Elena Udrea si un fost director de la BRD, pusi sub acuzare de procurorii DNA

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 2 noiembrie 2015, 14:53 Dosare Anticoruptie


Elena Udrea si Popa Sorin Mihai, director general adjunct al BRD, la data savarsirii faptelor, sunt urmariti penal de procurorii DNA sub acuzatia de complicitate la abuz in serviciu si, respectiv, abuz in serviciu.

Care sunt acuzatiile procurorilor:


Procurorii afirma ca Elena Udrea i-a solicitat directorului Popa Sorin Mihai acordarea unui credit in valoare de 3.280.000 de euro, in regim Private Banking (client privilegiat), fara sa fi urmat procedura obisnuita a negocierii conditiilor de finantare cu persoanele aflate in subordinea directorului.

Aceasta ar fi pus la dispozitia bancii un raport supraevaluat a terenurilor pe care trebuia instituita ipoteca. Ulterior, fostul ministru ar fi solicitat cedarea creditului prin novatie catre o alta persoana, in conditiile in care cunostea ca persoana respectiva nu are posibilitatea sa achite obligatiile rezultate din contractul de credit, in sensul ca nu avea bunurile necesare cu care sa garanteze achitarea intregului credit.

Prejudiciul cauzat bancii este evaluat de procurori la 2.576.541,53 euro, constand in creditul de care a beneficiat si bunurile mobile si imobile ce au fost scoase din sfera garantiilor contractuale si nu mai pot fi executate.

In perioada 2007- 2010, Popa Sorin Mihai, in calitate de director general adjunct al BRD, a acordat Elenei Udrea o serie de derogari care au condus la prejudicierea bancii.

Prejudiciul in dauna bancii a fost determinat de neincasarea sumelor datorate cu titlu de dobanda sau comision si prin neexecutarea garantiilor la momentul la care creditul putea fi declarat scadent anticipat (practic a amanat declararea creditului ca neperformant si a privat banca de posibilitatea recuperarii creantei din executarea garantiilor).

De asemenea, acesta este acuzat ca a permis scoaterea bunurilor debitorului Elenei Udrea de sub incidenta contractului de garantie si ca, la cererea acesteia, a permis aprobarea unui contract de novatie, prin care debitorul initial solvabil a fost inlocuit cu unul insolvabil, imprejurare in care banca s-a aflat in imposibilitatea de a-si recupera creditul.

In conformitate cu atributiile stabilite prin contractul de administrare, Popa Sorin Mihai avea atributii de coordonare si control cu privire la activitatea structurilor de Private Banking (clienti privilegiati) si risc, atributii in validarea si aprobarea ofertarii clientilor privilegiati, precum si in ceea ce priveste acordarea de derogari de la prevederile normei bancare.

Despre acest credit afirma Elena Udrea, in 2010, ca nu "mai poate dormi" din cauza ratei pe care o are de platit. Aceasta trebuia sa achite integral, pana la finele lui 2010, un credit in valoare de 3 milioane de euro contractat in 2007 pentru achizitionarea unui teren.

"Nu mai dorm din cauza ratei la banca. Cred ca, per total, rata ajunge la vreo…nu as vrea sa spun o cifra ca o sa calculeze cineva si o sa iasa, nu stiu…Eu platesc la finalul acestui an si platesc dobanda legala, habar n-am cat este, dar platesc o suma, creditul plus dobanda", spunea aceasta.

In septembrie 2010, Alexandru Faur, un simplu angajat intr-un magazin de pe Calea Victoriei, preia creditul contractat in 2007 de fostul ministru al Turismului, dar si terenul din strada Neajlovului, cumparat de Udrea cu banii obtinuti din imprumut. Ziaristii Capital au scris, la momentul izbucnirii scandalului, ca pretul pe metru patrat pentru terenul respectiv a scazut din 2007 pana in 2010 cu aproximativ 350 de euro, probandu-si afirmatia cu o tranzactie asemnatoare.

Din anul 2000,  Faur nu a declarat la Fiscului venituri mai mari de 1.000 de lei lunar, iar in 2007 si 2009 tanarul nu a declarat nici un venit, potrivit cotidianul.ro. Tanarul care a preluat creditului Elenei Udrea, detinea si o firma, Faur Finance & Consulting SRL, care de la infintare pana in 2013 a inregistrat pierderi. Cu toate acestea, Faur detinea, in 2012, un Bentley de 200.000 de euro si mergea in vacante de lux la Monte Carlo, Las Vegas, Porto Banus, Hong Kong sau Saint Tropez, scriau jurnalistii Cotidianul.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3461 vizualizari

  • +4 (6 voturi)    
    Deci nu putea dormi (Luni, 2 noiembrie 2015, 15:06)

    Ursuletul de Plus [utilizator]

    de plata ratei, dar nu stia cat e rata ? :))
    • +6 (6 voturi)    
      de cind cu Udrea (Luni, 2 noiembrie 2015, 15:30)

      robertTm [utilizator] i-a raspuns lui Ursuletul de Plus

      DNA e interesata de relatiile dintre banca si clientii sai.
      Ca in orice relatiie comerciala , una dintre parti poate sa iasa mult mai bine decit cealalta .... VREAU sa-i vad pe toti care au dat credite in franci , acuzati de acelasi DNA pt abuz in serviciu ... macar pe cei cu numele de Elena
  • 0 (4 voturi)    
    urmeaza aceleasi promisiuni (Luni, 2 noiembrie 2015, 15:15)

    urdescu [anonim]

    Acum Udrea o sa spuna iar ca banii s-au dus la partid, ca asa se obisnuieste la toate partidele, ca de ce numai ea e anchetata si cei de la alte partide nu, ca o sa spuna ea multe daca va fi intrebata, ca va face dezvaluiri...
  • +2 (4 voturi)    
    La Piovra (Luni, 2 noiembrie 2015, 15:21)

    KostasP [utilizator]

    Incurcate sunt caile...lenutzei.
  • +2 (4 voturi)    
    unde-i "Impotriva prostiei din tara"? (Luni, 2 noiembrie 2015, 16:56)

    ember [utilizator]

    comentatorul care spunea ca banca nu a fost prejudiciata, ca banca e o firma privata si ca cine insinueaza ca a fost un caz de inselaciune e un bolsevic tampit?!
  • -1 (1 vot)    
    Falimente bancare sau de fonduri (Luni, 2 noiembrie 2015, 21:53)

    serban [anonim]

    Cand a falimentat BCE s-a stabilit o taxa suplimentara la carburanti , ramasa si dupa ce au recuperate suma acordata BCR la preluarea bancii.
    Cand au falimentat fonduri piramidale sau fonduri de "investitii " au pierdut deponentii si nu s-a intamplat mai nimic . Acum inteleg faptul ca este o infractiune sa imi cumpar . sosete de exemplu, la raportul p[e care il consider optim calitate /pret
    trebuie sa cunosc reglementari legale, dispozitii ale autoritatii de reglementare, politica interna a magazinului etc
    • +1 (1 vot)    
      nu! (Marţi, 3 noiembrie 2015, 7:53)

      alexmihu [utilizator] i-a raspuns lui serban

      e ilegal sa ceri 1000 de lei imprumut pentru o soseta care costa 10 lei si apoi sa pui imprumutul in carca fratelui tau care sufera de sindromul down si nu va mai putea da mia aia de lei inapoi.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by