Mega-dosar cu perchezitii in sistemul sanitar din 16 judete: studii clinice ilegale pe pacienti

de Red. Stiri     HotNews.ro
Marţi, 31 mai 2016, 11:30 Dosare Anticoruptie


Augustin Lazar
Foto: AGERPRES
Procurorii de la Parchetul General fac marti 26 de perchezitii la cabinetele unor doctori si la spitale din 16 judete, plus la cinci firme cu profil medical, potrivit unui comunicat. Procurorii ii acuza pe mai multi medici ca au incalcat legea, facand studii clinice ilegale pe pacienti, ceea ce ar putea duce la autorizarea intrarii pe piata a unor medicamente ce afecteaza negativ starea de sanatate a populatiei.

In acelasi dosar este cercetat si un medic psihiatru de la un spital din Arad, cadru didactic la o universitate din acelaşi oraş, acuzat de procurori ca a solicitat și a primit sume de bani de la persoane interesate să figureze cu internări în cadrul Secţiei de Psihiatrie. Acestia aveau nevoie de acte pentru dosarele de pensionare pe caz de boală.

Procurorii sustin ca medicul le condiționa unor pacienti internările fictive de participarea la studiile clinice pe care le conducea. Scopul era obţinerea de sume suplimentare de bani, întrucât retribuția medicului pentru derularea acestor studii se cuantifica în funcție de numărul de pacienți înrolați, arata procurorii Parchetului General.

Procurorii sustin ca medicul psihiatru consemna în foile de observații administrarea medicamentelor experimentale chiar în situația în care pacientul nu se mai prezenta la vizite și nu intra în posesia acestora. În acest caz, medicamentele erau scoase din ambalaje și aruncate sau depozitate în fișetele din incinta secției.

Mai mult: procurorii sustin ca medicul psihiatru, utilizând ascendentul moral și profesional de care beneficiază în relația cu medicii rezidenți ai Secției de Psihiatrie, cărora le este îndrumător de rezidențiat, îi determina și îi constrângea pe aceștia să săvârșească astfel de ilegalități. Studiile clinice erau efectuate fără consimțământul informat al subiecților, fiind consemnate în documentele întocmite aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienților, tratamentul urmat și efectele acestuia.

In comunicat se arata ca Parchetul General a pornit investigatia in urma unor sesizari SRI.


Comunicatul Parchetului General

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează cercetări într-o cauză penală având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În cursul zilei de astăzi, 31 mai 2016, pe baza autorizaţiilor emise de către instanţă, sub coordonarea procurorilor, ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice  - Inspectoratul General al Poliţiei Române, împreună cu poliţişti ai structurilor teritoriale de investigare a criminalităţii economice din cadrul Inspectoratelor de Poliţie ale judeţelor Argeş, Arad, Botoşani, Buzău, Braşov, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Sibiu, Timiş şi Vrancea, efectuează 26 de percheziţii la cabinetele unor medici aflate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Arad, Cluj, Constanţa şi Dolj, precum şi la sediile şi punctele de lucru a 5 societăţi comerciale cu profil medical care reprezentau interesele sponsorilor.

Totodată, în baza ordonanţelor emise de către procuror, sunt efectuate verificări operative constând în ridicarea de înscrisuri şi probe la un număr de 31 de unităţi sanitare aflate pe raza judeţelor Argeş, Botoşani, Buzău, Braşov, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Sibiu, Timiş şi Vrancea.

Din actele de urmărire penală efectuate până în prezent a rezultat că mai mulţi angajaţi din sistemul sanitar desfăşoară activităţi nelegale constând în derularea unor studii clinice cu încălcarea prevederilor legale în materie, fapte cu potenţial generator de riscuri în ceea ce priveşte autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populaţiei.

