Dosarul "Partida Romilor": Inalta Curte cere DNA sa corecteze mai multe nereguli din rechizitoriu privind faptele si probele

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 12 octombrie 2016, 16:30 Dosare Anticoruptie


Gelu Diaconu
Foto: AGERPRES
Instanta suprema cere procurorilor anticoruptie sa corecteze mai multe nereguli din rechizitoriul dosarului "Frauda la Partida Romilor", referitoare la faptele pentru care au fost trimisi in judecata Nicolae Paun, Madalin Voicu, Gelu Diaconu si ceilalti inculpati, si unele dintre probele pe care se bazeaza acuzatiile aduse acestora sau sa spuna daca vor restituirea cauzei la DNA, anunta News.ro. Decizia luata de judecatorul de camera preliminara poate fi contestata de procurorii DNA.

Judecatorul care analizeaza in procedura de camera preliminara dosarul "Frauda la Partida Romilor" a admis in parte, cererile si exceptiile formulate de Nicolae Paun, Gheorghe Ivan, Iulian Costel Paraschiv, Irina-Valeria Margarit (fosta Radu), Florentina Rotariu, Vasilica Grigore, Valentin Pepenel, Gelu-Stefan Diaconu, Mihai Gogancea-Vatasoiu, Madalin Stefan Voicu, SC Niky Scorpion Alcom SRL si a constatat neregularitatea rechizitoriului procurorilor DNA, din 18 iulie, "in ceea ce priveste descrierea faptelor retinute in sarcina inculpatilor, indicarea incadrarii juridice, indicarea si analiza mijloacelor de proba".

Magistratul de la instanta suprema a mai constatat nulitatea ordonantelor emise de procuror in acest dosar la datele de 24 iulie 2015, 20 octombrie 2015, 15 februarie 2016 si 19 mai 2016, prin care s-a dispus efectuarea constatarilor tehnico-stiintifice.

"Exclude din materialul probator rapoartele de constatare efectuate in baza ordonantelor mai sus-mentionate, dupa cum urmeaza: Raportul de constatare datat 16.12.2015 - intocmit de specialistul Ionel Iulian George, Raportul de constatare datat 21.12.2015 - intocmit de specialistul Gheorghita Teisan, Rapoartele de constatare datate 19.02.2016 si 27.05.2016 - intocmite de specialistul Liviu Balaur", potrivit deciziei judecatorului.

De asemenea, judecatorul a admis contestatia lui Nicolae Paun privind instituirea de catre DNA a masurilor asiguratorii si a dispus ridicarea, in parte, in limita a 2/3 din indemnizatia de deputat incasata de Paun, incepand din septembrie, a popririi asiguratorii instituita prin ordonanta din 22 februarie asupra contului bancar al acestuia.

Judecatorul a admis si contestatia formulata de SC Niky Scorpion Alcom SRL impotriva ordonantei din 22 februarie emisa de procurorii DNA, de instituire a masurilor asiguratorii si a dispus ridicarea, in parte, a acestor masuri.

Prin aceeasi decizie, judecatorul a dispus ridicarea masurilor asiguratorii dispuse de procurorii DNA in cazul lui Gelu Diaconu si Mihai Gogancea Vatasoiu.

Magistratul a respins ca nefondata cererea formulata de partea civila Secretariatul General al Guvernului de instituire a masurilor asiguratorii in cursul procedurii de camera preliminara.

In termen de cinci zile de la comunicarea incheierii motivate, procurorul trebuie sa remedieze neregularitatile actului de sesizare si sa comunice daca mentine dispozitia de trimitere in judecata sau solicita restituirea cauzei la DNA.

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata la instanta suprema.

In 20 iulie, deputatii Nicolae Paun si Madalin Voicu au fost trimisi in judecata de procurorii DNA, in dosarul "Fraude la Partida Romilor", procurorii aratand in rechizitoriu ca fondurile europene pentru doua programe privind integrarea romilor au fost folosite in alte scopuri decat cele declarate, inclusiv in campania electorala pentru alegerile parlamentare din 2012. In acelasi dosar sunt judecati fostul sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala Gelu Diaconu si fostul vicepresedinte ANAF Mihai Gogancea Vatasoiu, acuzati de abuz in serviciu.

