Mihai Tanjala, fost deputat PDSR si fondator al serviciului secret "Doi si-un sfert", va fi extradat in Romania din insulele Cayman

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 30 decembrie 2015, 14:51 Dosare Anticoruptie


Mihai Tanjala
Foto: Politia Romana
Un tribunal din Insulele Cayman a decis ca fostul deputat PDSR Mihai Tanjala, cunoscut ca fondator al serviciului secret "Doi si-un sfert", sa fie extradat in Romania, anunta Mediafax, citand presa locala. Tanjala, care a fugit din Romania dupa ce a fost condamnat la 5 ani de inchisoare si era dat in urmarire internationala prin Interpol, a fost arestat in luna octombrie in Insulele Cayman.

Magistratul-sef al Insulelor Cayman, Nova Hall, a anuntat ca Tanjala urmeaza sa fie extradat in urma hotararii unui tribunal in acest sens, potrivit paginii online a postului Cayman 27 News.

Mihai Tanjala are la dispozitie doua saptamani sa se adrese Marii Curti din Insulele Cayman pentru a cere o ordonanta/mandat habeas corpus (un principiu in baza caruia orice persoana are dreptul sa stie de ce este arestata sau de ce este acuzata, dupa care poate fi eliberata pe cautiune si ulterior sa compara in fata unui judecator), in cazul in care considera ca este inchis ilegal.

Fost politician si fondator al fostei unitati de informatii a Ministerului de Interne UM 0215 (fosta "Doi si-un sfert"), Mihai Tanjala a fost condamnat in 2011 la cinci ani de inchisoare pentru coruptie, dar a fugit din tara.

Autoritatile din Cayman au primit o cerere oficiala din partea Romaniei pentru extradarea lui Mihai Tanjala, care a fost arestat in octombrie.

Tanjala a stat cateva saptamani fara a fi detectat in Insulele Cayman, un teritoriu britanic din Marea Caraibelor, si abia cand a vrut sa plece in Jamaica a atras atentia autoritatilor. Fostul politician a depus o cerere de azil politic in Cayman, care a fost respinsa.

  • Cine este Mihai Tanjala

Mihai Tanjala a fost ofiter de contrainformatii inainte de 1989.

Dupa Revolutie, a fost fondator al celebrei UM 0215 (mai cunoscuta ca Doi si-un sfert), deputat PDSR, om de afaceri controversat si pretendent al unor despagubiri cu titluri de proprietate avind o valoare care bate spre 100.000.000 de euro a fost condamnat la cinci ani cu executare in Romania.

De la momentul pronuntarii sentintei, in decembrie 2011, a fugit in SUA si acum este proprietarul unui aerodrom in Florida. N-a facut nicio zi de inchisoare.

Acesta afirma anul trecut, intr-un interviu pe care l-a acordat lui Robert Turcescu, ca a revendicat proprietati de 100 de milioane de euro de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), dar s-a lovit de piedici din partea fostei presedinte a ANRP, Crinuta Dumitrean, urmarita penal in dosarul in care a fost arestata si Alina Bica, fost procuror-sef al DIICOT.

"Paminturi, case, despagubiri in bani, pentru ca unele dintre ele nu mai erau, au fost vindute de statul roman, era vorba de niste drepturi globale care se ridicau la niste sume importante, mult peste 100.000.000 de euro", enumera Tanjala proprietatile pe care le-ar fi avut de luat.

Cine i-a pus lui Tanjala bete in roate? "Crinuta Dumitrean impreuna cu Mihai Priboi, nepotul lui Ristea Priboi, nu Priboi care a fost la SIE, ci baiatu' lu' frat-su, dar care era tot ofiter acoperit. Am facut greseala sa-l deconspir, chiar am scris in niste documente ca e ofiter acoperit si-au trebui sa-l ia de acolo. (...) Era chiar seful comisiei de acordare a despagubirilor. Crinuta Dumitrean ii cerea voie, nu putea sa miste de el, sa-si faca joburile ei, ca trebuia sa le faca pe ale lui SIE, prin Priboi Mihai", sustine el.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3875 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Io am lucrat 12 aNI ca informator la UM 0215 (Miercuri, 30 decembrie 2015, 15:13)

    Lucian Ilea [utilizator]

    Am lucrat cu cpt Angela Biris care a devenit maior la sugestia mea
    Toti au nume informative:Luminita,Lacramioasa,tovarasii Sterpu,Streinu,Stirbu,Stiuca,colonelu Vaduva,cpt Ungherea,col Ardelean,Oltean,Barsan,Morosan,Moldovan,Muntean,etc
    Intodeauna seful e Ardelean sau Ardeleanca isi schimba numele de spion daca e ales si adj e Oltean sau Olteanca
    O devenit zece si 2 minute apoi UM 0962
    si apoi DGIPI protectie interna si informatii
  • 0 (2 voturi)    
    El Insusi are mana lunga (Miercuri, 30 decembrie 2015, 15:25)

    un domn [utilizator]

    si....nu cred ca baiatu asta ajunge intreg in Romania
  • +7 (7 voturi)    
    ce brat lung are justitia romana.... (Miercuri, 30 decembrie 2015, 15:33)

    sachei [utilizator]

    iarasi psd????
  • +8 (8 voturi)    
    Io nu mai inteleg... (Miercuri, 30 decembrie 2015, 15:48)

    raudegura [anonim]

    Cum poti sa infiintezi un serviciu secret si sa nu sti ca poti fi extradat din insulle Caynman ?
    Bre nea Nelule ..unde i-ai gasit p'astia ?
    • +3 (3 voturi)    
      NE IMPIEDICAM DE "PROFESIONISTI" LA TOT PASUL ! (Miercuri, 30 decembrie 2015, 19:36)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui raudegura

      S-o fi luat dupa Radu Banciu, ca ala se lauda ca stie Geografie mai multa si mai bine decat insusi Dumnezeu si, intr-un timp, oferea gratuit pe B 1 TV sfaturi pt cele mai sigure tari in privinta lipsei tratatelor de extradare.
  • +3 (3 voturi)    
    Statul mafiot care a devalizat Romania (Miercuri, 30 decembrie 2015, 15:58)

    floriniulian [utilizator]

    Aceasta cloaca de servicii secrete de tot felul...de altfel niste SRL-uri ...care in toti acesti ani au fost partasi la devalizarea Romaniei.
  • +6 (8 voturi)    
    ! (Miercuri, 30 decembrie 2015, 16:29)

    Kpriciu [utilizator]

    Sarbatori Fericite, d-le tânjalà, si bine reveniti acasa!
  • +4 (4 voturi)    
    Si asta e doar 0,1% ce le mai scapa la astia (Miercuri, 30 decembrie 2015, 19:19)

    Haskal [utilizator]

    Daca s-ar sti tot ce-au prapadit pesedistii te-at apuca groaza. Dar romanul stie sa dea vina pe UE, pe multinationale, pe bancheri, etc.
  • -1 (1 vot)    
    Parlitii astia de la SIE isi cam baga nasul (Joi, 31 decembrie 2015, 13:41)

    Gabriel Boss [anonim]

    Parlitii astia de la SIE, acoperitii vietii isi cam baga nasul in treburile altor institutii. Va veni si vremea lor.
    • 0 (0 voturi)    
      el insushi trebuie sa junga in chains (Vineri, 1 ianuarie 2016, 18:36)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui Gabriel Boss

      a pierdut bechtel..etc..ca sa nu o dam pe tanjeala...vom afla cat a furat el insusi


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by