Totodată, din cercetările efectuate a reieşit că un medic psihiatru de la un spital din Arad, având şi calitatea de cadru didactic la o universitate din acelaşi oraş, a solicitat și a primit sume de bani de la persoane interesate să figureze cu internări în cadrul Secţiei de Psihiatrie, în vederea fundamentării/întocmirii ulterioare a unor dosare de pensionare pe caz de boală. În realitate persoanele în cauză nu suferă de afecțiuni psihice, însă in schimbul sumelor de bani oferite medicului, acesta îi înregistra în evidenţele medicale ale spitalului, figurând fictiv atât cu internare cat si cu tratament de specialitate. Majoritatea acestor persoane nu rămâneau internate în spital si nici nu urmau tratamentul prescris. Mai mult, unora dintre pacienți le condiționa internările fictive de participarea la studiile clinice pe care acelaşi medic le conducea. Scopul acestui demers era obţinerea, pentru sine, de sume suplimentare de bani, întrucât retribuția medicului pentru derularea acestor studii se cuantifica în funcție de numărul de pacienți înrolați.

Din probatoriul administrat până în prezent a reieşit faptul că medicul psihiatru, utilizând ascendentul moral și profesional de care beneficiază în relația cu medicii rezidenți ai Secției de Psihiatrie, cărora le este îndrumător de rezidențiat, îi determina și îi constrângea pe aceștia să săvârșească astfel de ilegalități. Studiile clinice erau efectuate fără consimțământul informat al subiecților, fiind consemnate în documentele întocmite aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienților, tratamentul urmat și efectele acestuia.

Pentru obținerea semnăturii pe declarația privind consimțământul participării la studiu, medicul psihiatru acționa în două modalități: fie prezintă documentul pacienților sau aparținătorilor acestuia (în situația pacienților fără discernământ) drept acord pentru prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize (ex: ECG), fie contrafăcea sau dispunea unor medici rezidenți să contrafacă semnătura.

Pentru a asigura numărul de pacienți prevăzut în protocoale, medicul psihiatru includea în studii și pacienți care nu suferă de afecțiunea pentru care era testat medicamentul experimental. La indicațiile acestuia, medicii rezidenți și asistenetele medicale consemnau în foile de observaţie simptomele necesare includerii în studiu, omițând total sau parțial consemnarea simptomelor reale.

Pe parcursul derulării studiilor, medicul psihiatru consemna în foile de observații și în celelalte documente aferente aspecte neconforme cu realitatea după cum urmează:

- administrarea medicamentelor experimentale chiar în situația în care pacientul nu se mai prezenta la vizite și nu intra în posesia acestora. În acest caz, medicamentele erau scoase din ambalaje și aruncate sau depozitate în fișetele din incinta secției;

- efectuarea de teste și prelevarea de probe biologice ce confirmau eficacitatea tratamentului experimental, chiar și în situația neprezentării regulate a pacienților la vizite sau a deteriorării grave a stării de sănătate a subiecților ca urmare a administrării medicamentației din studiu. În astfel de situații, rezultatele textelor erau consemnate fictiv, iar probele biologice fie erau prelevate de la pacienți anterior începerii studiului și depozitate în aparate frigorifice, fie erau recoltate de la cadrele medicale ale Secției de Psihiatrie.

Totodată, acesta nu consemna în foile de observații administrarea unei medicamentații suplimentare neadmise de protocol, dar care producea efectele pozitive vizate de studiu.

În situația în care pacienții nu răspundeau la medicamentul testat pentru a fi menținuți în studiu, li se administrau medicamente conţinând substanțe neadmise în protocolul de studiu, iar pentru a ascunde acest fapt, probele biologice atribuite pacienților nu erau recoltate de la aceștia, ci de la cadrele medicale ale secției.

Potrivit dispozițiilor medicului psihiatru, la externare pacienților înrolați în studiu li se întocmeau două seturi de documente: unele reale, care consemnau includerea în studiu, diagnosticul și tratamentul experimental administrat și altele contrafăcute care se înmânau pacientului și care prevedeau administrarea unui tratament clasic, fără a se menționa includerea pacientului în studiu.

