Alina Bica: Florian Coldea nu va pati nimic, indiferent ce va face; il astept sa vorbeasca

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 18 ianuarie 2017, 20:35 Dosare Anticoruptie


Alina Bica
Foto: Agerpres
Fosta sefa a DIICOT Alina Bica a declarat miercuri ca Florian Coldea, fost prim-adjunct al Serviciului Roman de Informatii, nu va pati nimic, "indiferent ce va face", atata vreme cat Laura Codruta Kovesi va ramane la conducerea DNA.

Prezenta miercuri la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde a avut loc ultimul termen al procesului Bica-Horia Simu, fosta sefa a DIICOT a fost intrebata de jurnalisti ce crede despre retragerea lui Coldea din SRI, relateaza Agerpres.

"Apropo, i-am citit interviul, foarte profesionist scris. Il astept sa vorbeasca. Eu consider ca domnul Coldea, avand in vedere cate persoane au discutat de domnia lui si ceea ce a facut in doi ani de zile, ar fi trebuit sa existe o verificare mult mai serioasa in ceea ce il priveste. (...) Eu mi-am exprimat de la inceput punctul de vedere: cu actuala orientare la nivelul DNA si cu doamna Kovesi acolo, niciodata domnul Coldea nu va pati nimic in aceasta tara, indiferent ce va face", a spus Bica.

Ea a reiterat faptul ca dosarele in care a fost trimisa in judecata au plecat de la Florian Coldea si de la Laura Kovesi.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a repus pe rol dosarul in care Alina Bica si fostul sef al ANAF Serban Pop au fost trimisi in judecata pentru coruptie in legatura cu clasarea unui dosar in care era implicat omul de afaceri Horia Simu.

Motivul reluarii procesului a fost propunerea judecatorilor de schimbare a incadrarii juridice a faptelor pentru care inculpatii au fost trimisi in judecata de DNA.

Astfel, pentru Alina Bica se propune schimbarea incadrarii din infractiunile de luare de mita si participatie improprie sub forma determinarii cu intentie la savarsirea fara vinovatie a infractiunii de abuz in serviciu, in infractiunea de favorizarea faptuitorului.

In cazul lui Horia Simu judecatorii propun schimbarea incadrarii din infractiunea de dare de mita, in infractiunea de cumparare de influenta, iar pentru fostul sef al ANAF Serban Pop - din complicitate la dare la mita, in infractiunea de trafic de influenta.

Alina Bica si fostul sef al ANAF Serban Pop au fost trimisi in judecata de DNA in acest dosar in septembrie 2015.

Potrivit DNA, in anul 2014, Serban Pop a primit de la Horia Simu suma totala de 230.000 euro (cash si sub forma a doua contracte de consultanta judiciara), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT in scopul solutionarii favorabile a unui dosar penal care il privea pe omul de afaceri. O parte din acesti bani ar fi ajuns la Alina Bica, prin intermediul lui Ionut Mihailescu, la acea data consilierul ei.

"La 8 noiembrie 2014, Alina Bica, in calitate de procuror sef al DIICOT, a primit, pentru sine, in mod indirect, printr-un intermediar (denuntator in cauza), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urma, in calitate de interpus, a primit-o de la Serban Pop. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost data de omul de afaceri in transe, pe parcursul a opt luni, in cursul anului 2014, inculpatului Pop, pentru ca acesta sa o remita in scopul mentionat", sustin procurorii.

Conform DNA, in schimbul banilor primiti, Alina Bica a determinat inlocuirea procurorului de caz si a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al sau (care, potrivit probelor administrate in cauza, a actionat fara vinovatie), in scopul pronuntarii unei solutii de clasare in dosarul in care se desfasurau acte de urmarire penala fata de Simu, lucru care s-a si intamplat ulterior.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1110 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by