DNA cere arest la domiciliu pentru Tiberiu Urdareanu, dupa ce omul de afaceri si-a recunoscut vinovatia

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 30 octombrie 2015, 15:25 Dosare Anticoruptie


Tiberiu Urdareanu
Foto: AGERPRES
Procurorii DNA au renuntat sa mai ceara arestarea preventiva a omului de afaceri Tiberiu Urdareanu si solicita vineri Tribunalului Bucuresti arestarea la domiciliu, dupa ce acesta si-a recunoscut vinovatia, scrie Agerpres.

"Inculpatul Tiberiu Urdareanu, in declaratia formulata la 29.10.2015, a recunoscut acuzatia si a aratat ca Nichita i-a dat de inteles ca lucrurile vor merge bine, ca are un 'aranjament' cu acea firma si ca va fi multumit. Ulterior, a avut o discutie cu Mardarasevici la sediul UTI, acesta spunandu-i ca se ocupa el de bunul mers al contractului, in conditiile in care si UTI isi va face treaba, ca era o intelegere cu primarul, Mardarasevici comunicandu-i ca 8-10% din valoarea contractului ar fi 'obligatii' ale asocierii pentru buna derulare a contractului", se arata in referatul DNA trimis in instanta.

Procurorii cer, in schimb, arestarea preventiva a primarului suspendat de Iasi, Gheorghe Nichita, care a negat faptele in timpul audierii la DNA.

In dosar, procurorii au dispus masura controlului judiciar pe cautiune fata de Iulius Gabriel Mardarasevici, director SC Information Business Consulting SRL (IBC), si control judiciar fata de Mihail Tanasescu, vicepresedinte al grupului de firme UTI.

Iulius Mardarasevici si-a recunoscut si el vinovatia in fata procurorilor.

Potrivit DNA, in august 2013, in contextul implementarii proiectului 'Sistem de Management de Trafic in Municipiul Iasi', care privea fluidizarea traficului rutier si pietonal, precum si scaderea gradului de poluare, finantat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, in calitate de primar, a pretins si primit de la ceilalti inculpati mai multe foloase necuvenite pentru a agrea castigarea licitatiei de catre asocierea UTI - IBC si semnarea contractului respectiv, in valoare de 69.614.309 lei (fara TVA), precum si pentru asigurarea derularii acestuia in bune conditii.

Anchetatorii arata ca, incepand cu luna august 2013, Mardarasevici i-a remis lui Nichita urmatoarele foloase materiale: bani; reduceri de 30-40% din preturile unor locuri de cazare la Hotel Marriot Bucuresti, in perioada 2013-2015, in baza rezervarilor efectuate de SC IBC SRL (aproximativ 15.100 lei); plata in cursul anului 2014 a serviciilor de cazare la o vizita in China, de care au beneficiat Nichita, alti angajati ai primariei, precum si oameni de afaceri; beneficii constand in achizitionarea unor echipamente electronice in perioada ianuarie-februarie 2014 pentru Nichita, in valoare de 20.000 lei.

De asemenea, in cursul anului 2013, Tiberiu Urdareanu, presedinte al Consiliului de Administratie al UTI Grup, la solicitarea lui Nichita, a acceptat sa-i remita primarului, prin intermediul firmei IBC, 10% din valoarea contractului, adica suma de 6,9 milioane lei. Aceasta urma a fi data in raport cu cota de participare a asociatilor UTI si IBC la contract, adica 80% reprezenta 'contributia' UTI, iar 20% reprezenta 'contributia' IBC la banii colectati cu titlu de mita pentru Nichita.

Intelegerea initiala a fost efectuata intre Nichita, Mardarasevici (pentru IBC) si Urdareanu (pentru UTI), acestia din urma efectuand, cu sprijinul lui Mihail Tanasescu, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor ce urmau a fi dati cu titlu de mita.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























7724 vizualizari

  • +10 (10 voturi)    
    Om cinstit (Vineri, 30 octombrie 2015, 16:17)

    naenae [utilizator]

    recunoaste tot :)
  • +9 (9 voturi)    
    Si la Galati (Vineri, 30 octombrie 2015, 16:27)

    JG [utilizator]

    Si la Galati unda verde e facuta cu UTI.
    Oare aici a fost totul cinstit?
  • 0 (4 voturi)    
    Hahahahaha (Vineri, 30 octombrie 2015, 16:44)

    Catalin [anonim]

    Care va sa zica daca sifonezi , stai acasa , daca nu la beciul domnesc . Acum nu ii mai e frica DNA-ului ca poate distruge probe din alte posibile infractiuni sau ca influenteza martori care au participat la alte manarii ? Pe Udrea voiau sa o bage la bulau fara macar sa fie pusa sub acuzare
    Daca tot a recunoscut Urdareanu si au tot ce trebuie , la ce sa il mai tina pe Nichita la beci . Ar fi trebuit sa ii dea lui urdareanu control judiciar si lui nichita arest la domiciliu .
  • +8 (8 voturi)    
    La cate are de recunoscut,scapa de pedepse! (Vineri, 30 octombrie 2015, 16:49)

    Plagarus [utilizator]

    Practic tov. maior.
    Nu se poate lucra cu statul, decat dand spagi functionarilor ,asa ca liber la marturisiri, tzara ii va fi recunoscatoare pt. curatenia de toamna 2015 !!!
  • 0 (0 voturi)    
    ok (Vineri, 30 octombrie 2015, 17:25)

    Manes [utilizator]

    nu trebuie neaparat sa intre la beci apoi sa scrie 3 carti si sa iasa dupa 3 luni.
    Dar sa i se ia toti banii, sa fie recuperat tot prejudiciul apoi sa scrie cate carti vrea la mititica....


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by