Kovesi, pentru News.ro: Dezincriminarea abuzului in serviciu nu va fi doar o limitare a competentei procurorilor, va fi o incetare a luptei anticoruptie

de Red. Stiri     HotNews.ro
Vineri, 10 iunie 2016, 17:54 Dosare Anticoruptie


Laura Codruta Kovesi
Foto: Agerpres
Laura Codruta Kovesi, procurorul-sef al DNA, spune intr-un interviu pentru agentia News.ro ca 42% din activitatea DNA o reprezintă dosare care au ca obiect infracţiunea de abuz în serviciu. Intrebata daca ar interpreta dezincriminarea abuzului în serviciu ca pe o limitare a competenţei procurorilor, Kovesi a spus: "Da. Dar  nu va fi doar o limitare a competenţei procurorilor, va fi o încetare a luptei anticorupţie în România".

Reamintim ca o decizie finala privind sesizarea de neconstitutionalitate a articolului din Codul Penal care defineste abuzul in serviciu este asteptata de la Curtea Constitutionala pe 15 iunie.
  • Fragmente relevante din interviu:

Laura Codruţa Kovesi: 42% din activitatea DNA o reprezintă dosare care au ca obiect infracţiunea de abuz în serviciu. Anul trecut, doar în dosarele în care noi am făcut rechizitorii pentru abuz în serviciu, prejudiciul cauzat statului a fost de 620 de milioane de euro. Deci, dacă vom avea o decizie de dezincriminare a abuzului în serviciu, vom avea mai multe consecinţe: în primul rând, toţi cei care sunt trimişi în judecată pentru aceste fapte nu vor mai putea fi traşi la răspundere, aceste prejudicii cauzate statului nu vor mai putea fi recuperate, deci vom rămâne cu o pagubă de 620 milioane euro care nu poate nicicum recuperată. Dosarele pe care noi le avem în investigare va trebui să le închidem. Adică DNA, din ce lupta cu corupţia la nivel înalt şi făcea dosare prin care impresiona nu numai în România, dar şi în Europa, şi a devenit una din primele cinci agenţii anticorupţie din Europa se va transforma într-o activitate cu caracter administrativ de a închide toate aceste dosare. Efectul cel mai important, totuşi, pentru că noi suntem procurori: dacă această competenţă se modifică, vom rămâne cu alte competenţe, o să investigăm cu ce rămâne în competenţă, o să investigăm furturi, o să facem distrugeri, o să facem alt gen de infracţiuni, ce fac toţi procurorii, nu este nicio problemă. Nu ne va afecta pe noi, ca procurori, efectul cel mai important se va răsfrânge asupra cetăţenilor, din mai multe puncte de vedere şi pe termen lung. În primul rând, funcţionarii publici şi demnitarii vor fi lipsiţi de orice răspundere, vom putea face ce vor, cum vor şi când vor în funcţiile publice pe care le deţin, pentru că nu vor mai fi traşi la răspundere. Apoi, nu vom mai putea investiga pe viitor acest gen de fapte, indiferent ce se va întâmpla şi o rămânem o ţară în care corupţia se va desfăşura nestingherită şi va fi mascată prin diverse contracte sau prin diverse acte birocratice, fapt care va ascunde tot felul de fapte de corupţie.

Reporter: Spuneţi-mi dacă se vor întinde repercusiunile şi asupra dosarelor vechi, asupra celor condamnaţi deja pe baza acestei infracţiuni, a abuzului în serviciu.
Laura Codruţa Kovesi: Da, cu siguranţă. Spre exemplu, cei care au fost condamnaţi cu executare în penitenciar vor ieşi curaţi ca lacrima, prejudiciile pe care ei le-au cauzat şi instanţele de judecată care au decis că ele trebuie confiscate vor scăpa de toate procedurile de confiscare, o să rămână, bineînţeles, cu vilele lor luxoase, cu terenurile, cu averile, cu banii în cont.

