Gheorghe Benea, fost director general al CN Loteria Romana, trimis in judecata in stare de libertate in dosarul cartelelor Pelegrin. Prejudiciul inregistrat - 25 milioane lei

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 30 decembrie 2015, 16:34 Dosare Anticoruptie


Gheorghe Benea (foto arhiva)
Foto: HotNews.ro
Fostul director general al CN Loteria Romana SA Gheorghe Benea a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in stare de libertate, in dosarul fraudarii Loteriei Romane - cartelele Pelegrin, fiind acuzat de abuz in serviciu si favorizarea faptuitorului, anunta Directia Nationala Anticoruptie intr-un comunicat de presa.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata, in stare de libertate:
  • Ovidiu Ripanu, sef al Serviciului de achizitii din cadrul CN Loteria Romana SA, la data faptelor, acuzat de participatie improprie la abuz in serviciu si spalarea banilor,
  • Maricel Pacuraru, administrator al SC Global Network System SRL (in stare de detentie in alta cauza), sub acuzatia de participatie impoprie la abuz in serviciu, complicitate la spalare de bani si spalare de bani.
  • Ionut marius Marinescu, prezentant al unei societati comerciale, acuzat de participatie impoprie la abuz in serviciu si spalare de bani
  • Emil Bertalan, administrator in fapt al SC Global Network System SRL, acuzat de savarsirea a doua infractiuni de complicitate la spalare a banilor.
Au mai fost trimise in judecata urmatoarele firme: Global Network System SRL, TGV Holding SRL, Perfect Tour SRL, Grup Financiar IFN SA, Pronova 2005 SRL si Invest Imobiliare SRL.

In vederea recuperarii prejudiciului stabilit in dauna CN Loteria Romana SA, au fost dispuse masuri asiguratorii prin indisponibilizarea bunurilor imobile, a sumelor din conturi bancare si, dupa caz, a partilor sociale sau a actiunilor detinute la diverse societati comerciale ce apartin inculpatilor: Maricel Pacuraru, Ovidiu Ripanu, Ionut Marius Marinescu, Bertalan Emil.

De asemenea, s-au luat masuri asiguratorii fata de societatile Perfect Tour SRL, Grup Financiar IFN si Global Network System SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza si de a se dispune, fata societati comerciale avand calitatea de inculpat, interdictia initierii procedurii de dizolvare sau de lichidare, interdictia initierii fuziunii, a divizarii, a reducerii capitalului social si interzicerea unor operatiuni patrimoniale, susceptibile de a antrena diminuarea activului patrimonial sau insolventa, cu exceptia masurilor de conservare

  • Comunicatul integral transmis de DNA
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

GHEORGHE BENEA, director general al CN Loteria Romana SA, la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- abuz in serviciu,
- favorizarea faptuitorului,

RIPANU OVIDIU, sef al Serviciului de achizitii din cadrul CN Loteria Romana SA, la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- participatie improprie la abuz in serviciu,
- spalare a banilor,

PACURARU MARICEL, administrator al SC Global Network System SRL (in stare de detentie in alta cauza) cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- participatie improprie la abuz in serviciu,
- complicitate la spalare de bani,
- spalare a banilor

MARINESCU IONUT MARIUS, reprezentant al unei societati comerciale, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- participatie improprie la abuz in serviciu,
- spalare a banilor (2 infractiuni),

BERTALAN EMIL, administrator in fapt al SC Global Network System SRL, cu privire la savarsirea a doua infractiuni de complicitate la spalare a banilor,

GLOBAL NETWORK SYSTEM SRL, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- complicitate la spalare de bani,
- spalare a banilor,

