Doi fosti directori CEC Bank - Brasov, trimisi in judecata de DNA, alaturi de alte 10 persoane, intr-un dosar privind fraude bancare cu prejudiciu de aproape 20 de milioane de lei

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 21 octombrie 2015, 17:35 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA Brasov au trimis miercuri in judecata 12 persoane, intr-un dosar privind acordarea preferentiala de credite cu un prejudiciu de aproape 20 de milioane de lei. Printre acesti se numara un fost director CEC Bank S.A. - Sucursala Brasov, un fost director operatiuni si ulterior sef serviciu credite, precum si sase fosti functionari bancari.

Au fost trimis in judecata, sub control judiciar, urmatorii inculpati:
  • Florentina Tavalica si Afrodita Nicoleta Rentea, la data faptelor director al CEC Bank S.A. - Sucursala Brasov, respectiv director operatiuni si ulterior sef serviciu credite, in sarcina carora s-a retinut savarsirea a 38 infractiuni de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
  • Simon Daniel Sava, director general al unei societati comerciale, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea, in forma complicitatii, a 38 infractiuni de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
  • Sorin Staicu, asociat si administrator de fapt al unei societati comerciale, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea, in forma complicitatii, a 9 infractiuni de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
si in stare de libertate inculpatii:
  • Cosmin Alin Sava, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea in forma complicitatii a 5 infractiuni de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
  • Vasile-Dumitru Veres, asociat in cadrul unei societati comerciale, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea in forma complicitatii a 24 infractiuni de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
  • Monica Vrinceanu, functionar bancar, la data faptelor, in sarcina careia s-a retinut savarsirea a 12 infractiuni de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
  • Ildiko Gyongyosi, functionar bancar, la data faptelor, in sarcina careia s-a retinut savarsirea a 3 infractiuni de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
  • Gabriela Prepelita, functionar bancar, la data faptelor, in sarcina careia s-a retinut savarsirea a 8 infractiuni de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
  • Rodica Sburlan, functionar bancar, la data faptelor, in sarcina careia s-a retinut savarsirea a 3 infractiuni de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
  • Eugenia Boboc, functionar bancar, la data faptelor, in sarcina careia s-a retinut savarsirea a 5 infractiuni de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
  • Laurentiu Mihaila, functionar bancar, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea a 3 infractiuni de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt (potrivit comunicatului DNA):

In perioada 2006 - 2012, unitatea bancara condusa de inculpatele Tavalica Florentina si inculpata Rentea Afrodita Nicoleta, in baza unor intelegeri prealabile cu inculpatii Sava Simion Daniel si Staicu Sorin, a acordat un numar de 38 de credite cu nerespectarea procedurilor si normelor bancare unor clienti privilegiati, printre care se numara si firmele conduse de acestia doi din urma.

Mai mult, in scopul de a nu se inregistra restante la plata ratelor creditelor contractate de clientii privilegiati, li s-a sugerat acestora accesarea unor credite pe firme sau persoane fizice care, in aparenta, sa nu faca parte din acelasi grup.
Acest lucru a fost posibil prin crearea, de-a lungul timpului, a unui sistem de control total si supunere a angajatilor din sucursala, avand la baza teama lor de pierdere a locului de munca si de a intra in conflict cu cele doua inculpate din conducere.

Astfel, la cererea inculpatelor Tavalica Florentina si Rentea Afrodita Nicoleta si in baza unei intelegeri prealabile cu acestea, ceilalti inculpati, in calitate de functionari ai aceleiasi unitati bancare, prin incalcarea atributiilor de serviciu, au propus spre aprobare cererile de creditare respective, cunoscand faptul ca documentatiile respective prezentau vicii, erau incomplete ori documentele depuse cuprindeau date care sfidau logica.
Concret, din probele administrate in cauza, a rezultat faptul ca, in perioada respectiva, firmele administrate de inculpatii Sava Simon Daniel, Staicu Sorin si Veres Vasile asociatul acestuia din urma inregistrau restante la plata unor credite contractate de la unitatea bancara condusa de cele doua inculpate.

In aceste imprejurari, in ideea de a obtine noi surse de finantare de la aceeasi unitate bancara, inculpatul Sava Simon Daniel, fara implicarea sa directa si fara asumarea de obligatii, conform intelegerii prealabile cu inculpatii Tavalica Florentina, Rentea Afrodita Nicoleta, Staicu Sorin si Veres Vasile, a convenit cu persoane apropiate (printre care si Sava Cosmin Alin, fratele primului inculpat), cu angajati sau cu persoane cu situatie financiara precara, ca acestea sa contracteze in nume propriu sau in numele unor societati infiintate in acest scop, credite bancare.

In acelasi sens au fost incheiate cu aceste persoane acte juridice care consemnau situatii nereale (calitatea de angajat a unor persoane, veniturile realizate de acestea, existenta si valoarea unor bunuri mobile si imobile si situatia juridica a acestora), care au fost puse la dispozitia functionarilor bancari si care au stat la baza acordarii celor 38 de credite (si in lipsa carora respectivele persoane nu ar fi indeplinit conditiile prevazute de normele bancare).

Concret, pentru a crea aparenta necesara primirii creditelor, inculpatul Sava Simon Daniel a incheiat contracte fictive de inchiriere cu apropiati de-ai sai pentru ca acestia sa justifice venituri lunare la contractarea creditelor, a emis facturi fictive pentru achizitionarea unor utilaje care sa justifice acordarea creditelor, a incheiat contracte fictive de prestari servicii si a garantat cu aceleasi bunuri, ale sale ori ale inculpatului Staicu Sorin, mai multe credite, ulterior nerambursate.
Sumele de bani astfel obtinute au fost folosite de inculpatii Sava Daniel si Staicu Sorin atat in interesul firmelor pe care le administrau cat si in interes personal.
 
Pentru a exclude orice legatura a acestora in activitatea infractionala, inculpatii au solicitat titularilor creditelor ca, in situatia in care li se vor cere explicatii cu privire la acordarea acestor credite sa nu fie mentionati, pentru a evita angajarea raspunderii penale.

In acest mod, s-a cauzat un prejudiciu in dauna institutiei bancare in valoare de 19.352.522,25 lei, suma care reprezinta totodata folos necuvenit urmarit si obtinut de inculpati.

In cauza, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile, imobile si asupra unor instrumente financiare(actiuni) ce apartin inculpatilor Sava Simon Daniel, Staicu Sorin si Sava Cosmin Alin.
De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus instituirea popririi asiguratorii asupra conturilor bancare apartinand inculpatului Sava Simon Daniel.

In vederea recuperarii prejudiciului, director operatiuni s-a constituit parte civila cu suma de 19.352.522,25 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brasov, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

DNA precizeaza ca cele doua persoane cu functie de conducere la CEC Bank S.A. - Sucursala Brasov au mai fost trimise in judecata in alte doua dosare pentru fapte similare.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1498 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by