Gigi Netoiu, eliberat conditionat in Dosarul transferurilor, este urmarit penal de DNA intr-un nou dosar: acuzat ca a obtinut fraudulos 700 de hectare plantate cu vita de vie, aflate in administrarea ADS

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 7 octombrie 2016, 15:51 Dosare Anticoruptie


Gigi Netoiu
Foto: AGERPRES
Omul de afaceri Gigi Netoiu este urmarit penal de procurorii DNA intr-un nou dosar, pentru instigare la abuz in serviciu si spalare de bani, ambele infractiuni in forma continuata, si a fost plasat sub control judiciar pe o perioada de 60 de zile. Netoiu este acuzat de procurorii DNA ca in anul 2007, o societate viticola pe care o controla a dobandit in proprietate, in mod fraudulos, la preturi sub valoarea de piata, suprafata totala de 692,685 ha, plantata cu vita de vie, situata pe amplasamentul fostelor plantatii ale S.C. VIDISAMP S.A. Husi, jud. Vaslui, teren aflat in administrarea Agentiei Domeniilor Statului (A.D.S.).

Gigi Netoiu a fost eliberat conditionat din inchisoare in decembrie anul trecut dupa ce a executat 1 an, 9 luni si 20 de zile din condamnarea de 3 ani si 4 luni primita in Dosarul transferurilor din fotbal. In septembrie anul acesta, Netoiu s-a casatorit, nasi fiindu-i fostul premier Adrian Nastase si sotia sa, Dana Nastase.

In noul dosar, Gigi Netoiu este acuzat de procurorii DNA de  instigare la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, instigare la complicitate la infractiunea de abuz in serviciu, in forma continuata si spalare de bani, in forma continuata.

Alaturi de Netoiu, in acest dosar mai sunt urmariti penal si au fost plasati sub control judiciar pentru 60 de zile alti 7 inculpati:

Marian Dan-Mihai, la data faptei deputat in Parlamentul Romaniei si presedinte al biroului politic teritorial al unei formatiuni politice - Filiala Vaslui, cu privire la savarsirea infractiunii de instigare la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.

Cupsan Catalin Vasile, la data faptei secretar general al Institutiei prefectului judetului Vaslui si secretar al Comisiei Judetene de Fond Funciar Vaslui, cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.

Luca (fosta Stan) Gabriela, la data faptei functionar public in cadrul Institutiei Prefectului judetului Vaslui, cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.

Prunila Daniel, la data faptei membru al Comisiei Judetene de Fond Funciar Vaslui, respectiv de director al OCPI Vaslui, cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.

Stafie Tudor, la data faptei primar al municipiului Husi, cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.

Georgescu (fosta Vasile) Luchi, la data faptelor actionar si presedinte al Consiliului de Administratie al unei societati viticole, cu privire la savarsirea infractiunilor de: instigare la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, instigare la complicitate la infractiunea de abuz in serviciu, in forma continuata si spalare de bani, in forma continuata.

Mocanu (fosta Mardare) Emanuela, la data faptelor reprezentant punct de lucru Husi al unei societati viticole, cu privire la savarsirea infractiunilor de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata si complicitate la infractiunea de spalare de bani, in forma continuata.

  • Ce spun ordonantele procurorilor anticoruptie:

In cursul anului 2007, o societate viticola controlata de inculpatul Netoiu Gheorghe a dobandit in proprietate, in mod fraudulos, la preturi sub valoarea de piata, suprafata totala de 692,685 ha - plantata cu vita de vie, situata pe amplasamentul fostelor plantatii ale S.C. VIDISAMP S.A. Husi, jud. Vaslui, teren aflat in administrarea Agentiei Domeniilor Statului (A.D.S.).

Concret, in primavara anului 2006, inculpatul Netoiu Gheorghe, in intelegere cu inculpata Georgescu (fosta Vasile) Luchi, a cautat si identificat o modalitate ilicita prin care sa dobandeasca in proprietate, la preturi sub valoarea de piata, suprafata de teren in cauza.

Demersurile au fost facute in contextul in care Netoiu Gheorghe cunostea ca, potrivit legislatiei in domeniul fondului funciar, suprafetele de teren in cauza, aflate in proprietatea privata a statului si administrate de A.D.S., nu ar fi putut intra in proprietatea societatii decat prin plata unor sume de bani, la valoarea de piata, catre fostii proprietari ce detinusera suprafete de teren pe amplasamentul respectiv, iar cele care nu faceau obiectul solicitarilor de reconstituire a dreptului de proprietate nu puteau fi instrainate de catre stat, ci doar concesionate.

Astfel, atat personal, cat si prin intermediul unei alte persoane, inculpatul Netoiu Gheorghe i-a solicitat inculpatului Marian Dan-Mihai, deputat la data faptelor, ca, in schimbul unor foloase materiale, sa determine persoane cu functii "cheie" in procesul decizional legat de retrocedari (printre care se aflau si inculpatii Cupsan-Catalin Vasile, Prunila Daniel, Stafie Tudor) sa-l ajute in acest demers infractional.