Reporter: 
Nu vă cer să personalizaţi, dar credeţi că există vreo miză politică în spate? Stă cineva pe tuşă şi aşteaptă dezincriminarea abuzului în serviciu?
Laura Codruţa Kovesi: Evident că da. În primul rând, inculpaţii prinşi. Ei au invocat aceste excepţii, ei au lansat în spaţiul public aceste apărări derizorii, că legea nu este clară. Sunt mii de funcţionari publici în România care sunt cinstiţi şi care îşi fac treaba în fiecare zi. După ce se prinde DNA că nu primeşti bani ca să dai contract unei anumite firme, vii şi spui că legea nu e previzibilă şi că funcţionarii se tem să semneze. Este derizoriu acest lucru, în condiţiile în care, zi de zi, se semnează mii de contracte şi mii de funcţionari îşi fac treaba aşa cum trebuie.


Reporter: 
Aveţi o statistică pe domenii: unde e cel mai întâlnit abuzul în serviciu?
Laura Codruţa Kovesi: În administraţia publică locală: sunt peste 100 de primari şi viceprimari trimişi în judecată doar anul trecut, peste o treime din preşedinţii de Consilii Judeţene, în sănătate, vedem contractele în sănătate, cel puţin în ultima perioadă, doar din invetigaţiile DNA, în ce modalitate au fost ele încheiate. Avem abuzul în serviciu în ceea ce priveşte contractele pentru infrastructură şi avem dosare în care, pentru modul în care s-au făcut anumite construcţii de drumuri, persoanele sunt suspectate că au săvârşit această infracţiune de abuz în serviciu. Iată că regăsim această infracţiune în majoritatea domeniilor în care se foloseşte banul public. De ce? Pentru că, până la urmă, abuzul în serviciu este, de fapt, o mită mascată. Funcţionarul corupt şi-a diversificat puţin activitatea, nu mai primeşte mită în mod direct, pentru că există riscul de a fi prins, atunci, orice folose pe care vrea să îl obţină, orice ban în plus pe care vrea să îl obţină în mod ilegal, o face prin încheierea de contracte, prin anumite favoruri pe care le face anumitor oameni de afaceri atunci când aceştia participă la licitaţii sau doresc să primească bani din banul public.


Reporter:
Vă întreb direct: dacă se va ajunge la dezincriminarea abuzului în serviciu, o veţi interpreta ca pe o limitare a competenţei procurorilor?
Laura Codruţa Kovesi: Da. Dar  nu va fi doar o limitare a competenţei procurorilor, va fi o încetare a luptei anticorupţie în România, pentru că aceste fapte nu vor mai putea fi investigate şi acest lucru, repet, nu ne afectează pe noi, ca procurori, afectează întreaga societate. Practic, va fi un semnal pe care statul român îl dă: «Gata, am luptat destul cu corupţia, nu mai trebuie să luptăm cu corupţia, nu mai trebuie să investigăm acest gen de fapte».

Citeste tot interviul pe News.ro (site cu abonament)






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1638 vizualizari

  • -17 (29 voturi)    
    e disperata (Vineri, 10 iunie 2016, 18:02)

    xanti [utilizator]

    E cantecul de lebada a Kodrutei.
    Dupa alegeri s-a terminat cu DNA.
    • +8 (20 voturi)    
      Bai ai o problema! (Vineri, 10 iunie 2016, 18:23)

      Sani [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      La mansarda!
    • -4 (12 voturi)    
      Asa este (Vineri, 10 iunie 2016, 18:49)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      Slava domnului ca am plecat din tara. N-aveti decat sa va furati intre voi cat vreti...
    • +2 (6 voturi)    
      Efort de gandire (Vineri, 10 iunie 2016, 19:24)

      hopshio [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      Ce ar fi daca nu ar fi atata coruptie in tara si ai gasi si tu un job bine platit si nu ai munci pentru maruntis la partid?! Fa un efort de gandire te rog!
    • 0 (4 voturi)    
      ba.... (Vineri, 10 iunie 2016, 19:53)

      liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      tu crezi ca asta e un lucru bun?!
      sau detii vreo firma si vrei sa furi si tu niste bani...
      • +2 (4 voturi)    
        ... n-are firma ! (Sâmbătă, 11 iunie 2016, 9:23)

