Doi fosti angajati ai MAE si Accademia di Romania din Roma, trimisi in judecata pentru luare de mita

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 9 noiembrie 2015, 18:40 Dosare Anticoruptie


Doi fosti angajati ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE), acuzati ca au cerut si au primit peste 13.000 de euro de la reprezentantii unei firme, pentru atribuirea unor contracte de lucrari cu Accademia di Romania din Roma, au fost trimisi judecata.

Procurorii DNA i-au trimis in judecata, sub control judiciar, pe Nelu Bitica, fost sef birou administrativ la Accademia di Romania de la Roma (centru cultural roman aflat in administrarea Ministerului Afacerilor Externe), si pe Gabriela Bitica, care era la data faptelor economist la Biroul Financiar din cadrul Ambasadei Romaniei de la Roma, informeaza Mediafax.

Nelu Bitica este acuzat de abuz in serviciu si luare de mita, iar Gabriela Bitica, de luare de mita.

Potrivit anchetatorilor, in perioada octombrie 2012 - iulie 2013, Gabriela si Nelu Bitica, in calitate de angajati ai Ministerului Afacerilor Externe, au pretins pentru ei, de la reprezentantii unei societati comerciale, sume de bani si un autoturism pe care unul dintre acestia din urma il aveau la vanzare, pentru suma de 5.000 euro, in contul unui procentaj de 10% din valoarea lucrarilor atribuite de ambasada si centrul cultural catre firma acestora.

Inculpatii au primit efectiv de la oamenii de afaceri suma de 11.850 euro, in mai multe etape, in perioada noiembrie 2012 - martie 2013, spun procurorii.

Societatea comerciala respectiva a executat mai multe lucrari de reparatii si constructii la Accademia di Romania de la Roma, la Consulatul Romaniei de la Roma si la Ambasada Romaniei din Italia.

Nelu si Gabriela Bitica ar fi primit suma respectiva de bani pentru ca, in executarea atributiilor de serviciu, sa atribuie in mod preferential contracte si sa indeplineasca acte, astfel incat firma privata sa beneficieze de toate verificarile si aprobarile necesare achitarii sumelor solicitate in contul lucrarilor efectuate.

In luna iulie 2013, urmare a unui anunt de lucrari pentru Accademia di Romania din Roma, firma respectiva a prezentat un deviz de efectuare reparatii a 12 spatii din incinta institutiei in suma initiala de 19.300 euro. Nelu Bitica a solicitat, potrivit DNA, ca, pe devizul prezentat pentru procedura de selectare in scopul atribuirii acelor lucrari, cunoscand ca o alta firma propusese un pret de 25.000 euro, oferta sa fie suplimentata cu 5.000 euro, indicand punctual si ce costuri sa fie supraevaluate.

Societatea respectiva a prezentat in final un deviz pentru suma de 24.300 de euro, iar lucrarile au fost executate si facturate in doua transe de 10.250 de euro si respectiv 14.050 de euro.

"Prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu de supraevaluare cu 5.000 de euro a devizului prezentat initial, Bitica Nelu a produs in dauna Ministerului Afacerilor Externe din Romania un prejudiciu material de 5.000 euro", arata DNA.

In cauza, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra cotei de 37,5% dintr-un imobil aflat in proprietatea Gabrielei Bitica si asupra unui autoturism al lui Nelu Bitica.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de mentinere a masurilor preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Scoala Romana din Roma/ Accademia di Romania din Roma este cea mai veche institutie de cultura romaneasca din strainatate, aceasta fiind infiintata de arheologul Vasile Parvan in 1922.

Dupa infiintarea, in 2003, a Institutului Cultural Roman, Accademia di Romania a preluat si sarcinile specifice unui institut cultural romanesc in strainatate. Accademia di Romania isi desfasoara activitatea in baza Acordului Cultural dintre guvernul roman si guvernul italian. Gestiunea Accademiei este incredintata Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, activitatile sale stiintifice fiind coordonate de Academia Romana si Ministerul Educatiei de la Bucuresti, iar cele culturale de catre Institutul Cultural Roman, conform informatiilor de pe site-ul institutiei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1566 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Numele firmei? (Luni, 9 noiembrie 2015, 19:36)

    Gheonoaia [anonim]

    Poate mi-a scăpat mie, dar am impresia că din articol lipsește o informație importantă - numele firmei.

    Mulțumesc!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by