TGV HOLDING SRL, PERFECT TOUR SRL, GRUP FINANCIAR IFN SA, PRONOVA 2005 SRL, PRONOVA SRL si INVEST IMOBILIARE SRL, cu privire la savarsirea infractiunii de spalare a banilor.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 5 decembrie 2008, SC Form Trade SRL (in prezent radiata), administrata in fapt de inculpatul Ionut Marius Marinescu, in calitate de beneficiar, a incheiat cu Compania Nationala Loteria Romana SA (CNLR) un contract de comision, in baza caruia putea sa-si vanda, prin intermediul agentiilor loto, printre altele, si cartele telefonice. Conform contractului, compania nationala isi retinea un comision din sumele incasate ca urmare a vanzarii cartelelor telefonice, nu angaja resurse financiare proprii si nu risca nimic in cazul in care bunurile puse pe piata nu se vindeau.
Ulterior, la data de 30 aprilie 2009, inculpatul Ovidiu Ripanu, angajat in CNLR, ca urmare a sustinerii lui Maricel Pacuraru, a negociat cu Ionut Marius Marinescu modificarea temporara a clauzelor contractului respectiv, fiind incheiat un proces-verbal de negociere a clauzelor.
In documentul respectiv se mentioneaza ca persoanele intre care s-au purtat negocierile au fost Marinescu Ionut-Marius (reprezentant al firmei beneficiare) si Gheorghe Benea (director general al C.N. Loteria Romana SA).
In realitate semnatura atribuita lui Gheorghe Benea ii apartine inculpatului Ovidiu Ripanu (care era delegat doar sa conduca Serviciul achizitii), care a negociat si a semnat in locul lui directorului general, fara o delegare in acest sens. Acesta, in conditiile in care, singurul in drept sa reprezinte compania conform Legii 31/1990 era directorul general, imprejurare legala cunoscuta de cei doi "negociatori".
Inculpatii Ovidiu Ripanu si Ionut Marius Marinescu, stiind ca nesocotesc prevederile Legii 31/1990 si ale OUG 159/1999, au convenit transformarea contractului de comision in unul de achizitie de bunuri.
Astfel, inculpatul Ovidiu Ripanu si-a asumat fara drept, in numele CNLR, in schimbul unor beneficii aparente sau derizorii pentru compania nationala, obligatii paguboase si riscuri comerciale. A fost convenit ca CNLR sa plateasca anticipat un numar de 120.000 de cartele telefonice prepay si 600.000 de cartele telefonice scratch, de valori diferite pe care urma sa le vanda, suportand si costurile de transport catre agentiile loto.
Practic, in acest mod, CNLR credita afacerea si pe SC Form Trade SRL, isi indisponibiliza resurse financiare si isi asuma riscul de a nu vinde bunurile achizitionate.

Ulterior, in data de 4 mai 2009, inculpatul Ovidiu Ripanu, in calitate de sef al Serviciului de achizitii din CNLR, a comandat cartele telefonice prepay si scratch, conform celor negociate (desi procesul verbal de negociere nu putea produce vreun efect juridic), apoi a certificat nelegal din punct de vedere al "realitatii, regularitartii si legalitatii", factura emisa de SC Form Trade SRL.
Ulterior, inculpatul Ovidiu Ripanu i-a determinat pe alti angajati ai CNLR ca, din culpa sau fara vinovatie, sa avizeze ori sa dispuna plata, provocand companiei nationale un prejudiciu de 25.484.106,16 lei.
Ca urmare a intelegerii frauduloase cu inculpatul Ovidiu Ripanu, cartelele scratch au fost achizitionate de inculpatul Ionut Marius Marinescu (prin firmele sale Form Trade SRL si TGV Holding SRL) de la o societate controlata de primul (Dynamic Solution SRL, in prezent radiata) si de la o firma controlata de Maricel Pacuraru (Perfect Tour SRL).
Toate cartelele telefonice scratch erau marca Pelegrin, procurate de Dynamic Solution SRL si Perfect Tour SRL de la Global Network System SRL, controlata tot de Maricel Pacuraru (prin interpusul Bertalan Emil).

Banii obtinuti din infractiune au fost spalati prin tranzactii bancare succesive, pe doua circuite financiare:
1. CN Loteria Romana SA→Form Trade SRL→Perfect Tour SRL→ Grup Financiar IFN SA→Pronova SRL/Pronova 2005 SRL/Invest Imobiliare SRL/Global Network System SRL. Prin acest circuit financiar au fost spalati 20.152.353 lei de lei, beneficiar real fiind inculpatul Maricel Păcuraru.
2. CN Loteria Romana SA→Form Trade SRL→TGV Holding SRL→ Dynamic Solution SRL→Global Network System SRL. Prin acest circuit financiar au fost spalati 4.500.000 lei, beneficiari reali fiind Ionut Marius Marinescu si Ovidiu Ripanu.

