Ministrul Justitiei a prezentat noua Strategie Nationala Anticoruptie 2016-2020: Lupta anticoruptie nu tine doar de stat, ci de fiecare dintre noi. Toate faptele de coruptie ne fura ceva din buzunar / Noua strategie prevede introducerea unui sistem care sa descurajeze plagiatul

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 12 august 2016, 11:06 Dosare Anticoruptie


Raluca Pruna
Foto: Agerpres
Ministrul Justitiei Raluca Pruna a prezentat noua Strategie Nationale Anticoruptie 2016 - 2020, adoptata miercuri de catre Executiv. Ministrul a aratat ca noua strategie nu vorbeste doar despre aplicarea legii si forta coercitiva a statului, subliniind ca lupta anticoruptie "nu tine doar de stat, ci de fiecare dintre noi". "Toate faptele de coruptie ne fura si mie si dumneavoastra ceva din buzunar", coruptia fiind un motiv pentru care un stat nu avanseaza, ba chiar involueaza. Raluca Pruna a mai declarat ca la baza acestei strategii stau 4 valori: vointa politica, integritate, prioritatea interesului public, transparenta.

Principalele declaratii ale Ralucai Pruna:
  • Eu, ca ministru in Guvernul Ciolos, nu pot uita fondul emotional al societatii romanesti inainte cu cateva zile ca acest Guvern sa fie investit. In strada s-a strigat acum zece luni de catre multi oameni, multi oameni informati: "Coruptia ucide!"
  • A fost un semnal de alarma dramatic, care ne-a aratat tuturor cat de saturata este societatea romaneasca de fenomenul acesta al coruptiei. Si in acest context cu totul deosebit, era firesc ca asteptarile, cel putin de la justitie, sa fie enorme si sunt asteptari legitime.
  • Cand am venit la Ministerul Justitiei, pe acest fond, pe care nu il uit, cred ca am o obligatie fata de cetatenii care au iesit in strada si fata de cei care nu au iesit, dar care gandesc la fel - "Coruptia ucide!" - m-am gandit sa raspund asteptarilor cetatenilor si sa livrez un rezultat tangibil si concret in timpul mandatului pe care il am
  • Cand am ajuns la minister am gast un memorandum care prelungea strategia precedenta pentru inca doi ani. Puteam sa aleg calea usoara si sa il las asa.
  • Am ales calea mai grea si sa vin cu o noua strategie care sa raspunda nevoilor societatii romanesti.
  • Sunt multumita ca am reusit sa ating acest obiectiv, adoptarea strategiei.
  • Au fost consultate parti interesate din societate, s-au facut numeroase dezbateri publice, sectoriale, reuniuni tehnice organizate de Ministerul Justitiei.
  • Asa incat, fara niciun fel de ezitare, spun ca aceasta strategie nu este un proiect al Ministerului Justitiei, ci este un proiect national. In arhitectura politicilor publice nationale, strategia aceasta ocupa un loc foarte important, la intersectia mai multor politici publice, fiind o strategie care la randul ei este sectoriala prin raportare la strategia nationala de aparare a tarii, pentru ca in fond coruptia, ca fenomen, este o chestiune care poate sa aduca atingere sigurantei nationale a unei societati
  • Strategie este asumata de intregul Executiv.
  • Strategia aceasta ocupa un loc foarte important la intersectia mai multor politici publice.
  • Ministerul Justitiei continua un proces de politica publica anticoruptie inceput cu mai multi ani in urma.
  • Proiectul nu darama ce s-a construit anterior. Am preluat punctele bune si contruim pe ele. In urma unui audit s-a stabilit unde trebuie lucrat.
  • Noua strategie nu este numai despre aplicarea legii si despre forta coercitiva a statului, nu este numai despre ceea ce trebuie sa faca institutiile publice sau ceea ce trebuie sa faca statul.
  • Invit pe toata lumea sa citeasca acest document. Este pe siteul Ministerului Justitiei.
  • Este clar, succint.