Nicolae Paun, deputat si presedinte al Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa", a fost trimis in judecata pentru folosire cu rea-credinta de documente ori declaratii false, obtinerea pe nedrept de fonduri europene si schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor UE, spalare de bani, cumparare de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata, efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia, folosire, cu rea-credinta, a bunurilor sau creditului societatii in folos propriu.

Deputatul Madalin Voicu este acuzat de trafic de influenta, fals in declaratii, spalare de bani si folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Fostul sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Gelu Diaconu, si fostul vicepresedinte ANAF Mihai Gogancea-Vatasoiu au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu.

Anchetatorii au trimis in judecata si societatea Niky Scorpion Alcom SRL,  societate in spatele careia s-ar afla Nicolae Paun, pentru spalare a banilor.

Procurorii DNA au trimis-o in judecata si pe Florentina Rotaru, la data faptelor manager general al Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa", pentru folosire cu rea-credinta de documente ori declaratii false, obtinerea pe nedrept de fonduri europene si schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor UE, spalare de bani, cumparare de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata, cumparare de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In acelasi dosar sunt judecati sotia lui Madalin Voicu, Carmen Olteanu, Vasilica Grigore, Valentin Pepenel, Gheorghe Ivan, la data faptelor manager al proiectului "Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi", Iulian Costel Paraschiv, la data faptelor manager al proiectului "Acces pe piata muncii, o sansa pentru tine", Irina Valeria Margarit (fosta Radu), director economic al Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa".

Acuzatiile aduse de procurorii DNA sunt legate de derularea, in perioada 2010 - 2013, a doua proiecte cu finantare din fonduri europene de catre Asociatia Partida Romilor: "Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi" si "Acces pe piata muncii - O sansa pentru tine".

La inceputul lunii martie, procurorii DNA anuntau ca a fost pus sechestru pe averile deputatului Nicolae Paun - pana la concurenta sumei de 30.470.708,72 de lei, deputatului PSD Madalin Voicu - 411.541 de lei, Carmen Olteanu - 194.241 de lei, Gheorghe Ivan - 12.384.208,72 de lei, Vasilica Grigore - 676.255 de lei, Valentin Pepenel - 459.244 de lei, Iulian Costel Paraschiv - 14.866.500 de lei, Irina Valeria Radu - 27.250.708,72 de lei si Florentina Rotaru - 27.250.708,72 de lei. De asemenea, procurorii anticoruptie au pus sechestru asigurator si poprire pe bunuri mobile si imobile aflate in proprietatea societatii Niky Scorpion Alcom SRL, pana la concurenta sumei de 3.220.000 de lei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1900 vizualizari

  • +2 (4 voturi)    
    Pacat, (Miercuri, 12 octombrie 2016, 16:40)

    PetricaGhezea [utilizator]

    Deci DNA s a cam facut de ras
    Totul din goana de a baga la puscarie, nu ca nu ar merita.

    Graba strica treaba ,doamna Codruta
  • +2 (2 voturi)    
    DNA are nevoie de un partener de nadejde la ICCJ (Miercuri, 12 octombrie 2016, 21:38)

    Gustav666 [utilizator]

    De cand la conducerea ICCJ nu mai este partenera de nadejde a DNA-ului, doamna Livia Stanciu, ploua cu restituiri de rechizitorii la origine, recte catre procurorii meseriasi ai doamnei Luluta. Se pare ca nici campul tactic nu mai functioneaza cum trebuie.
    Ori judecatorii ICCJ se razbuna pentru mizeriile inghitite de la DNA pe timpul presedintiei Liviei Stanciu, ori procurorii DNA au fost si raman prosti, bineinteles din punct de vedere profesional.
    Din aceasta dilema nu puteti iesi, zicea un personaj caragialesc.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by