In cauza s-a retinut ca operatiunile bancare desfasurate erau menite a ascunde beneficiarii reali, precum si adevarata natura a provenientei banilor, cunoscand ca provin din savarsirea unei infractiuni care a prejudiciat CN Loteria Romana SA.

Tranzactiile bancare nu au o justificare economica serioasa, reprezentand in special "acordari de credite" (fara garantii, fara perspectiva recuperarii banilor etc.).

Afland fraudele comise in companie, inculpatul Gheorghe Benea (director general al CNLR), contrar atributiilor de serviciu, nu a informat consiliul de administratie si nu a facut demersuri de anulare a procesului verbal de negociere prin care se intentiona modificarea contractului de comision, precum si a platii catre SC Form Trade SRL.
Mai mult, inculpatul Gheorghe Benea a dezinformat Ministerul Finantelor Publice cu privire la cele petrecute si a initiat masuri de ascundere a fraudei si a prejudiciului (darea in consum intern a cartelelor telefonice sau oferirea lor drept premiu castigatorilor la jocurile loto pentru a nu risca revocarea din functia de director general, acceptand totodata faptul ca asigura astfel un folos necuvenit SC Form Trade SRL si ca-i protejeaza pe faptuitori de tragerea la raspundere penala.

In cauza, CN Loteria Romana SA s-a constituit parte civila.

In vederea recuperarii prejudiciului stabilit in dauna CN Loteria Romana SA, au fost dispuse masuri asiguratorii prin indisponibilizarea bunurilor imobile, a sumelor din conturi bancare si, dupa caz, a partilor sociale sau a actiunilor detinute la diverse societati comerciale ce apartin inculpatilor: Maricel Pacuraru, Ovidiu Ripanu, Ionut Marius Marinescu, Bertalan Emil.

De asemenea, s-au luat masuri asiguratorii fata de societatile Perfect Tour SRL, Grup Financiar IFN si Global Network System SRL.

Totodata, procurorii anticoruptie au mai dispus poprirea sumelor datorate inculpatilor din prezenta cauza de urmatoarele societati: Grup Financiar IFN SA, Pronova 2005 SRL, Pronova SRL, Invest Imobiliare SRL, aflate in prezent in insolventa.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza si de a se dispune, fata societati comerciale avand calitatea de inculpat, interdictia initierii procedurii de dizolvare sau de lichidare, interdictia initierii fuziunii, a divizarii, a reducerii capitalului social si interzicerea unor operatiuni patrimoniale, susceptibile de a antrena diminuarea activului patrimonial sau insolventa, cu exceptia masurilor de conservare.

La solutionarea cauzei, constituita ca urmare a sesizarii Curtii de Conturi, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Roman de Informatii, Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si Ministerului Finantelor Publice.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2503 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Scandalurile astea la Loteria Națională (Miercuri, 30 decembrie 2015, 19:01)

    tamango [anonim]

    Au început prin 2002 și de atunci se țin lanț. Ne amintim de atâția și atâția infractori care au prăduit în neștire loteria română. Gheorghe Cristea, George Copos, Voiculescu@Co., uite-l acum și pe jegul ăsta de Benea.Toate astea sunt posibile datorită monopolului de stat instituit pe jocurile de loterie. Așa s-a asigurat un profit garantat, iar de aici imaginația unora a luat-o razna.
    Avem o singură loterie națională... ca ce chestie, întreb și eu? Suntem sau nu o economie de piață concurențială?
    P.S. - Cam aceeași problemă o avem și cu taxa radio-Tv. Televiziunea Romana e singurul post care are garantate niște venituri, indiferent de audiență. Nu degeaba își permite unul ca Lucacsi să angajeze când vrea și pe cine vrea el. Că doar nu le plătește mă-sa salariile.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by