Ultimul termen in dosarul Microsoft: DNA cere pedepse mai mari pentru cei patru inculpati

de I.C.     HotNews.ro
Luni, 3 octombrie 2016, 12:52 Dosare Anticoruptie


Dorin Cocos
Foto: AGERPRES
Procurorii anticoruptie au cerut pedepse mai mari in dosarul Microsoft pentru cei patru inculpati, Dorin Cocos, Gabriel Sandu, Gheorghe Stefan si Nicolae Dumitru; magistratii instantei supreme judeca luni ultimul termen, urmand sa anunte o decizie definitiva, informeaza Mediafax.

"Apreciem ca instanta de fond a aplicat pedepse mult prea mici, mai ales pentru Dumitru Nicolae, a fost o pedeapsa nejusta. Ar fi trebuit ca instanta de fond sa aiba in vedere gravitatea de fata. In primul rand, cei patru inculpati au savarsit infractiuni de coruptie grave, iar gradul de pericol social e ridicat. Activitatea frauduloasa a fost una de amploare, cu implicatii ramificate transfrontaliere. Se releva activitatea infractionala complexa prin numarul mare de persoane implicate si societati offshore. Si-au exercitat influenta asupra unor functionari publici. Este importanta valoarea sumelor de bani primite cu titlul de folos necuvenit. Au prejudiciat imaginea institutiilor statului. La Sandu Gabriel nu a fost luata in considerare calitatea de ministru si obligatiile ce le avea. La Dorin Cocos este relevanta situatia in care a intocmit un fals, a incheiat un contract fictiv cu Dinu Pescariu. Apreciem ca pedepsele ar trebui majorate pana la maximul prevazut de lege pentru Dorin Cocos, Gabriel Sandu, Ghorghe Stefan si Dumitru Nicolae", a spus procurorul de sedinta in sala de judecata.

De asemenea, DNA cere confiscarea sumei de noua milioane de euro de la Dorin Cocos.

Avocatul lui Gabriel Sandu a cerut instantei achitarea sau condamnarea la inchisoare cu suspendare a acestuia. Aparatorul lui Dorin Cocos le-a solicitat judecatorilor dispunerea unei pedepse de opt luni de inchisoare cu suspendare.

"Clientul meu a recunoscut ca a primit pentru sine ti altii 5.900 000 de euro dar folosul lui este de 1.600.000 de euro. (...) Va rog sa observati ca maximum special de pedeapsa este de 2 ani si 4 luni, dupa operarea dublei reduceri. (..) Acesta si-a exprimat expres dorinta de a presta munca in folosul comunitatii. (...) Banii au fost folositi pentru campania din 2009 a PDL pentru presedintele Traian Basescu. Se pare ca PDL i-a finanatat campania electorala. Suma pe care a primit-o in interes personal Dorin Cocos este de 1,6 milioane de euro. (..) Suma este de 1,6 mililioane de euro, restul pana la cinci milioane sunt cheltuieli catre PDL", le-a spus avocatul lui Dorin Cocos judecatorilor.

Aparatorul lui Nicolae Dumitru sustine ca omul de afaceri a pus la dispozitia statului intreaga suma considerata a fi prejudiciu, avand o atitudine de recunoastere a faptei si de colaborare, considerand astfel ca pedeapsa cu suspendare este justificata.

In cazul lui Gheorghe Stefan, avocatul acestuia a lasat la aprecierea instantei decizia.

"Domnul Gheorghe Stefan nu a pretins sume de bani, insusi actul de sesizare retine ca cele patru milioane au fost pretinse de Dorin Cocos. (...) Eu cred ca ar trebui sa opereze hotarare de achitare, dar nu indraznesc sa va cer asta. Nu poate domnul Stefan sa nege ca el a facut legatura dintre domnul Cocos cu cei doi cumparatori de influenta. Rejudecand sa schimbati incadrarea si sa-l condamnati pe inculpat la pedepasa pe care o credeti de cuviinta", a spus in sala de judecata aparatorul lui Gheorghe Stefan.

La termenul de luni, magistratii l-au audiat pe Decebal Draghis, martor, la solicitarea lui Gheorghe Stefan.

