plus, ca magistrat, n-are voie sa faca politica.
      • -2 (10 voturi)    
        INCADRARE ?! (Joi, 23 februarie 2017, 13:48)

        jidanul [utilizator] i-a raspuns lui igorashu

        Fals, uz de fals, in declaratii si inscrisuri oficiale si foloase necuvenite, adica, minciuna si furt. Pedeapsa, in ani de zdup te las pe tine sa o calculezi, pe langa recuperarea integrala a prejudiciului. S-ar impune o verificare a intregii averi detinute de fam. penal-prezidentiala. Daca nu era "fuhrer" de Romania, deja era legat.
    • +24 (34 voturi)    
      Mazeto, mai poti? (Joi, 23 februarie 2017, 11:24)

      Armadilo [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      I can't băLiviu!

      Daca nu ieşea Johannis preşedinte, era vai de noi cu Ponta.

      Fă, Mazeto, nu vezi că s-au terminat medicamentele, dă fuguţa la potică şi mai cumpără câteva.
    • +21 (25 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Joi, 23 februarie 2017, 11:44)

      [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

    • +16 (32 voturi)    
      inca unu... (Joi, 23 februarie 2017, 11:45)

      liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      care nu e capabil sa faca diferenta intre un proces penal si unul civil!

      pe langa asta omu a cumparat apartamentu ala... de unde sa stie ca avea probleme?!

      si sa nu ma iei cu "argumentele" b1tv ca judecatorii au stabilit ca l-a cumparat "cu rea credinta" ... ca daca stia de problemele alea e fals in acte si dosar penal!

      si apropos ... daca iohannis nu era presedinte... azi nu aveam bilant DNA pentru ca nu mai exista DNA!
      • +5 (17 voturi)    
        si in plus (Joi, 23 februarie 2017, 12:15)

        cladob [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

        unde sunt argumentele mizere ale lui dragnea cum ca iohannis a organizat protestele ? ca Justitia e pt el ?

        uite ca Justitia merge. Cazul e unul tampit fiindca cel care a vandut avea acte false.

        Tu daca mergi si cumperi o masina esti 100% sigur ca ai acte in regula pe ea ? nu e cumva furata ? Si daca se dovedeste furata cine plateste paguba ?
        La fel cu telefoane, laptopuri, ceasuri, bijuterii .. daca cumperi una "legal" dar se dovedeste ca e furat produsul ce se intampla ?

        Nesiguranta asta exista candva in Romania dar in ultimul timp lucrurile astea au fost eliminate de Justitie..

        Vedeti daca Justitia lucreaza si prinde hotii din politie, notarii, si toti care dau avize in diferite situatii atunci ne curatam si nu mai avem astfel de probleme..
      • -7 (23 voturi)    
        bilantul DNA (Joi, 23 februarie 2017, 12:24)

        robespierre [anonim] i-a raspuns lui liviu_

        Intr-o tara normala bilantul DNA ar fi un raport de activitate prezentat in fata Procurorului General si al Ministrului Justitiei.
        Bilantul DNA ar trebui sa fie o parte a bilantului Ministerului Public si doar la acest bilant ar fi in drept sa fie invitati Presedintele Romaniei si ambasadori stranieri.
        Dar noi proslavim un DNA, iar celelalte, iererhic superioare, sunt procurorul general si ministrul justitiei.(fara majuscule)
        • +8 (10 voturi)    
          ai zis bine (Joi, 23 februarie 2017, 12:58)

          cladob [utilizator] i-a raspuns lui robespierre

          intr-o tara normala. Tindem inspre acolo.. Lupta anticoruptie e o chestiune de securitate si de aceea Presedintele a fost invitat fiind si membru CSAT.

          Tot intr-o tara normala ar iesi la vot peste 70 la suta pt alegeri parlamentare.
          Intr-o tara normala alegerile parlamentare, care alege un forum pt toata tara ar fi altfel organizate si nu ca alegerile locale, dar cu liste cu parveniti din alte zone ale tarii. ce fac cei care lucreaz a in alte orase ? ce fac studentii ?

          Ori globalizam ca la presedintie alegerile parlamentare pentru toti 18 milioane de alegatori, ori nu suntem reprezentati in parlament si implicit si guvernul face numai ce vrea o parte foarte mica (de 6 ori membrii psd care sunt vreo 508 mii)
    • +16 (22 voturi)    
      eram sigur ca mazeta e cu Justitia (Joi, 23 februarie 2017, 12:05)

      cladob [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      cu article din astea.. Te doare nu ?