  • Lupta impotriva coruptiei nu este o responsabilitate a statului, ci a fiecaruia dintre noi, pentru ca viata ne este afectata in mod direct. Faptele de coruptie nu sunt numai infractiuni si atat. Ceea ce vedem la nivel de infractiune si la nivel de ceea ce se urmareste penal si se trimite in judecata este numai varful aisbergului.
  • Foarte multe fapte de coruptie raman nepedepsite, insa in mod cert faptele de coruptie ne fura si mie si dumneavoastra ceva din buzunar.
  • Coruptia este unul din motivele principale pentru care o tara nu se dezvolta sau, mai rau, poate chiar sa involueze.
  • Si eu cred ca si in cazul Romaniei, nu suntem niciun fel de exceptie, coruptia este unul din factorii principali care explica de ce avem o infrastructura proasta, scoli insuficient dotate, un sistem de sanatate care de multe ori este gratuit numai ca principiu, un mediu de afaceri care se chinuie sa poata sa patrunda pe piata pentru ca de multe ori concurenta este distorsionata. Deci, pentru toate aceste motive, toate aceste rezultate, cauza principala este coruptia.
  • Strategia se bazeaza pe 4 valori: vointa politica, integritate, prioritatea interesului public, transparenta.
  • Are in vedere mai multe principii: statul de drept, raspundere manageriale, proportionalitate etc
  • Obiectivele strategiei:
    • urmareste sa dezvolte o cultura a transparentei pentru o guvernare deschisa la nivel central si local;
    • cresterea integritatii institutionale prin includerea unor masuri de prevenire a coruptiei ca element obligatoriu in planurile manageriale, precum si evaluarea periodica a acestor planuri ca parte integranta a performantei administrative;
    • consolidarea integritatii, reducerea vulnerabilitatilor si a riscurilor de coruptie in sectoare si domenii de activitate prioritare;
    • cresterea gradului de cunoastere si intelegere a standardelor de integritate de catre angajati si de catre beneficiarii serviciilor publice;
    • consolidarea performantei de combatere a coruptiei prin mijloace penale si administrative;
    • cresterea gradului de implementare a masurilor anticoruptie prin aprobarea planului de integritate si o evaluare, o autoevaluare periodica la nivelul tuturor institutiilor publice centrale si locale, inclusiv a celor subordonate sau aflate in coordonarea autoritatilor centrale, dar si a intreprinderilor publice;
  • Scontam sa atingem cateva rezultate:
    • sa ne incadram in media Uniunii Europene privind perceptia si mentalitatea publica interna a cetatenilor romani legata de amploarea fenomenului de coruptie din Romania;
    • sa reducem substantial, cu cel putin 50%, cazurile de fraudare si de corupere a procedurilor de achizitii publice si a incidentelor de integritate din sectoarele vulnerabile identificate in strategie;
    • implementarea masurilor preventive anticoruptie in peste 80% din institutiile publice si intreprinderile publice, ca parte a unui plan mai amplu de integritate.
    • sa atingem obiectivele MCV, acele obiective care nu au fost inca atinse in cadrul MCV instituit de Comisia Europeana;
    • sa asimilam la nivel institutional procedurile de evaluare ca pe o garantie pe care o putem prezenta cetatenilor romani, dar si Comisiei Europene a ireversibilitatii masurilor de consolidare a integritatii in exercitarea functiei publice.
  • Contam pe puterea de a promova la nivel regional si international experienta in materia luptei impotriva coruptiei pe care Romania a dobandit-o.Putem spune ca avem o tara in care justitia, spre disperarea unora, functioneaza si functioneaza foarte bine.

Ministrul Pruna a precizat ca noua Strategie Nationala Anticoruptie (SNA) 2016-2020 pune accentul pe preventie, iar printre masuri se afla si introducerea in Educatie a unui sistem care sa descurajeze plagiatul, potrivit Agerpres.

