Lia Olguta Vasilescu, la instanta suprema, unde se judeca o contestatie DNA privind dosarul in care este acuzata de fapte de coruptie

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 17 ianuarie 2017, 10:56 Dosare Anticoruptie


Lia Olguta Vasilescu
Foto: Facebook - Lia Olguta Vasilescu
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, s-a prezentat marti dimineata la Curtea de Apel Bucuresti, unde trebuia sa se judece o contestatie a DNA la decizia Tribunalului Bucuresti de a trimite procurorilor dosarul in care aceasta este acuzata de coruptie, anunta Agerpres.

Avocatul Olgutei Vasilescu, Alexandru Chiciu, a declarat ca procesul a fost suspendat, dupa ce procurorul de sedinta nu a mai dorit sa sustina pe fond contestatia, pe motiv ca instanta de la Curtea de Apel Bucuresti nu are competenta sa judece acest dosar. In opinia reprezentantului DNA, dosarul trebuie trimis la Inalta Curte de Casatie si Justitie, deoarece deputatul Lia Olguta Vasilescu a devenit ministru.

Alexandru Chiciu a mai spus ca judecatorul nu a fost de acord cu solicitarea DNA, iar procurorul de sedinta a decis sa-l recuze pe magistrat.

De cealalta parte, avocatii l-au recuzat si ei pe procuror, astfel incat procesul a fost suspendat.

"Prima solicitare a procurorului a fost de recuzare a judecatorului. Urmare a acestui punct de vedere profund nelegal, apararea a inteles sa procedeze la recuzarea procurorului de sedinta. Nu intelegem de ce DNA refuza sa se judece odata aceasta contestatie. Judecatorul de la Curtea de Apel Bucuresti i-a cerut procurorului de trei ori sa puna concluzii pe contestatie. Domnia sa a refuzat si a recuzat judecatorul. Este inadmisibil", a mai spus Chiciu.

"Cred ca este o noua premiera in acest dosar. Este dosarul premierelor. S-a inceput cu incalcarea dreptului la aparare si iata ca sunt mai multi judecatori care au constatat acest lucru. Timp de 20 de zile, eu nu am putut sa imi vad dosarul si a trebuit sa ma apar pentru libertatea mea in doua instante. De asemenea, s-au falsificat probe in cazul meu, stenograme falsificate si asteptam sa ajungem pe fond ca sa putem demonstra acest lucru. Si iata ca ajungem in situatia in care vine procurorul si recuza judecatorul, pentru ca i se pare ca nu judeca asa cum vrea procurorul. Probabil ca cei de la DNA vor trebui sa recuze toti judecatorii corecti din aceasta tara", a declarat Lia Olguta Vasilescu.

Pe 15 decembrie 2016, Tribunalul Bucuresti a decis sa trimita pentru a doua oara la DNA dosarul in care Lia Olguta Vasilescu, fost primar al municipiului Craiova, este acuzata de coruptie. Decizia nu este definitiva si a fost contestata de procurori la Curtea de Apel Bucuresti.

Initial, pe 7 octombrie 2016, un judecator de camera preliminara de la Tribunalul Bucuresti a constatat ca rechizitoriul intocmit de DNA in acest dosar contine nereguli. Magistratul a stabilit ca fiind nule mai multe probe stranse de anchetatori, respectiv declaratiile date de trei martori in fata ofiterilor de politie judiciara, deoarece acestia nu aveau delegare din partea procurorului de caz pentru a efectua acte de urmarire penala, precum si o declaratie data de denuntatorul Ionut Parvulescu. Tot atunci, judecatorii au stabilit ca Olgutei Vasilescu i s-a incalcat dreptul la aparare.

Ulterior, DNA a facut contestatie, admisa de Curtea de Apel Bucuresti, instanta care a decis rejudecarea de catre Tribunalul Bucuresti a cererilor si exceptiilor ridicate de Olguta Vasilescu si ceilalti inculpati.

Lia Olguta Vasilescu a fost trimisa in judecata pe 19 iulie 2016, fiind acuzata de luare de mita (patru infractiuni), folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (doua infractiuni) si spalare de bani (doua infractiuni).

In acelasi dosar, au fost deferiti justitiei Radu Cosmin Preda, fost administrator public al Craiovei, pentru complicitate la luare de mita (doua infractiuni) si instigare la spalare de bani, si Elena Daniela Popescu, la data faptelor reprezentant al unei asociatii non-profit, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani.

Potrivit DNA, in cursul anului 2012, in timpul campaniei electorale pentru alegerea primarului Craiovei, mai multi oameni de afaceri au fost determinati de candidatul Lia Olguta Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, sa efectueze diverse sponsorizari, inculpata folosindu-se, in schimbul obtinerii acestor foloase, de influenta pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, in calitatea sa de vicepresedinte al organizatiei judetene a PSD.

De asemenea, Olguta Vasilescu este acuzata ca si-a folosit influenta pentru a obtine de la un alt om de afaceri materiale electorale in valoare de 44.241 euro continand imaginea acesteia si sloganuri de campanie electorala. Materialele in cauza au fost realizate de o firma in baza unui contract fictiv incheiat cu societatea omului de afaceri.

Totodata, procurorii anticoruptie spun ca primarul Craiovei a pretins si primit in cursul anului 2014, cu titlu de mita, suma totala de 568.291,37 lei, pentru si printr-o asociatie non-profit, de la mai multi oameni de afaceri care aveau in derulare contracte cu primaria, banii fiind primiti in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle sale de serviciu.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1919 vizualizari

  • -3 (3 voturi)    
    femeia asta (Marţi, 17 ianuarie 2017, 11:01)

    xanti [utilizator]

    Face un stadion minunat la Craiova pentru a da spectacole si fotbal craiovenilor.
    Craiova are nevoie de fotbal nu de procese anticoruptie ,alea nu distreaza pe nimeni.
    Sunteti rai voi astia de la DNA mai ales Kovesi care face petreceri cu Ghita(asa spun unii rau intentionati)
    • 0 (0 voturi)    
      Romanii spera sa o vada la brutarie (Marţi, 17 ianuarie 2017, 21:53)

      cartofil [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      Prestatia de bucatareasa o recomanda cu caldura.
  • +4 (4 voturi)    
    E clar începe plimbarea dosarului (Marţi, 17 ianuarie 2017, 11:31)

    nick24 [utilizator]

    că acum e ministru ( singurul motiv de altfel pt care a fost făcută ministru)
    Când se mută dosarul, nu va mai fi ministru și urmează plimbarea de vreun an înapoi - vreo grațiere vreo prescripție, trebuie să fie.
  • +3 (3 voturi)    
    Nu inteleeeg! (Marţi, 17 ianuarie 2017, 12:11)

    Ciobanul Bucur [utilizator]

    Cum e posibil ca cea mai iubita ramanca, adica Olguta din Craiova, care iubeste poporu si care da bani la popor cat vrea poporu, sa fie vinovata de ceva, cand toata tara stie ca
    GABI DE LA PRIMARIE
    SI OLGUTA DIN BANIE
    SCAPA TARA DE HOTIE.
    (Gabi e nevasta lu Pandelea)
  • +4 (4 voturi)    
    Care o fi fost inalta ratiune de stat pentru ca (Marţi, 17 ianuarie 2017, 12:21)

    ty [utilizator]

    Olguta cu probleme in justitie sa fie cooptata in guvernul lui Dragnea?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by