Liviu Ioan Bala, director executiv al clubului de handbal HCM Baia Mare, urmarit penal de DNA si plasat sub control judiciar

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 1 octombrie 2015, 18:39 Dosare Anticoruptie


Directorul executiv al clubului de handbal HCM Baia Mare, Liviu Ioan Bala, este urmarit penal de procurorii DNA pentru abuz in serviciu, in forma continuata, complicitate la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata. Liviu Ioan Bala a fost plasat, joi, sub control judiciar pentru o perioada de 60 de zile. Procurorii DNA au efectuat, joi, perchezitii in 12 locatii din municipiul Baia Mare, printre care Primaria din oras si sediile celor doua cluburi de handbal - HCM si Minaur Baia Mare.

Procurorii DNA il acuza pe Liviu Ioan Bala ca, in perioada 2014 - iulie 2015, in exercitarea atributiilor de serviciu, ar fi indeplinit in mod defectuos mai multe acte sau a ajutat la intocmirea acestora (efectuarea de cheltuieli fictive, intocmirea de documente contabile fictive, efectuarea de cheltuieli ce nu au fost cuprinse in bugetul de venituri si cheltuieli si in bilantul contabil aprobat de Adunarea Generala a H.C. Municipal Baia Mare etc.), prin acestea cauzand acestui club sportiv un prejudiciu in suma de aproximativ 650.000 lei.

Concret, in luna aprilie 2015, jucatoarelor de handbal din cadrul clubului H.C. Municipal Baia Mare, li s-a inmanat, de catre reprezentantii clubului, cate un dosar fiecare continand mai multe documente, intre care un contract civil de prestari servicii incheiat intre H.C. Municipal Baia Mare, in calitate de beneficiar, reprezentata de inculpatul Liviu Bala, in calitate de director executiv, si fiecare dintre jucatoarele din lotul echipei de handbal, prin PFA, in calitate de prestator de servicii, perioada contractului fiind 28.11.2014-30.06.2018.

Conform contractului civil de prestari servicii, pentru obligatiile asumate de catre jucatoare, beneficiarul H.C. Municipal Baia Mare trebuia sa achite, in transe periodice, in urma facturarii de catre prestator, mai multe sume de bani.

Tot in cadrul aceluiasi dosar primit de fiecare dintre jucatoare, exista printre altele si un document, prin care acestea imputernicesc o persoana care a condus contabilitatea primara a Clubului sportiv H.C.Municipal Baia Mare, pentru ca in numele fiecareia si pentru fiecare dintre jucatoare, sa semneze cu semnatura sa electronica orice inscris ce emana de la PFA-urile inregistrate pe numele sportivelor.

De asemenea, cu aceeasi ocazie li s-au inmanat jucatoarelor cate 13 facturi si chitante aferente perioadei 30.11.2014-30.12.2014, emise de catre fiecare in parte, prin PFA-ul detinut, avand ca obiect prestari servicii conform contractului, insumand in total 65.000 lei.

Aceste facturi nu reflecta realitatea, intrucat jucatoarele au primit pentru serviciile prestate mai putin de 10.000 lei fiecare, restul sumei de bani facturata fiind incasata de catre reprezentantii clubului.

DNA sustine ca, in aceeasi perioada, Liviu Ioan Bala a ajutat la inregistrarea in actele contabile ale H.C.M. Baia Mare a unor cheltuieli corespondente anilor 2014 si 2015, care nu au la baza operatiuni reale si la evidentierea altor operatiuni fictive, respectiv inregistrarea de venituri nereale pe PFA-urile apartinand sportivilor, denaturandu-se astfel rezultatele financiar-contabile atat ale H.C. Municipal Baia Mare cat si ale persoanelor fizice respective, concomitent cu producerea unui prejudiciu in dauna statului.

DNA arata ca, in sprijinul aceleiasi rezolutii infractionale, Liviu Ioan Bala a sustinut persoana care conducea contabilitatea primara a Clubului sportiv H.C.Municipal Baia Mare, in demersurile efectuate de acesta din urma in legatura cu intocmirea unor documente in fals, cu scopul de a justifica prejudiciile create atat Clubului sportiv H.C.Municipal Baia Mare cat si bugetului consolidat al statului.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1413 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Intrebari . (Joi, 1 octombrie 2015, 21:20)

    Marx [anonim]

    Unde-i primarul ofuscat ca-i cotrobaie DNA prin afaceri ? Cand este vorba de ciordeli , sa nu spuneti ca directorul facea matrapazlacuri fara stirea primarului , toti devin brusc indignati cand sunt prinsi si se dau salvatorii sportului romanesc .
  • 0 (0 voturi)    
    daciada si cintarea Romanie, (Vineri, 2 octombrie 2015, 0:38)

    vasile [anonim]

    se faceau cu bani publici pe vremea infractorilor din 1945, care au furat voturile si-au instalat stalinismul in Romania, precum a incercat sa schimbe sistemul infractorii contemporani(usl), condusi de specialistul dragnea,prin furtul masiv de voturi,
    intr-o economie de piata, unde totul inseamna bani, cine are bani poate sa-si faca echipa de dansuri, de sportivi, de manelisti ca tot se poarta acum in draci sebarile....., dar nu risipesti banii publici, pe ascultat patul la gagici,pe plata unor salarii exorbitante in euro, apropo D-l Isarescu, citi euro cistiga marele presedinte de la CSMS iasi, si cu cit participa la bugetul local, si ca el i-i plina tara, biserica, care traieste din mila enoriasilor a devenit fundatie,erijind taxele, si salvind banii negri care circula in sistem, au case marcat, emit facturi, platesc impozite la stat, de unde primesc si fonduri si salarii, pentru afacerile de pe tot cuprinsul tarii si din toate mediile economice, chiar nu vede nimeni in tara asta dezordinea economica generalizata,


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by