DNA: Doi fosti directori ai Aeroportului Timisoara, dintre care unul actual deputat PNL, trimisi in judecata pentru abuz in serviciu

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 22 decembrie 2015, 15:25 Dosare Anticoruptie


Mircea Samartinea
Foto: Camera Deputatilor
Procurorii DNA au trimis in judecata doi fosti directori ai Aeroportului International "Traian Vuia" Timisoara (AIT) pe care ii acuza ca au participat in 2010 la luarea deciziei si apoi au aprobat toate fazele unei proceduri frauduloase de selectare a unui agent economic care sa inchirieze spatii aflate in incinta aeroportului. Unul dintre ei este deputatulul PNL Mircea Samartinean, acuzat de abuz in serviciu si conflict de interese, iat celalalt Marius Florin Mezin, fost director comercial, pentru abuz in serviciu si participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata, informeaza Directia Nationala Anticoruptie.

Cornel Mircea Samartinean este acuzat de abuz in serviciu, in forma continuata (doua acte materiale), si conflict de interese. Procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce apartine acestuia.

Marius Florin Mezin, fost director comercial al AIT, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu si participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata, ambele in forma continuata.

In acelasi dosar a mai fost trimis in judecata Lucian Blaga, administrator al unei societati comerciale, pentru marturie mincinoasa.

Procurorii anticouptie ii acuza pe Cornel Mircea Samartinean si Marius Florin Mezin ca au participat in 2010 la luarea deciziei si apoi au aprobat toate fazele unei proceduri frauduloase de selectare a unui agent economic care sa inchirieze spatii aflate in incinta aeroportului.

Astfel, societatea comerciala pe care acesti ar fi favorizat-o era controlata, in fapt, de catre deputatul PNL Alin Augustin Florin Popoviciu si fostul sef al CJ Timis Constantin Ostaficiuc, persoane cu care Mircea Samartinean s-a aflat in raporturi comerciale, fiind chiar asociat in cadrul unei alte firme cu primul dintre cei doi suspecti.

Procurorii DNA sustin ca, suspectii Alin Popoviciu si Constantin Ostaficiuc, in scopul obtinerii de beneficii materiale in cuantum de aproximativ 4.000 euro/luna, l-ar fi determinat pe fostul director al A.I.T. sa declanseze procedura de inchiriere a spatiilor comerciale din incinta aeroportului.

Procedura ar fu vizat impunerea, pentru fostii chiriasi, a unor conditii care sa-i determine sa renunte la inchirierea viitoare a acelor spatii si astfel, inclusiv prin vicierea procedurii de organizare a licitatiei, spatiile comerciale urmand sa fie preluate de firma controlata prin interpusi de catre cei doi suspect, contra unei chirii diminuate, se arata in comunicatul DNA.

Marius Florin Mezin, fiind desemnat presedinte al celor doua comisii de organizare a licitatiilor pentru inchirierea spatiilor comerciale din incinta aeroportului, ar fi conceput si ar fi dispus ca un alt functionar ce nu cunostea adevarata stare de fapt, sa redacteze acte care reflectau in mod nereal respectarea procedurilor legale, scopul fiind ca, in eventualitatea unui control ulterior, sa nu se mai poata constata ca licitatiile din datele de 27.10.2010 si 03.11.2010 ar fi fost denaturate, in sensul asigurarii adjudecarii contractelor de inchiriere de catre firma controlata de suspectii Popoviciu Alin Augustin Florin si Ostaficiuc Constantin, explica procurorii.

In cadrul procedurii ar fi fost favorizata firma controlata de suspectii Alin Popoviciu si Constantin Ostaficiuc.

"Prin activitatile infractionale derulate de catre acesti functionari, cu concursul direct al persoanelor ce controlau in fapt societatea comerciala ce a fost declarata abuziv drept castigatoare a licitatiei trucate, s-a produs Aeroportului International 'Traian Vuia' Timisoara un prejudiciu in cuantum de 239.570,3 lei", arata DNA.
  • Comunicatul integral de DNA
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Timisoara au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor

SAMARTINEAN CORNEL MIRCEA, in prezent deputat in Parlamentul Romaniei, la data faptelor director al Aeroportului International "Traian Vuia" Timisoara (A.I.T.), in sarcina caruia s-au retinut infractiunile concurente de:
- de abuz in serviciu, in forma continuata (doua acte materiale),
- conflict de interese;

