OFICIAL Traian Basescu, urmarit penal pentru spalare de bani in dosarul terenului din Aleea Privighetorilor

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 6 mai 2016, 14:13 Dosare Anticoruptie


Traian Basescu
Foto: Agerpres
Traian Basescu a fost acuzat oficial de spalare de bani si este urmarit penal de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, potrivit unui comunicat al Parchetului, publicat vineri.

"In ordonanta intocmita, procurorii au retinut ca fapta a fost savarsita in perioada octombrie 2000 - mai 2005, prin incheierea succesiva a mai multor contracte de vanzare-cumparare a unor imobile", se arata in acest comuncat.

Informatia a fost publicata, pe surse, in data de 20 aprilie, cand s-a anuntat ca Parchetul General a inceput urmarirea penala in personam fata de fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, pentru spalare de bani in forma continuata in dosarul terenului din Aleea Privighetorilor, zona Baneasa a Capitalei.

In anul 2000, cand abia devenise primarul Capitalei, Traian Basescu a cumparat un teren in Baneasa cu bani a caror provenienta nu ar putea fi justificata, sustin procurorii. Dosarul a pornit de la o sesizare din 2014 a Grupului pentru Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, catre Oficiul de combatere a spalarii banilor.

Potrivit surselor judiciare, Parchetul isi bazeaza acuzatiile pe declaratii de martori, inscrisuri bancare si rapoarte ale Oficiului de combatere a spalarii banilor.

Traian Basescu a anuntat atunci ca a primit de la Parchetul General instiintarea ca este suspect pentru spalare de bani: "Printr-o adresa a PICCJ am fost informat ca sunt suspect pentru spalare de bani in forma continuata legat de achizitia unui teren si a unei case in anii 2000 si respectiv 2002, urmare a unei reclamatii facuta de domnul Ciuvica. Pentru corecta informare aduc la cunostinta ca in acelasi dosar, prin REZOLUTIA din 25 iunie 2012 a PICCJ s-a dispus neinceperea urmaririi penale. Acest dosar a fost redeschis in 2015 la solicitarea PICCJ. Pentru moment nu am fost citat la PICCJ. Cu certitudine, imediat ce voi fi citat ma voi prezenta in fata procurorului de caz".

Fostul presedinte Traian Basescu a fost citat vineri dimineata la Parchetul de pe Inalta Curte de Casatie si Justitie unde a fost audiat timp de circa o ora.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























18332 vizualizari

  • -11 (43 voturi)    
    ! (Vineri, 6 mai 2016, 14:27)

    Kpriciu [utilizator]

    Hai si cu Comandantul la ZDUP!
    Justiție, fii corectă, așa cum prea ai fost cu soții Ceausescu!
  • 0 (48 voturi)    
    Traian Basescu s-a obisnuit sa ii manance el (Vineri, 6 mai 2016, 14:35)

    bancher [utilizator]

    pe attii, si nu a putut concepe vreodata ca poate exista si situatia inversa. Ei bine, acum nu are decat sa se obisnuiasca cu ideaa: altii il vor manca pe el, chit ca nu ii convine.
    Bravo Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Gor for it!
  • +10 (22 voturi)    
    Cei drept (Vineri, 6 mai 2016, 14:35)

    Snitzelvienez [utilizator]

    In 2000 dupa revenirea din socul FNI ($4 miliarde furate) cu Vlas refugiata in Israel ,se fura din fabrici folosind camionul. Nu cred ca a fost politician in anii 2000 care sa nu fi incalcat legea. Salariul din anul 1999 era $29/ luna, iti ajungea pentru 3 perechi de blugi (din Turcia).
    • +2 (6 voturi)    
      asta nu justifica (Vineri, 6 mai 2016, 23:49)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

      Jaful!

      Nu iti placea la stat - te mutai la privat!

