Prahova, o noua condamnare pentru certificate false de handicapat: 26 de persoane trebuie sa inapoieze aproape 1 milion de lei

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 2 noiembrie 2016, 16:38 Dosare Anticoruptie


Un numar de 26 de persoane au fost condamnate de Tribunalul Prahova la inchisoare cu suspendare intr-un dosar privind obtinerea de bani in baza unor certificate false de handicap, inculpatii fiind obligati sa plateasca Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Prahova suma de aproape un milion de lei, anunta Agerpres.

Potrivit portalului instantelor de judecata, magistratii Tribunalului Prahova au condamnat, marti, 26 de persoane acuzate de fals material in inscrisuri oficiale, cumparare de influenta, inselaciune si uz de fals, inculpatii beneficiind de sume de bani in baza unor certificate de incadrare in grad de handicap eliberate pe baza unor acte medicale care atestau in fals ca acestia sufereau de diverse afectiuni.

Conform deciziei, o persoana a fost condamnata la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, restul primind cate doi ani de inchisoare cu suspendare.

De asemenea, instanta a admis actiunea civila formulata de DGASPC Prahova, in subordinea careia functioneaza Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova,obligandu-i pe inculpati la plata catre aceasta institutie a sumelor de bani reprezentand indemnizatii de handicap/insotitor obtinute pe nedrept in valoare totala de aproximativ 970.000 lei.

Totodata, magistratii au dispus desfiintarea inscrisurilor falsificate, respectiv a actelor medicale ce au stat la baza eliberarii certificatelor de incadrare in grad de handicap, si au mentinut masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Decizia poate fi atacata cu apel in termen de 10 zile de la comunicare.

Tribunalul Prahova s-a pronuntat, la data de 28 octombrie, intr-un dosar privind fapte similare, 18 persoane fiind condamnate la inchisoare cu suspendare si plata sumei de aproximativ 405.000 lei catre DGASPC Prahova.

La data de 8 aprilie, 35 de persoane au fost condamnate de aceeasi instanta la inchisoare cu suspendare pentru fapte similare, Tribunalul Prahova obligandu-i pe inculpati sa plateasca despagubiri civile in valoare totala de peste un milion de lei.

Fosta sefa a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, Viorica Oniga, a fost trimisa in judecata alaturi de alte 12 persoane, in luna septembrie a anului 2013, intr-un dosar privind eliberarea in mod fraudulos a unor certificate de incadrare in grad de handicap.

Dosarul s-a aflat initial la Tribunalul Prahova, insa a fost stramutat la Tribunalul Buzau in decembrie 2013 la cererea inculpatei, care a invocat mediatizarea excesiva a cazului.

In acest dosar, Oniga este acuzata de luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, in forma calificata, complicitate la inselaciune, fals intelectual, toate in forma continuata. Ulterior, Viorica Oniga a mai fost trimisa in judecata in mai 2014, alaturi de alte 11 persoane, ea fiind acuzata de luare de mita, abuz in serviciu, complicitate la inselaciune si fals intelectual, toate in forma continuata. Cele doua cauze au fost ulterior reunite






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1381 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    si inca se fabrica altii (Miercuri, 2 noiembrie 2016, 16:47)

    KwoAie [utilizator]

    ...si cati se "nasc" inca la spitalul de Neuropsihiatrie Voila, ca se zice e greu sa dovedesti ca ala nu era nebun la data intocmirii actelor.
  • +1 (1 vot)    
    Bravo (Miercuri, 2 noiembrie 2016, 16:48)

    mitg [utilizator]

    Ar trebui ca banii colectati sa fie folositi pentru o campanie publica, care sa arate cum traiesc persoanele cu dizabilitati in Romania.

    In timp ce in alte tari (inclusiv Ungaria!) se acorda bani pentru ca viata lor sa fie cat mai apropiata de cea a oamenilor normali (de la proteze la tratamente experimentale pentru restaurarea vederii, de exemplu), unii oamenu nu stiu cum sa fure inca 350 lei pe luna, sau cat o fi indemnizatia de handicap, sa fie acolo.

    Normal ca asa statul n-are bani niciodata pentru proiecte serioase cu rezultate vizibile.
    • 0 (0 voturi)    
      Naivule:) (Miercuri, 2 noiembrie 2016, 17:11)

      banatul e fruncea [utilizator] i-a raspuns lui mitg

      Cum poti sa fi asa de naiv sa crezi ca macar 10% din banii aia o sa fie recuperati?
  • +2 (2 voturi)    
    Prahova (Miercuri, 2 noiembrie 2016, 16:57)

    dandra [utilizator]

    Un judet plin de handicapati, ii vezi foarte usor si in trafic ca sunt niste..handicapati cu acte in regula de data asta.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by