Procurorii DNA au prelungit controlul judiciar pentru Elena Udrea

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 24 decembrie 2015, 16:09 Dosare Anticoruptie


Procurorii anticoruptie au prelungit controlul judiciar pe cautiune in cazul fostului ministru Elena Udrea, anunta Agerpres.

Udrea s-a prezentat joi la sediul Directiei Nationale Anticoruptie din Capitala.

Ea a primit control judiciar pe 30 octombrie, iar masura urma sa expire pe 30 decembrie.

La 30 octombrie, DNA a dispus ca Elena Udrea sa fie cercetata sub control judiciar pe cautiune, fiind stabilita suma de 5 milioane lei.

Pe 19 noiembrie, procurorii DNA au admis cererea Elenei Udrea de instituire a unei garantii asupra a doua terenuri din statiunea Baile Boghis, in contul cautiunii de 5 milioane lei.

Elena Udrea este acuzata de luare de mita in forma continuata, trafic de influenta in forma continuata, instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia ori incheierea de tranzactii financiare utilizand informatiile in virtutea functiei, spalare de bani in forma continuata, fals in declaratii de avere in forma continuata (cu referire la declaratiile de avere din perioada 2009 - 2012).

Potrivit DNA, in anul 2010, in calitate de ministru si de persoana cu functie de conducere in PDL, avand influenta asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei si ai SC Hidroelectrica SA, Udrea a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane de dolari, pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, in continuare, a contractului bilateral de vanzare-cumparare de energie electrica cu SC Hidroelectrica SA.

'Pentru a-si exercita influenta, (...) la inceputul anului 2012, a primit de la acelasi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 de dolari si o creanta de 900.000 de euro pe care una dintre firmele controlate de acesta o detinea ca urmare a unui imprumut garantat cu pachetul de 90% din actiunile la o societate cu activitate in mass-media', sustin anchetatorii.

Procurorii mai spun ca Elena Udrea s-ar fi folosit de influenta pe care o avea ca ministru pentru a cumpara prin interpusi, sub pretul pietei, o vila pe litoral, pe care ar fi renovat-o cu bani de la compania care avea contract cu ministerul.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1403 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    CINE ARE RASPUNSUL LA ACEASTA INTREBARE ? (Joi, 24 decembrie 2015, 17:53)

    Susufler0 [utilizator]

    Cati ani vor trece oare pana cand Elena va putea sa-si petreaca din nou Sarbatorile la Paris ?
    • +1 (1 vot)    
      15 e OK? (Vineri, 25 decembrie 2015, 8:37)

      John M. [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

      Pana atunci ii ies si hainele din moda si trebuie sa le inlocuiasca. Din spaga de 5 milioane euro poate sa cumpere toata linia de la Dior dintr-o luna.
      • +1 (1 vot)    
        NUMAI JUDECATORII SUNT OBLIGATI SA RESPECTE (Vineri, 25 decembrie 2015, 11:16)

        Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui John M.

        PREZUMTIA DE NEVINOVATIE ! 15, OK ! Dar n-are ea rabdare sa stea atat. Daca ar fi sa fie precum spui tu, cred ca ar scrie o biblioteca intreaga de carti "stiintifice" ( ce Copos, ce Varanul, aia ar fi mici copii pe langa ea !) Ar canta in cor, ar preda cursuri de gatit, ar lucra si la biblioteca numai sa iasa mai repede, sa nu rateze prea multe colectii de "toamna-iarna". PS. Si chiar nu ti-ar parea rau deloc sa stea atat, sa se ofileasca?
    • 0 (0 voturi)    
      pana se va dovedi matematic (Vineri, 25 decembrie 2015, 19:36)

      kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

      ca prejudiciul din gala bute este mai mare ca banii cedati de mitoman celor de la kazmunaigaz sau ciotul de autostrada ce trebuie reconstruit total din cauza inaugurarii fortate pt. un visat mandat prezidential.
  • 0 (4 voturi)    
    Un circ care dureaza de un an jumate !!!!! (Joi, 24 decembrie 2015, 18:38)

    cartofil [utilizator]

