Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Alba: Arest la domiciliu pentru seful Serviciului Administrativ din CJ Sibiu

de Ionut Baias     HotNews.ro
Miercuri, 3 august 2016, 2:25 Dosare Anticoruptie


Tribunalul Alba a respins marti seara propunerea DNA de arestare preventiva a sefului Serviciului Administrativ din cadrul Consiliului Judetean (CJ) Sibiu, Ana Kraus, si a dispus pentru aceasta masura arestului la domiciliu, a declarat, pentru Agerpres, Sorina Cristorian, expert la Biroul de Informare si Relatii Publice.

Masura arestului la domiciliu va intra in vigoare de miercuri, dupa expirarea perioadei de retinere, dispusa in cursul zilei de marti.

Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu contestatie la Curtea de Apel Alba Iulia in termen de 48 de ore de la comunicare, a mentionat Sorina Cristorian.

Ana Kraus a fost retinuta marti de procurorii DNA Alba Iulia pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, conflict de interese si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In acelasi dosar sunt urmariti penal, sub control judiciar, Nicolae Marius Cracea, sef al Serviciului Relatii Publice, CIC si Informatica, Valentin Vasilescu, director al Directiei Informatica, Resurse Umane si Relatii Publice, Ioan Stoian, director executiv economic si persoana desemnata sa exercite controlul financiar preventiv propriu in cadrul CJ Sibiu, si Emil Calin Buciuman, administrator al unei societati comerciale.

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada 2014 - 2016, Ana Kraus a incalcat reglementarile legale privind achizitiile publice cu ocazia achizitiei unor produse de la o societate comerciala.

Astfel, potrivit procurorilor, CJ Sibiu a achizitionat de la societatea favorizata produse in valoare de peste 155.000 de lei, in conditiile in care produsele fusesera achizitionate de societate de la un centru comercial la o valoare de aproximativ 45.531 de lei (valoarea cu TVA). Diferenta dintre valoarea de vanzare a produselor catre CJ Sibiu si valoarea de achizitie a produselor de la centrul comercial reprezinta adaosul comercial al societatii calculat ca fiind, in medie, de aproximativ 240%.

DNA mai sustine ca, in perioada 2011-2015, Ana Kraus a atribuit 5 contracte de achizitie servicii de reparatii si intretinere auto, proceduri derulate pe de o parte cu mentionarea de date nereale in documentele justificative de atribuire a contractelor, iar pe de alta parte prin mentionarea de date nereale privind tranzactiile comerciale efectuate (a facut demersuri pentru decontarea a 52 facturi fiscale emise de furnizor, cunoscand ca erau intocmite in fals). Astfel, a fost creat un prejudiciu de 170.285 de lei in dauna CJ Sibiu.

In anul 2013, Ana Kraus a incheiat un contract si un act aditional avand ca obiect achizitionarea unor servicii de monitorizare foto/video. Procedurile au fost derulate pe de o parte cu mentionarea de date nereale atat in documentele justificative de atribuire a contractelor, cat si cu privire la tranzactiile comerciale efectuate (a facut demersuri pentru decontarea a 15 facturi fiscale emise de furnizor, cu toate ca nu existau documente justificative pentru prestarea serviciilor mentionate in facturi). In acest caz a fost creat un prejudiciu in valoare totala de 213.264 de lei, sustine DNA.

Procurorii mai arata ca, in perioada 2012 - 2014, in calitate de sef Serviciu Administrativ, Ana Kraus a gestionat din partea CJ derularea unor proceduri de achizitie publica cu o societate, in conditiile in care administrator si asociat al acelei societati comerciale era o persoana din familia sa.

De asemenea, in aceeasi calitate, in perioada 2012 - 2015 Ana Kraus a intocmit in fals 15 referate de necesitate in baza carora au fost emise in fals de catre furnizor si ulterior decontate de catre CJ Sibiu 15 facturi in valoare totala de 44.601 lei.

Conform DNA, in anul 2014, Valentin Vasilescu director al Directiei Informatica, si Nicolae Marius Cracea, sef al Serviciului Relatii Publice, cu incalcarea prevederilor legale, au incheiat un contract de furnizarea unei "Aplicatii software necesara implementarii proiectului Paltinis 2030 - Prezentare virtuala a zonei de dezvoltare si investitii", printr-o procedura formala, favorizand societatea contractanta.

Totodata, in perioada 2012 - 2015, Ioan Stoica, in calitate de director executiv economic si persoana desemnata sa exercite controlul financiar preventiv propriu in cadrul CJ Sibiu, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, cu ocazia aplicarii vizei de control financiar preventiv in cazul decontarii a 54 facturi, in favoarea a doua societati comerciale, in valoare totala de 381.866 lei, se mai arata in comunicatul DNA.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























308 vizualizari

Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by