"Prin noua Strategie am adus o schimbare de paradigma, punand accentul pe preventie si pe responsabilitatea la nivel managerial. Reluam ceea ce exista si in strategia precedenta, dar credem noi ca nu a fost pus in practica asa cum se cuvine responsabilitatea la nivel managerial, in sensul ca orice cauza care ajunge la ANI sau, mai rau, la DNA este in mod clar un esec de management, pentru care cineva trebuie sa raspunda. Prin noua Strategie, fiecare manager de institutie publica trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru aplicarea unor politici si standarde interne care sa previna faptele de coruptie in institutia pe care o conduce", a declarat Raluca Pruna in cadrul unei conferinte la Palatul Victoria.

Ministrul Justitiei a subliniat ca SNA mentine atentia asupra unor sectoare vulnerabile, cum sunt sistemul judiciar, Parlamentul, mediul de afaceri, insa adauga si noi domenii prioritare.

"Daca vrem o Romania educata, o Romanie sanatoasa, este absolut necesar ca si in Sanatate si Educatie sa facem ceva. Strategia propune masuri concrete. In Educatie am propus adoptarea la nivel national a unui cadru transparent bazat pe criterii de performanta, pentru asigurarea integritatii concursurilor, de exemplu de inspectori scolari generali, introducerea unui sistem care sa descurajeze plagiatul, iar in sectorul Sanatatii am retinut in strategie ca fiind importanta infiintarea in cadrul Ministerului Sanatatii a unui mecanism care sa prioritizeze alocarile bugetare si evaluarea deciziilor in cadrul Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate", a mai spus Raluca Pruna.

De asemenea, la nivelul administratiei centrale, Guvernul isi asuma prin strategie transparenta actului decizional si guvernarea deschisa, "ca cerinta obligatorie pentru o guvernare responsabila, care este in folosul cetatenilor".


  • Implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie costa 100 de milioane de euro

Ministrul Justitiei a precizat ca suma care va fi cheltuita pentru implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie in perioada 2016-2020 se ridica la 100 de milioane de euro, bani care vor fi alocati din bugetul de stat, dar si din programe europene sau fonduri nerambursabile de la alti parteneri.

"Aplicarea Strategiei pe urmatorii patru ani inseamna 100 de milioane de euro. Acestia sunt bani care trebuie alocati de la bugetul de stat, dar si din programe din fonduri europene sau din fonduri nerambursabile de la alti parteneri", a declarat Raluca Pruna intr-o conferinta de presa organizata la Palatul Victoria, in cadrul careia a prezentat Strategia Nationala Anticoruptie.

Ministrul a adaugat ca aceasta suma reprezinta "foarte putin", daca se face o comparatie cu valoarea bunurilor sechestrate anul trecut, respectiv "o jumatate de miliard (de euro - n.r.)".

"Si e numai varful aisbergului. E un pret mic pentru ceva foarte mare", a aratat Raluca Pruna.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3727 vizualizari

  • +8 (14 voturi)    
    Excelent cu o singura remarca (Vineri, 12 august 2016, 11:19)

    zzztop [utilizator]

    Introducerea obligatorie a educatiei civice in scoli, licee si spoturi obligatorii in mass-media care sa educe populatia privind:

    - impactul deosebit de grav al coruptiei
    - faptului ca in majoritatea cazurilor coruptia ucide direct sau indirect
    - faptului ca saracia este prima si cea mai importanta consecinta a coruptiei.
    - intr-o societate corupta oamenii muncesc mai mult pentru ca trebuie sa-i tina in spate si pe coruptii lacomi.

