Florin Iordache si Bogdan Olteanu, audiati ca martori in dosarul lui Mihail Vlasov

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 5 octombrie 2016, 13:16 Dosare Anticoruptie


Florin Iordache
Foto: cdep.ro
Presedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, si fostul viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu au fost audiati, miercuri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul in care Mihail Vlasov, fost presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), este judecat pentru dare de mita, potrivit Agerpres.

Primul care a dat declaratii in sala de judecata a fost Bogdan Olteanu, care a refuzat sa depuna juramant pe Biblie.

La majoritatea intrebarilor puse de judecatori, Bogdan Olteanu a fost destul de evaziv, sustinand ca nu isi aduce aminte, dar a recunoscut ca a sustinut in anul 2005 propunerea legislativa de trecere a Registrului Comertului de la Ministerul Justitiei la Camera de Comert.

'In anul 2005, am sustinut propunerea legislativa privitoare la trecerea Registrului Comertului la Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Aceasta decizie s-a bazat pe programul politic al Aliantei DA, care cuprindea aceasta promisiune. Proiectul a fost votat de Parlament, dar respins de CCR. Am discutat cu Vlasov. Nu am participat la procesul de elaborare a acestui proiect', a spus Bogdan Olteanu.

La randul sau, Florin Iordache a declarat ca il cunoaste pe Mihail Vlasov de 8 sau 9 ani, fiind la un moment dat colegi in Comisia juridica din Camera Deputatilor, insa a negat faptul ca ar fi fost sustinut de acesta pentru a deveni arbitru la CCIR.

El a confirmat faptul ca proiectul de trecere a Registrului Comertului in subordinea Camerei de Comert a fost sustinut de Alina Gorghiu, Aurel Vainer si Marko Attila.

De asemenea, Florin Iordache a spus ca nu el a elaborat proiectul de lege, insa era important sa intre in dezbatere parlamentara, chiar daca nu avea avize favorabile din parte Consiliului Legislativ si Ministerului Justitiei.

'Nu am urmarit proiectul de lege in mod special. Poate a avut si parti bune (...) Nu m-am uitat la detalii, fiind un proiect destul de amplu. Avea zeci de articole, asta nu insemna ca ne uitam la orice detaliu din proiect', a adaugat Florin Iordache la iesire din sediul instantei.

In aprilie 2016, Curtea de Apel Bucuresti l-a achitat pe Mihail Vlasov, fost presedinte al CCIR, intr-un dosar in care a fost trimis in judecata de DNA pentru savarsirea infractiunii de dare de mita.

In prezent, Mihail Vlasov se afla in detentie, el fiind condamnat definitiv intr-un alt dosar, in iunie 2015, la cinci ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta.

El este acuzat de DNA ca i-a solicitat fostului deputat Mircea Grosaru sa ii sustina interesele prin promovarea unui proiect de lege care prevedea trecerea Registrului Comertului de la Ministerul Justitiei la CCIR. De asemenea, Vlasov ar fi incercat sa influenteze mai multi parlamentari - Florin Iordache, Alina Gorghiu si Aurel Vainer - in vederea semnarii si sustinerii proiectului de lege.

Procurorii sustin ca solicitarea a fost formulata de Vlasov in contextul demersurilor acestuia de a influenta adoptarea unui act normativ prin care CCIR sa poata prelua Oficiul National al Registrului Comertului. Scopul determinant al acestui demers legislativ il reprezenta controlarea veniturilor obtinute din activitatea desfasurata de Registrul Comertului. In schimbul sustinerii proiectului de lege, Vlasov i-a promis deputatului Mircea Grosaru ca il va numi in functia de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa CCIR.

Potrivit procurorilor, dupa finalizarea proiectului de act normativ, Mihail Vlasov a depus o munca asidua pentru influentarea unor parlamentari din toata sfera politica in vederea semnarii si sustinerii respectivei initiative legislative. In special, influenta s-a exercitat asupra parlamentarilor care au avut calitatea de arbitri in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International (Florin Iordache, Alina Gorghiu si Aurel Vainer) ori prin intermediul unor membri ai Camerei de Comert ori camerelor teritoriale (Andras Edler).






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























321 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by