DNA a pus sechestru pe bunurile imobile ale Interagro si Intervitt care ii apartin lui Ioan Niculae

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 16 decembrie 2015, 18:17 Dosare Anticoruptie


Ioan Niculae
Foto: Agerpres
Procurorii DNA au dispus, miercuri, punerea sub sechestru a bunurilor imobile ale societatilor Interagro SA si Intervitt SRL, ambele apartinand omului de afaceri Ioan Niculae, pana la suma de aproximativ 11,4 milioane de lei, anunta Agerpres. Ioan Niculae a fost adus miercuri dimineata la sediul DNA din penitenciar, unde executa pedeapsa de 2 ani si 6 luni de inchisoare pentru finantarea ilegala a campaniei prezidentiale a lui Mircea Geoana, in anul 2009.

Sechestrul a fost pus de procurori in dosarul ce vizeaza fapte de evaziune fiscala, trafic de influenta si spalare de bani in care omul de afaceri Ioan Niculae este urmarit penal impreuna cu fostul presedinte al Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, il acuza pe Gheorghe Bunea Stancu, fost presedinte al Consiliului Judetean Braila, de trafic de influenta, iar pe Ioan Niculae patronul grupului S.C. Interagro S.A. de cumparare de influenta, in forma continuata, instigare la evaziune fiscala si instigare la spalare de bani in acest dosar.

In acelasi dosar, procurorii au inceput urmarirea penala impotriva Nicoletei Mariana Toncea, concubina lui Niculae si presedinte al S C. Interagro S.R.L.,  pentru complicitate la evaziune fiscala si complicitate la spalare de bani. Viorel Barac, director general S.C. Interagro S.A., Adriana Guta, director economic al firmei, si SC Interagro SA sunt cercetati pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Potrivit ordonantei procurorilor, in perioada 2008- 2009, intre S.C. INTERAGRO si o alta societate specializata in productie agricola si tranzactii cu produse agricole, au avut loc mai multe tranzactii comerciale ce au avut la baza "prestatii neexecutate, privind contractul incheiat in luna august 2008, in valoare de 10.000.000 de euro". Obiectul contractului era realizarea de materiale promotionale, respectiv brelocuri, post-it-uri si standuri, pentru S.C. Interagro S.A. de catre firma respectiva.

"La solicitarea suspectului Ioan Niculae, sumele de bani au fost "trecute" formal prin societatea respectiva, pentru ca ulterior, la indicatiile acestuia, sa fie externalizate intr-o firma de tip off shore din Insulele Virgine. Incheierea si derularea contractului de prestari servicii de publicitate dintre S.C. Interagro S.A. si societatea respectiva, s-a facut prin intermediul suspectilor Barac Viorel si Guta Adriana, care au semnat contractul si s-au ocupat de inregistrarea documentelor financiar - contabile pentru a crea aparenta de indeplinire a prestatiilor", sustin procurorii DNA.

Conform anchetatorilor, Nicoleta Toncea, la dispozitia lui Ioan Niculae, s-a implicat in realizarea platilor catre firma respectiva.

"Circuitul financiar de spalare a banilor proveniti din evaziune fiscala, a fost initiat si coordonat de suspectul Ioan Niculae si a avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu suma totala de 11.438.169 lei, reprezentand TVA in suma de 6.886.550 lei si impozit pe profit in suma de 4.551.619 lei", se arata in ordonanta procurorilor.

Potrivit documentului citat, in prima parte a anului 2009, Niculae a incercat sa corupa o serie de functionari publici si inalti demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge sa promoveze o Hotarare de Guvern, prin care sa fie acordate facilitati fiscale, privind subventionarea achizitiei de ingrasaminte chimice, cu consecinta directa in beneficiul financiar al grupului Interagro.

"Persoanele care au acceptat influenta suspectului Ioan Niculae, au incercat prin activitati de "lobby" sa determine promulgarea unei asemenea Hotarari de Guvern, desi se cunostea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de "subventionare". Masura de sprijin avuta in vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislatiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene iar consecinta directa era ca suma necesara unei asemenea facilitati fiscale nu putea fi prevazuta in proiectul Legii bugetului de stat", mai sustin anchetatorii.

Ioan Niculae i-ar fi promis lui Gheorghe Bunea Stancu, presedinte al Consiliului Judetean Braila, in perioada respectiva, diferite foloase, pentru ca acesta din urma sa intervina pe langa persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului Romaniei in vederea aprobarii Hotararii de Guvern.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2169 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    nu uitati de ... "Mătuşa Tamara" (Miercuri, 16 decembrie 2015, 18:22)

    Acciduzzu [anonim]

    Ms Claire Marie Bilton - Old Place Barn, Bodiam Road, Sandhurst, Kent, TN18 5NX
    Date Of Birth - Oct 1956
    Nationality - Unknown
    Director ID - 908318044

    current appointment spans 13 years, 4 months and 27 days at INTERAGRO LIMITED

    The combined cash at bank value for all businesses where Claire holds a current appointment equals £6.3k, a combined total current assets value of £1.9m with a total current liabilities of £1.8m and a total current networth of £113.6k. Roles associated with Ms Claire Marie Bilton within the recorded businesses include: Director
  • 0 (0 voturi)    
    Averea instrainata sub nasul DIICOT (Miercuri, 16 decembrie 2015, 18:31)

    corado [anonim]

    Ioan Niculae a demonstrat ca stie sa faca si afaceri neprofitabile... cand vrea. A vandut o mosie evaluata la 40 milioane lei, pe un milion lei, concubinei "Boticut".
    Instrainarea s-a facut exact cand DIICOT cerea instituirea sechestrului in dosarul de subminare a economiei nationale. Concubina a primit si 90% din InterAgro. Domnita Niculae, fosta sotie a afaceristului, acuza ca vanzarea s-a facut prin fals, fara consimtamantul ei.
    Mai interesant este ca, la nici o luna de la incheierea contractului de vanzare-cumparare, cumparatoarea "Boticut" a ipotecat la banca mosia in suprafata de peste doua hectare, evaluata de expertii bancii la 40 milioane lei


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by