Rectorul Universitatii "Petre Andrei" din Iasi, doi profesori universitari si un lector, trimisi in judecata de DNA 

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 7 iulie 2016, 11:39 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA Iasi i-a trimis in judecata pe rectorul Universitatii "Petre Andrei" din Iasi, Sorin Bocancea, pe avocatul Dan Florin Druga, profesor de drept penal la Facultatea de Drept din cadrul aceleiasi universitati, pe profesorul Antonie Cristian Bocancea si pe lectorul Mark Bucuci. Procurorii precizeaza ca, in acest dosar, au incheiat cu Ana Liliana Zaharia  un acord de recunoastere a vinovatiei, cu privire la savarsirea infractiunii de fals informatic.

Dan Florin Druga, la data faptei avocat in cadrul Baroului Iasi si prodecan al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii "Petre Andrei" din Iasi a fost trimis in judecata pentru luare de mita.

Tot in stare de arest preventiv a fost trimis in judecata Dan Melinte fiind acuzat de complicitate la luare de mita.

Sorin Bocancea, rectorul universitatii, a fost trimis in judecata in stare de arest la domiciliu fiind acuzat de:
- favorizarea faptuitorului,
- instigare la fals intelectual, in forma continuata,
- instigare la fals material in inscrisuri oficiale.

Antonie Cristian Bocanceala, profesor universitar doctor in cadrul Universitatii "Petre Andrei" din Iasi, a fost trimis in judecata in stare de arest la domiciliu, sub acuzatiile de:
- favorizarea faptuitorului,
- fals intelectual, in forma continuata,
- fals material in inscrisuri oficiale.

Mark Bucuci, lector universitar doctor in cadrul Universitatii "Petre Andrei" din Iasi, a fost si el a fost trimis in judecata in stare de arest la domiciliu, fiind acuzat de:
- favorizarea faptuitorului,
- fals intelectual, in forma continuata.

De ce ii acuza procurorii DNA:

In perioada decembrie 2015 - 3 iunie 2016, Dan Florin, in calitate de prodecan al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii "Petre Andrei" din Iasi si titular de curs la disciplinele Teoria Generala a Dreptului si Drept Penal, prin intermediul lui Dan Melinte, ar fi pretins de la un student suma de 18.900 lei in vederea promovarii in anul al 3-lea de studii, la unitatea de invatamant respectiva.

Promovarea studentului urma sa se realizeze in conditiile in care acesta din urma nu ar fi sustinut in fapt examenele aferente anilor anteriori de studii, nu s-ar fi prezentat la cursurile obligatorii si nu ar fi achitat taxele de scolarizare la termenele prevazute in Regulamentul Universitatii "Petre Andrei" din Iasi.

In acest context, la data de 06 iunie 2016, Dan Florin Druga ar fi primit cu titlu de mita, de la studentul respectiv, suma de 19.000 lei din care, pentru "ajutorul" acordat, ar fi remis ulterior lui Dan Melinte 3.500 lei, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea infractiunii flagrante.

In aceeasi zi, Sorin Bocancea Sorin, in calitate de rector al Universitatii "Petre Andrei" din Iasi, in scopul impiedicarii si ingreunarii cercetarilor in dosarul respectiv, nu a predat organelor de urmarire penala, la solicitarea acestora, cataloagele aferente anului 1 de studii al Facultatii de Drept din cadrul aceleiasi universitati, anul universitar 2014-2015, cunoscand faptul ca aceste probe ar fi ingreunat situatia juridica a lui Dan Florin Druga.

La data de 07 iunie 2016, in aceeasi calitate si in acelasi scop, inculpatul i-ar fi determinat pe Mark Bucuci si pe Antonie Cristian Bocancea, cadre didactice in cadrul aceleiasi institutii, sa faca mentiuni necorespunzatoare adevarului in "Catalogul pentru examene/verificari/colocvii" pentru Anul 1, prin care se atesta in fals faptul ca studentul respectiv obtinuse note de trecere la sase materii, in conditiile in care acesta nu a sustinut in fapt acele examene.

In acelasi context, la data de 06 iunie 2016, urmare a faptului ca procurorii anticoruptie au solicitat reprezentantilor Universitatii Petre Andrei din Iasi mai multe cataloage, Ana Liliana Zaharia, in calitate de secretar sef al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Petre Andrei din Iasi, a introdus fara drept date in sistemul informatic al institutiei respective de invatamant.

Concret, aceasta a inserat in situatia scolara a aceluiasi student, aflata in baza de date informatizata a facultatii pentru anul I de studii, date necorespunzatoare adevarului si anume faptul ca acesta a obtinut creditele aferente promovarii examenelor la mai multe discipline.

In cauza, procurorii anticoruptie au incheiat cu Ana Liliana Zaharia un acord de recunoastere a vinovatiei, cu privire la savarsirea infractiunii de fals informatic.

In prezenta aparatorului ales, Zaharia a declarat expres ca recunoaste comiterea faptei retinute in sarcina sa, ca accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala, ca este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an inchisoare cu amanarea aplicarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Iasi, cu propunere de a se mentine masurile preventive dispuse in cauza.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Directiei de Operatiuni Speciale si din partea Directiei Generale Anticoruptie.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1348 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by