    De ce nu este trimisa in judecata???? Oricare ar fi vinovatul si orice pozitie ar avea el, sa-ti bati joc de viata lui un an si jumatate mi se pare o ordinarie. Dati drumul la judecata, daca e vinovata sa nu mai iasa din puscarie, dar daca o sa se constate ca e nevinovata??? Cine-i da inapoi 1 an si jumatate de viata? Iar banii pe care o sa-i dea CEDO o sa-i platim tot noi, prostii. Pentru procurorii incompetenti sau rau intentionati DNA nu exista raspundere, pe sistemul legislativ in vigoare, ceea ce nu este corect.
  • 0 (4 voturi)    
    ceva pute (Joi, 24 decembrie 2015, 18:56)

    nash pandelica [utilizator]

    controlul judiciar a fost impus prin hotarare judecatoreasca, prelungirea fiind tot treaba unu jude.
    pai, asa ,procurorii pot tine pe cineva prin aresturi si control judiciar, pana la adanci batranete.
    sau, in cazul dnei nutzi, pana la anul, cand ii va expira mandatul de parlamentar, dupa care o vor pute tine in arest preventiv, pt. urmatorii cinspe ani.
    procuroii, nu ?! :)

    veste de la agerpres. agentia lui nea nicu.
    • +4 (4 voturi)    
      DACA AR FI FOST ASA PRECUM SPUI TU, AR FI SARIT (Joi, 24 decembrie 2015, 20:34)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

      ELENA DE 5 COTI IN SUS ! Nu prea ai dreptate. De fapt nu ai chiar deloc dreptate. E un pic mai complicat. Procurorii aveau posibilitatea sa ia ei personal impotriva Elenei Udrea orice masura preventiva neprivativa de libertate, acestea fiind apanajul lor si nu al justitiei. Insa in momentul in care doreau sa se ia impotriva lui Udrea o masura preventiva privativa de libertate, trebuiau sa apeleze la justitie, doar aceasta avand dreptul sa dispuna arestarea preventiva(la Beci) ori arestul la domiciliu (la 5 stele). In cazul lui Udrea, Instanta de judecata a dispus in urma judecarii unui recurs al lui Udrea ca aceasta sa nu mai faca arest la domiciliu ci sa ramana sub control judiciar (sub rezerva platii cautiunii, se stie). De aceea, acum fiind vorba de prelungirea unei masuri neprivative de libertate, lucrul acesta pot sa-l faca de unii singuri procurorii.
      • +2 (2 voturi)    
        Ma mir doar ca nu a fost invitata in ziua de (Joi, 24 decembrie 2015, 23:45)

        ty [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

        Craciun sau de Anul Nou. In rest ai dreptate.
        • +2 (2 voturi)    
          ideea ta nu e rea de loc si in anumite conditii (Vineri, 25 decembrie 2015, 1:25)

          Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui ty

          s-ar putea sa-i convina si elenei ! nu spune de doua ori pt ca pt revelion nu-i timpul trecut deloc, deoarece, la politie trebuie sa se prezinte saptamanal. daca "saptamanal" inseamna prezenta ei pe 31, atunci e fezabila petrecerea de sfarsit de an. iti doresc si va doresc tuturor craciun fericit !
      • 0 (2 voturi)    
        ideia era ca (Vineri, 25 decembrie 2015, 10:45)

        nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

        nu se grabesc cu trimiterea in judecata. asta inseamna ca nu prea au probe, sau ca martorii nu percuteaza la ordin.
        de aceea o tot lungesc pana, vorba lui anton pann, or moare sultanul, ori piere magarul.
        deci, confirmi mata, Justitia, in ro, este facuta de precurori.
        in alte democratii, de sute de ani, precurorii sunt numai anchetatori, intocmesc dosarele, nu magistrati, cu drept de hotarare. sunt controlati de judecatori, nu pot dispune de invinuit dupa cum...vrea muschii lor.
        asa era si in ro, inainte de comunism. existau judecatorii de instructie, care controlau instruirea dosarelor, controlau procurorii, practic.
        nu aveau precurorii probe suficiente, judecatorul de instructie inchidea dosarul. aveau anumite termene.
        orice judecator, in america, la inceperea procesului, anunta inculpatul ca datoria sa, de judecator, este ca inculpatului sa nu'i fie inculcate drepturile civile. judecatorii sunt foarte atenti, stiind ca acuzatorii si anchetatorii, de multe ori sunt prea zelosi.
        se pare ca, la noi, juzii si procurorii sunt mana in mana....
        • +2 (2 voturi)    
          E DRUMUL LUNG PANA LA AMERICA, IAR CA SA VINA (Vineri, 25 decembrie 2015, 11:51)

          Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

          EA LA NOI, E TREABA COMPLICATA ! Nasule, in chestiunea ce priveste lipsa grabei de-a o trimite in judecata si putinatatea probelor, nu te contrazic, s-ar putea sa ai dreptate. In comentariu meu eu m-am referit insa strict la problema masurilor preventive. In ceea ce priveste faptul ca "la noi, juzii si procurorii sunt mana in mana" nu sunt de acord cu tine si iti dau si un argument in sensul asta : numarul relativ mare de achitari date de judecatori in dosarele instrumentate de DNA in ultimii 5 ani, care este de aproape de 10% (informatia a furnizat-o chiar Laura Codruta Kovesi intr-unul din ultimele interviuri pe care le-a dat -poate fi gasit pe internet - aprecierea imi apartine).
          • +2 (2 voturi)    
            nu trebuie sa ajungem in america (Vineri, 25 decembrie 2015, 12:44)

            nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

            ci numai sa revenim la bunele practici de dinainte de comunism. caci, noi cu cele comuniste ramaseram.
            e nevoie ca procurorul sa nu mai fie magistrat, controlul instrumentarii dosarului sa fie facuta de judecatorul de instructive, asa cum era inainte. asa cum este si in alte tzari de geanta latina, ca italia, franta. ca avem acelasi model de drept, cel continental, roman.
            procurorul nu trebuie sa fie, in fata justitiei, in actul justitiei, mai egal decat aparatorul.
            altfel, balanta justitiei schiopateaza, e cu bataie, in limbaj de taraba.
            adica, Justitia sa nu fie la taraba.
            cat de achitari, ar fi interesant sa se vada si cine sunt fericitii... :)
            poate, tot unii mai egali ca alti !?
            • 0 (0 voturi)    
              DE CAND NU AM MAI VORBIT NOI DOI, NU (Sâmbătă, 26 decembrie 2015, 1:15)

              Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

              NU S-AU SCHIMBAT DATELE PRIVIND DRUMUL NOSTRU PANA LA AMERICA SI NICI CELE PRIVIND VENIREA EI INCOACE ! Inainte sa se lucreze la noile coduri -penal si de procedura penala-stiu ca au fost niste discutii, timide e adevarat, un pic si prin presa, in care a fost evocata si ideea reintroduceri institutiei judecatorului de instructie. Din ce tin eu minte s-a evocat faptul ca modificarea procedurii penale prin revenirea la judecatorul de instructie ar fi un pas inapoi pe care l-ar face sistemul judiciar romanesc. A mai fost si ghinionul numit Dan Diaconescu care s-a bagat in discutie si a parazitat-o incepand sa militeze pt introducerea proceselor cu jurati si, uite asa, tabara procurorilor a reusit sa scape de judecatorul de instructie. Acum, daca tot m-ai atras in discutia asta de fond, in care nu voiam sa intru, recunosc ca judecatorul de instructie ar reprezenta o garantie in plus pt corectitudinea atat formala cat si materiala a procedurilor penale ce se deruleaza in fata procurorului de caz si nu numai. Vazand ce se intampla zilele astea cu legea falimentului personal, a carei intrare in vigoare s-a amanat, in parte si datorita faptului ca justitiei ii lipsesc in momentul de fata judecatorii care ar trebui s-o aplice, imi dau seama ca asta s-ar intampla si in situatia in care in sistemul dreptului penal romanesc ar reaparea institutia judecatorului de instructie. Deci, inca nu e momentul ar putea sa-ti spuna niste oficiali mai bine voitori din ministerul de resort. La fel ar trebui sa se traduca si titlul ce l-am dat comentariului de fata. Sa "ne citim" sanatosi !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by