      Acolo aveai salariul mai mare, raspunderea mai mare, nu prea aveai cum sa furi, daca lucrai la o companie straina, dar aveai mai mult stress. Asa mi-am facut banii, fara sa aplezez la nici o pila, relatie...
  • -6 (46 voturi)    
    Niciun comentariu? (Vineri, 6 mai 2016, 14:39)

    traian_mari [utilizator]

    Ce s-a intamplat cu postacii lui Base? Hai baietii treziti-va si tineti-i apararea "celui mai bun presedinte din istoria Romaniei"...
  • +1 (31 voturi)    
    profetic, aproape mistic (Vineri, 6 mai 2016, 14:44)

    tropotaru [utilizator]

    Basescu a anticipat legea darii in plata si a aplicat-o inca din anul 2000.
  • -2 (34 voturi)    
    ...la brutarie (Vineri, 6 mai 2016, 14:50)

    freejack [utilizator]

    in sfarsit o chestie cu care poate sa-l agate.
  • +9 (21 voturi)    
    Va fi un proces interesant (Vineri, 6 mai 2016, 14:59)

    banel [utilizator]

    Daca pana acum spalarea de bani venea la pachet cu coruptia, acum avem doar aceasta infractiune. Sunt curios cum va justifica Basescu acei bani si ce pedeapsa se va da daca nu reuseste sa justifice.
    • +9 (23 voturi)    
      In cel mai simplu mod cu putinta (de care a si (Vineri, 6 mai 2016, 16:58)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui banel

      amintit acum vreo cativa ani, cand dosarul asta exista dar fusese inchis de Parchet. A fost vaporean, a adus marfuri de contrabanda ; le-a vandut, banii i-a pus la saltea. A avut actiuni la o fabricuta de inghetata, a castigat bine, banii i-a pus la saltea. A gasit terenul care i-a placut, a scos banii de la saltea , l-a cumparat. Pt diferenta de pret dintre terenul lui si al lui Casuneanu, trebuie sa dea o explicatie. Simpla declaratie a lui Casuneanu, ca el i-a dat banii cu care a cumparat terenul, nu valoreaza nici cat o ceapa degerata daca nu e insotita si de niste probe care sa o sustina.

      PS 1. Parerea mea e ca e un dosar in care nu o sa isi faca mari probleme.

      PS. 2 Dosar cu adevarat greu e "Casa din Mihaileanu" si nu inteleg pe asta de ce nu il redeschide Parchetul General ?

      PS. 3 Trolii "rosii" iar au fantezii cu Basescu si iar o sa sufere. Dar s-au obisnuit si chiar a ajuns sa le placa.
      • +2 (2 voturi)    
        Ia da o explicatie si la (Duminică, 8 mai 2016, 13:46)

        dbdb [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

        urmatoarele: vanzarea celor 2 terenuri, similare si invecinate, facuta in aceeasi zi, de acelasi PROPRIETAR, comun pentru cele doua loturi, unul cumparat de "Basescu" - cu x dolari si celalalt de Casuneanu, cu 3 x dolari, la acelasi notar. Cat de "prost" sa fi fost proprietarul, ca sa nu ceara acelasi pret, mai mare, pentru ambele terenuri? Cu fabricuta de inghetata a dat faliment.
  • +7 (9 voturi)    
    publicati si comentariul de azi (Vineri, 6 mai 2016, 15:03)

    IoanaNitescu1 [utilizator]

    "Ca urmare a solicitărilor reprezentanţilor mass-media referitoare la calitatea în care a fost citat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie domnul Băsescu Traian, fost preşedinte al României, Biroul de informare publică şi relaţii cu presa este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
    Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul BĂSESCU TRAIAN sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare de bani prev. de art. 29 alin. 1 lit. c din Legea nr. 656/2002, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal anterior şi art. 5 din noul Cod penal.
    În ordonanţa întocmită, procurorii au reţinut că fapta a fost săvârşită în perioada octombrie 2000 - mai 2005, prin încheierea succesivă a mai multor contracte de vânzare -cumpărare a unor imobile.
    Cercetările continuă în cauză, iar pe măsura derulării lor vom informa opinia publică.
    Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție."
  • +1 (21 voturi)    
    justitia (Vineri, 6 mai 2016, 15:05)

    bobyff [utilizator]

    ce tie si cu justitia asta romaneasca. Se inchide, se redeschide. Fac ce vor ei acolo. Cati oameni bagati in puscarie degeaba.
    • +12 (14 voturi)    
      dosarele grele unde sunt? (Vineri, 6 mai 2016, 17:32)

      fit [utilizator] i-a raspuns lui bobyff

      Numai cu dosare;le grele cu adevarat nu se face nimic important. Dosarul revolutiei, mineriadei, Microsoft... banutii grei din furaciunile mari, mari....
  • +4 (40 voturi)    
    Ne-am intors in era Adrian Nastase! (Vineri, 6 mai 2016, 15:06)

