UPDATE Compania Apa Nova, pusa sub acuzare de DNA pentru sase infractiuni. Procurorii au decis si extinderea actiunii penale fata de patru persoane din dosar

de G.S.     HotNews.ro
Vineri, 30 octombrie 2015, 11:00 Dosare Anticoruptie


DNA a anuntat vineri ca a pus sub acuzare societatea Apa Nova Bucuresti pentru luare de mita, cumparare de influenta, favorizarea infractorului, violarea vietii private, evaziune fiscala, in forma continuata, spalare de bani si a extins urmarirea penala fata de mai multe persoane cercetate in acest dosar, transmite Agerpres.

Conform unui comunicat al DNA, persoanele pentru care s-a dispus extinderea actiunii penale sunt Bruno Roche, director general Apa Nova Bucuresti in perioada octombrie 2008 - septembrie 2013 (pentru evaziune fiscala, in forma continuata, spalare a banilor, violarea vietii private), Ovidiu Semenescu, administrator al unor firme si reprezentant neoficial al unui grup de firme strain din care face parte si Apa Nova, si Vlad Moisescu (ambii pentru complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata, complicitate la spalare a banilor). 

Totodata, precizeaza DNA, in aceeasi cauza, procurorii anticoruptie au adus la cunostinta aparatorilor lui Lalague Laurent, cu cetatenie franceza si romana, seful Apa Nova Bucuresti in perioada septembrie 2013 - iunie 2015, ca fata de clientul lor s-a dispus continuarea urmaririi penale si pentru alte infractiuni decat cea initial retinuta in sarcina, respectiv pentru luare de mita, evaziune fiscala, in forma continuata, spalare a banilor, violarea vietii private. 

In ordonanta de extindere si continuare a urmaririi penale intocmita de procurori se mentioneaza ca Apa Nova Bucuresti, care face parte Grupul de firme Veolia Franta, este concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apa si canalizare a municipiului Bucuresti pe o perioada de 25 ani, incepand cu anul 2000. 

Printre actionarii societatii se afla si municipiul Bucuresti, cu un procent de 16,31% din capitalul societatii, si are ca domeniu de activitate gestiunea serviciului public de alimentare cu apa si a serviciului de canalizare in Capitala. Este prima societate din Romania in acest domeniu care s-a constituit pe baza unui parteneriat public-privat. 

"Apa Nova Bucuresti furnizeaza un serviciu public astfel incat selectarea furnizorilor trebuie facuta obligatoriu prin procedura de achizitie publica prevazuta de lege. Cu toate acestea, in perioada 2008 - 2015, firmele controlate de inculpatii Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian si Berevoianu Costin au obtinut contracte in mod preferential si direct, fara derularea procedurilor legale. Cea mai mare parte a serviciilor prevazute in contracte nu ar fi fost prestate", arata DNA. 

Astfel, contractele au fost incheiate cu firmele controlate direct de cei sus mentionati sau prin persoane interpuse, tocmai ca si contraprestatie a influentei si interventiilor facute de acestia, in interesul firmelor din Grupul Veolia, in speta Apa Nova Bucuresti, in special pe langa Primaria Generala, Consiliul General al Capitalei, Primaria si Consiliul Local ale Sectorului 1. 

Procurorii arata ca activitatea societatii a fost "capusata" si s-au scurs "sume extrem de importante de bani in mod nelegal", fapt ce ar fi avut ca efect inclusiv cresterea pretului serviciilor de apa si canalizare platit de locuitorii Capitalei.

Anterior, in cursul acestei saptamani, procurorii DNA Ploiesti, care instrumenteaza dosarul Apa Nova, au dispus inceperea urmaririi penale fata de directorul general al companiei, Lavinia Saniuta, acuzata de cumparare de influenta, violarea vietii private, favorizarea infractorului, evaziune fiscala, in forma continuata si spalare a banilor, si fata de directorul general adjunct al Apa Nova Bucuresti, Giovana Soare, pentru complicitate la cumparare de influenta, complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata si complicitate la spalare a banilor. 

De asemenea, procurorii au dispus extinderea urmaririi penale fata de fostul director al Apa Nova Bucuresti, cetateanul francez Bruno Roche, acuzat in acest dosar de cumparare de influenta, dar si evaziune fiscala, spalare de bani si violarea vietii private, si fata de oamenii de afaceri Vlad Moisescu si Ovidiu Semenescu, cercetati pentru trafic de influenta, cumparare de influenta, evaziune fiscala si spalare de bani. 

Potrivit DNA, in perioada 2014-iunie 2015, in calitate de director general adjunct al Veolia Romania si, din 15 iunie 2015 director general Apa Nova Bucuresti, Lavinia Saniuta a dat sume importante de bani lui Ovidiu Semenescu, urmare a unei intelegeri prealabile avuta cu acesta, sub forma unor contracte incheiate cu societati apartinand sau care sunt controlate de Semenescu, de Vlad Moisescu Vlad si de Costin Berevoianu, fost consilier personal al primarului Sorin Oprescu, contracte al caror obiect nu a fost prestat in realitate. 

Sumele de bani ar fi fost date pentru ca Semenescu sa intervina, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentantii unor institutii publice din Romania, in beneficiul agentilor economici ai grupului de firme Veolia Franta, din care face parte si Apa Nova Bucuresti. 

Unele plati aferente acestor contracte au fost autorizate de Lavinia Saniuta in perioada mentionata.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1812 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    si prejudiciul cand se recupereaza? (Vineri, 30 octombrie 2015, 11:17)

    alin [anonim]

    Cand va incepe apanova sa dea inapoi banii pe care i-a incasat marind tarifele dupa ce au mituit decidentii?
  • +1 (1 vot)    
    Cand scade tariful? (Vineri, 30 octombrie 2015, 12:13)

    ouyang [utilizator]

    Sau asteptam sa intre niste banditi in puscarie prima data?
  • +1 (1 vot)    
    a inceput alt razboi neconventional (Vineri, 30 octombrie 2015, 12:58)

    jackalphonse [utilizator]

    Valriu Sterian este cercetat pentru ca a spionat ilegal angajati de la ApaNova, In timp ce directorii ApaNova sunt acuzati, printre altele de "violarea vietii private".

    Citind articolul de pe mediafax, as zice ca una din mize este data de fotografierea Bicai su Udei, de unde a inceput si scandalul care le-a stricat reputatia ambelor dive:
    http://www.mediafax.ro/social/omul-de-afaceri-teodor-stelian-suspectat-ca-le-ar-fi-fotografiat-pe-udrea-si-bica-la-paris-surse-14865008

    Printre altele, se pregateste albirea personajelor care inca mai cred ca au "potential politic". Normal, vin alegerile.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by