      Bai nu te inteleg daca esti asa de cinstit de corect ce treaba ai tu cu ea sau ea cu tine ?
    • +8 (12 voturi)    
      Bre mazetule, esti prea subtil (Joi, 23 februarie 2017, 12:13)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      Explica mai pe larg !

      Ce vrei tu sa spui e ca daca ponta cistiga in 2014, sef la DNA era acum vrun vost coleg de facultate sau pretenar de-al lui, de gen nitu sau cazanciuc, si ar fi anchetat exclusiv persoane din politia politica basista si antiuselista, amintindu-ne de vremurile de aur ale lui nastase, cind la sedintele de guvern rodica stanoiu ridica problema darii drumului la dosarului flota. Frumoase vremuri, da' trecute de mult.
    • +7 (9 voturi)    
      tu (Joi, 23 februarie 2017, 12:21)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      nu esti adevaratul mazeta.
      ala nu spunea prostii.
      e cu patalama la mana de la psd, dar se fereste mereu de gugumanii.
  • -10 (28 voturi)    
    Poate cineva gresi un pret cu 800%? (Joi, 23 februarie 2017, 11:20)

    the_donald [utilizator]

    Doar greselile de sub 4% sunt ok. Case closed!
    • +8 (12 voturi)    
      LOL (Joi, 23 februarie 2017, 11:59)

      TaraMea [utilizator] i-a raspuns lui the_donald

      Ce inseamna de fapt "a gresi" ?

      S-a gandit cineva, concret, pragmatic, despre ce anume e vorba cand vine vorba de a gresi pentru primari de exemplu?

      Cum poate un primar gresi cu 800% un pret?
      Legea spune ca trebuie sa faca licitattie, in mod automat nu are cum sa existe vreo greaseala, primarul trebuie sa aleaga castigatorul pe baza pretului mic.
      Decat daca se inteleg firmele intre ele la pret si liciteaza pret mare. Ceea ce se poate si primarul se poate sesiza.
      Dar pentru asta trebuie sa existe tot o reglementare. Trebuie ca administratia sa aibe un caiet cu niste preturi updatate conform pietei, iar primarii nu pot alege un alt pret decat cu o marja.
      • +8 (10 voturi)    
        pai e simplu (Joi, 23 februarie 2017, 12:08)

        cladob [utilizator] i-a raspuns lui TaraMea

        trebuie sa cunoasca piata..
        Ar trebui ca toate licitatiile sa fie facute public, inclusiv valoarea si obiectivul lucrarii astfel incat cetatenii si presa sa poata evalua vedea ce a facut idilul.. Restul vine de la sine..
        Dar uite ca aceste licitatii, proiecte nu prea sunt publice, nu stii de unde sa le iei si de obicei trebuie sa scoti informatii depsre ele cu clestele
    • +3 (9 voturi)    
      macane (Joi, 23 februarie 2017, 12:25)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui the_donald

      pe la trump si pe la hantene.
      p-acilea ai de a face cu oameni cititi, nu aiuriti ancorati in neantul sticlei de ulei si al kilului de faina.
  • -11 (29 voturi)    
    bravo (Joi, 23 februarie 2017, 11:24)

    bobyff [utilizator]

    Stim cum face aceasta femeie dosare corecte. Ca de exemplu dosarele scoase in timpul protestelor si dosarele facute in timpul alegerilor. Totusi Kovesi nu-si reproseaza nimic la cele 40 de pagini copiate integral in doctoratul ei? Stiu nicusorii useristii o sa-mi sara la gat in apararea plagiatoarei.
    • +11 (17 voturi)    
      daca e asa cum zici (Joi, 23 februarie 2017, 12:09)

      cladob [utilizator] i-a raspuns lui bobyff

      sa fie data afara. DNA merge inainte si cu ea si fara ea. Nu ?
    • +7 (13 voturi)    
      Postacii sunt la post??? (Joi, 23 februarie 2017, 12:19)

      Fanfan la tulipe [utilizator] i-a raspuns lui bobyff

      Degeaba fraierilor...ati vazut ca tara v-a citit si a pus la zid penalii. Nu mai aveti sanse, in curand scapam de politicienii penali, le luam banii din infractiuni si n-o sa mai aiba bani de platit postaci...
  • -11 (29 voturi)    
    cantecul de lebada (Joi, 23 februarie 2017, 11:35)

    xanti [utilizator]

