Said Baaklini, pus sub acuzare in dosarul Ioan Niculae/ El ar fi promis unui functionar ministerial de rang inalt 3 mil euro pentru promovarea unei hotarari de guvern in favoarea Interagro

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 4 decembrie 2015, 14:17 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA au dispus extinderea urmaririi penale fata de Said Baaklini si Rajef Sharif Mohammad, in dosarul in care sunt cercetati Ioan Niculae, patronul INTERAGRO S.A., si Gheorghe Bunea Stancu, fost presedinte al Consiliului Judetean Braila.

Baaklini, reprezentantul firmei LIBAROM AGRI, este suspectat de cumparare de influenta, complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani, in timp ce Rajef este banuit de complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani.

Care sunt acuzatiile procurorilor, potrivit unui comunicat al DNA:

In prima parte a anului 2009, Ioan Niculae a initiat si desfasurat activitati de corupere, fiind vizati functionari publici si inalti demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge sa promoveze o hotarare de Guvern prin care sa fie acordate facilitati fiscale, respectiv subventionarea achizitiei de ingrasaminte chimice.

Persoanele care au acceptat influenta suspectului Ioan Niculae, au incercat prin activitati de 'lobby' sa determine adoptarea unei asemenea hotarari de Guvern, desi se cunostea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de "subventionare". Masura de sprijin avuta in vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislatiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene, iar consecinta directa era ca suma necesara unei asemenea facilitati fiscale nu putea fi prevazuta in proiectul Legii bugetului de stat.

In acest context, Ioan Niculae i-a promis lui Gheorghe Bunea Stancu, presedinte al Consiliului Judetean Braila, in perioada respectiva, diferite foloase, pentru ca acesta din urma sa intervina pe langa persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului Romaniei in vederea aprobarii Hotararii de Guvern.

In cursul lunii martie 2009, Said Baaklini a contactat si a promis unei persoane care ocupa o functie de decizie intr-un minister ca, in cazul in care va realiza interventiile si demersurile necesare astfel incat sa fie adoptat un proiect de hotarare de guvern ce avea ca scop subventionarea achizitiei de ingrasaminte din productie interna, acesta va primi, prin intermediul lui Said Baaklini, suma de 3.000.000 euro.

In urma efectuarii urmarii penale, s-a stabilit ca actiunile initiate si coordonate de suspectul Ioan Niculae, care a pus la cale un circuit financiar sub aparenta unor tranzactii comerciale intre INTERAGRO si LIBAROM, care in realitate nu au avut loc, cu scopul de a externaliza suma rezultata din evaziune fiscala, catre o firma de tip off shore din Insulele Virgine Britanice, au fost sprijinite de reprezentantii firmelor implicate in acest circuit infractional, mai precis Said Baaklini si Rajef Sharif Mohammad.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1061 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Niculae Cărtureşti Carusel! (Vineri, 4 decembrie 2015, 15:10)

    corado [anonim]

    Coruptul asta scrie carti pe banda rulanta sperand ca scapa. La cat a furat, nici daca depaseste antica Biblioteca din Alexandria, exclus sa mai iasa la ciordeala. La multi ani acolo unde te afli!
  • 0 (0 voturi)    
    Exporta subventia ! (Vineri, 4 decembrie 2015, 16:08)

    acidutzu [anonim]

    InterAgro ardea jumatate din gazul de la Romgaz. Marea parte din productia de ingrasaminte mergea la export, astfel incat, prin subven­tiile acordate, statul roman sprijina agricultura altor tari.
    Ioan Niculae, desi este unul dintre cei mai bo­gati romani, beneficia de o sub­ventie mascata de 100 de milioane de dolari pen­tru ca utiliza, prin lege, la combinatele sale chi­mice doar gaz intern, mult mai ieftin decat cel importat din Rusia. In plus, el cumpara gazul de la Romgaz cu un discount de 30 dolari/1.000 mc, ceea ce inseamna ca, practic, el plateste putin peste 100 dolari/1.000 mc comparativ cu 2009 cand dadea 197 dolari/1.000 mc, pret de cos in care era inclus si gazul luat din Rusia.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by