    AnticoruptieinRomania [utilizator]

    Oamenii lui Ponta din Parhetul General, manipulati de Tiberiu Nitu, fostul procuror general, a redeschis un dosar cu 4 NUP-uri, din care 2 date chiar de Parchetul General.
    PSD pune mana pe justitie, pas cu pas...
  • +17 (31 voturi)    
    Excelent (Vineri, 6 mai 2016, 15:25)

    Trojan.H [utilizator]

    O ocazie perfecta pentru TB sa arate opiniei publice ca e nevinovat si ca este hartuit. Daca este vinovat, la fel de bine.
  • -1 (19 voturi)    
    hahaha, si totusi (Vineri, 6 mai 2016, 15:57)

    Stapanu [utilizator]

    nimeni nu-i mai presus de lege
  • +8 (30 voturi)    
    Eh... (Vineri, 6 mai 2016, 16:03)

    Ricochet [utilizator]

    "a cumparat un teren in Baneasa cu bani a caror provenienta nu ar putea fi justificata, sustin procurorii."

    Pai va spun eu, domnilor procurori, de unde avea banii: de la matusa Tamara.
    Daca nu ma credeti, intrebati-l pe Nastase.
  • -5 (45 voturi)    
    Mda! A inceput... (Vineri, 6 mai 2016, 16:25)

    SkyDan [utilizator]

    Cata lumea a inselat base cu stilul lui guraliv, hotarat, ferm - chiar si pe mine. In fond un marinar smenar care nu s-a putut abtine sa faca putina bisnita cu influenta.
    Daca intra Base la puscarie nici un hotzoman nu va mai dormi linistit in Romania.
  • -2 (18 voturi)    
    Nu va bucurati inca !!!! (Vineri, 6 mai 2016, 16:55)

    Miky113 [utilizator]

    Poate se da NUP, poate se tergiverseaza pana la prescriptie., ..
    Oricum el e invatat cu arestu:
    -16 ani arestat pe mare
    -9 ani si 10 lunii arestat la cotrocenii
    -restul anilor arestat la domiciliu
    . Singura lui libertate a ramas sa se intalneasca cu helena.
    Acuma trebuie create conditii sa se poata intalni pe mai departe .
    O sa primeasca cu suspendare, ca a fost baiat cuminte (nu are copii din flori in fiecare port) .
  • +4 (14 voturi)    
    l-au si condamnat deja (Vineri, 6 mai 2016, 18:30)

    pardalian [utilizator]

    au si inceput postacii sa jubileze. De ce faceti la fel si cu restul urmaritilor penali care acum candideaza la diverse posturi publice? Eu cred ca Baselu nu avea nevoie sa fure bani pt ca el avea bani oricum. Orice constantean sau marinar stie ce bine se castiga pe mare. Cand o sa-l declare nevinovat o sa sariti in sus ca justitia e corupta si etc. Sa vedem cine rade atunci.
    • -1 (7 voturi)    
      Pai "cat de bine se castiga pe mare"? (Vineri, 6 mai 2016, 21:18)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui pardalian

      Avea acasa o nevasta casnica si doua fete! CE super-economii putea sa faca, in conditiile astea?
  • +4 (10 voturi)    
    Parchetul e zero barat -din punctul meu de (Vineri, 6 mai 2016, 22:28)

    deval [utilizator]

    vedere! S-a discreditat cu celelalte actiuni tembele impotriva marinarului si a aratat ca e varza profesional !
  • +2 (2 voturi)    
    prostii (Sâmbătă, 7 mai 2016, 16:06)

    Lucian RomulusConstantin [utilizator]

    s-a saturat lumea de "URMARITI PENAL" ! vrem sa auzim despre CONDAMNATI PENAL DE LA 15 ANI IN SUS ! despre CONFISCAREA AVERII SI RECUPERAREA FURTURILOR!!! asta vrem sa auzim, nu despre praf in ochi care nu ar fi existat nici asta fara sa intervina presa. rusine justitiei aservita din romania! si un mare sictir!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by