Primarul municipiului Campina, cercetat pentru coruptie, isi poate exercita functia

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 10 octombrie 2016, 18:20 Dosare Anticoruptie


Primarul municipiului Campina, Horia Tiseanu, urmarit penal sub control judiciar pentru abuz in serviciu si luare de mita, isi poate exercita functia, au decis, luni, magistratii Tribunalului Prahova, potrivit Agerpres.

Potrivit reprezentantilor institutiei, instanta a admis plangerea formulata de edil impotriva ordonantei emise de DNA Ploiesti prin care Tiseanu a fost pus sub control judiciar, avand interdictia exercitarii functiei.

Astfel, magistratii au modificat in parte ordonanta, ridicand interdictia privind exercitarea functiei de primar, decizia fiind definitiva.

Horia Tiseanu a fost audiat de procurorii DNA Ploiesti la sfarsitul lunii septembrie, fiind pus sub urmarire penala pentru abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si luare de mita.

In acelasi dosar, procurorii anticoruptie au mai dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectii Gheorghe Ecatrinescu, la data faptei director economic in cadrul Primariei municipiului Campina, Carmen Daniela Gheorghe, la data faptei director executiv la Politia Locala Campina, si Costin-Octavian Micu, reprezentant legal al unei societati comerciale, cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

DNA arata ca, in cursul anului 2014, inculpatul Horia Tiseanu, primar al municipiului Campina, a pretins de la reprezentantul unei societati comerciale un procentaj de 10% din valoarea unui contract de executie lucrari in suma totala de 317.817 lei, din care a primit efectiv suma de 17.000 de lei.

"In schimbul acestor bani, inculpatul a facilitat firmei omului de afaceri castigarea selectiei de oferte (la cererea primarului Tiseanu Horia Laurentiu au fost intocmite alte 2 oferte la preturi superioare, fapt ce a asigurat desemnarea ca si castigatoare a ofertei societatii reprezentate de omul de afaceri) si a procedat la aprobarea incheierii contractului respectiv", explica procurorii.

Totodata, in cursul aceluiasi an, Tiseanu, beneficiind de ajutorul celor trei suspecti, a dispus achizitionarea unei masini marca Opel Insignia, in scopul folosirii personale si exclusive, cu incalcarea dispozitiilor legale.

Potrivit DNA, masina a fost cumparata din fondurile alocate Politiei Locale Campina, unitate fara personalitate juridica aflata in subordinea primarului, deoarece, conform prevederilor legale, Primaria Campina nu avea dreptul de a achizitiona autoturisme pentru folosinta proprie.

"Pentru a pastra o aparenta de legalitate, au fost intocmite doua facturi pentru cumpararea autoturismului, ambele emise de societatea reprezentata de suspectul Micu Costin-Octavian, in valoare totala de 131.600,66 lei (79.802,20+51.798,46 lei), echivalent al sumei de 29.654 euro. Ulterior, documentele respective au fost inregistrate in contabilitatea institutiei publice in conturi separate, cu consecinta aparentei respectari a pragului valoric legal de 18.000 de euro, in contextul in care s-a considerat ca o achizitie in aceasta limita ar fi fost legala (este de mentionat ca potrivit O.U.G. 34/2009, cu completarile ulterioare, institutiilor publice li se interzisese la acea data insusi dreptul de a achizitiona autoturisme)", mai arata procurorii.

Conform anchetatorilor, in acest fel, Tiseanu a prejudiciat bugetul local, fiind totodata creat un folos necuvenit atat pentru acesta, prin utilizarea nelegala a autovehiculului, cat si pentru societatea reprezentata de suspectul Micu Costin-Octavian, achizitia facandu-se cu incalcarea dispozitiilor legale.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























506 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by