Functionarii respectivi, in exercitarea atributiilor de serviciu, urmau sa gaseasca, sa deruleze si sa se implice intr-o procedura ilicita care, sub aparenta unei activitati legale de retrocedare catre persoane indreptatite la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri din judetul Vaslui, sa aiba ca rezultat obtinerea in proprietate, de catre societatea viticola controlata de inculpatul Netoiu Gheorghe, a celor 692,685 ha cu vita de vie.

Inculpatul Marian Dan-Mihai a controlat "din umbra" procesul de retrocedare, implicandu-se personal pe fiecare etapa (validare de catre Comisia Judeteana de Fond Funciar Vaslui, predare de catre A.D.S., emitere titluri de proprietate) si cunoscand ca activitatea este contrara legislatiei aplicabile in materia fondului funciar (documentele aflate la dosarele de retrocedare intocmite la nivelul comisiei judetene sunt incomplete, necorespunzatoare situatiei de fapt si contrare actelor normative incidente in cazurile respective de retrocedare). Acest aspect i-a fost adus la cunostinta pe parcursul derularii procedurii, dar inculpatul Marian Dan-Mihai a insistat in demersurile ilicite fata de persoanele sus-mentionate pentru a finaliza procedura de retrocedare.

In concret, la instigarea inculpatului Marian Dan-Mihai si a persoanei la care a apelat initial inculpatul Netoiu Gheorghe, functionarii publici implicati au facut urmatoarele demersuri:

- au organizat activitatea de retrocedare prin solicitarea implicarii primarilor si a unor functionari publici din cadrul comunelor, in sensul intocmirii unor documente contrare normelor de fond funciar. De asemenea acestora le-a fost indicata si modalitatea de formulare a propunerilor de validare, prin introducerea pe ordinea de zi si prezentarea cazurilor in cadrul sedintelor Comisiei Judetene de Fond Funciar Vaslui in modalitatea in care sa se asigure de reusita validarii propunerilor nelegale formulate.
- s-au implicat, cu incalcarea prevederilor legale, in derularea, in sedintele de fond funciar, a unei proceduri de validare a radierii unor persoane indreptatite la reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenuri agricole, pe raza mai multor comune si atribuirea altora, pe amplasamentul fostei SC VIDISAMP SA HUSI (plantatie de vie), din rezerva A.D.S.
- au aprobat prin vot in sedintele Comisiei Judetene de Fond Funciar Vaslui validarea si nu au initiat sistarea activitatilor ilicite atunci cand le-au constatat,
- s-au ocupat de avizarea, semnarea si inaintarea catre A.D.S. Bucuresti a dosarelor de retrocedare si, ulterior, au semnat titlurile de proprietate emise nelegal.

Ulterior, reprezentantii A.D.S., cu incalcarea legislatiei aplicabile in materia fondului funciar, au avizat documentatia de retrocedare si intocmire a protocoalelor de predare-preluare a terenurilor respective.

Dupa predarea de catre ADS Bucuresti a suprafetelor de teren, catre comisiile de fond funciar din municipiul Husi si alte doua comune, au fost emise titluri de proprietate pentru o suprafata de 692,685 ha (aceasta in conditiile in care hotararile Comisiei Judetene de Fond Funciar Vaslui au vizat o suprafata totala de 636,44 ha, iar prin Protocoalele de predare-preluare s-a predat suprafata totala de 770,53 ha).

In aceste conditii, pe de o parte Statul Roman (titular al dreptului de proprietate, exercitat prin intermediul A.D.S.) a fost prejudiciat cu suma de 9.598.656 lei. Aceasta reprezinta diferenta valorii noului amplasament si valoarea de piata a vechilor amplasamente la care persoanele ar fi fost indreptatite pentru reconstituirea proprietatii.

Pe de alta parte, societatea viticola controlata de inculpatul Netoiu Gheorghe a obtinut un folos injust, prin achizitia terenurilor in cauza la un pret inferior valorii de piata, in suma de 11.482.021 lei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3109 vizualizari

  • +9 (9 voturi)    
    tot ce "nasheste" El Insusi (Vineri, 7 octombrie 2016, 15:55)

    un domn [utilizator]

    e cu Ghinion !
  • +9 (9 voturi)    
    Parca vedem rezultatul (Vineri, 7 octombrie 2016, 16:56)

    ber [utilizator]

    700 ha vie=o roata de cascaval=3 ani
  • +11 (11 voturi)    
    Normal ca-i din ctg. " interesului national " (Vineri, 7 octombrie 2016, 17:06)

    Plagarus [utilizator]