MEZIN MARIUS FLORIN, director comercial al Aeroportului International "Traian Vuia" Timisoara (A.I.T.), la data faptelor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile concurente de:
- abuz in serviciu in forma continuata (doua acte materiale),
- participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (zece acte materiale);

BLAGA LUCIAN, administrator al unei societati comerciale, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de marturie mincinoasa.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2010, functionari din cadrul Aeroportului International "Traian Vuia" Timisoara (A.I.T.), in exercitarea atributiilor de serviciu, au luat decizia si au actionat concordant pentru obtinerea de foloase necuvenite, de catre o societate comerciala, consecutiv prejudicierii bugetului unitatii in interesul careia erau obligati sa actioneze.
Astfel, inculpatii Samartinean Cornel Mircea si Mezin Marius Florin au participat la luarea deciziei si apoi au aprobat toate fazele unei proceduri frauduloase de selectare a unui agent economic care sa inchirieze spatii aflate in incinta aeroportului.
Societatea comerciala favorizata era controlata, in fapt, de catre suspectii Popoviciu Alin Augustin Florin si Ostaficiuc Constantin, persoane cu care inculpatul Samartinean Cornel Mircea s-a aflat in raporturi comerciale, fiind chiar asociat in cadrul unei alte firme cu primul dintre cei doi suspecti.
Concret, suspectii Popoviciu Alin Augustin Florin si Ostaficiuc Constantin, in scopul obtinerii de beneficii materiale in cuantum de aproximativ 4.000 euro/luna, l-au determinat pe fostul director al A.I.T. sa declanseze procedura de inchiriere a spatiilor comerciale din incinta aeroportului.
Aceasta procedura viza impunerea, pentru fostii chiriasi, a unor conditii care sa-i determine sa renunte la inchirierea viitoare a acelor spatii si astfel, inclusiv prin vicierea procedurii de organizare a licitatiei, spatiile comerciale urmau sa fie preluate de firma controlata prin interpusi de catre cei doi suspecti.
De asemenea, aceasta societate comerciala urma sa plateasca o chirie mult diminuata fata de fostii chiriasi si fata de plafonul minim stabilit de Consiliul de Administratie al A.I.T.
In acest sens, inculpatul Mezin Marius Florin, fiind desemnat presedinte al celor doua comisii de organizare a licitatiilor pentru inchirierea spatiilor comerciale din incinta aeroportului, a conceput si a dispus ca un alt functionar ce nu cunostea adevarata stare de fapt, sa redacteze acte care reflectau in mod nereal respectarea procedurilor legale.
Scopul urmarit de acesta a fost ca, in eventualitatea unui control ulterior, sa nu se mai poata constata ca licitatiile din datele de 27.10.2010 si 03.11.2010 au fost denaturate, in sensul asigurarii adjudecarii contractelor de inchiriere de catre firma controlata de suspectii Popoviciu Alin Augustin Florin si Ostaficiuc Constantin.
Cu ocazia audierilor, inculpatul Blaga Lucian a facut afirmatii mincinoase in legatura cu imprejurarile in care a transmis oferte de participare la licitatia de inchiriere a spatiilor, acesta ascunzand motivul real al simulacrului de ofertare facut, respectiv crearea aparentelor unei proceduri deschise, transparente si competitive.
In realitate, a fost favorizata firma controlata de suspectii Popoviciu Alin Augustin Florin si Ostaficiuc Constantin.
Prin activitatile infractionale derulate de catre acesti functionari, cu concursul direct al persoanelor ce controlau in fapt societatea comerciala ce a fost declarata abuziv drept castigatoare a licitatiei trucate, s-a produs Aeroportului International "Traian Vuia" Timisoara un prejudiciu in cuantum de 239.570,3 lei.

Fata de suspectii Popoviciu Alin Augustin Florin si Ostaficiuc Constantin procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei sin continuarea cercetarilor, iar fata de suspectul Penescu Tiberiu George au dispus clasarea.

In cauza, a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce apartine inculpatului Samartinean Cornel Mircea.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

In cauza procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1241 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    addendum (Marţi, 22 decembrie 2015, 15:45)

    Gustav666 [utilizator]

    Probabil din delicatete, HN a omis sa precizeze ca domnii Alin Popoviciu si Constantin Ostaficiuc erau la data savarsirii faptelor mari granguri; primul, vicepresedinte al organizatiei judetene Timis a PDL iar Ostaficiuc, presedinte al aceleiasi organizatii de partid si presedinte al Consiliului Judetean Timis.
    Era de notorietate in acele vremuri ca nimic nu misca in Timis fara sa treaca prin filtrul celor doua personaje.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by