    Altfel daca lasam latrina3 si rtv sa prezinte lupta anticoruptie ca ceva negativ, o sa avem numai politicieni alesi din randul celor mai reprezentativi hoti.
    • +2 (4 voturi)    
      Firimituri (Vineri, 12 august 2016, 12:59)

      Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui zzztop

      de lupta anti coruptie.Nu tine de fiecare din noi lupta anti coruptie. Coruptia in Romania este exercitata prin intermediul institutiilor guvernamentale,prin intermediul parlamentului si prin intermediul justitiei.Cetatenii nu au nimic in comun cu posibilitatea de a lupta impotriva coruptiei.Nu exista instrumente ca eu cetatean sa intervin in coruptia din Ministerul de Interne unde se fac licitatii aranjate si chiar ministrul este implicat.Ce sa-i fac eu?Cum sa actionez?fac denunt la Parchet? Am facut si mi-au spus ca fapta nu exista desi fapta exista.Si procurorul era corupt si ii proteja.Coruptia in Romania este exercitata de Statul Roman aflat acum in mana unor grupari infractionale.Politia fura mai mult ca hotii.Procurorii protejaza retele infractionale in economie.Justitia cerceteaza un dosar cu terenuri retrocedate abuziv pana mor de batranete toti martorii.
    • 0 (2 voturi)    
      Sustin! (Vineri, 12 august 2016, 13:27)

      CetateanExilat [utilizator] i-a raspuns lui zzztop

      Intr-adevar, educatia civica are un rol primordial!! Avem o groaza de materii inutile in diversele progame Prea putin accent se pune pe educatia civica, adica pe ce inseamna sa fii un bun cetatean intr-o societate democratica dar si globalizata.
    • 0 (0 voturi)    
      Uita toata lumea de ridicarea nivelului de trai. (Miercuri, 17 august 2016, 13:15)

      dinica [utilizator] i-a raspuns lui zzztop

      Asta este cea mai buna masura anticoruptie.
      Procurorii au venituri de 4000 de euro pe luna si nu sunt corupti.
      Securistii au venituri de 4000 de euro pe luna si nusunt corupti.
      Judecatorii mai sefi au venituri de 5000 de euro pe luna si nu sunt corupti.
      Tot ei au pensii uriase la varste fragede. Si nu sunt corupti.
      s.a.m.d., q.e.d.

      Sa facem la fel pentru toata lumea. Sa vedeti cum dispare coruptia.
  • +4 (14 voturi)    
    Două măsuri și gata (Vineri, 12 august 2016, 11:20)

    Wasile [utilizator]

    Recunosc, nu am citit (încă) strategia de pe site.
    Dar îmi dau cu părerea și vă zic două măsuri care ar da cu corupția de pământ:
    - buget de cinci ori mai mare la DNA
    - la ANAF să colaboreze cu niște firme externe pentru recuperarea confiscărilor de la corupți. Firme plătite la comision.

    Ce ziceți? În cât timp curățăm țara?
  • -10 (20 voturi)    
    nu asta e treaba ta duduie ... (Vineri, 12 august 2016, 11:23)

    esrevinU [utilizator]

    Asta este un Guvern cu mandat limitat (pana la alegeri). Dupa alegeri sa hotarasca noul guvern. Tu trebuie sa rezolvi problemele care sunt ACUM nu sa faci strategii
    • +4 (10 voturi)    
      Stai calm, ca nu o face nici pe timpul tau (Vineri, 12 august 2016, 12:17)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui esrevinU

      si, din fericire, nici cu ajutorul neuronului tau.

      PS. Nu te enerva, ca nu cumva sa-ti plezneasca !
    • -1 (5 voturi)    
      limitat (Vineri, 12 august 2016, 12:28)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui esrevinU

      esti tu. probabil la ciolanul din care rozi nemeritat, din moment ce te deranjeaza.
  • -10 (16 voturi)    
    cata risipa de timp (Vineri, 12 august 2016, 11:29)

    xanti [utilizator]

    Oamenii astia ,guvernatii lui Ciolos vor fi schimbati peste 3 luni ,de ce se mai chinuie ?
    • +3 (7 voturi)    
      Ca tot veniti voi si doar n-o sa va bagati singuri (Vineri, 12 august 2016, 12:14)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      in puscarie ?