        Matusalem [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

        ... dintre hotii prinsi ... 90% sunt bugetari ! ... asta spune multe
    • -1 (7 voturi)    
      ...iti faci iluzii (Sâmbătă, 11 iunie 2016, 9:22)

      Matusalem [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      DNA are in acest moment zeci de procurori care-i pot lua locul Codrutei cu aceeasi eficienta !! Este O ILUZIE sa crezi ca forta DNA sta intr-o singura persoana. Codruta e temporar intr-o pozitie de baza dar sunt si alti procurori foarte bine pregatiti care-si fac treaba excelent ! NU VA SCAPA NIMENI ! Orice HOT trebuie sa plateasca indiferent cum se numeste ! ... Pentru mine un HOT e HOT iar DNA vaneaza hotii ! ... cu succes !
  • +10 (18 voturi)    
    Tocmai de aceea (Vineri, 10 iunie 2016, 18:05)

    _CK_ [utilizator]

    Trebuie să ieșim în stradă și să susținem DNA !!!
    Jos corupția ! Jos cu infractorii !
  • -3 (15 voturi)    
    vai, vai, vai (Vineri, 10 iunie 2016, 18:08)

    Mazeta [utilizator]

    Doamna Kovesi pune presiuni asupra Justiției. Unde este CSM când ai nevoie de el?
    • -2 (6 voturi)    
      ba... (Vineri, 10 iunie 2016, 19:54)

      liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      presiune nu e sa te plangi de o lege tembelule!

      oricum esti scapat dna nu se ocupa nici de tampiti, nici de hotzomani marunti ca tine
    • 0 (6 voturi)    
      Cerceteaza tacerea suspecta a parnaiasului (Vineri, 10 iunie 2016, 20:43)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      Voiculescu, care a inceput deja sa se constituie intr-un veritabil atac la adresa independentei justitiei !

      PS. Tacerea unui mafiot ca Voiculescu e mai periculoasa pt statul de drept decat 1000 de atacuri pe facebook !!!
      • -2 (8 voturi)    
        Doamne mare-i gradina ta si multi (Sâmbătă, 11 iunie 2016, 10:21)

        xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

        prosti pot sa traiasca in ea,daca tacerea lui Voiculescu este un atac veritabil impotriva justitiei si logoreea Codrutei nu este asa ceva,atunci chiar ca prostia este stapana in Romania !!!
        • 0 (6 voturi)    
          xrogo, doar atata poti ? (Sâmbătă, 11 iunie 2016, 11:48)

          Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

          Intrii pe forum si te trezesti ca nu stii pe cine sa aperi mai intai : pe seful de echipa (care e facut tembel ), pe Bossul de la care vine banutul, asa subtire cum e, (dar , de... e un pic ocupat vreo 4 ani...deocamdata !)

          Si, de parca nu s-ar fi strans destule, de dimineata cand ai venit "la serviciu" ai constatat ca cel pe care trebuia sa il schimbi, plecase fara sa te mai astepte, cu tot cu neuronul care va deserveste pe toti, asa ca te-ai trezit in ingrata situatie in care sa fii nevoit sa te descurci cum poti.

          Si, atunci, in lipsa de...ce altceva sa faci decat sa insulti !

          PS. Prapaditule, nici macar asta nu o faci cu talent !
  • +9 (11 voturi)    
    Constitutia e sfanta (Vineri, 10 iunie 2016, 18:12)

    marian_ulise [utilizator]

    Nu sunt interesat de binele procurorilor si de prejudiciile din dosare cat sunt interesat de respectarea legii. Daca actuala constitutie nu este buna atunci trebuie schimbata, insa in nici un caz nerespectata asa cum se incearca.
  • +5 (17 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 10 iunie 2016, 19:00)

    [anonim]

    • -2 (2 voturi)    
      Comment sters de user (Vineri, 10 iunie 2016, 19:42)