    Odinioara deputatul PPDD Gigi Neţoiu (dupa 18 ani de PSD) decla cu "convingere":
    1." am intrat în politică pentru a scoate din cei necinstiţi la suprafaţă " ;
    2." "Sunt unul dintre parlamentarii bine informaţi, cu experienţă în afaceri şi de obicei cunosc şi spectrul ăsta politic şi sper din tot sufletul că se poate face şi altfel politică şi să se fure cât mai puţin";
    3. sunt pregătit să fac acest pas în politică şi că voi colabora cu opoziţia, dar şi cu guvernul pe probleme de Interes Naţional şi că primul lucru în care ma voi implica va fi agricultura."
    • +1 (1 vot)    
      Securist. (Sâmbătă, 8 octombrie 2016, 22:10)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

      Cu acte, asta e Jiji.
  • -2 (4 voturi)    
    NU IES BANII (Vineri, 7 octombrie 2016, 17:08)

    mihnea2012 [utilizator]

    11.480.000 lei deimpartit la 770 ha ies vreo 3300 euro pe hectar din cea mai buna vie.

    asta e valoarea de piata, se zice la final.

    am indoieli ...
  • +13 (13 voturi)    
    Vrancea (Vineri, 7 octombrie 2016, 17:20)

    andimi [utilizator]

    A se verifica si sutele de hectare obtinute pe cai numai de Netoiu stiute in Vrancea, luate prin intermediari. In zona toti stiu de Netoiu si sleahta lui, insa banuiesc ca DNA Focsani doarme in papuci (sau are alte interese)! Poate citeste cineva de la DNA central.
    • +5 (9 voturi)    
      Daca DNA doarme (Vineri, 7 octombrie 2016, 18:13)

      Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui andimi

      Dacă și DNA doarme, nu mai e nimic de făcut. Dacă DNA se trezește și trimite dosarul, tot nu e nimic de făcut, pentru că Justiția la noi îi apără de mafioți. II elbereaza condiționat ți îi lasă cu averile furate întregi. ROMANIA e țara HOȚIEI GENERALIZATE și e recunoscută în lme doar pentru hoții ei. Parlamentul e o gașcă de hoți si complici la jaf care s-a pi*t pe voința populară care a ceru o cameră și doar 300 de hoți, pardon, de deputați.
  • +6 (6 voturi)    
    DNA doarme la Galati (Vineri, 7 octombrie 2016, 19:28)

    AlexandrinaBoboc [utilizator]

    DNA structura centrala nu doarme si se vad rezultate.Nu acelasi lucru se face in provincie. In Timisoara, Neamt, Galati, DNA face casa cu boierii locali. La Galati Otelul s-a distrus pentru ca Ivan Gheorghe procuror DNA era in mana cu cine trebuie. Nici acum Ivan, nu sta deoparte, desi e la Bucuresti DNA structura centrala. Protejeaza interesele boerilor din Universitatea Dunarea Galati.

    http://www.nepasadegalati.ro/actualitate/2397-ex-procurorul-sef-al-dna-galati-gheorghe-ivan-bratul-armat-al-rectorului-udj.html

    Investia in cantina amenajata intr-un corp deja construit. In cantina “Notre Dame” s-au investit 78000 pentru amenajare, adica doar varuit pe interior si 25000 pentru echipamente specifice. Lucrarile de amenjare au fost effectuate de cumnatul d-;ui Cezar Bichescu, sot sau prieten al sorei lui Cezar Bichescu,

    Firme care au lucrari in universitate sunt acelasi care ii renoveaza lui Bichescu Cezar, directorul universitatii vilele (multiple). Iar rectorul isi vinde un apartament la o firma care a efectuat reparatii in universitate.

    Lista de marsavii si jaful generalizat institutionalizat de rectorul Barsan Iulian este mare, acoperit de o gasca de tineri, incompetenti, dar cu foarte mari venituri din universitate.

    Suntem alaturi de Kovesi, si daca este nevoie vom iesi in strada sa o sustinem. DNA trebuie sa angajeze tineri absolventi de drept din ROmania si din alte tari ca sa rezolve problemele mari de coruptie care sunt in ROMANIA. TRAIASCA KOVESI! Eroina a neamului ROMANESC!
  • +2 (2 voturi)    
    vita-de-vie (Vineri, 7 octombrie 2016, 22:40)

    nalbaroiu [utilizator]

    La ce bun sa furi in halul asta ma nea gigi....ca si ceilalti nea' care sunt in politica si viata publica din Romania...cate vieti ai ca sa cheltuiesti atata cat posezi ??? Ai 7 vieti ? Esti pisica ? NU, tot o amarata de viata ai si tot un omuletz esti....bata-te-sa-te-bata de ghiorlan care esti nea' ghitza netzoiule...
  • +1 (1 vot)    
    :) (Sâmbătă, 8 octombrie 2016, 9:23)

    uzu [utilizator]

    romani-s hoti. asa se crede. fals ! romani-s PROSTI !
    romania este o tara de prosti.
    altfel cum ar putea fi condusa de niste hoti alesi de romani ? ok... in cazul asta, netoiu asta nu conduce romania.... dar ca el sunt multi care conduc si romanii ii aleg si realeg...
    deci n-aveti de ce va supara. asta e.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by