      PS. Dar coruptii "lor", bineinteles ca trebuie starpiti. Prea ii concureaza pe "ai vostri" la licitatii pt contracte cu statul si, ma rog, la multe alte potlogarii.
    • +1 (7 voturi)    
      tu de ce (Vineri, 12 august 2016, 12:29)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      te-ai nascut, ca oricum o sa mori?
      • +2 (4 voturi)    
        Astia-s clonati ! De... experimente pesediste ! (Vineri, 12 august 2016, 13:09)

        Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui nahir

        PS. Au incercat sa-l cloneze pe Mazeta, socotit de ei varful lor), dar experimentul nu a reusit si a iesit @ petre22.

        PPS. Altceva nu inteleg eu . Ce s-a facut cu cei 21 de dinaintea lui ?
    • +2 (2 voturi)    
      22 (Vineri, 12 august 2016, 15:08)

      ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      de ani, sau 22 de neuroni? cred ca ani, neuroni n-ai atitia.
  • +10 (14 voturi)    
    Romania are nevoie de o masura curajoasa! (Vineri, 12 august 2016, 11:30)

    L. [utilizator]

    In absolut toate cazurile de coruptie, cu infractiuni legate de serviciu si mai ales de bani publici, prima masura care va trebui luata este ca intreaga avere a suspectilor si a firmelor lor, sa fie indisponibilizata, pentru a atinge principalul motiv al faptelor : lacomia.
    Altfel, ca si pana acum, orice corupt poate spera ca isi va savura linistit avutia dobandita prin infractiune, dupa ispasirea unei pedepse de cativa ani.
    Luati-le averile, casele, terenurile, tot ce este identificabil si va scadea coruptia in cinci ani, cum nici nu sperati!
    Va fi mult mai eficient pentru stat sa lucreze cu bunuri si valori decat cu inchisori si justitie, indiferent de ce vor politicienii nostri.
  • -13 (13 voturi)    
    Nu e chiar asa (Vineri, 12 august 2016, 11:30)

    Martinezu [utilizator]

    Ce daca fura atata timp cat mai da si la saraci sau face ceva bun pentru tara?
    Vezi cazul lui becali care da mereu la saraci de sarbatori, sau diversi primari care si-au bagat apa si curent.
    • +4 (4 voturi)    
      o fi (Vineri, 12 august 2016, 12:30)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

      ironie?
      • +6 (6 voturi)    
        Mai e loc de altceva? (Vineri, 12 august 2016, 12:54)

        Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui nahir

        ma asteptam la o strategie care sa incadreze furtul mai mare de 1 milion de euro sa fie incadrat la subminarea statului.
        Nu se poate sa avem adevarate jafuri ale statului cu sume de zeci de milioane si pedepse de 2-3 ani de puscarie.- fara a pune la socoteala romanele scrise in puscarii.
  • -1 (7 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 12 august 2016, 11:38)

    [anonim]

    • -1 (3 voturi)    
      Daca sunteti asa belicos, mergeti dv in linia inta (Vineri, 12 august 2016, 12:53)

      dinica [utilizator] i-a raspuns lui

      Familia mea a avut cativa veterani de razboi, bunicul prizonier la nemti in primul si la rusi in al doilea razboi mondial.
      Stim ce inseamna suferinta.
      Poate nu e cazul sa va bateti in piept cu caramida cand e vorba de razboi.