    Anul asta scapam de Kovesi
    • +7 (13 voturi)    
      si anul viitor (Joi, 23 februarie 2017, 12:10)

      cladob [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      de cine ? De EU ? NATO ?
    • +5 (13 voturi)    
      hehe (Joi, 23 februarie 2017, 12:15)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      Io cred ca daca incercati sa scapati de Kovesi aveti toate sansele sa scapam noi de voi. Daca in conditii de iarna am iesit 500-600.000, la temperaturi mai crescute trecem de-un milion.
    • +8 (10 voturi)    
      de cati (Joi, 23 februarie 2017, 12:27)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      ani zici asta, varane?
    • +1 (1 vot)    
      Comment sters de user (Joi, 23 februarie 2017, 14:39)

      gayon [anonim] i-a raspuns lui xanti

  • +8 (12 voturi)    
    Tovarase (Joi, 23 februarie 2017, 11:41)

    miohaiham [utilizator]

    Alta era ideea!Dar ce sa i faci cand rahatii plutesc si sunt platiti ?
  • +1 (15 voturi)    
    Din pacate (Joi, 23 februarie 2017, 11:43)

    tiberius_p [utilizator]

    Martea neagra a avut loc deja, cel putin pe jumatate, odata cu decizia CCR 402/2016 privind abuzul in serviciu. Daca abuzul in serviciu este redus doar la incalcarea legislatiei primare, functionarii publici vor avea mai multe grade de libertate prin care sa comita pagube cetateanului si sa scape nepedepsiti.

    Dar, din cate inteleg, este o greseala ce poate fi corectata prin modificarea codului penal. Avand in vedere structura actuala a parlamentului, este greu de crezut ca o astfel de corectare s-ar putea face cu buna credinta. Probabil s-ar mai strecura si alte "corectari" similare cu cele din OUG 13.

    Cea mai sigura metoda este un referendum. Mingea e la Iohannis.
    • -3 (11 voturi)    
      referendum OK care sa faca KO psd (Joi, 23 februarie 2017, 11:57)

      un revolutionar [utilizator] i-a raspuns lui tiberius_p

      in intrebarea ar fi bine sa se ceara alegeri parlamentare anticipate pentru succesul luptei anticoruptie. Dar mister prezidente tre sa dovedesca ca are material atomic in instalatia lui robotizata.bîzzz si sa extermine caracatita majortara din parlament.
    • -4 (12 voturi)    
      Mai nea,referendumul nu se poate face (Joi, 23 februarie 2017, 12:22)

      xrogo [utilizator] i-a raspuns lui tiberius_p

      pe teme legislative!
      • +5 (9 voturi)    
        Zici tu? (Joi, 23 februarie 2017, 12:34)

        tiberius_p [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

        Uite ce zice constitutia la art. 90:
        "Presedintele Romaniei, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-si exprime, prin
        referendum, vointa cu privire la probleme de interes national. "

        Eu cred ca problema definirii abuzului in serviciu este una de interes national pentru ca ne afecteaza pe toti, de la cel mai mic la cel mai mare.

        Da, nu facem legi prin referendumuri, dar daca decidem ceva la un referendum, parlamentul trebuie sa traduca decizia noastra in lege.

        Dar din experienta de pana acum(vezi referendumul lui Basescu din 2009) asa ceva nu prea se intampla si referendumurile pe probleme de interes national risca sa ajunga doar niste sondaje de opinie...
    • 0 (10 voturi)    
      intrebare pt. (Joi, 23 februarie 2017, 12:29)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui tiberius_p

      referendum : trebuie scoase in afara legii psd si alde pentru ca lupta impotriva coruptiei sa aiba eficienta?
      • 0 (10 voturi)    
        Exagerezi (Joi, 23 februarie 2017, 12:40)

        tiberius_p [utilizator] i-a raspuns lui nahir

        Desi imi doresc si eu nespus de mult sa vad PSD si ALDE disparand de pe scena politica, scoaterea in afara legii a unor partide politice ar crea un precedent periculos pentru democratia pluralista.

        Intrebarea ar trebui sa fie despre cum definim abuzul in serviciu: doar ca incalcare a legii primare sau ca incalcare a legii primare si secundare.
  • -12 (26 voturi)    
    News (Joi, 23 februarie 2017, 11:55)

    DanTeo [utilizator]

    Raportul DNA a transmis încredere investisorilor straini care se napustesc sa investeasca pe rupte în Romania. Oficial: discursul LCK este plagiat în proportie de < 4%. D-na Puscalau confirma ca KWI nu mai manânca usturoi si ca nu-i mai miroase gura.
  • +9 (15 voturi)    
    Hai DNA jos penalii!! (Joi, 23 februarie 2017, 12:13)

    Fanfan la tulipe [utilizator]

    Toata tara va sustine, s-a vazut asta in ultima vreme...Asteptam sa actionati la fel, cu responsabilitate si profesionalism, in litera si spiritul legii...Mult succes!!
  • +6 (12 voturi)    
    Abuz pe legislatia primara (Joi, 23 februarie 2017, 12:17)