"Am acceptat sa folosesc doua offshore-uri pentru a incheia un contract in legatura cu niste servicii IT, de pe urma carora trebuiau sa se faca plati in favoarea domnului Gheorghe Stefan. (..) Nu am prestat absolut nimic in baza acestui contract. S-au facut multe plati. Banii de la Claudiu Florica au intrat in doua transe, 4 milioane de dolari. Initial, convenisem sa am un comision de 10% pentru implicarea in contract, insa nu l am primit. Dupa ce am primit sumele de bani, la solicitarea lui Muraru si Gheorghe Stefan am pus-o pe Luminita Mazilu in legatura cu Toni Razvan, pentru a efectua plati in favoarea lui Gheorghe Stefan. Banii din contractul cu Florica trebuiau sa ajunga la Toni Razvan. Ulterior, am aflat ca ar fi vorba de contracte fictive. Toni Razvan urma sa scoata banii in baza unor contracte si sa-i dea cash lui Gheorghe Stefan, nu direct, ci prin intermediul lui Muraru Gabriel si al meu. (...) Venea cu banii in pungi sau in genti sport. Ii dadeam imediat lui Gheorghe Stefan. (...) M-am uitat in plasele cu bani primite de la domnul Toni Razvan, pe care le duceam la Gheorghe Stefan, erau in lei, in bancnote mai mici, mai mari", a declarat martorul in sala de judecata.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a dat prima decizie in dosarul "Microsoft" in luna martie a acestui an, trei dintre cei cercetati, Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Gheorghe Stefan, primind condamnari cu executare, in timp ce omul de afaceri Dumitru Nicolae a primit o pedeapsa cu suspendare.

Omul de afaceri Dorin Cocos a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si spalare de bani, instanta dispunand confiscarea a peste trei milioane de euro in cazul acestuia.

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, a fost condamnat la doi ani de detentie pentru de luare de mita si spalare de bani, instanta dispunand in cazul sau confiscarea a peste doua milioane de euro.

In cazul lui Gheorghe Stefan, fost primar in Piatra Neamt, magistratii ICCJ au dat o sentinta de trei de ani inchisoare cu executare, pentru trafic de influenta, iar instanta a decis confiscarea a peste trei milioane de euro.

Omul de afaceri Dumitru Nicolae a fost condamnat la un an si jumatate de inchisoare pentru trafic de influenta, fiindu-i confiscat un milion de euro si fiind obligat de instanta sa presteze munca in folosul comunitatii la Admnistratia Domeniului Public Sector 2.
Oamenii de afaceri Dorin Cocos si Dumitru Nicolae, precum si fostul primar Gheorghe Stefan si fostul ministru Gabriel Sandu au fost trimisi in judecata, in 23 martie, in dosarul "Microsoft".

Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gheorghe Stefan sunt acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, de luare de mita si spalare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Totodata, potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2158 vizualizari

  • +2 (4 voturi)    
    de la 20 de ani în sus ar trebui sa ia (Luni, 3 octombrie 2016, 13:24)

    falcoind [utilizator]

    1600 000 euro x 4,5 = 7,2mil lei împărțit la salar mediu pe economie net sub 2500 Ron =2880 luni ii 240 de ani , in cazul confiscării si recuperării in totalitate a banilor faceții o reducere de 90% si tot are de luat 24 de ani nenorocitul , fără pedepse de acest gen nu faceți nimic, doar ii incurajați sa fure in continuare , poate poate scapă acolo cu 1-2 mil si 2-3 ani, cu suspendare.
  • 0 (0 voturi)    
    Justitie (Luni, 3 octombrie 2016, 13:54)

    ZenoMoldovan [utilizator]

    Toate bune si frumoase cei care incalca legea sa sufere rigirile ei, dar Justitia( DNA, se pare) i-a spalat pe Florica si Pescariu, care au ramas si cu beneficiile si...culmea nevinovati. Remember, tata lui Florica era in celebra afacere Tigareta !!. Asa ca treaba nu va fi acceptata ca si corecta, pina nu platesc toti. In plus "denuntul pentru ca sa se reduca pedeapsa" nu e corect,daca e dat de cineva, in detentie sau cercetare, ( trebuia facut inaintea inceperii problemelor penale) poti minti ca sa scapi mai usor, poti..accepta sugestii. E doar o parere.
  • 0 (0 voturi)    
    Bravo DNA ! Jos avocatii diavolilor ! (Luni, 3 octombrie 2016, 17:11)

    unuldincei14milioane [utilizator]

    1. Instanta solutioneaza fiecare caz din burta. De ce nu se aplica incadrari de pedepse in functie de gravitatea cazului si in functie de prejudiciu ? De ce sunt atat de "eficiente" targuielile avocatiilor?

    2.Cum poti sa fii avocat care aperi hotii si coruptii? Inseamna ca sustii hotia,coruptia si sistemul infect care-ti umpla gros buzunarele cu banii furati.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by