Fost presedinte al CJ Botosani, cercetat de DNA pentru trafic de influenta si instigare la abuza in serviciu

de G.S.     HotNews.ro
Vineri, 2 octombrie 2015, 12:30 Dosare Anticoruptie


Florin Turcanu, presedinte al Consiliului Judetean Botosani in perioada 2012-2014, cercetat de DNA Suceava pentru doua infractiuni de trafic de influenta in forma continuata si instigare la infractiunea de abuz in serviciu, informeaza un comunicat de presa al Directiei Anticoruptie.

Potrivit DNA, in perioada 2012-2014, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Botosani, avand influenta asupra functionarilor publici din cadrul CJ si a institutiilor publice subordonate, Turcanu Florin i-a determinat sa atribuie preferential, prin incredintare directa sau prin incheierea de contracte, anumite activitati de prestari servicii si de executie lucrari, in favoarea unei anumite societati comerciale.

Ce acuza procurorii:

"Ca urmare a acestui fapt, societatea comerciala favorizata a incheiat, in perioada 2012-2014, un numar de 15 contracte de prestari servicii, in valoare totala de 298.077 lei, platite cu bani din bugetul unor institutiilor publice subordonate Consiliului Judetean Botosani, precum si un contract incheiat in luna august 2013, beneficiar fiind Consiliul Judetean Botosani si avand ca obiect executia si montajul a 260 panouri publicitare la nivelul judetului Botosani, in care era inserat mesajul "cetatenii sunt sprijiniti de Presedintele Consiliului Judetean", in valoare de 130.000 lei, suma incasata in totalitate de societatea comerciala respectiva in luna decembrie 2013, spun procurorii.

In schimbul sprijinului acordat societatii comerciale pentru incheierea contractelor mai sus-mentionate, Turcanu Florin i-a solicitat expres administratorului sa presteze anumite servicii pentru filiala teritoriala a partidului politic condus de acesta, atat in cadrul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din luna noiembrie 2014 cat si in alte imprejurari, valoarea serviciilor fiind suportata de reprezentantul firmei, din banii personali, in cuantum de circa 4.000 lei.

In decursul anului 2014, suspectul Turcanu Florin, folosindu-se de ascendentul functiei de presedinte in exercitiu al Consiliului Judetean Botosani si avand influenta asupra lui Gheorghinca Neculai, director executiv al SC Nova Apaserv SA, suspect in cauza, a intervenit asupra acestuia din urma sa intreprinda demersuri contrare indatoririlor sale de serviciu, in scopul de a sprijini, facilita si determina incheierea unui contract de inchiriere pentru un spatiu cu destinatie de birouri dintre SC Nova Apa Serv SA Botosani si o firma din Botosani, reprezentata prin asociatul unic si administrator Purice Vasile, suspect in cauza.

In schimbul sprijinului acordat, Turcanu Florin a primit de la Purice Vasile, prin intermediul lui Gheorghinca Neculai, un comision de 20% (1.180 euro lunar), din valoarea chiriei lunare de 5.900 euro (exclusiv TVA) platita de SC Nova Apaserv SA. Plata comisionului catre Turcanu Florin s-a efectuat dupa semnarea si executarea contractului, in conditiile in care, in luna iulie 2014, SC Nova Apaserv SA a platit un avans de 60.000 lei catre societatea comerciala ce avea in proprietate spatiul inchiriat.

In perioada august - septembrie 2013, in legatura cu organizarea Targului Expozitional "Agro-Zoo" desfasurat in localitatea Popauti, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Botosani si ordonator principal de credite, Turcanu Florin l-a determinat pe Melniciuc Aurel, suspect in cauza, functionar public si manager al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Botosani, sa-si indeplineasca atributiunile de serviciu in mod necorespunzator, in scopul atribuirii, in conditii nelegale, a unui contract de prestari servicii in valoare de 40.000 lei, supraevaluat, in favoarea unei societati comerciale apartinand unei rude a suspectului Honceriu Marius, administrator de facto. 

Prin indeplinirea in mod necorespunzator a atributiunilor de serviciu de catre suspectul Melniciuc Aurel, societatea in cauza a obtinut un folos necuvenit si totodata s-a cauzat o paguba in cuantum de 17.500 lei, in dauna bugetului Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Botosani si implicit in dauna Consiliului Judetean Botosani, autoritatea publica locala care asigura prin subventii, finantarea activitatii centrului.

La data de 01.10.2015, suspectului Turcanu Florin i s-au adus la cunostinta faptele si incadrarile juridice, drepturile si obligatiile procesuale in cauza, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de un suspect este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate in nici o situatie, sa infranga principiul beneficiul prezumtiei de nevinovatie."






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























544 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by