      Reticentul [anonim] i-a raspuns lui

  • -3 (9 voturi)    
    REVOLUTIE!!! (Vineri, 10 iunie 2016, 19:22)

    dexpropriat [utilizator]

    Vrem sa transformam Romania in jungla?
    Vrem sa facem un paradis al drogurilor in aceasta tara?
    Vrem sa ne conduca cartelul PSD-PNL?
  • +3 (11 voturi)    
    adica (Vineri, 10 iunie 2016, 21:08)

    nash pandelica [utilizator]

    dispar dosarele politice...

    daca le mai taie si ...plimbarea cu catuse, sa dus lupta anti coruptie pe apa sambetei !! :)
    cum te mai poti lupta cu..dusmanu' de clasa, aaaa ?!
    cum poti re-inoi clasa politica ?! :))
    pas cu pas...

    am avut o senzatie de rusine mare, cand am vazut un profesor dr., medic de reputatie, cu multa carte citita si scrisa, cu multi discipoli, incadrat de doi haidamaci imbracati stil jihadist..
    jindarii....aaaa...conduceau la dl. precuror (sau tov. procuror) un mosnegut cu parul alb, garbovit de ani si munca....
    poate ca ar fi fost vinovat, dar nedovedit. adica, prezumtiv, nevinovat.
    dus de haidamacii jindari, ca un terorist periculos....
    imaginea romaniei de azi...
    rusinos sa fii roman, azi.

    omul era atins de aripa afacerii hexi pharma, firma aia, cu sediul securizat in cladirea sri.
    marii profitori ai afacerii, stau linistiti...

    in schimb, jumatate din doctorii romani isi fac valizele: unii pt. beciul domnesc, altii pt. alte zari, mai sigure, mai primitoare.

    s'auzim de bine...
  • -1 (11 voturi)    
    Categoric sustinem DNA (Vineri, 10 iunie 2016, 21:37)

    merryl [utilizator]

    Suntem gata sa iesim in strada pentru a sustine DNA! E singura institutie pentru care mai am respect in tara asta!
    • -5 (9 voturi)    
      pe cai vitejilor ! (Sâmbătă, 11 iunie 2016, 0:54)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui merryl

      hai la lupta cea mare ! :)
  • -1 (7 voturi)    
    cantitate fara calitate (Sâmbătă, 11 iunie 2016, 11:38)

    nash pandelica [utilizator]

    abuzul in serviciu este cea mai facila cale sa insailezi un dosar penal. ce s'ati mai bati capul cu marile afaceri, cu cine a furta indesat si fara frica, cand e mai usor sa iei un menistru, un politrucian si sa'l faci cu abuu' ?!

    asa poti face sute de dosare, care se lasa cu un an doi de suspendare, dar ai scos indezirabilul in afara luptei politice. pui in legea electorala, nu conteaza ca nu e constitutional, cum ca ala cu dosar n'are voie la catindatura, si ai curatat clasa politica....sa faci loc pt unii noi.

    a avut dreptate morar, activitatea procurorului se masoara in dosare cu condamnari...
    pe timpul sau, varanu a cazut pe mare coruptie, pe milioane sutite, la fel si zgrebenciuc cu padurile.

    dar, in cazul sau se pare ca va fi facut scapat, pe marturie mincinoasa.
    marturia mincinoasa este un alt capat de acuzare ca si abuzul in serviciu.
    chestii usoare, care sa'l lase cu averea, dar sa'l scoata din decor....

    sa nu mai vorbim de von mazare si nicusorul lui. de ani de zile se tot invart procurorii in jurul lor, si nimic.
    vor gasi si la ei o marturie mincinoasa, abuz in serviciu, doi ani ca dragnea....alt mare imbogatit al politichiei ...de tranzitie...
    n'a furat la teldrum, nici fonduri iorpene...
    de bonbonel, numai de bine ! :)

    cantitate, nu calitate.
    la cat mai multe dosare, care zac prin tribunale ! :))


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by