Senatorul Victor Mocanu, fost presedinte al CJ Buzau, condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 14 iulie 2016, 16:14 Dosare Anticoruptie


Victor Mocanu (foto arhiva)
Foto: Senatul Romaniei
Senatorul Victor Mocanu, fost presedinte al Consiliului Judetean Buzau, a fost condamnat, joi, de catre judecatorii instantei supreme la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare in dosarul Maternitatea, iar fostul director din CJ Constantin Lungu a primit trei ani, tot cu executare. Sentintele pot fi atacate cu apel, informeaza News.ro.

Senatorul Victor Mocanu, fost presedinte al Consiliului Judetean Buzau, a fost condamnat, joi, de catre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie la trei ani si sase luni inchisoare in dosarul Maternitatea, in care a fost acuzat de fapte de coruptie.

Victor Mocanu, senator de Buzau si fost presedinte al Consiliului Judetean Buzau, a fost condamnat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul in forma calificata si in forma continuata, in dosarul Maternitatea (14 acte materiale).

De asemenea, un fost director din cadrul institutiei, Constantin Lungu, a fost condamnat la trei ani de inchisoare, tot cu executare, pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul in forma calificata si continuata, dar si pentru fals intelectual.

In acelasi dosar, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, cu termen de incercare de cinci ani, Daniel Mihail Badic, directorul firmei care a inchiriat aparatura medicala Consiliului Judetean pentru inagurarea formala a Maternitatii Buyau, in timpul campaniei electorale din 2012. Badic a fost condamnat pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice cu avantaj  patrimonial pentru altul in forma calificata si in forma continuata.

Instanta suprema a mai condamnat-o la doi ani si sase luni de inchisoare cu patru ani si sase luni termen de incercare pe Eugenia Husea, angajata a aceleiasi firme, ea fiind condamnata pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice cu avantaj  patrimonial pentru altul in forma calificata si in forma continuata.

Totodata, magistratii au admis actiunea  civila formulata de Consiliul Judetean Buzau si obliga in solidar pe inculpatii Mocanu Victor, Lungu Constantin, Badic Daniel Mihail si Husea  Eugenia, iar pe inculpatii Badic Daniel Mihail si Husea Eugenia in  solidar si cu partea responsabila civilmente SC Medical Finance Projects  SRL, la plata sumei de 565.445,05 lei.

Magistratii instantei supreme au instituit si mentin masurile asiguratorii luate de catre procuror prin ordonantele din 8.07.2013 si 9.07.2013 privind instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile aflate in proprietatea lui Mocanu si Badic, pana la concurenta sumei 565.445,05 lei.

Senatorul Victor Mocanu a condus Consiliul Judetean Buzau timp de doua mandate, intre anii 2004 si 2012. In timpul celui de-al doilea mandat, Consiliul Judetean Buzau a construit o noua maternitate evaluata initial la patru milioane de euro, ale carei lucrari au ajuns in final sa coste peste 15 milioane de lei. Cladirea finalizata partial in anul 2012 a fost inaugurate formal pe data de 1 iunie 2012, cu cateva zile inainte de scrutinul pentru alegerea autoritatilor locale, scrutin la care Victor Mocanu a candidat independent pentru un nou mandat de presedinte al CJ Buzau.

Maternitatea a fost inaugurate cu o ceremonie fastuasa urmata de o zi a portilor deschise in care buzoienii au avut acces la primele doua etaje ale unitatii spitalicesti, mobilate si utilate cu aparatura inchiriata de la firme Medical Finance Projects pe sume importante de bani.

Victor Mocanu a pierdut alegerile, iar noul presedinte de atunci al CJ Buzau, Cristi Bigiu, a gasit in derulare contractele de inchiriere ale echipamentelor medicale, desi maternitatea nu era functionala. Practic, firma Medical Finance Project incasa lunar zeci de mii de euro de la Consiliul Judetean pentru aparatura inchiriata, dar Maternitatea nu era functionala.

Noua conducere a Consiliului Judetean a reziliat contractele si a facut plangere la DNA impotriva fostului presedinte Victor Mocanu, in urma careia senatorul, ales pe liste PSD in 2012, a fost condamnat, joi, la inchisoare cu executare, decizia putand fi atacata cu apel la completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Maternitatea a devenit functionala in primavara anului 2016, la patru ani de la inaugurarea formala organizata de senatorul Victor Mocanu pentru a castiga capital electoral in vederea castigarii unui nou mandat de presedinte al CJ Buzau.

Noua maternitate din Buzau, construita in urma unei investitii de aproximativ 18 milioane de euro, a fost inaugurata in luna mai a acestui an si a devenit functionala, dupa ce in campania electorala din 2012 a fost inaugurata formal.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1599 vizualizari

  • +9 (9 voturi)    
    Cati ca voi! (Joi, 14 iulie 2016, 16:29)

    Cataleya [utilizator]

    Hai ca mai aveti vreo 200 de parlamentari care ar trebui sa infunde puscaria!
  • +8 (8 voturi)    
    Acum vreo 3 luni, (Joi, 14 iulie 2016, 16:31)

    Cataleya [utilizator]

    acest senator si-a dat demisia din PSD si a devenit independent :)
  • +3 (3 voturi)    
    sa fie primit (Joi, 14 iulie 2016, 17:57)

    __alex__ [utilizator]

    si la mai mare! Dar cu recuprearea prejudiciului cum ramane?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by