Prin modalitățile descrise se urmărea includerea în studii a unui număr cât mai mare de pacienți și efectuarea chiar fictivă a cât mai multor vizite, scopul final fiind acela de a încasa sume mai mari din partea sponsorilor.

Verificările financiar-fiscale sunt asigurate de către specialişti din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, suportul tehnic de către Direcţia Operaţiuni Speciale, iar suportul informativ este asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Dosarul s-a constituit pe baza unor sesizări transmise Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de către Serviciul Român de Informaţii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13250 vizualizari

 • +19 (19 voturi)    
  hoa (Marţi, 31 mai 2016, 11:40)

  brita [utilizator]

  tara asta incepe sa capete o alura... kafkiana....
  • +6 (6 voturi)    
   Trist (Marţi, 31 mai 2016, 13:05)

   The_Dude [utilizator] i-a raspuns lui brita

   Acum aflam NOI de aceasta "alura" - din pacate, asa este de ani de zile... Si ne mai minunam ca toti "cunoscatorii" plecau la clinici din strainatate. Iti dai seama cum vad EI sistemul asta si cum rad de noi?!
   • -6 (8 voturi)    
    medicii pică în plasa corporațiilor (Marţi, 31 mai 2016, 13:37)

    FFF T [utilizator] i-a raspuns lui The_Dude

    Medicii prost plătiți, cu condiții de muncă mizerabile, stres, scuipați din toate părțile, sunt victime sigure în ghearele corporațiilor!
    Să-i băgăm pe toți la pârnaie, bine, dar cine o să mai trateze bolnavii?
    Sau mergem toți la medicii din Viena?
    • +7 (7 voturi)    
     Poate (Marţi, 31 mai 2016, 13:55)

     Engel [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

     ca asa se face loc unei noi generatii de medici. Sunt multi medici care s-ar reintoarce in tara, daca "profesorii" care se preteaza la astfel de activitati, ar fi trasi pe linie moarta. Nu toti rezidentii intra in astfel de combinatii, cum probabil nici toti profesorii nu se dedau la astfel de mizerii.
    • 0 (0 voturi)    
     La cum suntem ''tratati'' (Miercuri, 1 iunie 2016, 15:36)

     ionisus [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

     In sistemul medical romanesc, avem mai multe sanse cu Mama Omida!
     Cu siguranta, Mama Omida si alte ''meseriase'' din breasla, nu dilueaza ''leacurile'', sau, macar, nu de 40.000 de ori!
 • +16 (16 voturi)    
  lipsa de cultura (Marţi, 31 mai 2016, 11:49)

  AnderT [utilizator]

  la asta duce, w maruta si capatos... spalatilor !!!
 • +7 (7 voturi)    
  Ne-au condamnat pe toţi la moarte (Marţi, 31 mai 2016, 12:00)

  Trojan.H [utilizator]

  http://www.blogary.ro/editorial/in-sprijinul-decretinizarii-condamnati-la-moarte/
 • +16 (16 voturi)    
  Oh la la! (Marţi, 31 mai 2016, 12:01)

  Calin_file_de_dosar [utilizator]

  Da, aici, daca se confirma acuzațiile procuraturii, vorbim de fapte extrem de grave!
  Acum poate se va înțelege efectul înființării de universități medicale si academii in orice cătun cu ambiții academice!...
 • +9 (9 voturi)    
  "Eroii" de la Colectiv (Marţi, 31 mai 2016, 12:10)

  xolv [utilizator]

  Adica mafia feudala din administratie, educatie si sanatate=>> arsa pe rug.
 • +19 (19 voturi)    
  ma bucur nespus de mult (Marţi, 31 mai 2016, 12:26)

  EMC2*2/2#@4 [utilizator]

  sa vad ca au intrat si in sistemul sanitar....

