Fiica lui Mircea Cosma si fostul deputat Florin Anghel, trimisi in judecata de DNA in dosarul vazarii terenurilor cazarmii Ciuperceasca

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 30 decembrie 2015, 15:30 Dosare Anticoruptie


Florin Anghel
Foto: Camera Deputatilor
Andreea Cosma, fiica presedintelui suspendat al Consiliului Judetean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, si fostul deputat PDL Florin Anghel au fost trimisi in judecata de DNA Ploiesti, in dosarul ce vizeaza vanzarea la preturi subevaluate a unor terenuri ale cazarmii Ciuperceasca, intrata in activul Parcului Industrial Plopeni in urma unui schimb de terenuri cu MApN, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Directia Nationala Anticoruptie.

Florin Anghel  a fost trimis in judecata pentru instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Andreea Cosma, notar public la data faptei, pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata. In acelasi dosar a fost trimis in judecata Danut Marcel Cornea, presedinte al Consiliului de Administratie al S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A., inputernicit cu atributii de director general, acuzat de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.

  • Comunicatul integral al DNA
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

ANGHEL FLORIN SERGHEI, presedinte al Consiliului Judetean Prahova, la data faptei, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiuni de instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

CORNEA DANUT MARCEL, presedinte al Consiliului de Administratie al S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A, imputernicit cu atributii de director general, la data faptei, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata;

COSMA ANDREEA OANA, notar public, la data faptei, in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

"Cazarma 1375 Ciuperceasca" situata in judetul Prahova era, la data faptelor, parte a S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A., agent economic cu capital integral de stat avand ca unic actionar Consiliul Judetean Prahova. In anul 2007 aceasta avea, conform masuratorilor cadastrale, o suprafata totala de 402.412 mp, din care 388.245,47 mp - teren fara constructii - padure si 14.166,53 mp teren cu constructii.
In cursul anului 2008, inculpatul Cornea Danut Marcel a procedat la instrainarea activului "Ciuperceasca" apartinand S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A., prin negociere, incalcandu-si atributiile ce-i reveneau in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie, in sensul ca a semnat un numar de 9 contracte de vanzare-cumparare, prin care a instrainat loturi din "Ciuperceasca", fara ca bunurile vandute sa fi fost evaluate, fara desfasurarea unei licitatii publice, fara a fi imputernicit de Adunarea Generala a Actionarilor mandatata special de Consiliul Judetean, fara viza de control financiar preventiv propriu, sustragand operatiunea economica de la controlul de legalitate si regularitate si in baza unei procuri emise cu depasirea competentelor si cu incalcarea dispozitiilor legale.
Pentru aceasta, inculpatul Cornea Danut Marcel a fost determinat de catre inculpatul Anghel Florin Serghei, presedinte al Consiliului Judetean Prahova de la acea data care, cu depasirea competentelor legale, a emis o procura autentificata prin care Cornea Danut Marcel era imputernicit sa vanda integral activul "Cazarma 1375 - Ciuperceasca" catre toate persoanele, prin negociere, cu precizarea unei valori minime care insa nu fusese stabilita printr-un raport de evaluare intocmit in vederea vanzarii, asa cum era prevazut in procedurile legale.
Totodata, pentru comiterea infractiunii inculpatii Anghel Florin Serghei si Cornea Danut Marcel au fost ajutati de inculpata Cosma Andreea, notar public, care a acceptat sa autentifice contractele de vanzare cumparare prin care S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A. a instrainat mai multe imobile ce faceau parte din activul "Ciuperceasca", fara respectarea dispozitiilor legale in vigoare privind achizitiile publice si fara a se tine seama nici macar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute in vedere potrivit studiului de evaluare "Valori de piata-etalon minim informativ" practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data incheierii contractelor de vanzare-cumparare, respectiv la nivelul anului 2008.
Prin incheierea unui numar de 9 contracte de vanzare-cumparare, in perioada 11.06.2008 - 04.07.2008, prejudiciul cauzat prin vanzarea activului "Ciuperceasca" este in suma de 17.603.853,34 lei, reprezentand diferenta intre valoarea de preluare a bunurilor vandute si pretul vanzarii.

Totodata, activitatile mentionate au dus la obtinerea unor foloase necuvenite de catre reprezentantii mai multor societati comerciale care au achizitionat diverse parti ale activului mentionat la valori sub pretul de piata practicat in perioada respectiva.

In plus, in perioada decembrie 2005 - iulie 2008, Cornea Danut Marcel a prejudiciat S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A. prin aceea ca:
- a semnat un contract de servicii, temei pentru plata sumei de 55.112,58 lei, avand ca obiect investitii care nu erau benefice societatii, cu o valoare mai mare decat valoarea prevazuta in buget, in lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, document sustras de la controlul de legalitate si regularitate,
- a semnat un contract de lucrari, temei pentru plata sumei de 31.725,22 lei, avand o valoare mai mare decat valoarea prevazuta in buget, in lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, document sustras de la controlul de legalitate si regularitate,
- a semnat un contract de lucrari, temei pentru plata sumei de 829.841,70 lei, avand ca obiect investitii la un bun care nu apartinea societatii si nu erau benefice activitatii acesteia, la o valoare mai mare decat valoarea estimata,
- a angajat societatea la plata unor servicii de consultanta juridica si contabila, in baza a 8 contracte si a unui act aditional, documente pe care le-a semnat fara existenta unor referate de necesitate si fara a fi vizate pentru control financiar preventiv propriu, fara desfasurarea unei proceduri de achizitie publica. In acest mod societatea a fost pagubita cu suma de 154.857,80 lei, fiind obtinute foloase necuvenite pentru partile contractante.

Prejudiciul total produs in dauna S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A este de cu suma totala de 18.694.990,34 lei (in care este inclus prejudiciul cauzat prin vanzarea activului "Ciuperceasca").

In cauza, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile si asupra partilor sociale/actiuni apartinand celor trei inculpati.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtea de Apel Ploiesti, cu propunerea de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1349 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by