Omul de afaceri Nelu Iordache si 5 sefi din cadrul CNADNR Craiova, trimisi in judecata de DNA

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 25 octombrie 2016, 17:09 Dosare Anticoruptie


Nelu Iordache
Foto: Agerpres
Adrian Lumezeanu, director regional al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova, Doina Ilie, director economic in cadrul aceleiasi institutii, Mihaela Delia Nedelcu, sef Serviciu organizare si derulare achizitii, Ion Emil Pana, consilier juridic la Directia Regionala Drumuri si Poduri Craiova si Florina Iovan, persoana desemnata sa efectueze controlul financiar preventiv in cadrul Directiei, au fost trimisi in judecata de procurorii DNA pentru  abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. In acelasi dosar a fost trimis in judecata si omul de afaceri Nelu Iordache (Romstrade si Blue Air), pentru complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Ce spune rechizitoriul procurorilor in acest caz:


Inculpatii Lumezeanu Adrian, Ilie Doina, Nedelcu Delia Mihaela si Pana Emil Ion, in calitatile mentionate mai sus, cu incalcarea prevederilor legale privind achizitiile publice, au semnat cu o societate reprezentata de inculpatul Iordache Nelu, un contract privind modernizarea DN 67C Bengesti - Sebes pe o portiune de 148 km (Transalpina), la data de 5 septembrie 2008. Viza de control financiar preventiv pentru acest contract a fost acordata de inculpata Iovan Florina.

In cuprinsul documentului a fost introdusa o clauza diferita de prevederile documentatiei de atribuire, potrivit careia plata lucrarilor de catre C.N.A.D.N.R se va face prin emiterea de bilete la ordin in euro platibile in lei la cursul BNR euro/leu valabil la data platii. Aceasta clauza a fost introdusa la solicitarea omului de afaceri care a si conditionat semnarea contractului de introducerea acestei modificari.

Astfel, in perioada 2008-2012, pentru facturile emise, firma omului de afaceri a primit un numar de 48 de bilete la ordin care, ulterior, au fost vandute catre mai multe institutii de credit.

In urma acestui demers infractional a fost cauzat C.N.A.D.N.R. un prejudiciu in suma de 45.798.769 lei, reprezentand echivalentul diferentei de curs valutar dintre momentul emiterii unui numar de 48 de bilete la ordin in euro si momentul platii lor in lei. In acelasi timp a fost obtinut un folos patrimonial pentru firma reprezentata de inculpatul Iordache Nelu, constand atat in transferul riscului valutar din sarcina acestuia in sarcina C.N.A.D.N.R., cat si in obtinerea unui pret mai bun pentru biletele la ordin vandute decat ar fi obtinut daca ar fi fost emise in lei.

Pana in acest moment, C.N.A.D.N.R. nu s-a constituit parte civila in procesul penal.

In cauza, a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor Iordache Nelu, Nedelcu Delia Mihaela si Lumezeanu Adrian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza.

Anterior, inculpatul Iordache Nelu a mai fost trimis in judecata de catre procurorii anticoruptie pentru infractiuni similare (comunicate nr. 383 si 606 din datele de 29 aprilie 2013 si 16 mai 2014).






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2208 vizualizari

  • +2 (4 voturi)    
    trebuie curatat tot CNADNR-ul (Marţi, 25 octombrie 2016, 17:20)

    voxpopulix [utilizator]

    Un pas important acum sa ne mutam la CNADNR Bucuresti, astia sunt responsabili pentru sabotarea economiei nationale.

    Nici acum nu sunt in stare sa faca nimic, tot studii si tot master planuri. Pot spune exact ce autostrazi vor fi data in folosinta in fiecare an din 2016 pana in 2018?

    Nu cred ca se strang 100 km medie pe ani, absolut penibil pentru o tara UE.
  • +2 (2 voturi)    
    Izbitor !!! (Marţi, 25 octombrie 2016, 17:23)

    JoshuaTree [utilizator]

    De Niro probabil ar avea probleme sa se recunoască in poza asta, Godfather romanian edition :))
  • +3 (3 voturi)    
    adanc (Marţi, 25 octombrie 2016, 18:42)

    TRABI [utilizator]

    Va rog bagatii adanc , dar adanc de tot ca ne-am saturat ..
  • +2 (4 voturi)    
    OLTENIA (Marţi, 25 octombrie 2016, 18:44)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Cel mai odios cuib de hoti, mafioti si neo-comunisti din România, in frunte cu PENALA Olguta Vasilescu votata de toata hotime olteana. Cei mai hoti dupa Bucuresti, desigur.
  • 0 (0 voturi)    
    La Franci nu se aplica (Marţi, 25 octombrie 2016, 23:23)

    Mihai_S [utilizator]

    In cazul societatii lui Nelu Iordache intervine DNA pentru "transferul riscului valutar" in defavoarea CNDNAR dar in cazul celor care s-au imprumutat in franci elvetieni si in cazul carora bancile si-au transferat riscul valutar pe umerii sarmanilor oameni nu se constata nimic ilegal !!!! Pana la urma tind sa cred ca se urmareste eliminarea societatilor romanesti in favoarea celor straine !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by