  Cum sa te faca bine un sistem sanitar bolnav?
  Ar trebui sa-i inchida pe viata pe acesti nemernici ce fac jocul companiilor farmaceutice.
  Prejudiciul nu este doar national ci si international deoarece companiile farmaceutice se folosesc de aceste studii pentru a intra pe piete in intreaga lume ... si daca coruptia e mare in RO ... pot indunda piata cu tot felul de porcarii.
 • +19 (19 voturi)    
  .... sunt curios .... (Marţi, 31 mai 2016, 12:28)

  cbogdan [utilizator]

  Ce va mai spune Colegiul Medicilor in acest caz ? Calomnie, toti medicii sunt "sfintisori", nu-i asa ?
 • +9 (9 voturi)    
  Sanatate (Marţi, 31 mai 2016, 12:41)

  m1ha1 [utilizator]

  La câte s-au constatat că se fac in spitalele din Romania am procedat foarte bine că nu le-am frecventat. Ar trebui demis Colegiul Medicilor. Pe Streinu Cercel l-ati uitat ? A făcut isterie cu gripa porcină datorită lui Toni Tecuceanu. Ar trebui rezolvat urgent cazul Condrea si demisi toti agentii dubli din SRI si SIE care ar trebui conduse de oameni care nu sunt alesi politic, cu sigurantă s-o fi ajuns la vreun membru PNL si au camuflat totul, au ales să facă de râs institutia ca să acopere faptele unor politicieni incă grei. Coruptia UCIDE ! Ar trebui inăsprite pedepsele pentru politicieni. 2 ani cu suspendare pentru prejudiciu de milioane de euro ?
 • +1 (5 voturi)    
  Romania - Balamuc (Marţi, 31 mai 2016, 12:47)

  Martinezu [utilizator]

  De cand zic eu ca romania nu mai e tara, e o scena din filmele de comedie tragica.
 • +2 (4 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 31 mai 2016, 12:50)

  andipetre [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   N-ai inteles bine.. (Marţi, 31 mai 2016, 22:26)

   denvarel [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Nenea asta nu-i tragea pe sfoara doar pe pacienti. Ii tragea pe sfoara si pe aceia care testau medicamentul raportand subiecti inexistenti, falsificand listele de observatii, dand rapoarte din burta...

   Sa nu crezi ca acele medicamente erau ilegal bagate in testare pe subiecti umani. Eu cred ca dimpotriva, aveau toate aprobarile pentru aceasta faza, pana la urma necesara pentru aprobarea unui medicament.

   Dar domnul "doctor" ii tragea pe sfoara pe toti si baga in buzunar totul! N-auzi ca le "dadea" tratamentul si celor care veneau sa-si faca dosar de pensie pe caz de boala? Carora probabil le lua si o spaga :)

   Asta trebuie spanzurat... Mai era si cadru universitar, adica un varf al medicinei :) Kafka frate...
 • +2 (4 voturi)    
  deocamdată avem detalii despre psihiatru (Marţi, 31 mai 2016, 13:11)

  verdeata [utilizator]

  săvedem în ce constă și acuzația contra celoorlalți
 • -1 (5 voturi)    
  Intrebarea e una singura (Marţi, 31 mai 2016, 13:40)

  un_moftangiu [utilizator]

  Cati medici au firme paravan in Panama si cati SRI-sti?

  Asta ca sa intelegem cum ni se arunca cu praf in ochi atunci cind ne aporpiem de adevaruri...
 • +6 (6 voturi)    
  teste clinice (Marţi, 31 mai 2016, 13:52)

  ras-putin [utilizator]

  De parca nu se stia si asta de mult timp, au fost si pe HN articole pe subiect: medicii sint platiti sa faca teste clinice pentru tot felul de medicamente ca sa fie omologate in EU.

  Avantajul major al Romaniei: lipsa de educatie si mina de lucru ieftina, ca sa nu zic gratis. Pacientii nici macar nu sint anuntati tot timpul ca sint tratati in cadrul unor astfel de teste (de plata nici nu vorbesc) dar nici ei nu se intereseaza ce fel de medicatie iau. Incredere 100% in doctor, ca in popa, desi mai nou amindoi se intrec sa duca romanii la groapa.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by