ICCJ urmeaza sa pronunte sentinta definitiva in dosarul "Case pentru generali"

de N.A.     HotNews.ro
Marţi, 24 mai 2016, 7:49 Actualitate | Esenţial


Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa pronunte marti sentinta definitiva in dosarul "Case pentru generali", in care fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu a fost condamnat in prima instanta la un an de inchisoare cu suspendare in legatura cu achizitionarea in conditii ilegale a unei locuinte de serviciu la pret subventionat, potrivit Agerpres.

La ultimul termen al procesului, in 18 aprilie, procurorul de sedinta a cerut judecatorilor majorarea pedepsei aplicate lui Corneliu Dobritoiu de catre instanta de fond, precum si condamnarea celor care au fost achitati in acest dosar. "Instanta de fond a avut in vedere comportamentele bune ale inculpatilor, insa aceste aspecte nu indreptateau instanta sa scada pedepsele. Vorbim de comportamente firesti in calitatea lor de militari si pentru asta sunt rasplatiti prin avansarea in grad, dar nu constituie circumstante atenuante. 

Modalitatea de comitere a faptelor, perseverenta infractionala si calitatile acestora impun stabilirea unor pedepse cu executare in regim privativ de libertate. In legatura cu infractiunea de fals intelectual in cazul lui Corneliu Dobritoiu, Sergiu Medar si Mihaela Matei solicitam constatarea interventiei prescriptiei speciale, fiind depasit termenul de zece ani", declara atunci procurorul de sedinta.

Pe 23 martie 2015, Corneliu Dobritoiu a fost condamnat in prima instanta la un an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice si doua luni inchisoare pentru participatie improprie la fals intelectual. Cele doua pedepse au fost contopite, rezultand un an inchisoare, cu suspendare, cu un termen de incercare de 3 ani. In acelasi dosar, general de brigada in rezerva Traian Pigui, sef al Directiei Domenii si Infrastructuri din MApN la data faptelor, si gen. mr. (r) Floarea Serban, sef al Directiei Legislatie si Asistenta Juridica din MApN la data faptelor, au fost achitati. 

De asemenea, general maior in rezerva Francisc Radici a fost condamnat la 2 ani, 2 luni si 20 de zile inchisoare cu suspendare, el urmand sa presteze si 60 de zile munca in folosul comunitatii. Aceeasi pedeapsa de 2 ani, 2 luni si 20 de zile inchisoare cu suspendare si 60 de zile munca in folosul comunitatii a primit si general maior in rezerva Constantin Nastase.

Alte condamnari in prima instanta au primit: general locotenent in rezerva Sergiu Medar - un an inchisoare cu suspendare, locotenent in rezerva Gheorghe Rotaru - un an si 6 luni cu suspendare, comandor in rezerva Gheorghe Gonciaruc --un an si 6 luni cu suspendare, colonel in rezerva Ionel Vizitiu - un an cu suspendare, plutonier adjunct in rezerva Mihaela Matei -un an si 6 luni cu suspendare, general de brigada in rezerva Corneliu Duta (comandant al Garnizoanei Bucuresti la data faptelor) - un an si 2 luni cu suspendare. 

De asemenea, inculpatii au fost obligati la plata de despagubiri civile catre MApN: Corneliu Dobritoiu - 15.846 lei, Floarea Serban - 140.586 lei, Francisc Radici - 239.255 lei, Constantin Nastase - 230.040 lei, Sergiu Medar - 8.286 lei, Gheorghe Rotaru - 175.215 lei, Mihaela Matei -45.514 lei, Ionel Vizitiu - 12.866 lei, Gheorghe Gonciaruc - 59.124 lei, Corneliu Duta - 280.934 lei. Decizia a fost atacata cu apel atat de cei condamnati, cat si de catre DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1352 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Strigator la cer (Marţi, 24 mai 2016, 7:58)

    Soljenitin [utilizator]

    Jaf ca la drumul mare, insa pedepse cu suspendare! Iar daca vreun prapadit fura de foame, face puscarie.
    Pai, sa nu iti vina sa ii impusti?!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by