      Trebuie facut tot ce putem sa evitam un conflict.
      Nu-nteleg aceasta atitutidine.
      Ati citit "Vantul prin salcii"? Este o carte minunata pentru copii. Acolo e prezent un personaj simpatic, dar tare laudaros si incurca lume, Broscoiul.
      Recomandat pentru lectura.
  • +4 (8 voturi)    
    "Lupta anticoruptie nu tine doar de stat" (Vineri, 12 august 2016, 11:56)

    CetateanExilat [utilizator]

    Felicitari Dna Ministru!! Sper din tot sufletul ca eforturile guvernarii sa conduca in scurt timp la schimbarea mentalitatii poporului de rand astfel incat toti sa punem umarul, de la cel mai mic la cel mai mare, la intarirea societatii romanesti pe principii clare de integritate si valori morale/umane. Nu in ultimul rand, scoala-educatia vor avea un rol extrem de important in acest proces.
  • +5 (5 voturi)    
    Prima valoare - VOINTA POLITICA - pe care (Vineri, 12 august 2016, 11:57)

    Susufler0 [utilizator]

    se bazeaza noua strategie de lupta impotriva coruptiei este si cel mai greu de descoperit !

    Vointa politica la cine ? La PSD, la ALDE, la UDMR samd ?

    Imi vine sa rad in hohote. Nu poate exista vointa politica de a se lupta cu fenomenul coruptiei si cu coruptii la acele partide impanzite de corupti dovediti si inca nedovediti, dar cunoscuti !!

    Nu poate exista vointa politica de a starpi coruptii la un partid care nu se debaraseaza din fruntea lui de un Presedinte dovedit infractor si judecat in prezent intr-un dosar de coruptie.

    Nu poate exista vointa politica intr-un partid al carui presedinte vorbeste din postura celui de-al doilea om in stat, impotriva DNA si a Justitiei, care "sunt prea active, suspect de active in acest razboi cu oamenii politici incomozi carora le fabrica dosare pe banda rulanta".

    Nu poate exista vointa politica intr-un partid care, de teama ca ar putea sa nu mai ajunga in viitor sa aiba reprezentare parlamentara, este capabil sa rastoarne un guvern prin motiune de cenzura, doar pt ca o lege electorala proasta, carei-i dezavantajeaza pe romanii cu drept de vot din strainatate, sa ramana proasta, sa nu poata fi inbunatatita, pt ca asa cum e acum, nedemocratica, serveste intereselor partidului in cauza.

    Daca vointa publica nu exista la astfel de partide cum sa mai avem pretentia ca ele sa accepte si sa lupte pt implementarea celorlalte 3 valori fundamentale : integritatea, prioritatea interesului public si transparenta ?

    PS. Va pleca d-na ministru Pruna si va veni un altul care sub pretextul "imbunatatirii legii" va distruge si va ingropa principiile acesteia.

    PPS. Metoda este binecunoscuta, doar a fost aplicata la fosta lege a invatamantului.
  • +1 (3 voturi)    
    Comment sters de user (Vineri, 12 august 2016, 12:31)

    andipetre [anonim]

  • +3 (5 voturi)    
    fraza cheie (Vineri, 12 august 2016, 13:22)

    Mazeta [utilizator]

    Fraza cheie e aia cu 100 mil. euro pt. Macovei & co. Restul sunt baliverne power-point.
  • 0 (0 voturi)    
    SNA--DUBLAREA CAPACITATII DNA ! (Vineri, 12 august 2016, 17:43)

    JohnAnticoruption [utilizator]

    Si in trecut a avut Romania Strategii Nationale anti coruptie fara effect semnificativ atata timp cat DNA nu a intrat pe deplin in FUNCTIE .

    Strategia Nationala anti coruptie represinta un punct declarativ fara consecinte LEGALE pentru INCULPAT -Parlament -Functionari .

    100 de milioane de EURO investite in dublarea capacitati DNA si recuperarea PREJUDICIULUI ar aduce triplu efect in LUPTA ANTI CORUPTIE si HOTIE !

    20 % din Banii recuperat de DNA sa fie investite in Penintenciare . Asta ar fii adevarata STRATEGIE Nationala ANTI HOTIE si CORUPTIE cu rezultate concrete .


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by