    Fanfan la tulipe [utilizator]

    Aici aveti dreptate, Ccr practic a dezincriminat o parte din faptele de abuz, cele prin incalcarea legislatiei secundare, ceea ce nu e in regula, poti fura bani publici incalcand o HG, un ordin de ministru, fisa postului. Nu e normal ca un functionar caee a semnat si a luat la cunostinta de indatoriri sa scape nepedepsit dupa ce face un abuz in serviciu dupa incalcarea legislatiei secundare...
  • -3 (17 voturi)    
    Eeeeei, alt ton fata de 2016 (Joi, 23 februarie 2017, 12:17)

    Gustav666 [utilizator]

    Foarte bune si echilibrate discursurile doamnelor Ghena si Tarcea. Au disparut asigurarile de partener de nadejde.
    Si a mai lipsit si SRI-ul de la paranghelie.
  • -2 (10 voturi)    
    aniversare (Joi, 23 februarie 2017, 12:40)

    XXXXL [anonim]

    da-mi, baa...casa-napoi....
  • -4 (14 voturi)    
    Madam (Joi, 23 februarie 2017, 13:05)

    A310 [utilizator]

    kovesi , in afara ca voi cei din asa zisul sistem de justitie in marea voasta majoritate nu sunteti decat niste HYPER IMBUIBATI , nu aveti nici o tangenta cu conceptul de de a imparti dreptatea in Romania . Vi-i s-au acordat niste puteri si beneficii inimaginabile .
  • 0 (4 voturi)    
    Intrebare pt. doamna: (Joi, 23 februarie 2017, 13:10)

    Toni_Romania [utilizator]

    DE CE la alegeri de. 2016 atatia urmariti penali sau condamnati au ajuns sa fie candidati?
  • -3 (9 voturi)    
    DNA (Joi, 23 februarie 2017, 13:35)

    jidanul [utilizator]

    O institutie absolut inutila, deoarece DNA ar trebui sa fie institutia care recupereaza prejudicile din actele de coruptie. Daca se recupereaza infim de putin DNA-ul este o institutie inutila. Un alt aspect, cel putin ciudat, este prezenta "penalului" Klaus Werner Iohannis, presedintele cu minciuna si cu furtul, adica, cu "ghinionul". De acum incolo, K.W.Iohannis, va putea spune pe langa "partidul meu", "guvernul meu", "romanii mei" si "penalii mei" ori "noi penalii". Oare ce-o zice A. Merkel, ca cel pe care la decorat cu "crucea de fier" este un penal ? Si totul a inceput ... cu primul pas, adica, alegerile si a continuat ... pas cu pas, spre penal.
  • +3 (11 voturi)    
    Cine ataca DNA ataca SIGURNTA NATIONALA ! (Joi, 23 februarie 2017, 14:16)

    DanProdan1 [anonim]

    Lupta continua !!!

    700.000 de Romani au iesit in Strada la minus 10 Grade ca sa apere DNA , SIGURANTA NATIONALA si LUPTA ANTI CORUPTIE !

    Bilantul pe anul 2016 arata din nou ca Poporul Roman a fost furat de 760 milioane de EURO .
    • 0 (2 voturi)    
      bravo! (Joi, 23 februarie 2017, 14:49)

      danete [utilizator] i-a raspuns lui DanProdan1

      ce simplu e pentru tine!
    • 0 (2 voturi)    
      Bai nea Caisa unde mama naibii ai vazut (Joi, 23 februarie 2017, 15:37)

      xrogo [utilizator] i-a raspuns lui DanProdan1

      tu ca prejudiciul este de 760 milioane de euro?
    • -1 (1 vot)    
      Te revolti ca Poporul Roman a fost furat? (Joi, 23 februarie 2017, 21:53)

      robespierre [anonim] i-a raspuns lui DanProdan1

      Si ce-ai vrea tu? Sa fure poporul ?
      Asa-i in capitalism: poporul e cel furat, jefuit, exploatat !
      Mai citeste si din trecut, de la Robespierre pana la tine, nu doar din prezentul infestat de net.
      Au vrei si tu comunism ?
  • -1 (5 voturi)    
    Ba mazeto, (Joi, 23 februarie 2017, 15:36)

    atobe [utilizator]

    Paralela se poate face si cu dragnea, mancaiaipula
  • -1 (1 vot)    
    DNA (Joi, 23 februarie 2017, 18:06)

    Iorgovan [utilizator]

    Am vrea sa vedem la puscarie intai "greii", si apoi plevusca.
    Succes!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by